Van klein tot groots, deel 6
Rosa Parks
illustraties: Marta Antelo
tekst: Lisbeth Kaiser
Dit boek is onderdeel van de serie ‘Van klein tot groots’, waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Elk deel laat zien hoe een klein meisje met een grote droom opgroeide tot een sterke vrouw met grootse ideeën.
Dit keer is Rosa Parks de vrouwelijke hoofdpersoon, in deze Black Lives Matter tijd kan het niet toepasselijker zijn. Rosa Parks is namelijk de geschiedenis ingegaan als de eerste zwarte vrouw die weigerde op te staan in de bus voor een blanke man.
Maar voor ze deze belangrijke stap in de geschiedenis zet, lezen we - in korte zinnen - eerst hoe en waar ze opgroeide.
Ze werd geboren op 4 februari 1913 in het zuiden van de Verenigde Staten, in Alabama. Ze woonde er met haar opa en oma, moeder en broertje. Van haar grootouders hoorde ze verhalen over de slaventijd waarin zwarte mensen niet vrij waren en ook niet konden doen en laten wat ze wilden. Toen Rosa groter werd merkte ze dat zij ook anders behandeld werd dan witte kinderen. Ze mocht bijvoorbeeld niet met de bus naar school en witte kinderen wel!
Op de afbeelding zien we witte kinderen in de bus hun tong uitsteken naar Rosa en haar broertje. Op school worden ze ook gepest maar Rosa is trots en laat duidelijk weten wat zij er van denkt!
Ook als Rosa volwassen is, zijn er nog steeds rare regels voor zwarte mensen. Zij mochten heel veel dingen niet, in de bus mochten zwarte mensen bijvoorbeeld alleen maar achterin zitten... En toen de buschauffeur zei dat Rosa op moest staan om de blanke man te laten zitten, had ze er genoeg van en zei ze luid en duidelijk nee! Het bizarre is... Daarvoor moest ze naar de gevangenis!
Maar Rosa had met haar weigering iets in beweging gezet, steeds meer zwarte mensen gingen protesteren en zo kwam het dat een jaar later alle zwarte mensen ook overal in de bus mochten zitten! Natuurlijk was dit maar het begin, want er waren nog vele meer dingen die moesten veranderen. Rosa bleef daardoor haar hele leven vechten voor gelijke rechten voor iedereen.
De voorgaande boeken werden geschreven door Maria Isabel Sánchez Vegara en geïllustreerd door telkens een andere vrouwelijke illustrator, wat heel verschillende boeken en beelden oplevert. Dit boek is het eerste waarvan de tekst verzorgd is door Lisbeth Kaiser. Persoonlijk vind ik de tekst een klein beetje statisch, over deze bijzondere vrouw kan best met een klein beetje meer enthousiasme gesproken worden. Maar de informatie over Rosa Parks is duidelijk, je krijgt een goed beeld van deze indrukwekkende, moedige vrouw en de afbeeldingen vormen een prima aanvulling op het geheel.
Het boek levert een mooie start om te praten over mensenrechten, racisme, ongelijkheid etc. Deze hele serie is overigens een grote aanrader en zou in feite op elke school aanwezig moeten zijn.
Zie ook het inkijkexemplaar en/of de video over dit boek.
ISBN 9789051167832 | Hardcover | 36 pagina's | Uitgeverij De Vier windstreken | juli 2020
Afmeting 24,6 x 20 cm | Nederlandse tekst: Antje Schoehuys-Blaak | Leeftijd 6+
© Dettie, 14 juli 2020
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER