jeugd 6-9 jaar

Britta Fath

Moord in Cativicus
De avonturen van Moira en Mystique deel 1
Britta Fath


‘Een moord oplossen blijkt toch moeilijker dan de meeste boeken doen toeschijnen.’


De bibliothecaris van Cativicus is vermoord! Maar waarom? Wat heeft Finn gedaan dat hij dit verdiend heeft? Moira is degene die hem vindt en natuurlijk haalt ze er de commissaris bij. Maar tegelijk denkt ze het zelf wel te kunnen oplossen. In de politie heeft ze niet echt veel vertrouwen.


Maar de commissaris is niet blij met haar bemoeienissen. En de schrijver van wie Finn een boek in zijn poten had toen Moira hem vond, is ook niet blij. Hoezo is hij verdacht? Alleen maar omdat de bibliothecaris zijn boek vast had? De commissaris overigens verdenkt op zijn beurt Samael, een kat die zich het liefst overal afzijdig van houdt en daarom alleen al verdacht is.
Het is allemaal niet zo simpel natuurlijk, er blijkt daar meer aan de hand te zijn. En niet alleen bij Samael, ook bij de burgemeester.
Aan Moira de taak om deze zaak op te lossen, waarbij ze moet beginnen met het briefje dat ze bij Finn vond.


Het eerste deel van wat een leuke serie lijkt te gaan worden!
De kat Moira spreekt de jonge lezer vast aan: ze is nieuwsgierig, vasthoudend en durft overal op af te stappen. En natuurlijk is dat huisdier van haar - een eenhoorn! - heel bijzonder!
Daarnaast zijn alle personages dan wel katten, hun eigenschappen en onderlinge contacten zijn heel vertaalbaar naar kinderen. Het gaat over drie buitenbeentjes, die zich niet laten kennen. Het avontuur dat ze beleven is nergens eng of erg spannend, maar er is wel een spanningsboog.
De poezengrapjes geven het verhaal nog een vrolijke twist. Prima dus voor jonge lezers.
Die missen waarschijnlijk wel de leuke verwijzing naar andere bijzondere boeken als Moira in de bibliotheek het boek ‘De heer der katten’ van J R.R. Tolkat wil lenen…


De Vlaamse Britta Fath schreef een leuk debuut, een heus detectiveverhaal. Eva Spear maakte er leuke tekeningetjes bij. Het verhaal is geschreven in de tegenwoordige tijd, dat is even wennen. Net als het Vlaamse tintje. Maar stap daar maar overheen, en lees dit leuke verhaal!


ISBN 9789044843934 | hardcover | 80 pagina’s | Uitgeverij Clavis | mei 2022
Illustraties van Eva Spear | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 5 juli 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER