jeugd 6-9 jaar

Peter Goes

http://petergoes.com

 

Feest voor Finn
Een zoek- en vindboek
Peter Goes


Peter Goes heeft een enorme klus geklaard door dit zoek- en vindboek te maken. Al op de cover zien we vele wonderlijke figuurtjes en hoe langer je kijkt hoe meer je ontdekt. 


Nieuwsgierig sloeg ik het boek open en bij de eerste zoekprent met een roodbruine achtergrond staat een korte tekst van 5 zinnen waarin verteld wordt dat alle kabouters zijn ontsnapt en van het huis van Finn een enorme puinhoop hebben gemaakt. Overal zie je troep en rondrennende kabouters die alles op zijn kop zetten en naar buiten rennen. Natuurlijk gaan Finn en zijn hond Sep er achteraan.

Op de volgende twee grote nachtblauwe pagina's zijn we in de tuin beland. Het is al donker buiten en in alle gaten en hoeken zie je oplichtende ogen. In de verte rent de Grote Kabouter, de baas van de kabouters, hem moeten ze hebben. Dus verder gaan Finn en Sep, die kabouter achterna. En zo belanden ze in het grote groen/zwarte doolhof, waar o.a. allemaal boekbladeren in formatie overheen vliegen en een eenhoorn, midden in het doolhof, al steigerend kijkt waar de uitgang is.  Aanvankelijk lijkt het of het doolhof uit planten bestaat maar als je goed kijkt zie je hagedissen die kabouters vervoeren, een struisvogel met boekenvleugels, maar ook een speelkaart die rondrent en een konijn met een klok...
Maar weer weet de Grote Kabouter te ontsnappen.


Dus verder gaat het, dit keer glipt de Grote Kabouter een paarsgekleurde donkere grot in om even later op te duiken in een kasteel met bijna Escherachtige trappen, rondzwevende schapen, een koffiepot die koffie serveert enz., maar in het kasteel zijn ook veel deuren, die zijn natuurlijk op slot en waar zijn de sleutels? En zo gaan ze voort, door de wondere wereld van Peter Goes.

De zoekprenten hebben elk een eigen achtergrondkleur en de figuurtjes zijn zwart en wit. Aanvankelijk dacht ik, wat moet ik nu zoeken? Al die kabouters? De lamp die in een tekst genoemd wordt? Finn en zijn hond Sep? Maar later wordt bijv. in de tekst vermeld hoeveel zeesterren er te vinden zijn, maar echt duidelijk zijn de zoekopdrachten niet.  - Natuurlijk kun je ook zelf een figuurtje uitkiezen en kijken of die op alle afbeeldingen voorkomt, of kun je kijken hoeveel ogen er opgloeien in het donker. - Maar gelukkig, achterin het boek  staat vermeld welke figuurtjes (met afbeelding) op elke prent voorkomen. Het is overigens nog vrij pittig om ze te vinden.

De zoekprenten zijn knap en enorm druk, ze doen in de verte denken aan afbeeldingen van Jeroen Bosch, er is zoveel op te zien dat het je af en toe duizelt. De prenten vind ik persoonlijk wel vrij donker en de tekst erbij erg klein. Maar zeker is dat kinderen, en volwassenen, een flink aantal uren zoet zullen zijn met zoeken naar de Grote Kabouter en de andere figuurtjes.
Ik denk wel dat de prenten met wat meer kleur plezieriger om te zien zullen zijn. Door alles zwart en wit af te beelden en de donkere gekleurde achtergrond komen ze vrij somber over en valt het bijzondere van de sprookjesfiguren van Peter Goes wat weg. De drakenpagina is bijvoorbeeld in feite heel bijzonder maar door het ontbreken van kleur lijkt de prent aanvankelijk een zeer drukke en vrij chaotische voorstelling, pas later zie je wat de fantasievolle pagina's werkelijk weergeven en dat is toch jammer van Goes zijn vele, fraaie, fantasievolle werk...
Maar een ding is zeker, er valt in dit boek wèl héél veel te speuren!


Bekijk hier het filmpje van het boek.


ISBN 9789401437844 | Hardcover | 28 pagina's | Uitgeverij Lannoo | maart 2017
Afmeting 32,8 x 24,7 cm. | Leeftijd 6-12 jaar

© Dettie, 10 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER