jeugd 6-9 jaar

Tosca Menten

http://toscamenten.nl

 

Luuk Nootje
Expeditie half miljoen
Tosca Menten


Het zal je gebeuren, je erft van een onbekende oom een half miljoen! Dat overkomt Lien, Huub en hun zoon Luuk, ofwel de familie Nootje. Ze weten niet wat hun overkomt. Maar... de notaris vertelt dat ze dat geld niet zomaar krijgen, daar moeten ze wel wat voor doen. Ze moeten eerst een Test doen en die Test is opgesteld door een bijzonder genootschap. Als ze niet slagen voor de Test dan gaat de erfenis ook niet door.


Vader Huub en Luuk lezen de vele, vele regels en hebben al gelijk geen zin meer in al dat geld. Ze moeten heel netjes worden en met twee woorden spreken, zelfs papa's wilde krullen moeten keurig gekamd worden! Maar moeder Lien denkt daar anders over, zij wil wel eens een nieuw bank...


Teun Knots is de beste vriend - voor eeuwig en altijd - van Luuk. Natuurlijk hoort hij erbij als de familie Nootje aan de slag gaat om de Test te laten slagen. De opdracht die de familie krijgt is echter wel heel bizar! Bovendien is er een vrouw die helemaal niet zo blij is met de familie Nootjes. Zij dacht dat zij het geld zou erven... Ze probeert van alles om de familie te dwarsbomen.
En wat is er ineens met Teun aan de hand? Hij doet zo raar. Luuk snapt er niets van, ze zijn toch supergoede aller, allerbeste vrienden?


Je kunt het aan Tosca Menten overlaten om van deze ingrediënten een heel apart en hilarisch verhaal te maken. Er komt zelfs een echte krokodil aan te pas!
Het is een verhaal vol vaart en bijzondere gebeurtenissen.
Al met al een heerlijk boek dat je lachend dicht zal slaan.


ISBN 9789000369485 | Hardcover | 146 pagina's | Van Goor | september 2019
Met illustraties van Elly Hees | Leeftijd 9+

© Dettie, 21 april 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer,klik HIER

 

altSiem Subliem en Het Rode Gevaar
Landgoed Pierewaai: Deel 2
illustraties: Katrien Holland
tekst: Tosca Menten

 
Het tweede verhaal over Siem en zijn struisvogel Struis is net zo grappig als het eerste verhaal.  Siem en Struis hebben namelijk  al een groot avontuur achter de rug. Dat eindigde met de uitvinding van een lekker geurtje, Siem Subliem 1 heet het. De ouders van Siem, eigenaren van een parfumfabriek Hemelse Neuzen, zijn er reuze blij mee. Nu vinden ze het - bijna - niet meer erg dat Siem helemaal niets ruikt en hen niet op kan volgen. De rust lijkt teruggekeerd.


Maar niets is minder waar. Altijd immers, als er iemand een succes heeft, is er ook iemand die jaloers is. In dit geval is Karel Meur van parfumfabriek Geur & Kleur er bang voor dat hij failliet zal gaan. Er moet iets op gevonden worden. Als Karel Meur nu achter de formule kan komen, dan kan hij iets maken dat nog beter ruikt!  Maar natuurlijk is die formule geheim…


Dan begint het avontuur, waarin een zingende detective met een pruik en een geurstok voorkomen, als ook een zeppelin, schildpadden, twee behangrollen én Siem verschillende keren een nat pak haalt. Als Karel Meur echter zijn tweelingdochters inzet om het geheim te ontfutselen aan Siem, ontstaat er geheel onvoorzien door hun vader een mooie vriendschap tussen de meisjes en Siem.
De dametjes Ploos en Toos staan nu voor een groot dilemma. Hun vader wil het geheim, en Siem wil juist dat niemand het te horen krijgt. Wat moeten ze doen? Hun vader blijkt wel erg ver te willen gaan om het Siem Subliem geheim te pakken te krijgen. 


We weten het: Tosca Menten heeft een wonderlijke fantasie en bovendien een groot taalgevoel. Er zijn heel veel taalgrapjes, en doldwaze voorvallen, zodat je dit boek niet kunt lezen zonder te lachen.
Je kan dit boek lezen zonder het eerste verhaal te kennen, want gelukkig is er dat ‘vóór-Hoofdstuk’.
Zo snap je tenminste hoe Siem er bij komt om niet bij zijn vader in de parfumfabriek, maar op de struisvogelfarm, Landgoed Pierewaai, te gaan helpen. En hoe hij aan zijn toch wel vreemde vriend, Struis, komt.


Heerlijke dialogen ook:


‘Wat ga je dan doen?’
’Niks.’
Karel keek naar Henriëtte en vond haar ineens heel erg lui. ‘Zeg, wanneer ben je eigenlijk eens een keer klaar met niksdoen?’
‘Dat weet ik nog niet.‘
‘Dat weet je nog niet? Je hebt het er maar druk mee, met niksdoen. Pas maar op. Straks raak je nog overwerkt van al dat niksdoen! Moet je je eens voorstellen dat ik de hele dag niks doe. Nou?’
‘Luister,’ zei Henriëtte verstoord. ‘Zo schiet het niet op. Ik ga pas weer iets doen als ik klaar ben met niksdoen.’
‘En wanneer is dat?’ vroeg Karel.
‘Weet ik veel! Ik ben er nog niet eens mee begonnen!’ riep Henriëtte.
‘Doe dat dan!’
’Ik krijg de kans niet!’ (en zo kibbelen ze maar door: het Laatste Woord-spelletje, dat ze zo graag spelen)


Dit tweede boek heeft roze pagina’s en roze tekeningetjes, met opnieuw na ieder hoofdstuk wijze opmerkingen: ‘Zo vind je iemand een stinkende bok, zo kun je hem wel zoenen.’…

Tosca Menten (1961) volgde de Kunstacademie in Amsterdam en werd lerares tekenen en kunstgeschiedenis. Tot ze besloot iets leuks te gaan doen: schrijven!
Zolang zij de gave bezit om ofwel de goede kant, ofwel de verkeerde kant op te fantaseren, staat ons nog heel leuks te wachten!


ISBN 9789000351688 | Hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij Van Goor | november 2016
Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 18 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altSiem Subliem en het ei van Jannes
Landgoed Pierewaai : Deel 1
illustraties:  Katrien Holland
tekst: Tosca Menten


Arend en Pientje Wrongel hebben allebei een fantastisch reukvermogen: al op een kilometer afstand ruiken zij een windje van een mug. Zij zijn dan ook eigenaren van een zeer succesvolle parfumfabriek, ‘Hemelse Neuzen’, maar er is een probleem. Ze hebben geen opvolger! Dan is er maar één logische oplossing: ze moeten een kind.


Dat kind is - je raadt het al - Siem. Dezelfde Siem die de hoofdpersoon is van deze nieuwe serie. Maar in dit eerste verhaal moet hij de naam Subliem nog verdienen. En wat voor verhaal! Want zijn arme ouders constateren dat hun opvolger helemaal niet kan ruiken! Hoe moet hij dan directeur worden? Ze proberen van alles...


Wat zij niet hadden kunnen voorzien is dat Siem het eigenlijk niet zo ziet zitten om directeur te worden van Hemelse Neuzen. Dat kan toch niet als je niets ruikt, zegt hij! Eigenlijk vindt hij het aan de overkant van de straat veel leuker. Daar ligt Landgoed Pierewaai en meneer en mevrouw Pierewaai beheren een struisvogelfarm, tot grote ergernis van Siems ouders, want dat riekt natuurlijk. En dan wordt Siem negen jaar:

‘Hier loopt je cadeautje,’ lachte opa. ‘Hij heeft veren, een lange nek en de mooiste ogen van de wereld. Zoek er maar een uit, voor je verjaardag.’ ‘Wat? Mag ik een eigen struisvogeltje?’ riep Siem ongelovig.’


Als opa en oma, want zo moet Siem hen noemen, hem een kleine struisvogel geven, is het hek van de dam. En ze willen ook graag dat hij directeur wordt van de struisvogelfarm! Je kan je voorstellen dat dit voor een heleboel problemen gaat zorgen. En of dat allemaal in orde komt? Misschien dat de uitvinder in het verhaal kan helpen?


Tosca Menten schrijft grappige kinderboeken. Er zijn goede en foute typetjes, maar voor iedereen kun je begrip opbrengen, en vaak zijn de karakters goed herkenbaar.  Een hele leuke vondst zijn de hoofdstukken nul: de pagina’s zijn blauw, en er wordt duidelijk aangegeven dat dit inleidende hoofdstukken zijn met informatie die nu eenmaal nodig is om het verhaal te kunnen begrijpen. Maar ze zijn net zo goed als de rest van het boek geschreven in een prettige stijl, met veel dialogen, en humor.


Siem Subliem is de hoofdpersoon van de nieuwe serie over Landgoed Pierewaai, en ik denk zomaar dat deze serie net zo populair wordt als Dummie de Mummie!
De tekeningen zijn passend blauwgekleurd. Ze passen precies bij het verhaal: grappig dus. Vooral dat struisvogeltje met zijn treffende opmerkingen na ieder hoofdstuk!


Tosca Menten (1961) volgde de Kunstacademie in Amsterdam en werd lerares tekenen en kunstgeschiedenis. Tot ze besloot iets leuks te gaan doen: schrijven!


ISBN 9789000351688 | Hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij Van Goor | november 2016
Leeftijd 8+

© Marjo, 9 januari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lees meer...

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>