jeugd 6-9 jaar

Anita Boots

De gekleurde heks
illustraties: Jan Goedegebuur
tekst: Anita Boots


Arme heks Niesela, elke keer als ze een toverspreuk uit wil spreken moet ze niezen en dan mislukt alles.
Als ze de regen weg wil toveren en wil zeggen 'regen verdwijn gauw' zegt ze onder het niezen door regen wordt blauw! Niesela lijkt wel allergisch voor toverspreuken. Alles om haar heen heeft inmiddels een gekke kleur. Ook Niesela zelf heeft alle kleuren van de regenboog. Ze heeft een groene neus, oranje wangen, roze wenkbrauwen, blauwe oren, een rode buik en paarse billen. En net toen ze alle kleuren weg wilde toveren, zei ze -  in plaats van fraktina, fragmenta, fragmeel, weg met alle kleuren teveel - al niezend het woord geel. En nu zijn haar haren ook nog eens kanariegeel geworden. Zo kan het niet langer. Ze zal een andere heks moeten vragen alles weg te toveren. Ze springt op haar bezem en vertrekt naar heks Groezel die in het Groezelbos woont. Maar ook daar moet Niesela niezen en daardoor mislukt de spreuk en nu is Groezel helemaal roze!
Heks Groezel weet gelukkig wel een oplossing, maar daarvoor heeft ze nodig: een gouden knijper, een gouden pan en een gouden haar van Kribba de boze heks. Die drie dingen moet Niesela voor haar zoeken en als dank voor haar hulp wil Groezel ook nog een stronkelgieter. Niessela heeft geen idee wat het is maar daar komt ze vast wel achter.
En zo komt het dat Niesela allerlei bijzondere heksen ontmoet zoals Waslala die gek op wassen is en Natwa die alles nat maakt en Pannenkeetje die allerlei pannen heeft maar niet de gouden pan die Niesela zoekt. Ze willen allemaal Niesela helpen want ze vinden het best zielig dat ze zo kleurig rondloopt. Alleen Kribba, de kribbige heks ligt flink dwars. Zal het Niesela lukken om alle dingen bij elkaar te zoeken? En vooral... zal het lukken om Groezel en Niesela weer om te toveren tot hun gewone zelf?


Een grappig, fantasierijk verhaal. Niet alleen de bijzondere heksen zijn erg leuk bedacht maar ze hebben ook nog een eigen 'bezem' en een heel apart uiterlijk. Kleine Pannenkeetje vliegt zelfs op een stoffer en heks Jolijn heeft een uitrolbare neus. Er zijn natuurlijk ook vieze toverdrankjes met gore ingrediënten erin zoals bijvoorbeeld spinnenpoeder, oorsmeer, snot of heksenhaar. Er is zelfs een heks bij die geen zakdoeken gebruikt maar een snotvanger, een soort boterhamzakje dat rondvliegt en het snot opvangt. Zo staan er doorheen het boek allemaal grappige vondsten. Kinderen zullen van het verhaal genieten
De grappige potloodtekeningen zijn deels in kleur en deels in zwart-wit en met name de zwart-wit tekeningen zijn soms onduidelijk afgedrukt. Jammer van al het werk van Jan Goedegebuur, de afbeeldingen verdienen een betere druk. De letters van de tekst zijn vrij groot en dat maakt de bladspiegel onrustig. En waarom de tekst op de ene pagina korter wordt afgedrukt dan de andere is mij ook een raadsel.


Kortom, het verhaal is zeker een aanrader, een dikke 8+  daarvoor. Gaat het je puur om het verhaal en niet zozeer om de uitvoering dan is het de koop meer dan waard. Daarom is het zo jammer dat het boek er zo onaantrekkelijk uitziet en de tekeningen niet goed tot hun recht komen. Het komt allemaal zo knullig over. Het verhaal en de illustraties verdienen beter. Met wat meer aandacht voor de uitvoering zoals hardcover, heldere afbeeldingen, betere bladverdeling, ander lettertype zou dit boek zomaar een topper kunnen worden.


ISBN 9789081320160 Paperback 118 pagina's Uitgeverij Buitenzorg mei 2012
Leeftijd 7+

© Dettie, 26 december 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER