jeugd 6-9 jaar

Alastair Chisholm

https://alastairc.com

 

De drakenleerling
Drakenstorm deel 1
Alastair Chisholm


De elfjarige Tomás werkt graag samen met zijn vader in de smidse. Hij wordt immers ook smid?
Op het moment zijn ze hard aan het werk om drakenzwaarden te maken. Waarom heeft de koning die eigenlijk nodig? Er zijn toch helemaal geen draken meer in het land?
Ooit, ja, ooit waren er in Draconis draken die samen leefden met de mens. Samen verdedigden ze de stad Rivven. Tot de Drakenstorm uitbrak. Daarna trokken alle draken zich terug, en mensen wisten op een gegeven moment niet eens meer dat ze er ooit geweest waren!
Maar dan… is het een visioen? Is hij oververmoeid? Wat is dat wat hij ziet in de vlammen?


‘Tomásssss, klonk het sissend. Toms mond viel open.
‘Maak je klaar, Tomásssss..’
‘Tom! Tomás, wat doe je?’ Tom knipperde met zijn ogen en keek op. Vader stond met gefronste wenkbrauwen naar hem te kijken. ‘Gaat het wel goed met je, zoon?’
‘Ik dacht…’ Tom tuurde n het vuur, maar er was niets bijzonders meer te zien. ‘Ik dacht dat ik iets zag.’ mompelde hij.


Maar het was dus echt. Tomás heeft echt een draak gezien!
Hij wist het niet, maar hij is een drakenziener. Dat vertelt Malik hem, die hem onder voorwendselen meelokt. Maar dat wordt nog wat: draken zijn verboden in Rivven. Als hij mee wil met Malik om opgeleid te worden, zodat hij zijn eigen draak kan oproepen, hem kan verzorgen en nog meer, dan moet hij zijn vorige leven vergeten. Tom beseft nog nauwelijks wat er allemaal gebeurt, en gaat mee met Malik. Hij leert nieuwe vrienden kennen, die ieder een eigen draak hebben. Ook zijn eigen draak meldt zich. Geen hij trouwens, IJzerschild is een dame.
Maar het moment komt:


‘Je moet een keuze maken,’ Berin zuchtte. ‘Als je echt een drakenziener wilt worden, dan moet je draak het belangrijkste in je leven worden. Belangrijker zelfs dan je thuis. Belangrijker dan je vader en moeder.’


Nooit meer zijn ouders zien? Geen smid worden zoals zijn vader?
Een onmogelijke keuze. Zeker nu IJzerschild al een vriendin geworden is.


Een leuk fantasyboek voor jongere lezers. De echte avonturen moeten nog komen waarschijnlijk, dit is echt zo’n eerste inleidend verhaal. Je leert de personages kennen, met hun draken, en hoe je met die laatste om moet gaan. Het maakt nieuwsgierig naar de avonturen die beleefd kunnen gaan worden. Er gebeurt wel iets spannends natuurlijk in dit eerste deel.
Er zijn wat kleine tekeningetjes her en der, meer op het moment dat de draken voorgesteld worden. De omslag is pakkend!
Leuk verhaal, maar er is dringend behoefte aan meer!


Alastair Chisholm (Edinburgh) is auteur en puzzelmaker. Zo schreef hij onder meer boeken over Japanse puzzels als Sudoku en Kakuro. Drakenstorm is het eerste boek van zijn hand dat vertaald werd in het Nederlands.


ISBN 9789025882105 | hardcover | 83 pagina's | Uitgeverij Leopold | december 2021
Vertaald uit het Engels door Laurent Corneille | Illustraties van Daniëlle Futselaar | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 31 juli 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER