jeugd 6-9 jaar

Alastair Chisholm

https://alastairc.com

 

Het duistere doolhof
Drakenstorm 3
Alastair Chisholm


In Rivven, een dorp in Draconis, wonen de vrienden Tom, Ellis en Cara. De overige bewoners weten het niet – en het moet ook geheim blijven! - maar deze vrienden zijn drakenzieners. Terwijl draken voor de overige bewoners alleen maar bestaan in legenden, werken onze vrienden samen met draken om eventuele problemen te lijf te gaan. Sinds ze weten wat hun talent is, zijn ze  vooral in de Gildehal te vinden, een enorme magische hal met een wirwar een tunnels, gangen en kamers. Daar krijgen de drie jongeren van rector Berin les in het omgaan met hun draak.
Ieder van hen heeft echt een persoonlijke draak!

In het eerste deel was Tom de hoofdpersoon met IJzerschild, in het tweede Cara met Zilverdief en nu is Ellis degene die het avontuur beleeft, met zijn draak Padvinder. Iedere draak heeft een eigen speciale kracht, Ellis kent de magie van zijn draak nog niet. Dan breekt de dag van het doolhoffestival aan. Die vindt plaats binnen de muren van het paleis en wordt geopend door de koning.


'Dappere avonturiers, aanschouw het Groene Doolhof!’ galmde de eerste Tuinman. ‘Ga naar binnen, pak het lintje dat bij de kleur van je vlag past en probeer dan weer naar buiten te komen!’


En daar gaan ze. Het Groene Doolhof is het eerste van de drie. Ellis is er zeker van dat hij kan winnen. Hij is immers de beste in kaarten tekenen, en weet overal de weg terug te vinden. Maar hoe kan dat nu? Iemand is eerder met het lintje buiten dan hij! Een meisje! Hij kent haar niet. Als er in de twee volgende doolhoven vreemde dingen gebeuren, is het niet zo zeker dat Ellis gaat winnen. Hij loopt zelfs gevaar! Gelukkig is daar Padvinder…


Een fijn spannend verhaal vol magie, dat jonge kinderen vast erg leuk zullen vinden. De hoofdstukken zijn kort, en er staan wat tekeningetjes in. Vooral die van de draakjes zijn erg leuk.

Alastair Chisholm (Edinburgh) is auteur en puzzelmaker. Zo schreef hij onder meer boeken over Japanse puzzels als Sudoku en Kakuro.


ISBN 9789025884628 | Hardcover| 96 pagina’s | Uitgeverij Leopold| april 2023
Leeftijd vanaf 9 jaar | Illustraties van Daniëlle Futselaar Vertaald uit het Engels door Laurent Corneille

© Marjo, 2 april 2023

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

De drakenleerling
Drakenstorm deel 1
Alastair Chisholm


De elfjarige Tomás werkt graag samen met zijn vader in de smidse. Hij wordt immers ook smid?
Op het moment zijn ze hard aan het werk om drakenzwaarden te maken. Waarom heeft de koning die eigenlijk nodig? Er zijn toch helemaal geen draken meer in het land?
Ooit, ja, ooit waren er in Draconis draken die samen leefden met de mens. Samen verdedigden ze de stad Rivven. Tot de Drakenstorm uitbrak. Daarna trokken alle draken zich terug, en mensen wisten op een gegeven moment niet eens meer dat ze er ooit geweest waren!
Maar dan… is het een visioen? Is hij oververmoeid? Wat is dat wat hij ziet in de vlammen?


‘Tomásssss, klonk het sissend. Toms mond viel open.
‘Maak je klaar, Tomásssss..’
‘Tom! Tomás, wat doe je?’ Tom knipperde met zijn ogen en keek op. Vader stond met gefronste wenkbrauwen naar hem te kijken. ‘Gaat het wel goed met je, zoon?’
‘Ik dacht…’ Tom tuurde n het vuur, maar er was niets bijzonders meer te zien. ‘Ik dacht dat ik iets zag.’ mompelde hij.


Maar het was dus echt. Tomás heeft echt een draak gezien!
Hij wist het niet, maar hij is een drakenziener. Dat vertelt Malik hem, die hem onder voorwendselen meelokt. Maar dat wordt nog wat: draken zijn verboden in Rivven. Als hij mee wil met Malik om opgeleid te worden, zodat hij zijn eigen draak kan oproepen, hem kan verzorgen en nog meer, dan moet hij zijn vorige leven vergeten. Tom beseft nog nauwelijks wat er allemaal gebeurt, en gaat mee met Malik. Hij leert nieuwe vrienden kennen, die ieder een eigen draak hebben. Ook zijn eigen draak meldt zich. Geen hij trouwens, IJzerschild is een dame.
Maar het moment komt:


‘Je moet een keuze maken,’ Berin zuchtte. ‘Als je echt een drakenziener wilt worden, dan moet je draak het belangrijkste in je leven worden. Belangrijker zelfs dan je thuis. Belangrijker dan je vader en moeder.’


Nooit meer zijn ouders zien? Geen smid worden zoals zijn vader?
Een onmogelijke keuze. Zeker nu IJzerschild al een vriendin geworden is.


Een leuk fantasyboek voor jongere lezers. De echte avonturen moeten nog komen waarschijnlijk, dit is echt zo’n eerste inleidend verhaal. Je leert de personages kennen, met hun draken, en hoe je met die laatste om moet gaan. Het maakt nieuwsgierig naar de avonturen die beleefd kunnen gaan worden. Er gebeurt wel iets spannends natuurlijk in dit eerste deel.
Er zijn wat kleine tekeningetjes her en der, meer op het moment dat de draken voorgesteld worden. De omslag is pakkend!
Leuk verhaal, maar er is dringend behoefte aan meer!


Alastair Chisholm (Edinburgh) is auteur en puzzelmaker. Zo schreef hij onder meer boeken over Japanse puzzels als Sudoku en Kakuro. Drakenstorm is het eerste boek van zijn hand dat vertaald werd in het Nederlands.


ISBN 9789025882105 | hardcover | 83 pagina's | Uitgeverij Leopold | december 2021
Vertaald uit het Engels door Laurent Corneille | Illustraties van Daniëlle Futselaar | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 31 juli 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER