jeugd 6-9 jaar

Tanya Stewner

Lilli
Met olifanten praat je niet!
Tanya Stewner


Lilli Susewind is een meisje dat net verhuisd is. Ze gaat die dag voor het eerst naar haar nieuwe school en gelijk verpest ze het weer. Ze wilde niet naast een meisje gaan zitten en nu is dat meisje boos. Helaas hoort dat meisje bij populairste kliekje op school en nu laten al die meiden Lilli links liggen. Jammer genoeg kan Lilli niet vertellen waarom ze liever aan een ander tafeltje ging zitten.
Na school heeft ze nog geen zin om het huis binnen te gaan, dan gaat haar vader vast vragen hoe haar eerste schooldag was. Ze duikt de dichte struiken bij hun nieuwe huis in maar daar zit een jongen te lezen, hij heet Jasahja  en leest een boek van Goethe! De jongen zit bij haar op school in 5B, Lilli zit in 4B, en ze moet beloven dat ze aan niemand zal vertellen dat hij Goethe las. Goethe lezen is niet cool. Lilli moet dat wel beloven want Jesahja ontdekt haar geheim. Het is een geheim waardoor mensen haar soms heel vreemd aankijken.  Een geheim waardoor ze nu al voor de derde keer moesten verhuizen. Een geheim waardoor haar klasgenoten vaak gillend van haar wegrennen...
Jesahja rent niet gillend weg maar schrikt wel heel erg en hij vlucht gelijk de struiken uit.
Een paar dagen later gaat de hele klas naar de dierentuin en Lilli wil helemaal niet, dan ontdekken ze vast haar geheim. Ze wil zich ziek melden maar de meester heeft haar zien lopen en een lift naar school gegeven. Jesahja fluistert haar bij het langslopen snel een goede tip in haar oren en het lijkt erop dat het een gouden tip was. Maar in de dierentuin is een olifant, Mara, die de laatste tijd heel agressief is...
Lilli weet wat er met Mara aan de hand is maar als ze dat aan iemand zou vertellen dan moet ze ook haar geheim verraden.
Weer is het Jesahja die haar helpt en daarmee zichzelf ook helpt.


Een heel leuk, apart en fantasievol verhaal waarbij gelijk geleerd wordt dat je beter gewoon alles kunt zeggen in plaats van proberen dingen die toch uit zullen komen, geheim te houden. Doordat zowel Lilli als Jesahja uiteindelijk moedig hun geheim naar buiten brengen blijkt dat iedereen ze juist bijzonder en geweldig vinden.
Bij elk van de twaalf hoofdstukken zijn een kleine en een grote zwart-wit illustratie van Eva Schöffmann-Davidov afgedrukt.
Wat het verhaal betreft is het boek echt een aanrader.


Alleen... zijn er ook deze keer enkele woorden vreemd vertaald. Misschien moet duidelijker vermeld worden dat het een boek is dat in het Vlaams  vertaald is? Beter zou het echter zijn als de vertaler probeert andere woorden te kiezen die zowel in het Vlaams als het Nederlands gebruikelijk zijn. Kinderen merken de vertaal'foutjes' misschien niet eens op maar mij persoonlijk stoorde het wel.

Zie ook de website van Tanya Stewner http://tanyastewner.de


ISBN 978-90-448-1371-5 Hardcover 119 pagina's Uitgeverij Clavis september 2010
Vertaald door Roger Vanbrabant Leeftijd: vanaf 8 jaar

© Dettie, 18 september 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER