jeugd 6-9 jaar

Yang Fan e.a.

De legende van de Feniks
Yang Fan, Zang Xu, Su Wenhao, Guo Yihong, Ran Debo


Dit boek werd ontdekt dankzij de tweejaarlijkse illustratorenwedstrijd Key Colours Competition China. Key Colours is een internationale wedstrijd voor het beste onuitgegeven prentenboek voor kinderen tussen 2 en 7 jaar. Een vakjury beoordeelt artistieke, literaire en kindgerichte kwaliteiten van de inzendingen. De winnaar ontvangt 7.500 en het bekroonde werk wordt door Clavis Uitgeverij uitgegeven. Elke illustrator mag aan de wedstrijd deelnemen, ongeacht nationaliteit, taal of ervaring. De wedstrijd heeft al veel mooie boeken opgeleverd, zie de winnaarslijst.


Van de zeven - van de twaalf -  inzendingen die ik dankzij deze wedstrijd heb mogen lezen is dit boek voor mij  tot nu toe het allermooiste boek. Het betreft een inzending uit China en de afbeeldingen zijn ongekend gedetailleerd en hebben alles wat je eventueel van een Chinese inzending kan verwachten.


© Yang Fan, Zang Xu, Su Wenhao, Guo Yihong, Ran DeboHet verhaal gaat over Tuanzi, een jongetje met Chinees kapsel en kleding wat kinderen in Europa niet snel zullen dragen.
Op de achtergrond is ook een prachtige porceleinen vaas te zien een zwarte bank met rode bekleding en rolkussens. Toch doen de afbeeldingen wèl modern aan.


Tuanzi is alleen thuis en hij speelt met zijn hondje Wangwang. Maar ineens gaat er een bel en alles om Tuanzi verandert. Wangwang wordt een rode leeuw, de bloemen komen uit de vaas en alle spullen uit de kamer beginnen te zweven. Tuanzi springt op Wangwangs rug en samen zweven ze het raam uit, de lucht in.
We zien ze door een donker lucht vliegen en heel veel prachtige dieren zweven mee. Er groeien overal zeldzame bloemen en planten.


© Yang Fan, Zang Xu, Su Wenhao, Guo Yihong, Ran DeboHij zweeft over steden waarin mensen in prachtige Chinese gewaden rondlopen. Zij laten wensballonnen op wat ook al zo'n mooi effect geeft op de afbeeldingen. Onderweg hoort Tuanzi dat er een bijeenkomst van vogels gehouden wordt, genaamd De Dag van De Honderd Vogels.
Op een heel grote uitklapplaat zien we welke vogels daar allemaal  aanwezig zijn, Tuanzi kijtk zijn ogen uit en dan ziet hij de feniks, de allermooiste vogel die hij ooit gezien heeft. Een reiger vertelt hem de indrukwekkende legende van de feniks. En net als Tuanzi de mooie vogel aan wil raken hoort hij een stem...
Heeft hij nu alles gedroomd? Of toch niet?


Dit boek is echt indrukwekkend. Je kunt uren naar de afbeeldingen kijken en dan heb je nog niet alles gezien. Toch ogen de prenten heel rustig dankzij het uitgekiende kleurgebruik en de sierlijke, elegante tekeningen. Het verhaal zelf is ook bijzonder en leert ons dat alleen maar denken aan uiterlijke zaken niet zo slim is.
In totaal is dit boek een dikke tien waard.


ISBN 9789044839746 | Hardcover | 40 pagina's | Nur 274 | Uitgeverij Clavis | november 2020
Afmeting 26,7 x 25,7 cm | vertaald door Clavis uitgeverij| Leeftijd 6+

© Dettie, 7 januari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER