jeugd 6-9 jaar

Éleonore Douspis

Het begon met de zee
Éleonore Douspis


Het begon met de zee.
Een rustige heldere zee.
Boven het wateroppervlak staken eilandjes uit.
In een van de huizen woonde ik met mijn ouders.

Het begin van dit boek is al intrigerend. Hoezo begint het met de zee? Waarom wonen ze op eilandjes? Wie is die ik?

We lezen dat het leven fijn is voor de ik, een jongen. 'We speelden hele dagen op het strand.' Wie zijn die 'we'? denk je dan. Wij, als lezer, zien op het witte papier de strakke, moderne zwart-wit afbeelding van een meisje en jongen die krabben aan het vangen zijn. Op de volgende bladzijde snap je waarom ze dat deden. Het is voor het restaurant van zijn ouders. 'Ik was altijd trots als mijn krabben op het menu stonden,' vertelt de jongen.
Kortom, het leven is goed. Alles is licht en vrolijk.

Maar dan breekt die akelige dag aan. De lucht is zwart, de zee is zwart, de zon komt niet meer op en de sterren 'maakten dat ze wegkwamen'. Het wordt geen dag meer, het wordt geen nacht meer en iedereen vertrekt, zelfs mama en het meisje. De jongen wil zelf ook weg, maar de pagina's houden hem tegen! Hij zit gevangen in zijn eigen verhaal! Alles om hem heen is vlak en plat. Alles is weg, alles is kapot...

De jongen probeert weg te komen, loopt eindeloos zijn verhaal door, tevergeefs. Hij zoekt openingen, knipt zelfs een gat in een bladzijde maar ook dat helpt niet. Totdat hij woedend de mand met herfstbladeren wegtrapt en ze de pagina uit ziet waaien...! De jongen begrijpt het ineens, hij moet ruimte maken, dan is er plek voor een nieuwe bladzijde! Hij gaat aan de slag, de grote opruiming begint, er zit weer beweging in. En langzamerhand bloeit alles weer op...

Het is lastig om weer te geven hoe knap dit boek in elkaar zit omdat met de tekst en afbeeldingen gespeeld wordt, ze vormen bijna één geheel. De aan knipwerk gerelateerde afbeeldingen en de vormgeving zijn heel speciaal en omdat alles in zwart wit is weergegeven benadrukt het de strekking van het verhaal nog eens extra. De laatste drie pagina's zijn zelfs spectaculair te noemen, er ontstaat weer diepte in het verhaal van de jongen en die diepte kun je letterlijk nemen. 

Je kunt ook alle kanten op met de betekenis van dit verhaal en er eindeloos over nadenken. Heeft de jongen een flinke depressie gehad? Of moet hij eerst dingen verwerken voordat hij weer verder kan? Of gaat het over het milieu? Of gaat het over vriendschap en liefde?  Het maakt eigenlijk ook niet uit, het is wat je er zelf in wilt of kunt zien. De ene keer dit, de andere keer dat. Het is helemaal aan jou. Prachtig toch?


ISBN 9789044828278 | Hardcover | 45 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2016
Afmeting 23 x 20 x 2,7 cm | Voor alle leeftijden vanaf 6 jaar

© Dettie, 12 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER