jeugd 6-9 jaar

Mirjam Oldenhave 7-9 jr.

http://www.mirjamoldenhave.nl

Mirjam Oldenhave beantwoordde ook vragen van Leestafelleden op het forum zie Leestafelforum

 

Boutje van de rommelberg
Mirjam Oldenhave


Boutje en zijn vader wonen in een huisje op wielen. Dat is voor veel mensen een probleem blijkbaar: ze worden overal weggestuurd. Ze mogen niet in een straat wonen en niet in het bos, het grote lege plein in de stad, daar mogen ze ook niet staan en zelfs bij de boer worden ze weggejaagd.
Vader Ed wordt er wat moedeloos van, al laat hij dat niet merken. Hij zoekt heel lang naar een geschikte plaats om te wonen.


En dan komen ze bij een grote, lege plek. Nou ja, leeg: er ligt heel veel rommel, maar wel schone rommel, geen vuilnis. Prima stekje!
Ed verft een nieuw bord met ‘Van harte welkom’ erop, want dat bord Verboden Toegang, dat willen ze natuurlijk niet!
Ze wonen er prima, vooral Boutje heeft het naar zijn zin, want hij is dol op knutselen en hier ligt zoveel materiaal!


‘Moet je nou toch zien, je kunt er een heel huis mee inrichten! Wat zeg ik? Een hele straat!’
‘Van wie is dit allemaal?’ vroeg Boutje.
‘Van niemand, alles is weggegooid. Ja hoor, dames en heren, zet je troep maar op de stoep!’ Ed keek handenwrijvend op zich heen. ‘We staan midden in het knutselparadijs.’


En: belangrijker: er is niemand die hen weg stuurt!
Toch loopt het fout. Als Boutje een gouden beeldje van een bokser vindt, en dat onder de grond verstopt tot Eds verjaardag aanbreekt, heeft hij geen idee wat hij gevonden heeft.
Maar hij snapt wel wat de politie zoekt als die op een dag aan komt zetten.
Helaas is dit het begin van een hoop ellende. Alhoewel: dat is het dan wel voor Ed, die namelijk in de gevangenis belandt, maar voor Boutje beginnen de avonturen. Hij leert allerlei mensen kennen, en ook dieren komen bij hem wonen. Tussen de nieuwe kennissen zit het meisje Sisi. Zij is reuze vindingrijk en ondernemend. Ze heeft een goede handelsgeest en helpt Boutje, gewoon omdat ze het leuk vindt op de rommelberg. Sisi is afkomstig uit de villawijk, waar ze spullen heeft zoveel als ze wil. Maar ze verveelt zich daar, ze is maar alleen.


Dit fantasierijke verhaal zit vol humor. Arm en rijk vindt elkaar zonder problemen op de rommelberg, en Boutje recyclet er al knutselend op los.  Ieder nieuw personage heeft een verhaal, en voegen meteen een avontuur toe aan het verhaal. Het leukste bij de dieren is de tweehoorn, die dol is op plankjes!
Bij de mensen is Sjan de leukste, hij is een heel aparte schoonmaker. Hij bezorgt een bijzondere brief.
Ach, je sluit ze allemaal in je hart, ze hebben een hart van goud en zijn gedreven.


Mirjam Oldenhave beschrijft het zoals zij dat uitstekend kan: eenvoudige taal, veel humor, absoluut niet hoogdravend als het om de opgestoken vingertjes gaat: reuze leuk om  voor te lezen!
En dan zijn er nog de typische illustraties van Rick de Haas. Stripachtige en deels in kleur. Maar precies in de stijl van het verhaal – want Boutje tekent zijn knutselfrutsels voor hij ze maakt – tekent de Haas in de kantlijn hoe Boutje te werk gaat. Met verklarende tekstjes erbij.
Als je de ongebreidelde fantasie van Boutje koppelt aan de tekenvaardigheid van de Haas, dan krijg je heel duidelijke tekeningetjes. Een hondenuitlater; een afdroogmachine voor mensen (eigenlijk voor een hele luie rijke mevrouw) een tuinkabouter die elke dag iets anders aan heeft… je kan het niet gek genoeg verzinnen!


Mirjam Oldenhave schreef meer dan veertig boeken. Acht daarvan werden de afgelopen jaren getipt door de Nederlandse Kinderjury en drie kregen een Vlag en Wimpel van de Griffeljury. Haar bekende serie over Mees Kees werd maar liefst vijf keer verfilmd.
Boutje van de rommelberg kreeg een Bronzen Griffel 2022, met de kans op goud in oktober.


ISBN 9789021681894 | Hardcover | 168 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | juni 2021
Illustraties van Rick de Haas | Leeftijd; voorlezen vanaf 5 jaar; zelf lezen vanaf 8 jaar

© Marjo, 5 augustus 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

altMees Kees - In de gloria
met tekeningen van Rick de Haas


Mees Kees, de meest populaire leraar van deze tijd, mag ook de hoofdrol spelen in het kinderboekenweekgeschenk 2010.


Op de eerste schooldag zijn de kinderen van groep 6b zwaar teleurgesteld: Mees Kees is er niet! In zijn plaats staat er een juf voor de klas, en die lijkt helemaal niet zo leuk. Dat is ze ook niet, wie kan er nu net zo leuk zijn als Mees Kees, maar ze valt toch wel mee. Vooral als ze vertelt dat ze alleen elke maandag voor de klas zal staan...
Dinsdag komen alle kinderen dus heel opgewekt weer naar school: nu is de meneer er wel!
En ja hoor, het is weer als vanouds. Op zijn eigen ongeëvenaarde wijze geeft hij weer teken- reken- en taallessen. Als hij moppen vertelt over België is het aardrijkskundeles, en een spreekbeurt laat hij ook op een heel eigen manier plaatsvinden.
Maar eigenlijk is Mees Kees niet degene die de hoofdpersoon is: er is een ik-figuur: de jongen Tobias.
En dan blijkt dat het misschien geen enkel probleem geeft om te snappen wat voor meneer Mees Kees is, maar om te begrijpen wie Tobias is, is het toch prettig als je ook de andere boekjes gelezen hebt. Want het wordt wel heel kort door de bocht verteld, waarom Tobias speciale aandacht krijgt. Dat krijgt hij namelijk. Ook hier wordt door de moeder van Mees Kees een ontbijt gemaakt voor de jongen, en ook hier verzint de meneer allerlei manieren om hem te helpen. Bijvoorbeeld als de tien-minutengesprekken plaatsvinden.
En dan is de meneer ook nog jarig! Dat wordt een heel speciale dag, reken maar!


Mirjam Oldenhave lijkt er geen enkel probleem mee te hebben om de sfeer van de andere Mees Kees boekjes ook weer te geven in een klein boekje als dit. Het is zeer geslaagd: goed geschreven verhalen, met veel grapjes, en al zijn de verhalen niet echt geloofwaardig, ze zijn gewoon hartstikke leuk!


'we hadden allemaal een buitenpretje'


'Ik boog weer naar voren. 'Het doet toch geen pijn?'
'Nee, hoor, ik doe heel voorzichtig, dan voelt hij er niks van.'
Ik voelde de koude tang in mijn nek.
'Even de tanden op elkaar,'zei Mees Kees, tegen de teek dus!
'Ik ga even aan je kontje trekken, een twee..  Huppekee, daar is-tie!' Hij hield de tang voor mijn neus en zei plechtig: 'Het is een vrouwtje.'


ISBN 978 90 596 5116 6, 91 pagina's Uitg.  Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek oktober 2010
Kinderboekenweekgeschenk 2010 Vanaf 8 jaar

© Marjo, 27 september 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mees Kees - De sponsorloop
met tekeningen van Rick de Haas


Mees Kees geeft weer op zijn onvolprezen manier les aan 6b. En opnieuw is er speciale aandacht voor Tobias, op een onopvallende manier.
Maar er is toch wel een probleem: hij is nog steeds stagiair, en mag volgens de regels helemaal niet voor de klas staan! Directrice Dreus deed er niet moeilijk over, maar nu komt er een inspectrice kijken en zij valt niet voor zijn charmes: Groep 6b krijgt een invaljuf en omdat een invaljuf geen stagiair mag begeleiden moet Mees Kees naar de kleuters. De eerste juf is een ramp, ze begrijpen haar manier van lesgeven helemaal niet. Daarna komt er een meneer, en die stuurt de ene leerling na de andere de klas uit. Dan besluit Dreus de klas maar te gaan splitsen.
De klas komt in opstand, uit elkaar? Dát gaat niet gebeuren!


Ook wordt er een feestje georganiseerd voor Tom die de klas helpt om de entreetoets te maken: een feestje waarbij de ‘9’ in het zonnetje gezet wordt. En zoals de titel tenslotte aangeeft: er is een sponsorloop. Ook daar heeft Mees Kees weer een geniale inval…


Mirjam Oldenhave heeft naast een talent om bizarre situaties te beschrijven, een heerlijke humor, vooral gebaseerd op woordgrapjes.


'Kunnen je lippen ook afbreken?' vroeg ik.
'Niet zo één, twee drie. Alleen als je heel wild gaat zoenen', zei Mees Kees.
Wij moesten lachen, maar Meer Kees bleef serieus.
'Soms doen mensen dat hoor! Daar komt het woord 'kussengevecht' vandaan.'


ISBN 9789021667997 | Hardcover | 88 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | mei 2010
Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 4 oktober 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 
Mees Kees: Een pittig klasje
met tekeningen van Rick de Haas


Zeventien kinderen zitten te wachten tot de deur van de klas open gaat. Hun juf is met zwangerschapsverlof, wie zouden ze als invaller krijgen?
Er komt een oude mevrouw de klas in... maar net als ze denken dat zij hun juf dan wel zal worden, zien ze hoe de mevrouw een jongen mee naar binnen trekt.
'jongens, dit is Kees, jullie nieuwe meester', en ze zegt gedag.
'Dag mevrouw,' roepen de kinderen. 'Dag mama', zegt de meester...
Mees Kees is dus de stagiair die voorlopig les gaat geven. Maar hij kan er niet veel van, dat wil zeggen hij doet alles heel anders dan hun eigen juf. Bij topografie staat hij met gebaren een land of stad uit te beelden, bij nieuws uit de natuur laat hij Spiderman zien. Maar af en toe komt het hoofd van de school kijken, en dan moeten de kinderen toch wat kunnen laten zien. En zo krijgt hij de kinderen zomaar enthousiast om een dictee te maken of de tafel van vier te leren...


De verteller is Tobias, een jongen die het thuis niet zo prettig heeft, een beetje verwaarloosd wordt hij. En Mees Kees weet er voor te zorgen dat hij niet (meer) gepest wordt.
Het boek is verdeeld in korte hoofdstukken steeds over een ander onderwerp, zodat het prettig voorlezen is. Het is grappig, maar tussen de regels door lees je over problemen die kinderen kunnen hebben. Een lesje verpakt in humor, dat werkt net zo goed voor de kinderen die lezen als voor de kinderen in Mees Kees zijn klas...


ISBN 978-90-216-1720-6 uitgeverij Ploegsma 2007 tekeningen van Rick de Haas 86 pagina's; genomineerd voor de Nederlandse Kinderjury 2007 vanaf 8 jaar

© Marjo, september 2007

Reageren? Klik hier!


 

Klem!


Rik is verhuisd en ziet als een berg op tegen de eerste schooldag op zijn nieuwe school en hij kan niet eens op zijn skateboard gaan want die staat nog ingepakt.
Als hij aankomt op het schoolplein zakt de moed hem helemaal in zijn schoenen... Iedereen staat te praten, niemand voetbalt of speelt. In de klas is het nog erger, alle kinderen vinden leren leuk! Ze vragen of ze verder mogen rekenen als het pauze is en ze drinken liever melk dan cola! Gelukkig is er één jongen die wel normaal lijkt. Rik ontdekt dat Timo net doet alsof hij leren leuk vindt en al snel worden ze vrienden en balen alletwee dat de rest zo saai is.
Als ze vragen of andere leerlingen mee willen doen met voetballen dan krijgen ze als antwoord "Nee, voetbal wekt agressie op". Alle kinderen zijn wel heel vriendelijk maar lijken net robots vindt Rik.
Ietje is een meisje van een andere klas en zij is ook gewoon...
Maar ineens begint Timo ook raar te doen, hij wil niet meer voetballen en geeft ook al van die rare antwoorden en later Ietje ook! Alledrie zijn zij nieuwe leerlingen op de school en Rik wordt heel erg bang. Er is iets heel vreemds aan de hand, straks wordt hij ook zo! En dat wil hij niet!
Hij gaat op onderzoek uit en ontdekt allemaal héél rare dingen, maar niemand gelooft hem... hij zit helemaal klem!

Een heerlijk spannend verhaal met veel humor en in vlotte taal geschreven.

Leeftijd: 9-12 Uitgever: Ploegsma Verschenen: 2005 ISBN: 9789021616599 Hardcover 113 pagina's

© Dettie, juli 2007

Reageren? Klik hier!

 

Klem!


Rik is net verhuisd en moet nu ook naar een andere school. Hij heeft er helemaal geen zin in, maar er valt niet aan te ontkomen.
Vooruit dus maar, hij gaat. Maar wat een vreemde school is dit... wat een vreemde kinderen! Op het schoolplein staan groepjes kinderen zachtjes te praten. Niemand schreeuwt of gilt, niemand rent rond, niemand voetbalt. In de klas reageert niemand op zijn naam, terwijl hij er al op rekende dat iemand zou roepen Rik van der Pik of zo... Alle kinderen zijn rustig, en doen braaf wat de juf zegt. Ze kauwen geen kauwgom, ze gooien geen propjes, ze roepen niet hardop voor hun beurt, en ze willen zelfs doorwerken in de pauze! Rik snapt er niks van maar op deze slome school wil hij niet blijven. Natuurlijk moet hij toch... en dan ontmoet hij Timo en Ietje. Die zijn tenminste normaal. Met z'n drie-en vragen ze zich af wat er toch aan de hand is op deze school, en alle drie pleiten ze er thuis voor om naar een andere school te mogen. Maar ze moeten blijven en dan ineens doet Timo net zo braaf als de andere kinderen...
Rik wordt erg bang... wat moet hij nu?


Spannend verhaal dat mij doet denken aan de Stepford wives. Niet dat het een probleem is dat Oldenhave dat thema ook gekozen heeft, de uitwerking ervan is toch weer anders. Leuk en spannend..en gelukkig... science-fiction?? Toch??

Leeftijd: 9-12 Uitgever: Ploegsma Verschenen: 2005 ISBN: 9789021616599 Hardcover 113 pagina's

© Marjo, januari 2008

Reageren? Klik hier!

 

Joris en de Beesten Veiligheids Dienst
Een spannend jongensverhaal (ook voor meiden)


Jorisis gek op dieren en gaat vaak op zaterdag voer halen. Maar op een zaterdag merkt hij dat hij achtervolgd wordt door een lange, blonde jongen. Hij vindt het maar eng... Maar de jongen spreekt hem op gegeven moment aan en stelt zich voor als Beek, lid van de BVD, de Beesten Veiligheids Dienst. Hij wil dat Joris bij de dienst komt, want hij is betrouwbaar. Joris voelt zich erg gevleid maar vindt het minder leuk worden als hij gelijk in actie moet komen... hij moet zomaar een vreemd huis van een meisje, Judith, binnengaan om te kijken of haar marmot een groter hok heeft gekegen. Hij heeft helemaal de bibbers maar wil zich niet laten kennen... als dat maar goed afloopt... En dan kun je een ander verhaal kezen, hoe? nou gewoon, door het boek om te keren!De geheime wens van Judith
Een spannend meidenverhaal (ook voor jongens)

Judith en haar vriendin Nadine kunnen héél goed turnen, aanstaande zaterdag is er een turnwedstrijd en diegene die wint mag meedoen aan de landelijke kampioenschappen. Het is dus heel belangrijk om te winnen en ze hebben alletwee grote kans dát ze winnen want ze zijn alletwee even goed. Ze beloven elkaar dat ze niet jaloers zullen zijn als de ander wint, maar is dat wel zo?
Als de twee meiden naar de kermis gaan zien ze een geheimzinnig tentje staan. Aan dat tentje hangt een bord:

Wens in uitvoering
Uw diepste wens wordt vervuld

staat erop.
Judith gaat naar binnen en wenst... dat ze zaterdag zal winnen. De vreemde vrouw geeft als antwoord: "Soms moet je eerst verliezen om te kunnen winnen." wat moet ze dáár nou mee? De vrouw geeft haar ook een kaars mee, die moet ze branden en dan zullen haar wensen vervuld worden.
's Avonds steekt ze de kaars aan en wenst heel erg dat Nadine zal verliezen en zij zal winnen.
Wie zal de winnaar worden?
Wat Judith nog niet weet is dat ze die kaars nog heel hard nodig zal hebben en ze is hem kwijt en het is héél belangrijk dat ze hem terugvindt!


Alletwee leuke verhalen waarin zowel Joris als Judith voorkomen. De ene keer als hoofdpersoon en de andere keer als bijfiguur. De verhalen haken in elkaar, ze gaan over dezelfde periode maar toch is het verhaal van Judith meer voor meisjes en het andere verhaal meer voor jongens. Er staan zwart-wit tekeningen bij van Els van Egeraat die het verhaal mooi aanvullen.


ISBN 9789026999147 | Hardcover | 96 Pagina's | Van Holkema & Warendorf | 1 juli 2005
Leeftijdscategorie : vanaf 8 jaar

© Dettie, juli 2007

Reageren? Klik hier!

 

Rampenkamp


Joosje wordt op kamp gestuurd, hoe vreselijk ze het ook vindt: ze moet.
Het kamp heet Kamp voor Kanjers. Wat een stomme naam, vindt Joosje, er zitten allemaal kneuzen: Annabel, die ook verlegen is. Willy die weet dat hij niet grappig is, maar niet kan laten om steeds 'leuke' dingen te zeggen. Kaat die automatisch overal nee op zegt, ook al wil ze het heel graag. En Stevie die zich verstopt onder een capuchon, maar die wel vriendschap sluit met de hond. Joosje en Annabel zijn juist bang voor de hond.
Onder leiding van Vera moeten de kinderen eerst hun doelen opschrijven, en daarna gaan ze aan allerlei activiteiten werken. Ze beginnen met een klimmuur. Joosje komt niet hoog, ze heeft vreselijk last van hoogtevrees. Als tijdens het eten Kaat op iedereen zit te vitten, krijgt ze van Stevie een klap op haar neus. Daarna rent Stevie weg en laat zich niet meer zien. Waar zou hij zijn? Ze moeten hem terugvinden, het is koud buiten en hij is zonder jas weggerend.
Dan blijken de verlegen Joosje en Annabel in staat hun angsten te overwinnen...


De afloop van het verhaal is voorspelbaar, maar je weet natuurlijk niet op welke manier het zal gaan. Niet direct een pageturner, maar spannend genoeg om je niet te storen aan de wijze les die het boek je geeft.
Leuk vind ik de rol van de ouders: Haar moeder wordt beschreven als een dominante en kordate vrouw, daar kan je niet tegen op boksen. Haar vader daarentegen is net als Joosje: verlegen, bang voor honden, hij laat zich domineren en is zelfs te zwak om Joosje te helpen. Hun beider verrassing als ze Joosje weer ophalen vormt de wijze les voor hen, dat vind ik leuk gedaan.


Hardcover | 128 Pagina's | Leopold B.V. ISBN10: 9025850316 | ISBN13: 9789025850319 illustraties Elly Hees Verschenen in de serie 'rugzakavontuur' (9 jaar en ouder)

© Marjo, augustus 2007

Reageren? Klik hier!

 

Sleutelgeheim


De kinderen in de klas van Roxy en Jim hadden van de juf allemaal op moeten schrijven welk beroep ze het leukste vonden. Roxy wilde heel graag dierenarts worden maar agent vond ze ook wel leuk. En nu mag ze samen met Jim, die heel graag agent wil worden, een politieman interviewen!
Onderweg naar het politiebureau zien ze een man in elkaar zakken. Gauw gaan ze naar de man toe en die geeft hen een sleuteltje:
" 'Pak aan,' fluisterde hij. 'En niet naar de po...' En toen zakte hij weg."
Al snel komt er een ziekenauto én een politiewagen. De agenten vragen wie iets gezien heeft. Roxy en Jim willen eerst wel wat vertellen maar denken aan de woorden van de man... niet naar de po... hij bedoelde vast de politie. Dus zeggen ze maar niets en gaan naar het politiebureau voor het interview.
Na het gesprek lopen ze zich suf te denken wat ze nu moeten doen en besluiten zelf op onderzoek te gaan. Ze komen erachter dat het sleuteltje van een kluisje in het station is... En dan begint hun speurwerk en daarmee een heel spannend avontuur.
Gelukkig kan uiteindelijk de in elkaar gezakte man hun helpen want anders...


Lekker spannend verhaal. Grappig is dat Roxy steeds Jim, die gelijk overal op af wil stappen, terugroept en hem vertelt dat ze eerst moeten overleggen! Jim vindt dat in het begin niet zo leuk maar naderhand leert hij het toch, als je samen iets wil doen wat best een beetje griezelig is moet je toch eerst goed de dingen afspreken en gelukkig dat ze dat gedaan hebben!
Na afloop hebben ze naast het interview nog heel veel te vertellen aan hun klas!


Hardcover | 92 Pagina's | Zwijsen Uitgeverij ISBN10: 9027662835 | ISBN13: 9789027662835
Vanaf 9 jaar, met tekeningen van Kees de Boer

© Dettie, september 2007

Reageren? Klik hier!

 
Neprap


Lotje, Hicham en Stevie hebben samen een 'band', een rapgroep dat ze Peperclip genoemd hebben. Vooral Hicham is erg goed in rappen, hij weet op alleswel een tekst te maken. Ze oefenen in het schuurtje van Lotje wat de buurvrouw minder leuk vindt, maar die heeft toch overal wat op aan te merken.
Op een dag komt Steve heel enthousiast met een inschrijfformulier voor een liedjesfestival het schuurtje binnenvallen. Nu kunnen ze beroemd worden! Er is maar één probleem, ze zingen niet, ze rappen!
Door een slimme truc weten ze Angèle, die een heel mooie stem heeft, een liedje te laten inzingen en sturen die demo naar het festival. Als ze eenmaal mee mogen doen dan gaan ze gewoon rappen en zullen de juryleden vanzelf wel horen hoe goed ze zijn...
Maar zo eenvoudig gaat dat natuurlijk niet. De jury vindt ze wel goed maar heeft ook kritiek, gelukkig mogen ze wel door naar de volgende ronde... en het wordt steeds spannender vooral als ze ontdekken hoe vals hun manager bezig is...


Het aparte van dit boek is dat het geschreven is als een toneelstuk. De eerste paar bladzijden is het even wennen maar al snel zit je helemaal in het verhaal en dat is knap van Mirjam Oldenhave. Je kan met een groepje de teksten naspelen. Er staat ook bij waar het zich afspeelt en er staan sfeertekeningen bij elk hoofdstuk zodat je daar ideeën door krijgt hoe je het toneelstuk kan opvoeren. De teksten zijn heel eigentijds.

Leeftijd: 9-12 Uitgever: ThiemeMeulenhoff Verschenen: 2005 ISBN: 9789006612257 hardcover 136 pagina's, En Actie reeks

© Dettie, juli 2007

Reageren? Klik hier!

 

Geheim agent


Rins gaat op stap met zijn oom Ben. Ze gaan naar Artis en Rins vindt dat zijn ook maar sloom autorijdt, zelfs een fietser haalt hen in!
Hij is eigenlijk maar een saaie oom.
Maar dan ineens verandert alles: Oom Ben zegt dat ze achtervolgd worden door een rode Volvo. Hij gaat erg hard en roekeloos rijden, en het avontuur dat Rins dan gaat beleven doet hem terugverlangen naar de saaie oom...       


Het boekje is geschreven voor kinderen die net hebben leren lezen: korte duidelijke zinnetjes, geen moeilijke woorden. Reuze knap dat je dat een verhaal weet te schrijven dat zo spannend is dat ook een volwassen er veel plezier aan beleeft!
Een aanrader dus, ook voor kinderen: zo is lezen leuk!

Hardcover | 41 Pagina's | Zwijsen Uitgeverij ISBN10: 902767664X | ISBN13: 9789027676641 verschenen in de serie 'Zoeklicht start' geïllustreerd door Wilbert van der Steen AVI-leesniveau: 3 (groep 4) Een spannend verhaal voor kinderen vanaf ca. 9 jaar die moeite hebben met lezen

© Marjo, augustus 2007

Reageren? Klik hier!

 

De Rolling Bones en de truc van de trainer


Jordan Blaak is de jongen die het verhaal vertelt en illustreert met foto's (dat zijn de tekeningen van Wilbert van der Streen). Hij vertelt over zijn skate vrienden: Idris, Gloria en Kit en Roel. Met z'n vijven vormen ze de Rolling Bones, een skate-hockey team. Als ze op een dag weer wedstrijden aan het hockeyen zijn met de teams van de Boemerang en de Panters, ziet Jordan een vreemde man staan, die naar hen kijkt. Hij blijkt een spotter te zijn en hij biedt alle jongens een contract aan.
De jongens zijn superenthousiast, tot ze ontdekken dat meisjes niet mee mogen doen. Het kost ze moeite maar Roel, Jordan en Idris besluiten dat zij dan ook niet met de man in zee gaan.
Maar de andere teams mogen mee doen aan de zomerkampioenschappen en dat willen zij ook. Ze willen zich inschrijven... maar dan hebben ze een trainer nodig, ze hebben een bestuur nodig, en ze begrijpen al snel dat ze ook iets aan hun spel moeten doen willen ze opkunnen tegen de anderen, die iedere dag training krijgen van een echte trainer.
Alles gaat goed tot de dag van de kampioenschappen...


Een lekker spannend avontuur waarbij het onderwerp, het skatehockey, eigenlijk maar bijzaak is, al moet Jordan dat maar niet horen! Het gaat over vriendschap, over sportiviteit en over jaloezie.

isbn 90-269-9636-5, 2002, Van Holkema en Warendorff, 88 pagina's, illustraties Wilbert van der Steen

© Marjo, september 2007

Reageren? Klik hier!

 

De Rolling Bones en de strijd om de postzegel


Weer een avontuur van de Rolling Bones, de skatevrienden.
In de strijd om het kampioenschap gaat het heel goed, ze spelen lekker samen en winnen dan ook wedstrijden. Op een middag lopen ze naar huis en dan doet Idris iets heel doms: hij speelt met een aansteker, en er brandt een oud bouwvallig schuurtje af. De kinderen schrikken, dit moeten ze natuurlijk gaan vertellen tegen de politie. Maar dan moeten ze vast iedere dag na school papiertjes prikken of zo en dan kunnen zen niet trainen...
Ze besluiten niets te zeggen, maar als ze de volgende dan tegen de Dakota's moeten spelen, komt Joachim, hun aanvoerder, naar hen toe. Hij heeft het gezien, die brand, en alleen als ze de Dakota's laten winnen, zal hij niets verklappen.
Chantage... hoe moeten ze daar nu mee om gaan?
Maar ze hebben dan het ergste nog niet gehad..die Joachim heeft zijn gemene spelletjes niet van een vreemde..en Kit, die wordt gespot! Ze wil haar team niet in de steek laten, maar zo'n kans kan ze toch niet voorbij laten gaan...

Weer een lekker avontuur van de Rolling Bones: over vriendschap, over verraad en over trouw. Hapt lekker weg.

ISBN 90-269-9731-0 uitgeverij van Holkema & Warendorf 2003 Tekeningen van Wilbert van der Steen 95 pagina's vanaf 9 jaar

© Marjo, september 2007

Reageren? Klik hier!

 

Briljant!
Bokma & Bo
Mirjam Oldenhave


Bo verveelt zich. Het is te warm, er zijn  geen vrienden, hij zwerft maar wat rond. Bij het zwembad staat een jongen tegen zijn balpen te praten. Hè? Wàt doet die jongen? Je praat toch niet tegen een balpen? En dan vraagt die vreemde jongen aan Bo of hij even wil gaan kijken op de Beukenlaan. Nummer dertig, En dan terugkomen en hem vertellen wat er gebeurt.
Bo vindt het maar raar, maar hij heeft toch niets te doen.
Dat verandert dus heel snel, als hij inderdaad bij de Beukenlaan gaat kijken,  want er komt net een politieman aan die aanbelt.  Die vraag aan Bo of hij even op het hond je wil passen dat hij in een pet bij zich heeft.


‘Bo keek verbaasd in de pet. ‘Is het geen muis?’
‘Nee, een hondje. Als ze wakker wordt, moet je zorgen dat ze niet wegloopt. Ik kan haar niet in de auto laten, want het is te heet.’
Bo pakte de pet aan. Heel voorzichtig, met één hand onder het bolletje. ‘Is het een hasjhond?’
’ Soort van.’
‘ Hoe heet hij?’ vroeg Bo.
’Bep, en jij?’
‘Bo, en u? ‘
‘Johnnie Bokma.’


En zo begint een samenwerking tussen de politie-inspecteur en Bo.
Wie wil weten wat die vreemde jongen nu eigenlijk deed, en wie nieuwsgierig is wat het hondje voor rol speelt, moet zelf dit boek maar gaan lezen.
Er komen vast meer boeken, want het is een grappig verhaal over twee eigenzinnige speurders.
Mirjam Oldenhave zet haar typetjes weer duidelijk neer. Een beetje voorspelbaar, maar dat  hindert niet. Herkenbaar kan heel leuk en prettig zijn.


ISBN 9789021666723 | hardcover |140 pagina's | Uitgeverij Ploegsma| juni 2009
Vanaf negen jaar

© Marjo, 7 januari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER