jeugd 6-9 jaar

Bouwien Jansen

Komt een dier bij de dokter
illustraties Sylvia Weve
Bouwien Jansen

Door de titel zou je kunnen denken dat het om een boek vol moppen gaat. Niets is minder waar. Het is een enorm leuk en goed boek over de tweeling Bente en Bram die een tijdje bij opa mogen logeren omdat hun ouders steeds ruzie hebben. Dat geruzie is natuurlijk zwaar balen maar logeren bij opa is wel superleuk. Vanaf opa's huis is het namelijk maar tien stappen lopen naar de zij-ingang van de dierentuin. Opa werkt daar als verzorger. Bovendien is opa een heel geweldige opa. Bram en Bente vinden het dus allemaal niet zo heel erg en opa ook niet, hij kan wel wat hulp gebruiken. Hij is de laatste tijd zo snel moe.


Op de dag dat ze bij opa aankomen, komt Henk, de dokter van de dierentuin en goede vriend van opa, aanstormen om te vertellen dat de panter vier jongen heeft gekregen. Ze gaan natuurlijk gauw kijken. Dierendokter Henk is ook al blij met de komst van Bente en Bram, hij kan ook wel wat hulp gebruiken zegt hij... Opa denkt dat dokter Henk gewoon jaloers is!
De kinderen hebben de tijd van hun leven. Zowel opa als dokter Henk zijn geweldig en de tweeling maakt van alles mee met de dieren.
Maar hoe fijn het ook bij opa is, het is voor de kinderen toch ook wel akelig dat papa en mama zo'n ruzie hebben. Volgens opa komt het wel goed, jullie ouders kunnen niet zonder elkaar, zegt hij. Maar ze moeten voorlopig wel bij opa blijven totdat hun ouders weten hoe het verder moet. De ellende is dat ze straks, na de vakantie, naar een nieuwe school bij opa in de buurt moeten. Dat is niet leuk, dat is eng en daar hebben ze helemaal geen zin in.


Wat de kinderen niet weten is dat alles heel anders zal lopen dan ze denken. Ze merken namelijk dat opa écht heel snel moe is en steeds vaker in zijn pyjama blijft rondlopen en steeds vaker een dagje vrij neemt. En dan vinden ze de brief, van het ziekenhuis... ze snappen helemaal niet wat daar in staat maar slim als Bente en Bram zijn, vragen ze af nonchalant aan dokter Henk wat een woord betekent, cardiologie bijvoorbeeld. Dat is hartkunde vertelt dokter Henk. De tweeling schrikt daar erg van.  Bente is bang, straks gaat opa dood.
De twee kinderen verzinnen een bewakingsplan. Zo weten ze dat opa zo weinig mogelijk alleen is. Moeten ze het aan hun ouders vertellen? Maar die hebben ruzie. Moeten ze het aan dokter Henk vertellen? Maar dan moeten ze ook zeggen dat ze opa's brief gelezen hebben. En dan staat op een dag als ze uit school komen de ambulance voor de deur. Opa wordt opgenomen... Opa is woest, opa is laaiend kwaad, hij wil niet naar het ziekenhuis, opa is bang...
Bente denkt veel aan opa. Bente is aan de ene kant heel boos, waarom ging opa niet eerder naar het ziekenhuis!
Aan de andere kant vindt het Bente ook heel erg, opa heeft zo'n hekel aan het ziekenhuis, hij vindt het daar zo vreselijk, zo wordt hij niet beter volgens haar. Bente verzint een helemaal fantastisch superplan... denkt ze...


Geweldig verhaal! Je moppert mee met Bente want opa gedraagt zich natuurlijk als een klein kind. Maar alles is zo beschreven dat je ook opa begrijpt. Die man die zo bij de dierentuin hoort en buiten moet zijn, die kan toch niet in een ziekenhuis liggen? Maar als hij geopereerd wordt dan kán hij straks weer naar buiten, waarom wíl hij dat dan niet.  Je denkt en twijfelt mee met de tweeling, waar doen ze goed aan en waar niet? En dokter Henk, is hij écht een vriend van opa? Wat zal hij doen als ze het aan hem vertellen wat ze van plan zijn?


Bouwien Jansen heeft een mooi opgebouwd verhaal neergezet. Ze heeft heel knap de gevoelens van zowel opa als de kinderen weergegeven. Je wordt in het verhaal getrokken. Ondanks de vrij heftige gebeurtenissen rond de ouders en opa weet ze het verhaal vrolijk en luchtig te houden. Dit mede door de dieren in de dierentuin die van alles doen en meemaken maar ook omdat Bram en Bente kinderen blijven. Zij hebben de gedachtegang van kinderen en houden die ook. Het eind is mogelijk een beetje onwaarschijnlijk maar het zou evengoed zomaar kunnen. Het maakt overigens niet uit, het blijft gewoon een erg leuk verhaal.
Uitstekend boek, hopelijk volgen nog veel meer boeken van deze schrijfster.


ISBN 9789048817276  Paperback met flappen waarin ansichtkaarten zijn verwerkt 128 pagina's Moon 24 april 2013
Leeftijd 7+

© Dettie, 20 april 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER