jeugd 6-9 jaar

Michael Morpurgo

https://www.michaelmorpurgo.com

Zie ook de Leestafelrecensies over boeken van Michael Morpurgo voor jongeren van 10-12 jaar

 

War Horse
Michael Morpurgo


Het boek War Horse verscheen al in 1993 en kreeg toen de Nederlandse titel Oorlogspaard. Daarna is het boek met het mooie verhaal al diverse keren in verschillende uitvoeringen uitgegeven. En nu is er deze nieuwe prentenboekversie, bewerkt door Michael Morpurgo zelf. Gelukkig is het verhaal nog net zo indrukwekkend!


Zoals de titel al aangeeft, gaat het over een paard, Joey genaamd. Albert is stapelgek op het dier. 'Ze hielden van elkaar als broers, misschien zelfs wel meer.'
Samen verkennen ze vaak het mooie landschap van Devon, Engeland, maar werken ook volop op de boerderij van Alberts vader.
Helaas, de Eerste Wereldoorlog breekt uit en het Engelse leger heeft paarden nodig, véél paarden! En zo gebeurt het dat Alberts vader stiekem het paard verkoopt!
Albert is er kapot van, hij rent naar het dorp om Joey mee naar huis te nemen, maar dat kan niet meer, Joey is nu eigendom van het leger. Officier Nichols belooft wel heel goed voor het dier te zorgen, en dat doet hij.


Albert is zo boos om wat zijn vader gedaan heeft dat hij zich aanmeldt bij het wervingscentrum. Hij gaat ook het leger in! Hij zal en moet Joey terugvinden. Zijn paard en hij horen bij elkaar. Albert wordt na zijn opleiding met de andere jongens naar Frankrijk gestuurd. Hij vertelt iedereen over Joey en elke keer als hij een paard ziet, hoopt hij dat het Joey is, maar helaas.


Ondertussen lezen we ook hoe het met Joey gaat. Het dier maakt het goed, ook de verzorging is uitstekend. Maar Joey wordt wel steeds ingezet bij de veldslagen en op een dag gaat het helemaal mis. Officier Nichols wordt neergeschoten! Joey is in paniek en belandt uiteindelijk bij de Duitsers...
Joey ontdekt dat het eigenlijk geen verschil maakt, zowel de Britten als de Duitsers zijn moe en koud en hongerig.


Het verhaal is hiermee nog lang niet ten einde. Joey maakt nog heel wat heftige dingen mee, zoals de dood van zijn grote vriend, de hengst Topthorn. Lange tijd streden zij met zijn tweeën in deze bizarre oorlog. En bizar genoeg... Nadat Joey weer in wilde paniek moet vluchten, belandt hij weer achter de Engelse linies, en daar is... Albert!


Het is een mooi maar ook een aangrijpend verhaal, dat naast het verhaal over Joey en Albert, de waanzin van WO I laat zien. De afbeeldingen van Tom Clohosy Cole zijn beeldend en realistisch, maar zijn niet gruwelijk. Het is een verhaal over wanhoop en angst maar ook een verhaal over menselijkheid en vertrouwen.
Een mooie toevoeging aan de diverse uitvoeringen van dit indrukwekkende verhaal.


Zie ook de afbeeldingen op de website van illustrator Tom Clohosy Cole.


ISBN 9789464290349 | Hardcover | 48 pagina's | NUR 274/282 | Baeckens | oktober 2021
Vertaald door Manon Smits | Leeftijd 8+

 ©Dettie, 19 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER