jeugd 6-9 jaar

Christian Bieniek

Wraak op Michelangelo
Christian  Bieniek
Marlene Jablonski
Vanessa Walder


Een boek waar drie schrijvers aan gewerkt hebben. Op de website van de, inmiddels overleden, schrijver Christian Bieniek kun je lezen dat dit drietal meerdere boeken samen geschreven heeft. Dit is het eerste boek van de tweedelige serie 'Een paard voor altijd'.

Hannah droomt al tijden van een eigen paard en is dolgelukkig als eindelijk haar wens in vervulling gaat, alleen... ze moet haar paard Michelangelo delen met Nele Parsing. Nele wil helemaal geen paard maar volgens haar ouders is het goed voor haar.
Nele is in alles de tegenpool van Hannah. Nele is lang en blond, Hannah klein en donker. Nele is nukkig en stuurs, Hannah vriendelijk en opgewekt. Hannah vindt het maar niets dat Nele zo kribbig is. Toch zullen ze met elkaar moeten optrekken.
Hannah heeft bij haar oom leren paardrijden maar Nele heeft dat nog nooit gedaan. Hannah leert haar hoe ze moet opstijgen, hoe ze in het zadel moet zitten en hoe ze het paard moet aansporen. Nele vindt het eigenlijk best leuk ook al wil ze dat niet zo openlijk toegeven.


Wanneer Hannah wil deelnemen aan een springtoernooi helpt Nele haar met trainen. De concurrentie is groot en de meisjes zullen alles op alles moeten zetten om een prijs te winnen. Bovendien blijkt een van hun tegenstanders een vuil spelletje te spelen opdat de meiden niet zullen winnen... Nele en Hannah verzinnen een grandioos plan om toch mee te kunnen doen aan het springtoernooi maar het plan is vooral bedoeld om hun geliefde paard Michelangelo te beschermen. Dit alles maakt dat de meiden elkaar steeds aardiger gaan vinden en uiteindelijk dikke vriendinnen worden... of toch niet?


Aanvankelijk ergerde ik me een beetje aan het boek, niet zozeer vanwege het verhaal maar wel vanwege de slechte vertaling. Vooral in het begin van het boek staan regelmatig kromme zinnen en verkeerd gebruikte woorden. Dat wordt gelukkig verderop in het boek beter, daar komen geen fouten meer voor. Toch is het jammer, zeker omdat het een boek voor jongeren is,  je wilt dan toch graag dat de taal die ze te lezen krijgen goed is. (Het kan zijn dat ik een proefdruk heb ontvangen, mijn boek heeft als titel Wraak voor Michelangelo, maar dan had ik dat graag van tevoren geweten.)


Het verhaal zelf is wel leuk om te lezen. Vooral de nukkige, dwarse Nele is grappig. Natuurlijk komen er ook 'stomme' jongens in het verhaal voor, evenals het altijd vlotte, knappe meisje Sarah, hun concurrent, haar lukt altijd alles tot frustratie van Nele en Hannah. Toch, moeten ze toegeven, is Sarah heel aardig. Maar die Ludwig vinden ze wel een heel vreselijke, arrogante jongen. Of is hij ook aardiger dan hij lijkt?

Een paardenavontuur over een ongewone vriendschap tussen twee bijzondere meiden en hun paard Michelangelo.


ISBN 978-90-448-1369-2 Hardcover 118 pagina's Uitgeverij Clavis september 2010
oorspronkelijke titel: Rache für Michelangelo Vertaling: Roger Vanbrabant Vanaf 8 jaar

© Dettie, 14 september 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altWraak op Michelangelo
C. Bieniek e.a.


Het verhaal begint met Hannah, die op haar fietst rijdt alsof het een paard is. Dat is dan ook haar grote droom: zelf een paard hebben. Het zag er niet naar uit dat het ooit zou gebeuren, maar haar moeder - vader woont elders -, heeft een advertentie gezet:


Wie wil een paard met ons delen?
Zoeken mede-eigenaar voor een middenklaspaard.


Terwijl ze door het park galoppeert rijdt ze bijna een oudere mevrouw omver, en even later botst ze tegen een jongen, die van zijn mountainbike valt. Oeps… de jongen vindt het niet leuk natuurlijk en snauwt haar af.
Maar hij gaat wel mee in haar fantasie: hij zit zelf meestal op een arabier, zegt hij. Wat een stomme jongen, denkt Hannah en gaat snel naar huis, waar ze hoort dat er iemand op de advertentie heeft gereageerd. Hoe kon ze weten dat ze deze jongen, Ludwig, later weer zou tegenkomen bij de manege, waar hij inderdaad op een arabier rijdt.


Als ze hem weer tegenkomt, heeft ze dus al een paard, samen met Nele, een stug en nors meisje, die zegt helemaal geen paard  te willen, maar om onduidelijke redenen wel moet. Hannah trekt zich er niets van aan: zij is binnen de kortste keren dol op Michelangelo, en besteedt al haar vrije tijd aan hem. Ze leert Nele ook rijden, als die daar toch wel zin in lijkt te hebben.
Dat blijkt een raadsel, waar Hannah zich vreemd genoeg helemaal niet druk over maakt: Nele kan meteen al zo goed rijden, en het springen dat ze later oefenen is ook al geen probleem. En wat zegt Ludwig toch allemaal over haar?
Maar zo min als Hannah komt de lezer iets aan de weet. Het moet een opmerkzame lezer zijn die voorvoelt wat er allemaal gaat spelen. De arme Michelangelo wordt ziek! Is hij vergiftigd door Ludwig, zoals de meisjes denken? Omdat hij de springwedstrijd wil winnen?
En natuurlijk moest Hannah zoiets als dat ongelukje krijgen.


Maar dat hindert allemaal niet, het is een leuk verhaal over drie jongelui van een jaar of tien, die elkaar met horten en stoten leren kennen, waarbij de ander niet degene is de hij of zij op het eerste gezicht leek. Realistisch verhaal dus, al is het voorspelbaar.
Het is duidelijk dat er een vervolg moet komen, er zijn zoveel losse eindjes! En dat lijkt me eigenlijk heel leuk.
Zeker, er staan wat storende vertaalfouten in, germanismen,  - heel vreemd dat die in het begin staan - maar afgezien daarvan: heel leuk verhaal!


ISBN 9789044813692 | Hardcover | 118 pagina's | Clavis september 2010
Vertaling: Roger Vanbrabant Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 24 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER