jeugd 6-9 jaar

Selma Noort

http://www.selmanoort.nl

Zie ook de Leestafel-recensies over boeken van Selma Noort in de categorie Jeugd 10-12 jaar

 

altDe zee kwam door de brievenbus
Selma Noort

‘Mijn vader gooide mij van het dak.
Ik kon het niet begrijpen.
Wie gooit zijn kind nou weg?
Mijn vader. Papa.’


Later begrijpt het meisje het wel, maar het is natuurlijk een belevenis die haar haar hele leven niet los zal laten. Liesje is acht jaar op het moment dat Zeeland overstroomd werd. Het gezin woont in de buurt van Kruiningen. Liesje heeft nog een zusje, Sjaan, tien jaar oud en hun kleine broertje Bert is nog maar twee. Hun vader is een sterke man, en hij leert de kinderen om ook sterk te zijn.


‘Laat je niet uitschelden,’ zei hij. ‘Waag het niet om huilend thuis te komen. Maak een eind aan wat je niet bevalt. Loop altijd trots rechtop. Wees onverschrokken! Laat je door niemand wegjagen!’


Op het moment dat het water stijgt, en stijgt, en het huis begint te kraken, leert papa zijn meisjes nog zwemmen. Ze konden het al wel een beetje...
Het zijn angstige uren. Zeker als ze beseffen dat ze Mathilda, hun konijn, niet meer uit haar hok kunnen halen. Het water stroomt al door de brievenbus. Het moment dat een reddingsboot langs vaart, is het moment dat papa zijn dochters uit het raam gooit. Zullen Liesje en Sjaan hun ouders en Bertje nog terug zien?


Watersnoodramp, 31 januari 1953.
Een waargebeurd verhaal, enigszins aangepast voor jonge kinderen, maar duidelijk genoeg.
De angst als het nietsontziende water alles meesleurt is voelbaar. Het angstaanjagende loeien van koeien, de angstogen van paarden, de wanhoop van gezinnen die elkaar kwijt zijn, die heel hun hebben en houden kwijt zijn. En hoe sommige mensen het vertalen als een straf van God. En als je dan gered was, de nasleep, met het gebrek aan privacy, het dankbaar (moeten) zijn voor wat geboden wordt.
Na het verhaal is er een beknopt geschiedenislesje, waarin ook verteld wordt over de Deltawerken.


In een nawoord vertelt Selma Noort dat dit het verhaal is van haar vriendin Lia Gijzel-Soeting (Liesje). Er staan ook een paar foto’s bij in zwart-wit uit het familiealbum. Dit is een verhaal dat steeds opnieuw verteld moet worden, omdat Nederland zich altijd zal moeten realiseren dat ons land grotendeels onder de zeespiegel ligt. En het is een mooie aanvulling op de geschiedenisles.


ISBN  9789025867645 | Hardcover| 80 pagina's | Uitgeverij Leopold|   juni 2015
Illustraties door Martijn van der Linden Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 12 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER