jeugd 6-9 jaar

Manon Sikkel

http://manonsikkel.nl

Manon Sikkel - jeugd 10-12 jaar

 

Geheim agent oma
Manon Sikkel


Max heeft zoals veel kinderen twee oma's. Eén oma ziet hij elke vrijdag. Ze is gek op legpuzzels, maakt graag - lelijke - truien voor hem en is heel lief maar wel een beetje overbezorgd. Toch is Max gek op zijn oma. Maar op een dag wordt ze ziek. Waar moet Max nu op vrijdag heen? Alleen blijven kan hij nog niet vindt zijn moeder. Maar als papa vertelt dat zijn moeder dan wel op Max wil passen, is mama niet zo blij, sterker nog ze is woedend. Want Max zijn andere oma is raar en let niet goed op. Bovendien ze is altijd op reis... maar nu dus niet.

En zo komt het dat op de volgende vrijdag een mooie sportwagen voor school stopt en er een vrouw in een tijgerpak met zonnebril en zwarte glimmende laarzen uit de auto stapt. Je raadt het al, het is Zita, de oma van Max. Als eerste zorgt ze ervoor dat de akelige Vinnie even goed te grazen wordt genomen. Het pesten zal hij voorlopig wel laten. En dan scheuren ze naar Amsterdam, naar het paleis want daar komt de president van China op bezoek en oma moet opletten of er geen bom geplaatst wordt... want oma is geheim agent!
Max weet niet wat hem overkomt! Dat is nog eens wat anders dan puzzelen...

Oma Zita deinst nergens voor terug en dendert op alles af. Max vindt het natuurlijk een geweldig avontuur maar vindt het ook wel vreemd, zo doen oma's niet! Maar deze oma weet niet hoe oma's zich gedragen en het  is aan Max om zijn oma dat te leren.


Manon Sikkel heeft er een vermakelijk verhaal van weten te maken, waarbij de stoere oma de hoofdrol speelt. Wel jammer dat in het eerste hoofdstuk Over Max al zoveel verteld wordt over deze geheim agent oma. De verrassing is er zo een beetje af. Maar gelukkig is het maar een heel kort hoofdstuk en verder is het een verhaal vol vaart en grappige en bijzondere voorvallen. Stiekem, diep in je hart, zou je best zo'n bijzondere oma willen hebben!


Manon Sikkel
is schrijfster en psycholoog. Ze schrijft over onderwerpen die kinderen erg aanspreken en won drie jaar achtereen de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Verder ontving ze ook een keer de Pluim van de Senaat en zijn veel van haar boeken getipt door de Nederlandse Kinderjury.


ISBN 9789024574865 | Hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij Luijting Sijthof | 1 oktober 2016
Met humoristische zwart-wit afbeeldingen van Katrien Holland | Leeftijd 7+

© Dettie, 12 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altElvis Watt een koffer met geld
Manon Sikkel


Dit tweede boek over Elvis Watt is echt een vervolg op het eerste deel, waarin Elvis werd voorgesteld. Daarin wordt verteld dat Elvis samen met zijn moeder in het stadje Sonsbeek woont en hij is daar de rijkste jongen van het dorp. Zijn opa bleek namelijk de multimiljonair Benjamin Spoek te zijn, die nu pas – Elvis is tien jaar – toenadering zoekt tot zijn kleinzoon.
Dat doet hij op de enige manier die hij kent: met geld. Elvis krijgt een koffertje met twee miljoen en er is maar één voorwaarde: hij moet er voor zorgen dat zijn moeder, die dus de dochter is van Spoek, weer met haar vader praat. Maar ook al is haar vader stinkend rijk, zijn moeder moet niets van dat geld hebben. Ze leven met z’n tweeën heel eenvoudig: zelf groentes verbouwen, hun eigen kleren maken, en de douche? Dat is gewoon opgevangen regenwater, buiten in de tuin. Je kunt je voorstellen dat Elvis heel wat wensen heeft en dat geld graag wil uitgeven. Maar hij mag er niet over praten... maar ook niet met zijn beste vriend? Vast wel, toch?


In dit tweede verhaal wordt hij bij de advocaat van zijn opa geroepen en krijgt hij opnieuw geld, een koffer vol deze keer. De achterliggende reden is niet zo prettig, maar dat ontdekt Elvis later pas. Eerst maakt hij zich zorgen over Sonsbeek: de winkels gaan dicht, zelfs de ijssalon sluit. En dat allemaal omdat Benjamin Spoek het vanuit een helikopter bonnen heeft laten regenen boven de stad, waarmee de bewoners bijna voor niets van alles kunnen kopen in de winkel van Spoek. Het wordt dringen in de winkel, die zeven dagen in de week, vierentwintig uur per dag open is.


Elvis ontdekt in dit boek dat geld hebben niet altijd even prettig is. Er is iemand die zijn koffer wil stelen; het is niet zeker dat degenen die zeggen vrienden te zijn dat ook werkelijk zijn, het geheim genootschap dat hij heeft gevormd met Ole en Zoef, zijn vrienden, lijkt ook al niets meer te betekenen.  Bovendien betekent sluiten van die winkels dat mensen geen inkomen meer hebben. Kan hij het ooit zo mooie dorp nog redden?
Want tenslotte zit hij met al dat geld, waar zijn moeder niets van wil weten. Wat moet hij er mee?


Grappig verhaal, met een licht serieuze ondertoon -  geld maakt slechts ten dele gelukkig.
Manon Sikkel steekt op een leuke manier de draak met reclame, met al het vertoon rondom geld. Het is een verhaal met niet al te lange hoofdstukken, een handgeschreven brief, veel tekeningen. Leuk om zelf te lezen en leuk om voor te lezen, want het is vooral de humor die dit boek uitstraalt.


De Nederlandse Kinderjury riep Elvis Watt, miljonair uit tot leukste boek voor kinderen in de leeftijdscategorie van 6 tot 9 jaar. Manon Sikkel won daarmee voor de derde keer op rij de Prijs van de Nederlandse Kinderjury.


ISBN  9789048820320 | hardcover | 198 pagina’s| Uitgeverij Moon| september 2014
Leeftijd vanaf 7 jaar Met tekeningen van Annet Schaap

© Marjo, 6 oktober 2014

 Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altElvis Watt miljonair
Manon Sikkel


'Jij woont toch in dat armetierige, vervallen huisje met die gekke moestuin?'
Elvis ging rechtop zitten. Wat dacht die man wel! Dat hij, alleen omdat hij miljonair was zijn moeder belachelijk kon maken en hun huis zo kon beschrijven?  'Het is een heel gezellig huis en Sonsbeek wordt elk jaar het mooiste stadje van het land.'


Als Elvis Watt tien jaar wordt gebeurt er van alles in zijn leven. Het begint met een onverwacht cadeau van de miljonair die ook in het dorp Sonsbeek woont. Die man, Benjamin Spoek, is stinkend rijk, en weet niet wat hij met zijn geld moet doen. Aan Elvis geven met de opdracht zijn mond te houden was niet zo’n goed idee, want natuurlijk kan de jongen zijn mond niet houden. Hij vertelt het niet aan zijn moeder, want die is wars van geld en openbaar vertoon, ze leven met z’n tweeën heel eenvoudig in dat huisje dat zo begroeid is met rozen dat je het gebrek aan onderhoud niet ziet. Ze eten groenten uit hun eigen moestuin, alles biologisch verantwoord en vegetarisch. Elvis zou ook wel eens een lekkere vette hamburger lusten, of zoiets. Maar ja...


Naast Elvis woont zijn vriend Ole, die zes zussen heeft. Een daarvan is Femke, die een oogje heeft op Elvis. Maar die heeft op zijn beurt meer oog voor Zoef, de dochter van de badjuffrouw.
Als Elvis aan Ole vertelt dat hij tienduizend euro heeft gekregen weet binnen de kortste keren het hele dorp het en wordt Elvis zelfs belaagd door een journalist!
Maar zijn moeder leest geen kranten en ontdekt het pas als ze de envelop met geld vindt. Zonder pardon zet ze er het adres op van een olifantenweeshuis en de envelop gaat in de brievenbus...


Benjamin Spoek hoort er ook van en geeft gewoon opnieuw geld aan de jongen. Kan hij nu wèl zijn mond houden? Maar wat moet je met geld als je het niet uit kunt geven? En al zijn vrienden hebben wel ideeën over wat hij er mee moet doen. Elvis weet zelf ook wel iets: het dorp staat opnieuw op de nominatie om uitgeroepen te worden tot het mooiste dorp van het land, maar hun huis en de voortuin zien er niet uit. Het moet niet hun schuld zijn als ze niet winnen!  En dat laten opknappen, dàt kan hij dan wel regelen.
Maar zijn mooie plannen worden gedwarsboomd: ook al ziet ieder huis er prachtig uit, het mooie kersenbomenbos bij het dorp wordt zonder pardon gerooid. Er moet een fabriek komen en een snelweg.
En Elvis ontdekt dat geld ook niet alles is, terwijl Spoek op zijn beurt eveneens ontdekt dat hetgeen hij eigenlijk wil niet te koop is.
Elvis weet niet zo goed raad met al die raadselen en geheimen om hem heen, waarom mag zijn moeder er niets van weten? Waarom is die er trouwens zo tegen? Ze had toch hele goede dingen kunnen doen, in plaats van de olifanten te helpen?


Persoonlijk vond ik de Izzyserie niet zo leuk, maar deze nieuwe serie over Elvis is dat zeker wel!
Dit is dan ook een verhaal voor ieder kind, niet alleen meisjes. Er komt wel wat romantiek in voor, maar dat is zeker geen hoofdzaak. Het leest als een trein, mede door de korte hoofdstukken en heeft pittige dialogen. Er staan leuke tekeningen in die passen bij het verhaal.
In dezelfde vorm worden voorin ook de personages die in het verhaal voorkomen getekend en achterin staat een plattegrond van het dorp.
Het is fantasievol, en leert kinderen iets zonder een belerend vingertje. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat, want dat het verhaal niet afgelopen is, is duidelijk!


ISBN  9789048818280 |hardcover|174 pagina's |uitgeverij Moon|oktober 2013
Geïllustreerd door Annet Schaap Leeftijd vanaf 7 jaar.

© Marjo, 24 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER