jeugd 6-9 jaar

Anneriek van Heugten

Drijven op een dak
illustraties: Mariëlla van de Beek
tekst: Anneriek van Heugten


Hanneke en Teeuw spelen buiten op 31 januari 1953. Het is de dag voor de ramp: de storm komt al opzetten en het water stijgt erg hoog. Teeuw vindt het prachtig, weet hij veel!- maar Hanneke probeert hem mee naar binnen te krijgen. Dat lukt pas als Bram er aan komt. Hij is een jongen uit Hannekes klas. Ze vindt hem maar een rare, maar nu is ze blij dat hij haar broertje mee naar binnen neemt. Samen gaan ze de nieuwe brandweerauto bewonderen.
Ze hoopt wel dat Bram snel weer naar zijn eigen huis gaat! Dat is in het dorp. Hanneke woont op een boerderij, een paar honderd meter van de dijk, met haar ouders, oudere broer Leen en zus Els.


Die avond past Leen op Hanneke en Teeuw, omdat hun ouders naar Kortgene zijn. Eigenlijk moest Els oppassen, maar die gaat naar het dorp, naar haar vriendje. Dat vinden haar ouders niet goed, maar die zijn er toch niet. En juist die nacht loopt alles fout: tegen de morgen wordt Leen geroepen: of hij wil komen helpen, want het water stijgt wel erg snel. Het is al over de vloedplanken gekomen. De koeien en paarden moeten losgemaakt worden. Hanneke moet maar vast spullen naar boven brengen, zegt Leen, eten en water ook, en
weg is hij. Hanneke zal het zich altijd kwalijk blijven nemen dat ze haar broertje niet boven heeft kunnen houden. Hij wilde perse de nieuwe brandweerauto halen, die beneden op de kast stond, maar het water kwam zo snel... ze zag hem niet meer terug. Leen gelukkig wel, samen kruipen ze op zolder. Maar het dak houdt het niet...


Dit spannende verhaal speelt zich af tijden de watersnoodramp die vooral Zeeland, maar ook Brabant en Zuid-Holland trof in 1953. Behalve de nacht zelf vertelt het ook over daarna: de angst om de vermisten; de evacuatie naar elders in Nederland. Over hoe je mensen leert kennen in tijden van nood.
Na het verhaal dat alles al vertelt zijn er foto's in het boek opgenomen, en wordt er informatie gegeven over hoe het zover kon komen en wat er voor maatregelen genomen werden na de ramp. Bijna zestig jaar na dato dreigt een stuk geschiedenis te verdwijnen, en een boek als dit is een heel goede manier om kinderen van nu te interesseren voor het verleden.

Een leesboek uit de serie terugblikken'
Deel 42: de tijd van televisie en computers: de watersnood


ISBN 9789053003497 | Hardcover | 96 pagina's | Delubas Educatieve Uitgeverij | oktober 2009
vanaf 8 jaar

© Marjo, december 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER