jeugd 6-9 jaar

Knister

De grote drakenproef
Heksje Lilly
Knister


Dit is het zesde boek over Heksje Lilly voor kinderen vanaf 8 jaar. Er zijn ook nog Heksje Lilly-boeken voor jongere kinderen. Nog nooit had ik er iets van gelezen, maar het is meteen duidelijk: het verhaal kan goed gelezen worden zonder dat je de vorige boeken gelezen hebt.  Als het nodig is, wordt informatie uit die eerdere boeken summier gegeven.


Lilly is eigenlijk een gewoon meisje dat in een gewoon gezin woont, maar... ze is in bezit gekomen van een geheim toverboek, en daarom is ze soms heksje Lilly. Het draakje Hektor is een oude bekende. Als Lilly haar spullen eens opruimt komt ze iets tegen waarvan ze heel even denkt dat het een groene nagel is, maar al snel beseft ze dat het een schub is van Hektor.
Een van de toverspreuken die ons heksje kent is dat ze met behulp van iets dat afkomstig is van de plek waar ze heen zou willen, plus natuurlijk de spreuk, genoeg is om haar te laten reizen. Dus ze wacht tot het nacht is, alles in huis stil is, en dan reist ze naar Hektor. Ze komt aan op het moment dat het vliegdraakje de grote drakenproef moet afleggen voor zijn vliegbewijs.


‘alleen wie een drakenbewijs heeft, krijgt een vliegpas. En het bewijs dat je vuur kunt spuwen kun je dan ook meteen halen. Zo gaat dat tegenwoordig. Je hebt voor alles een bewijs nodig.’


Samen met andere draken moet hij allerlei tests afleggen, en juist de belangrijkste test, het vliegen, daar is hij niet zo goed in.
Het is dus precies op het goede moment dat Lilly daar is.


Ook al speelt het verhaal in een fantasiewereld, het gegeven is helemaal van deze wereld. List en bedrog spelen een rol,  maar natuurlijk ook vriendschap.
Het boek wordt erg leuk verlevendigd door zwart-wit tekeningen van Birgit Rieger: guitige gezichtjes, sprekende tekeningen die goed bij de tekst passen. En overal door het boek sterretjes. Heel leuk!


ISBN 9789020683554 | hardcover |140 pagina's | Kluitman Alkmaar B.V | november 2010
Tekeningen Birgit Rieger Met Heksje Lilly-leeslint- Vanaf 8 jaar

© Marjo, 6 maart 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER