jeugd 6-9 jaar

Simone de Jong

http://www.hethoofd.nl

http://www.justjoke.nl

 

Het geheim van Meneer Hartjes
Simone de Jong


Mara kan vaak niet naar school omdat ze ziek is. Als ze dan niet gaat rusten dan valt ze flauw of raakt ze uitgeput. Het is geen gevaarlijk ziekte, maar wel lastig. Mara is daardoor regelmatig alleen thuis, ze ligt dan op de bank, kijkt wat tv, leest een beetje, maakt haar huiswerk. enz. Best wel saai! Maar papa moet natuurlijk werken en haar moeder is vlak na haar geboorte vertrokken. 'Ze was altijd al zo snel als de wind' vertelde haar vader. Soms is Mara boos en verdrietig en dan slaat ze op haar bokskussen dat papa voor haar gemaakt heeft.

Maar als de oude Geertje in het leven van Mara komt, verandert alles. Ze is er opeens, in Mara's huiskamer en alle twee schrikken ze ervan. Aanvankelijk doet Geertje net alsof ze zich in het huis vergist heeft, alsof ze een vergeetachtig oud vrouwtje is die het allemaal niet meer zo goed weet. Maar daar trapt Mara niet in.


Al snel blijkt dat Geertje bij een geheime club hoort die mensen helpt als ze het moeilijk hebben en zich alleen voelen. De mensen van de zogenaamde 'breiclub' gaan huizen binnen en zorgen met heel kleine, vrij onopvallende, dingetjes ervoor dat mensen zich prettiger voelen. Dat kan door even een raam open te zetten en frisse lucht binnen te laten of de planten verzorgen of een beetje op te ruimen. Maar... niemand mag hun zien, dat is regel nummer 1 van de club... Geertje is nu dus in de problemen want Mara had haar niet mogen zien, Mara had op school moeten zitten.

Maar Mara vindt Geertje erg lief en kan niet wachten om haar weer te zien, ze zal Geertje niet verraden en Geertje belooft weer snel langs te komen. Maar Geertje komt maar niet. Mara wacht en wacht en wordt boos, zo boos dat het bokskussen niet meer helpt.  Op een dag loopt ze woedend naar buiten, ze moet haar kwaadheid kwijt en rent hard de starten door en dan... ziet ze Geertje en die gaat net het buurthuis in. Mara gaat er achteraan en gluurt door de ramen. Ze ziet een stel heel oude, tere wiebelige dametjes met een breitasje de deur binnenstappen, maar zo gauw ze eenmaal binnen zijn en niemand ze kan zien veranderen ze tot Mara's verbazing in kwieke, vlotte vrouwen!


Er is een mevrouw bij met een vriendelijk gezicht vol kreukels en zij heeft duidelijk de leiding. Mara hoort haar zeggen dat gesignaleerd is dat Geertje betrapt is tijdens haar huisbezoek en daarom moet ze de club moet verlaten. Dat zijn nu eenmaal de regels. Maar Mara kan het niet aanzien en loopt naar binnen en verdedigt Geertje en weet iedereen te overtuigen dat Geertje er niets aan kon doen. Gelukkig mag Geertje bij de club blijven. Sterker nog, Mara wordt gevraagd om ook bij de club te komen! Mara vindt het geweldig. En zo begint haar spannende avontuur.

We mogen meeleven met alle testen die Mara moet ondergaan om tot de club toegelaten te worden. Ze krijgt onder andere een kijk- en geurtraining waarbij ze geweldige, grappige Harrie ontmoet, die echt alles van geuren weet. Het is echt lachen zoals hij met alles en iedereen omspringt.  Ze moet ook een actietest doen en krijgt een spannende slotentraining, waarbij je soms je adem inhoudt.


Mara leert een heel andere wereld kennen, leert haar zintuigen te gebruiken en ontdekt haar talenten. Mara verveelt zich niet meer. Mara geniet!
De dametjes hebben allemaal een heel eigen karakter en dat maakt ze ook zo bijzonder. - Joke Eikenaar heeft ze steeds enorm leuk weergegeven in haar zwart-wit tekeningen. -  De dames zijn ook gek op gebak en op elke bijeenkomst worden er flinke hoeveelheden gebakjes weggewerkt. Geert is De Kreuk zijn helemaal apart en fijne mensen.
De 'breiclub'leden zijn ondertussen gek op de eerlijke, opmerkzame en zachtaardige Mara op één na, Maartje. Zij is jaloers én heeft een hekel aan kinderen, en helemaal aan slimme kinderen. Ze doet er dan ook alles aan om de baas te spelen en Mara uit de club te werken en ze gaat heel ver daarin...


'Als je goed kijkt, is er dichtbij altijd wel iets spannends te vinden!' Staat op de achterkant van het boek te lezen. En dat is nu precies wat er in dit boek gebeurt. Het is een grappig, spannend, fantasievol verhaal, dat je meesleept langs huizen, oude dametjes, schoolkinderen en enkele pestkoppen. Maar doordat Mara zo goed observeert en alles nauwkeurig bekijkt en overdenkt, loopt het uiteindelijk op een leuke manier goed af waardoor je met een brede glimlach het boek dichtklapt. De vlotte zwart-wit afbeeldingen van Joke Eikenaar dragen zeker aan die glimlach bij.


ISBN 9789044827118 | Hardcover | 261 pagina's | Uitgeverij Clavis | 16 juli 2016
Leeftijd 9+

© Dettie, 15 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER