jeugd 6-9 jaar

Robert Louis Stevenson

Schateiland
geïllustreerd door Étienne Friess
tekst: Robert Louis Stevenson


Schateiland kent vele bewerkingen, in boekvorm of als film, ook voor de televisie.
Het is een bekende avonturenroman die al in 1881-1882 als feuilleton verscheen in een jeugdblad en als boek in 1883.


Hoofdpersoon is de jongen Jim Hawkins, die zijn ouders helpt in hun herberg met de aparte naam: Admiraal Benbow.
Op een dag arriveert er een bijzondere gast: een oude zeerover, Kapitein Billy Bones. Hij is nogal een ruwe bonk, maar houdt zich redelijk gedeisd. Tot er een nieuwe gast komt: Black Dog noemt hij zich en is een oude scheepsmakker. Billy Bones is zo van streek na zijn bezoek dat hij een beroerte krijgt.  


Een volgende bezoeker veroorzaakt een tweede beroerte: Billy Bones is dood. Maar gelukkig heeft hij Jim verteld over Kapitein Flint en over een begraven schat op een eiland dat hij Schedeleiland noemt. De bezoekers zijn uit op zijn scheepskist, en die mogen ze niet in handen krijgen!


Na de dood van de kapitein doorzoekt Jim de kist, en neemt er een bundel uit zonder te weten wat er in zit. Ook neemt hij het geld dat de zeeman nog verschuldigd is aan zijn ouders.
Als er inderdaad ongure figuren de herberg naderen, maakt Jim zich uit de voeten. Hij gaat naar dokter Livesey en de kasteelheer John Trelawney, die de kaart bestuderen en concluderen dat het echt om een goudschat gaat, de schat van kapitein Flint.


Jim wordt aangenomen als scheepsjongen als er een expeditie georganiseerd wordt. Maar de kapitein, Smollett, heeft zonder het te weten handlangers aangenomen die oudgedienden zijn van Kapitein Flint. Natuurlijk willen zij de schat voor zichzelf.
Als het eiland in zicht komt, ontstaat er muiterij. Long John Silver, de scheepskok, en zijn handlangers proberen het schip over te nemen. Er ontstaan diverse schermutselingen waarbij ook slachtoffers vallen. Ze gaan aan wal, waar nog meer gevochten wordt. Jim is intussen zonder dat men het gezien heeft op een andere plek aan land gegaan. Hij ontmoet ene Ben Gunn, een man die al drie jaar in eenzaamheid op het eiland woont.
Dan ontstaat er een kat-enmuisspelletje tussen de piraten en de mensen rond Jim.
Wie zal er met de schat vandoor gaan?


Deze hertelling is een uitgave in de reeks geïllustreerde klassiekers, onder artistieke leiding van Benjamin Lacombe. Dat zit dus wel goed!
Het verhaal is niet veranderd natuurlijk, maar er is wel iets heel bijzonders aan dit boek. Op een speciale manier krijg je twee verhalen voorgeschoteld: de een als tekst met ‘gewone’ mensen als personages, en het andere als beeldverhaal, dat overigens de tekst wel nodig heeft. Daarbij worden de personages voorgesteld als dieren. Die illustraties zijn niet zomaar van wat dieren, Billy Bones bijvoorbeeld is een buffel, en Jim is een muis. Ben Gunn over wie in het verhaal verteld wordt hoe zijn huid gelooid is door drie jaar zon wordt neergezet als een reptiel.
Deze illustraties zijn fenomenaal! Zo mooi dat je ze zou willen inlijsten! En er zijn er veel!
Daarnaast zijn er nog kleine tekeningetjes en sfeervolle omlijstingen. De tekst staat in twee kolommen over de pagina, met een rechtopstaande guirlande ertussen.
Fantastisch mooi boek!


De opzet van deze serie is om jonge en volwassen lezers de oude verhalen te vertellen op een vernieuwde, verhelderende manier. Die verhalen kunnen hier en daar bewerkt zijn, opnieuw geïnterpreteerd of ingekort. Eerder verschenen onder andere al Pinokkio en Bambi.


Robert Louis Stevenson (1850- 1894) was een Schots schrijver van romans, gedichten, toneelstukken en reisverhalen. Schateiland verzon hij voor zijn twee stiefkinderen.
Étienne Friess werd geboren in 1987 in La Rochelle. Hij is musicus en als illustrator gefascineerd door dieren.

ISBN 9789044843002| Hardcover | 162 pagina's | Uitgeverij Clavis | augustus 2021
Afmeting: 30,8 x 22,7 x 2,4 cm | Leeftijd 8+

© Marjo, 22 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER