jeugd 6-9 jaar

Hans Hagen

Vlammen
met tekeningen van Philip Hopman


Bo is een actieve jongen, en hij vindt het maar moeilijk om stil te zitten als hij voor zijn opa moet poseren ('Boseren' zegt opa). Maar hij is dol op zijn opa, en luistert graag naar diens verhalen over vroeger, over oma die Bo nooit gekend heeft.
Bo heeft een oudere broer, IJsbrandt, en een zus Hanna. En hond Sproet, daar speelt hij ook graag mee. Hij is dol op skaten, op en Rachelle... In die ene week die in dit boekje beschreven wordt, gebeurt er een heleboel.


Het begint met een brand, op opa's woonboot, maar dat blijkt niet het begin, maar het einde van die veelbewogen week te zijn.
Eerst staat de politie aan de deur, omdat IJsbrandt zonder helm op de brommer zat; hij duwt Bo een envelop in de hand waar 17.000 euro in zit, gevonden, zegt hij, en hij wil dat Bo die naar de politie brengt. Opa vraagt Bo behalve te poseren ook om de gedichten van oma op de computer te zetten, en Rachelle, ja, Rachelle!
Het is een lekker feelgood verhaal. Alles komt tenslotte goed. Hagen stopt veel in dit kleine verhaal: verleiding, vriendschap, liefde, maar omdat Bo eigenlijk een gewone jongen is, die het allemaal goed probeert te doen, is het geen hoogdravend verhaal. Dat moet ook niet met zo'n cadeautje. Het is een avonturenverhaal dat heel herkenbare elementen heeft.


ISBN 978 90 5965 078 7 2008 Querido kinderboekenweekgeschenk 2008
tekeningen van Philip Hopman vanaf 9 jaar

© Marjo, november 2008

Reageren? Klik hier!

 

De dans van de drummers
illustraties: Philip Hopman
tekst: Hans Hagen


De oude meester-drummer Dudu Addi, voelt dat hij niet lang meer heeft te leven. Zes kinderen uit het dorp hopen dat het nu eindelijk zover is dat Dudu Addi hen leert trommelen. Daarom zijn ze alle zes naar de hut van Dudu Addi gekomen. Vier jongens en twee meisjes. In die hut staan zes trommels onder zes verschillend gekleurde doeken. De kinderen moeten de juiste trommel kiezen dan pas kunnen ze leren trommelen. Dudu Abi vertelt zes verhalen om de kinderen te helpen de goede trommel te kiezen. Niet alleen over Sidi's oog, maar ook over Lissa's geboorte, over jakhalzen, hyena's, over de spin Anansi, over Oboo's wensboom, over Hina die probeert de priester te slim af te zijn, over de bijl van de beul, de domme koning, en over de keuze die Ten-Ten en Fatush tenslotte maken. Lukt het de kinderen de verhalen zo te begrijpen dat ze ieder een eigen trommel hebben om op te leren spelen?

Mijn mening:
Op zich is het een heel leuk uitgangspunt, de verhalen die door Dudu Addi vertelt worden zijn apart en zeer wisselend van onderwerp. Maar... het is allemaal een beetje sloom verteld, zeker het kiezen van de trommels is niet spannend. Het zijn eigenlijk allemaal losstaande (volks?)verhalen aan elkaar geknoopt door het drummer verhaal.
Qua uiterlijk is het schitterend! Er staan werkelijk prachtige tekeningen in en dat maakt veel goed! Alleen om de tekeningen zou je het boek al willen hebben want die zijn echt een feest om naar te kijken.

Het idee voor dit verhaal werd geboren toen Hans Hagen in Ghana een drumschool bezocht.
Samen met Philip Hopman (illustraties) bezocht Hans Hagen Ghana opnieuw. Ze lieten zich inspireren door de verhalen, de kleuren en de geuren.


ISBN 9000034590 Gebonden, 109 pagina's Met illustraties Verschenen: juli 2004  Prometheus Groep
Formaat: 237 x 161 x 14 mm Leeftijd: vanaf 8 jaar

© Dettie, 9 december 2004

Reageren? Klik hier!