jeugd 6-9 jaar

Simon van der Geest

http://www.simonvandergeest.nl

Zie ook Leestafel-recensies over boeken van Simon van der Geest in de categorie jeugd 10-12 jaar.

 

altPer ongelukt
Simon van der Geest


Ro Mosterd probeert op school verborgen te houden dat zijn moeder in de gevangenis zit. Ze zou een oud logboek gestolen hebben. Maar Ro weet wel beter: zijn moeder is onschuldig!!


Zij is poolonderzoeker, maar bij gebrek aan werk maakt ze het plaatselijke museum schoon, het Museum van Bijna Briljante Uitvindingen. En daar is het logboek verdwenen. Ro heeft het ooit gezien, toen zijn moeder hem stiekem na openingstijd binnen liet.  Ze is veroordeeld omdat er een oorbel gevonden is, en ja, die was van zijn moeder. Maar de voetsporen waren van schoenmaat 48! Dat was dus echt zijn moeder niet.


Tja, ze zit toch in de Tulband, en iedere zaterdag gaat Ro met het pontje naar het eiland, om haar te bezoeken. Zijn vader gaat al een paar weken niet meer mee, die is verslaafd aan een spelcomputer, die hij gevonden heeft tussen al die afgedankte spullen. Dat is zijn vaders werk: inzamelen, eventueel opknappen en weer verkopen.
Ro’s beste vriend is Archie. Hij weet het wel van Ro’s moeder.


‘Iedereen zegt steeds: volhouden. Maar ik hou dit niet vol. Alleen maar wachten en niets doen.’
Archie knikt.
‘Ik laat haar niet in de steek.’
Archie schudt zijn hoofd.
Ik richt me op en haal diep adem. Een grote hap zuurstof.
‘Ik heb een besluit genomen.’ Ik kijk even opzij naar Archie.
‘Maar ik weet nog niet hoe en ik kan het niet alleen. Wil je me helpen?’


En zo komt het dat de twee jongens plannen maken om Ro’s moeder uit de gevangenis te bevrijden. En niet alleen plannen maken: ze voeren het ook uit. Er wordt hulp geboden door Lena, het nieuwe meisje in de klas. Dat is nog even moeilijk, want Archie is verliefd op haar – althans: hij voelt elektriciteit als hij bij haar is – maar zij voelt meer voor Ro..
Het wordt een doldwaas maar voor de jongens heel serieus avontuur, dat helemaal past binnen het thema van de Kinderboekenweek 2015: Raar, maar waar!
Niet alleen de manier waarop de jongens de reddingspoging in gang zetten, ook op andere manieren komt het thema voorbij: de vader die verslaafd is aan zijn spelcomputer; het bezoek aan het museum en zelfs die verliefdheid als magnetische storing...


De Kinderboekenweek vindt plaats van 7 t/m 18 oktober 2015. Simon van der Geest schrijft het Kinderboekenweekgeschenk en Mies van Hout maakt in opdracht van de CPNB het prentenboek.  In de 61ste editie van de Kinderboekenweek zullen boeken over natuur, techniek en wetenschap centraal staan.


ISBN 9789059652903 | paperback | 96 pagina's| CPNB | oktober 2015
Tekeningen van Kartst-Janneke Rogaar Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 7 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER