jeugd 6-9 jaar

Zutje & DeViss

https://www.jackenlev.nl

 

Jack & Lev.
De terugkeer van de Schaduwheer
Zutje & DeViss


Jack heeft het niet zo makkelijk. Hij woont bij zijn tante Holly die alleen maar aan zichzelf en haar kunst denkt. Jacks moeder is overleden, zijn vader zit in het buitenland voor zijn werk. Gelukkig heeft hij zijn hond Lobbes, dat is zijn grote vriend, zijn maatje, zijn alles. Het is dan een ook een schok als Lobbes voor Jacks ogen ontvoerd wordt - en niet alleen zijn hond maar heel veel honden uit Hardegem zijn inmiddels verdwenen. -  Nu voelt Jack zich nòg ellendiger.


En dan ontmoet hij Levantaro 'Vrienders noemen mij Lev,' vertelt ze. 'Ik weet wie jouwes hond heb,' zegt ze ook. En daar blijft het verder bij, want ineens is Lev weer weg. Hij weet dan nog niet dat deze ontmoeting het begin is van een avontuur dat hij in zijn wildste fantasie niet had kunnen bedenken.


Jacks beste vriend Fidel, is erg begaan met Jack en zet ook alles op alles om Lobbes terug te vinden. Fidel vertelt hem ook dat de bewoners van Hardegem een brief hebben gehad van de burgemeester waarin gewaarschuwd wordt dat de honden een speciale halsband krijgen waardoor gedetecteerd kan worden van welke hond de uitwerpselen zijn die door de hondenpolitie wordt aangetroffen. Die hond zal permanent uit de gemeente verwijderd worden...
Dus dát is er aan de hand denkt Jack, de burgemeester heeft de honden opgepakt om een voorbeeld te stellen. Hij weet niet hoeveel hij er naast zit.


Jack moet nog wel aan Lev denken en zijn verbijstering is groot als zij zijn klas binnenstapt, ze is de nieuwe leerling. En zo krijgen Lev en Jack contact met elkaar.
Lev blijkt in een andere dimensie te leven, een soort parallelle wereld. Ze woont in een Hubbel die overal kan staan. Ze behoort tot het GHG, het Geheime Hubbelgenootschap van de Katomanen.


'Katomanen? Wat zijn dat?'
'Wij ben een ander volk. Ons huis heet Katolomanika. Wij lijk op jullie. Jij moogt ons best mensen noemen, wij bennen allenig beterder.


De Katomanen zijn de beschermers van de aarde. 'Wij proberen te zorgen dat alles goedig ga hier.' vertelt Lev hem. Maar ze vertelt ook dat ze weet wat er met Lobbes gebeurd is en ze gaat hem helpen om hem terug te krijgen want Jack is 'allenig'. Ze vraagt hem toe te treden tot het genootschap want Jack is speciaal volgens Lev. Hij zal ook machtkracht krijgen...

'Jij voel dingessen aan. Jij weet het als iets niet klop en jij denk na. Dus ja, jij ben bijzonder extra speciaal.'


Maar beseft eigenlijk Jack wel hoe speciaal hij is?

Want wat aanvankelijk 'alleen maar' verdwijnen van een paar honden leek, blijkt veel ernstiger. Hardegem wordt bijna afgesloten, de burgemeester legt debewoners steeds zwaardere maatregelen op, het gemeentehuis is omringd door ploerten - mannen die alles bewaken -  en tot Levs grote schrik is ook Skia Ombre, de Schaduwheer, de grootste vijand van de Katomanen, in Hardegem. Hij is op zoek naar een steen, een Fosgeniet. Die zal hem meer macht geven. De Katomanen zullen dat moeten voorkomen. En Jack zal ook zijn speciale gaven moeten inzetten.


Maar lukt ze dat wel? De Katomanen  kunnen dan wel praten zonder taal, of zich verplaatsen in andere dieren of mensen, of dingen laten bewegen, maar de kracht van Skia Ombre is enorm! Is het wel mogelijk de Fosgeniet uit zijn handen te houden?


Het is al bij al heerlijk en erg fantasievol maar toch heel geloofwaardig verhaal geworden dat ook nog eens heel spannend én grappig is
Kortom, een grote aanrader. Gelukkig volgen er nog meer delen!


"Zutje & DeViss is het schrijversduo Marieke van Zutphen en Patricia de Leuw. Marieke woont in Australië. Patricia in een oude pastorie in Den Bosch. 15.000 Kilometer bij elkaar vandaan dus. Ze maakten samen kindertijdschriften voor uitgeverij Malmberg, bedachten vakantieboeken en hadden ieder een eigen bedrijf in kindermarketing, totdat… het genoeg was! Patricia belde Marieke en zei: ‘Weet je wat wij gaan doen? Wij gaan samen een kinderboek schrijven.’ ‘JAAAA!’ riep Marieke. Het duo trof elkaar een jaar lang in cafe's, stationsrestauraties en bibliotheken. Overal waar maar gewerkt kon worden. De Schaduwheer verzonnen ze op Schiphol, tante Holly werd geboren in Rotterdam en de fosgenieten dachten ze uit in Den Bosch. Zo ontstond het bijzondere boek Jack & Lev."


ISBN 9789090338767 | Paperback met zwart-wit illustraties | 320 pagina's | Aussie publishing | november 2020
Leeftijd 8 +

© Dettie, 18 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER