jeugd 6-9 jaar

Brunetto Latini

https://rebeccadautremer.com

 

Over mieren die goud verzamelen
en andere bizarre verhalen
illustraties: Rébecca Dautremer
tekst: Brunetto Latini


Brunetto Latini (1220-1294) was o.a. een Florentijns schrijver die de encyclopedie Li Livres dou tresor samenstelde. Met de kennis van toen beschreef hij een aantal fabeldieren en echte dieren 'met al of niet gefantaseerde details die vaak uit oude bronnen werden gehaald'. Deze dieren zijn opgenomen in dit boek en Rébecca Dautremer maakte daar illustraties bij.


Dit bovenstaande staat achterin het boek en dat is in feite jammer. Aanvankelijk kwam het boek namelijk nogal vreemd op mij over. De eerste pagina's beginnen namelijk met twee bizarre dieren en hun even zo vreemde  beschrijving. Het eerste dier, de slang met de twee koppen, is zelfs nogal angstaanjagend om te zien. De kleuren op de afbeeldingen doen een beetje ouderwets aan.  Op de volgende twee pagina's zien we ineens de gewone voor ons zeer bekende ooievaar en de mier, waarover wel heel aparte verhalen verteld worden.  Er verzamelden zich vraagtekens in mijn hoofd, waarom er voor deze vorm en volgorde van dieren was was gekozen, het deed niet erg logisch aan.


En zo volgen nog een aantal tekeningen en beschrijvingen over dieren. Bijvoorbeeld over de eenhoorn die in dit boek niet het lieflijke paardje is waar kinderen momenteel zo gek op zijn. En over de walvis, die ook op de cover te zien is, deed het verhaal de ronde dat hij zo lang stil in zee lag dat er uiteindelijk een eilandje op zijn kop ontstond, mét struiken en al!
Aparte en spectaculaire verhalen dus.


Om eerlijk te zijn was ik niet erg gecharmeerd van het boek. De tekeningen vond ik erg kunstig maar naargeestig, zeker voor kinderen, en de verhalen wel aardig maar dat was het dan ook. En dan kom je aan het eind van het boek en lees je over de herkomst van de verhalen en dat zet alles in een heel ander perspectief. Dan wordt het grappig en kun je lachen om het beeld dat de mensen toentertijd over bepaalde dieren hadden. Dan besef  je dat het eeuwenoude verhalen en fabels zijn.


Met deze nieuwe gegevens in je achterhoofd verandert het boek in een prachtig werk dat een mooi beeld geeft van de fantasie van die tijd en zie je de schoonheid van de afbeeldingen die Rébecca Dautremer van deze teksten wist te maken. In totaal zijn er elf dieren afgebeeld en besproken. De paginagrote afbeeldingen doen sober aan omdat zij veelal uit maar drie kleuren zijn opgesteld. Toch zijn ze zeer sprekend en indringend.


Ik vraag me wel af hoe kinderen dit boek zullen vinden, volwassenen zullen hier mogelijk meer van genieten omdat zij het in het juiste perspectief kunnen zien.
Maar misschien vinden kinderen het helemaal geweldig, wie zal het zeggen?


ISBN 9789002273919 | Hardcover | 32 pagina's | Davidsfonds Infodok | Juli 2021
Vertaling Ed Franck | Afmeting 32 x 24,8 cm | Leeftijd 7-12 jaar

Dettie, 16 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER