jeugd 6-9 jaar

Peter Schreuder Goedheijt

Voor altijd
Peter Schreuder Goedheijt


Het is het verhaal van Arthur, die als klein jongetje al droomde van rondvliegen door de ruimte met een raket.
Het verlangen is zo groot dat zelfs als zijn vader aan het strand zegt dat hij wel weet wat Arthur en zijn vriendje willen, het vriendje gelijk Een waterijsje roept, maar Arthur als antwoord geeft: "Met mijn raket naar de zon."

En dat verlangen bleef, ook als hij ouder wordt.


'Wat zou het mooi zijn als ik... droomde hij
of: stel je nou toch eens voor dat ik...
Soms zei hij zomaar hardop:
'Hallo hier aarde, hoort u mij?
Ik ben het, Arthur...

Hallo... hoort u mij?


Maar, zoals dat gaat als mensen ouder worden, Arthur krijgt het te druk met zijn baan. Hij heeft geen tijd meer om te dromen over zijn ruimtereizen, totdat...


Hij Eva ontmoet. Ze kon zingen als een nachtegaal. Arthur is zo verliefd op Eva dat hij zich al als vanzelf rond voelt zweven. Hij heeft geen raket meer nodig!
Samen hebben ze de tijd van hun leven, ze reizen de hele wereld rond. Ze besluiten altijd bij elkaar te blijven, totdat...


Eva ziek wordt en Arthur uiteindelijk weer alleen verder moet. Arthur is boos, verdrietig, niets is meer leuk nu Eva er niet meer is. Vakantie niet, Kerstmis niet, gewoon álles is helemaal niets. Arthur staart vaak naar de ruimte, zou Eva daar zijn?  Hij weet zich geen raad zonder haar, totdat...


Een vriend Arthurs verdriet deelt, naar hem luistert. 'Het is goed om aan Eva te denken, dat helpt', zegt de vriend. Langzamerhand komt er weer wat vreugde in het leven van Arthur, hij hoort zelfs heel ver weg tussen de sterren iemand zingen als een nachtegaal ... 'Dat is Eva', zegt de vriend. 
En dan krijgt Arthur een prachtig idee... En zo lukt het hem om zijn verdriet om te bouwen tot een heel mooi gebaar, hij heeft nu weer een blij hart vol liefde, voor Eva, voor altijd!


Zo eenvoudig kan het zijn om liefde en verdriet te bespreken en weer te geven in een boek. In een paar treffende woorden die de essentie raken en in even zo sprekende afbeeldingen, is dit moeilijke onderwerp op een prachtige manier vorm gegeven. De tekst is erg goed gedoseerd, de afbeeldingen zijn sober maar doeltreffend. Alle gevoelens die bij verliefd zijn, houden van en verlies horen, komen langs, pracht uitgebalanceerd, zonder overdosering, zonder drama.
Niet alleen kinderen zullen aangenaam getroffen zijn door dit boek maar ook voor volwassenen is het een prachtig, roerend, treffend geheel.

ISBN 9789492995117 | Hardcover | 48 pagina's | Samsara | februari 2019
Afmeting 27 x 27 cm. | Leeftijd 7+

© Dettie, 10 juni 2019

Lees de reacties op het forum e/of reageer, klik HIER