jeugd 6-9 jaar

Andrew Clover & Ralph Lazar

https://andrewclover.co.uk

http://rorybranagan.com

 

De zaak Kikker
Rory de Raaf detective - Deel 4
Illustraties: Ralph Lazar
Tekst: Andrew Clover


In Amerika gaan basisschoolkinderen eten in de kantine van de school. Daar wil Rory, de ik-verteller, meer over vertellen. Er gebeurt namelijk iets vreselijks in die kantine! En het is al zo’n akelige plek, bloedheet en lawaaierig. En de drie dames die daar de baas zijn, die maken het niet veel aangenamer.


Er is het hoofd, mevrouw Rogiers, door de leerlingen De Kikker genoemd (ziehier de titel verklaard!), er is mevrouw Wenskams, die geen woord zegt en er is mevrouw Eetveldt. Op die laatste is Rory wel gesteld, ze maakt namelijk heerlijke perzikcrumble.


Nadat Rory nog wat meer achtergrondinformatie heeft gegeven begint zijn verhaal, een avontuur waarin hij zijn talenten als detective namelijk weer kan laten zien.
Gelukkig laat hij zich terzijde staan door Kato, zonder haar zou hij zich flink in de nesten werken!


Het is de jaarlijkse talentenjacht. Meneer Bommers, de onderdirecteur, kondigt aan dat hij zelf een rap zal doen. Dat vinden de leerlingen heel grappig, een volwassene die gaat rappen? Ze moeten nog even wachten, er zijn eerst anderen die laten zien wat ze kunnen. Als je Rory moet geloven is het niet veel soeps.
En dan mag meester Bommers. De kinderen kijken eerst wat lacherig toe als hij een tekst rapt over de dt-regel, maar al snel zijn ze helemaal vol bewondering. Wat doet de meester dat leuk! Hij zwaait ook met borden, en het werkt aanstekelijk. Al gauw doen ze allemaal mee!


Voor het verhaal begint staat er een tekstje:


‘Wij dragen dit verhaal op aan alle leraren die extra hun best doen om hun lessen interessant te maken – en aan de kinderen die naar hen luisteren.’


Dat heeft waarschijnlijk vooral te maken met deze rap, die een belangrijke taalregel uitgebreid naar voren brengt. Wat zou het in het originele Engelstalige versie geweest zijn?


Maar eigenlijk gaat het boek dus over mevrouw Kikker. Ook zij doet een optreden, maar niet lang daarna hoort Rory een ijselijke schreeuw. En als hij op onderzoek uit gaat zien ze mevrouw Rogiers op de vloer liggen, met een enorme blauwe plek op haar hoofd.  Ze is dood! En dan gaat Rory op onderzoek uit, op zijn eigen onovertroffen wijze, met Kato dus. Doldwaze capriolen halen ze uit om er achter te komen.
Maar hoe graag hij ook een held wil zijn, Rory is toch een heel gewone jongen.


“Wanner ik naar mijn kamer boven ga, voel ik me gespannen. Ik denk voor het eerst: Er was een echtbestaande moordenaar op school vandaag, en ik ben doodsbang. Maar op dit moment ben ik nog veel banger van mijn mama.
Want dit is een van die momenten waarop je niet weet hoe geïrriteerd je mama zal zijn, omdat je niet weet wat zij weet.’’


Dit boek zit vol humor, die door Clover en Lazar zowel in de tekst als in de tekeningen is verwerkt. Véél tekeningen, dus het boek is zeker geschikt voor die kinderen die niet zo graag lezen. Op de binnenkanten van de omslag worden alle personages getekend voorgesteld.


ISBN 9789403214139 | hardcover | 360 pagina's | Uitgeverij Ballon| september 2019
Vertaald uit het Engels door Saskia Martens | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 6 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De hondenbrigade
Rory De Raaf detective - Deel 2
illustraties: Ralpha Lazar
tekst: Andrew Clover


Rory (de tienjarige ik-figuur) stelt zich nog even voor voor wie zijn eerste avontuur niet kennen. ‘Eigenlijk ben ik een detective.’
Zo zeker van zichzelf is hij niet, en als je dit boek eenmaal gelezen hebt begrijp je wel hoe dat komt. Rory wil wel, maar het gaat allemaal niet zo goed. Dat komt voor een deel omdat er een groot raadsel is in zijn leven: waar is zijn vader? Hij verdween toen Rory drie jaar oud was. De zoektocht naar zijn vader is hetgeen Rory’s leven beheerst, maar zijn moeder wil er niets van horen:


‘Rory, zegt ze, ‘denk toch eens aan ANDERE MENSEN.  Ik probeer deze familie bij elkaar te houden en dat is al moeilijk genoeg zonder dat jij het gevaar opzoekt. Er zijn daarbuiten heel wat slechte mensen. De laatste keer dat je detective was, heb je je been heel erg pijn gedaan.’


Dat klopt. Zijn been zit in een brace. Maar hoe boos zijn moeder ook wordt, Rory is nu eenmaal detective vindt hij. Er gebeuren nu eenmaal raadselachtige dingen.


In dit verhaal is er een hondendief. Er wonen veel honden in zijn straat, en die verdwijnen een voor een. Rory maakt zich enorme zorgen want wat als die dief ook Willy Willems mee gaat nemen! Willy is de hond van de oude mevrouw die op hem komt passen. Dan neemt ze Willy mee, en Rory is dol op hem. Dan is er nog buurmeisje Kato, met wie hij in het eerste avontuur heeft samengewerkt en een grote broer, Sam, met wie hij niet zo best overweg kan.
Zoals gezegd heeft Rory een beperking vanwege zijn been. Maar dat weerhoudt hem en Kato niet om op zoek te gaan naar de hondendief. Met gevaar voor eigen leven!


Rory kan het leuk vertellen allemaal.
De combinatie tekeningen en humor gaat zeker scoren bij de doelgroep!  Er wordt ook gespeeld alles wat maar mogelijk is wat betreft letters.
Grappig is bijvoorbeeld dit:  in de tekst staat bijvoorbeeld: ‘Meteen voelt het alsof mijn hart wegzakt in een diepe, diepe put.’ En je ziet op het tekeningetje erbij hoe Rory op een put zit en zijn hart ver onder hem rond dwarrelt.
Terwijl de zaak gaande is leest Rory een boek over Napoleon, wiens strategische technieken hij dapper probeert toe te passen. Of dat altijd een goed idee is?
Het verhaal is zelfstandig te lezen, maar je wil wel weten wat er in het volgende deel gaat gebeuren. Het einde maakt namelijk duidelijk dat er nog meer gaat komen.


Een graphic novel die door de helblauwe omslag al menig oog zal trekken. De tekeningetjes op de omslag zijn exemplarisch voor de binnenkant: eenvoudige getekende illustraties, die gelukkig ook nog ruimte overlaten voor tekst. Grappig is dat je bij het voorstelrondje op de binnenkant van de omslag al kan zien welke mensen in de ogen van Rory aardig zijn en welke niet…


ISBN 9789403208770 | hardcover | 360 pagina's | Uitgeverij Ballon Media | februari 2019
Vertaald uit het Engels door Saskia Martens | Leeftijd vanaf 7 jaar.

© Marjo, 21 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER