jeugd 6-9 jaar

Annelies Beck

Zie ook de Leestafelrecensie over de roman Over het kanaal.

 

alt

Toen de zee stil was
Illustraties: Karolien Raeymakers
tekst: Annelies Beck


‘Er was iets niet.
De mensen voelden het meteen.
Je kon het niet pakken en je kon het niet zien.
Maar de mensen voelden het meteen.’


Met beginzinnen als deze weet je meteen dat je niet een  vrolijk en speels prentenboek, zoals die doorgaans zijn, voor je hebt liggen.


‘Er is iets niet.’ Intrigerend. Hoezo is er ‘iets’ niet? Wat is er dan niet? Hoe kan het dat ze het dan wel meteen merken? En wat maakt het uit?
De mensen maken zich er druk om, maar het duurt even voor ze doorhebben wat er nu eigenlijk ontbreekt. De radio deed het, de televisie ook. Met de dieren was alles in orde. En de geluiden van de stad waren er ook: auto’s, toeters en bellen en geschreeuw van marktkooplui. En toch was het stil. Er ontbrak iets. Er was iets niet. En dan dringt het door: de zee. De zee is stil. Altijd waren er geluiden van de zee. Van de golven, van de wind over het water. Van het schuim dat op het strand rolde. Maar nu niet...

De mensen ondernemen van alles om de zee waar aan de praat te krijgen. Want deze stilte is niet goed. Maar of hun ideeën helpen?

Stilte is sterk. Stilte is mooi. Maar stilte kan ook onheilspellend zijn.


Op een prachtige manier wordt overgebracht op de jonge lezer wat de inhoud is van deze beide betekenissen. Bijna volmaakt is de manier waarop de sfeervolle illustraties aansluiten bij de enigszins poëtische tekst. De omslag laat het al zien: de tekening straalt stilte uit: er is geen beweging in de zee. Er zijn geen rennende kinderen, geen honden die uitgelaten worden, niemand die badmintont: de mensen staan stil te kijken, niet wetend wat te doen.  Als daarentegen de mensen lawaai gaan maken ‘om de zee wakker te maken’ spat de herrie van de pagina: muziekinstrumenten, toeters, pannen en deksels, en zelfs de meeuw krijst zijn longen uit zijn lijf.


Vanwege de filosofische inslag is het een prentenboek voor oudere kinderen.
Om over na te denken, en over te praten.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789401425896| Hardcover| 32 pagina's | Uitgeverij Lannoo | september 2015
NUR 274| Leeftijd vanaf 6 jaar voorlezen, vanaf 9 jaar zelfstandig lezen

© Marjo, 10 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER