jeugd 6-9 jaar

Luc Embrechts & Eric Bouwens

http://www.luc-embrechts.be

http://www.ericbouwens.be

 

altDe ijsmodulator
Uitvinders Zootje 1
Luc Embrechts & Eric Bouwens


Is de minister-president zich er van bewust wat voor man de generaal is als hij hem een geheime opdracht geeft? Het is namelijk een smerig zaakje: de generaal zal een eliteteam toegewezen krijgen, waarmee hij een geheim wapen moet vernietigen. Dat wapen is ontwikkeld door drie wetenschappers: Neuro von Krankjorum, Eego von Tripper en Isteria von Smutsigkeit. (Als je nog niet door had wat voor soort verhaal je gaat lezen, dan weet je het nu wel...)


Eigenlijk kunnen deze drie elkaar niet uitstaan, maar nu hebben ze de handen ineen geslagen om een wapen uit te vinden waarmee ze de wereld kunnen beheersen. En de minister-president weet dat ze zich in een oud klooster in Toscane verschanst hebben. De generaal wrijft zich al in de handen: lekker knallen, wat bommetjes er op, platgooien die hap! Maar hij mag er geen knoeiboel van maken, zegt de minister-president. Het wapen moet vernietigd worden en de uitvinders opgesloten.
De generaal maakt er een zootje van. Zijn heel eigen aanpak is verrassend en de Alfa’s, zijn elitesoldaten, blijken de slimsten niet.


Maar niet alleen hij en zijn alfa’s gaan de strijd aan. Ook Sam en Nick bemoeien zich er mee. Sam en Nick? Wie zijn dat dan?
Zij zijn twee gewone schoolkinderen. Nou ja, gewoon? Nick is de populairste en slimste jongen op school, en hij heeft de opdracht gekregen om Sam, het nieuwe meisje in de klas een beetje wegwijs te maken. Nick baalt, want die Sam is een gek kind. Iedere dag ziet ze er anders uit, dan heeft ze blauw haar, dan weer groen, ze draagt vreemde kleren en ze volgt Nick overal!
Maar Sams vader blijkt een beroemde uitvinder, en Sam is ook de domste niet. Als er twee Alfa’s het huis binnendringen, omdat ze denken dat Sams vader hen wel kan vertellen, goedschiks of kwaadschiks, waar Neuro, Isteria en Eego zitten. Haar vader is niet thuis, maar Sam is zoals gezegd niet voor een kleintje vervaard, en zo raakt Nick betrokken bij een spannend avontuur: hij gaat met Sam en haar verzorger Igor op zoek naar de drie uitvinders om te verhinderen dat zij de wereld in hun macht krijgen!


Het avontuur heeft een groot slapstickgehalte, Luc Embrechts verwerkt in het verhaal situaties zoals je die kan kennen van de Dikke en de Dunne, het is ontzettend grappig. Er is heel veel actie en een hoog tempo, en je blijft nieuwsgierig wat er op de volgende pagina weer zal gebeuren!
Maar tegelijk gaat het er wel om dat die drie uitvinders hun snode plannetje niet kunnen uitvoeren. Die ijsmodulator moet vernietigd worden. Of dat nu door die rare generaal gebeurt of door onze vrienden, dat maakt niet zoveel uit. Maar ze zijn niet van elkaar op de hoogte en ook daardoor ontstaan er gevaarlijke, maar ook komische situaties. Of Nick en Sam er mee weg komen?

Er is al een tweede deel uit, maar dat zegt natuurlijk niets. 
Ik verwacht dat deze doldwaze avonturen erg in de smaak zullen vallen. De omslag is grappig, en laat al zien in welke stijl Eric Bouwens tekent. In het boek zijn de tekeningen blauw-wit, en minder druk.


Vreemd dat ik dezer schrijver nog niet eerder tegen kwam. Ik mag dit soort humor namelijk wel. De Vlaming Luc Embrechts, (1964, Wilrijk) blijkt al heel wat boeken op zijn naam te hebben!


ISBN 9789462341852 | hardcover| 184 pagina's | Uitgeverij Bakermat| september 2016
Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 8 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER