jeugd 6-9 jaar

Rudyard Kipling & Quentin Gréban

Het jungleboek
illustraties: Quentin Gréban
tekst: Rudyard Kipling


Het jungleboek, wie kent het niet? Het wereldberoemde boek over het jongetje Mowgli dat opgroeit in de jungle... 
En dan komt mijn bekentenis, ik kende het alleen van naam, maar had nog nooit de film gezien, ook de beroemde Disneyfilm niet, en het boek had ik ook nog nooit gelezen. Ik kon mijn geluk dan ook niet op toen ik dit boek kreeg, eindelijk, met afbeeldingen van Quentin Gréban nog wel! De man die de meest prachtige illustraties maakt. En nu ik het gelezen heb snap ik ook waarom het zo'n geliefd verhaal is. Het is hartveroverend maar toch serieus, het is liefdevol maar ook koel en koud.


© Quentin GrébanHet verhaal begint met de vondst van Mowgli door Vader Wolf. Hij brengt het mensenjong naar zijn vrouw die het liefdevol opneemt in haar gezin bestaande uit 4 pasgeboren wolvenjongens. Maar de tijger Shere Khan is woedend, het was zijn prooi, zijn vangst. Hij wil het mensenjong terug. Maar Moeder Wolf wil Mowgli houden en opvoeden als haar eigen jong, Shere Khan druipt vol wrok af, hij weet dat hij niet op kan tegen een felle wolvenmoeder maar de oorlog is verklaard, hij zal ooit dat mensenjong te pakken krijgen.

Mowgli wordt voorgesteld aan de clan. Die zullen hem als clanlid moeten accepteren. Maar de wolven zijn niet zo gebrand op mensen. Akela, de oude grijze wolf en leidster van de clan, probeert iedereen te overtuigen maar dat lukt haar niet echt, wat te doen? En dan stapt de wijze Beer Baloe naar voren, hij wil Mowgli wel beschermen. De zwarte panter Bagheera doet ook letterlijk een duit in het zakje, zij 'koopt' de toelating tot de clan en betaalt door middel van een pasgevangen stier.


© Quentin GrébanEn zo groeit Mowgli op in de jungle, hij heeft een heerlijk leventje. Van Moeder Wolf, Baloe, Bagheera leert hij de wetten van de jungle. Hij leert sluipen, honing te verzamelen zonder geprikt te worden, welke takken sterk genoeg zijn om hem te dragen enz. Zijn leven is een groot feest
Maar helaas niet alles is geweldig, er zijn die ook akelige, liegende, stelende grijze apen én Kaa de grote slang die iedereen hypnotiseert. En er is Shere Khan en die is het allerergste...


Naar ik begrepen heb, is het verhaal een bewerking van de originele tekst, aangepast voor jongeren vanaf 8 jaar. Als ik de film- en boekrecensies over dit boek lees, vermoed ik dat er ook enkele gebeurtenissen zijn weggelaten, maar de strekking is wel hetzelfde gebleven.
Kortom, het is gewoon een heerlijk, fantasievol, spannend verhaal met prachtige afbeeldingen erbij. Een mooie aanwinst voor in de boekenkast.


Zie ook de tekeningen op de website van Quentin Gréban


ISBN 9789044828818 | Hardcover | 112 pagina's | Uitgeverij Clavis | oktober 2016
Afmeting 23,3 x 31,2 cm Vertaald door Annelies Kin | leeftijd 8+

© Dettie, 29 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER