jeugd 6-9 jaar

Loek Koopmans

Drie wijzen uit het Oosten
Loek Koopmans


Lang geleden verscheen er een heldere fonkelende ster aan de hemel. Mensen spraken erover en wezen ernaar. In een ver land in het Oosten woonden de sterrenkundigen Melcior, Baltasar en Caspar, zij zagen de ster ook. De drie wijze mannen kenden alle sterren bij naam maar deze mooie glanzende ster hadden ze nog nooit gezien. Het was bijna een wonder.
Balthasar wist zich een verhaal te herinneren van oude profeten. Zij hadden voorspeld dat een fonkelende ster de geboorte van een nieuwe koning zou aangeven. Zou dit die ster zijn?
Ze besloten op onderzoek uit te gaan. Op drie kamelen, beladen met alles wat ze onderweg nodig hadden, vertrokken de drie mannen. Ze volgden de ster en de reis was lang, maar toch gaven ze de moed niet op. Ze zouden het geheim van de ster ontdekken, dat wisten ze zeker.
Uiteindelijk bleef de ster boven een stal zijn licht uitstralen. Zou hier de nieuwe koning geboren zijn?
Zachtjes gingen de drie wijze mannen de stal in en zagen daar een klein kindje in een kribbe met stro liggen. Daarnaast zaten zijn ouders, Jozef en Maria. Het kindje hadden ze Jezus genoemd.
De engelen in de hemel begonnen te zingen en de drie mannen waren heel blij dat ze dit mochten meemaken. Ze knielden bij het kindje en gaven hem goud, wierook en mirre, dat waren de cadeau's die ze thuis al gekocht hadden.
Op de terugtocht naar huis vertelde ze iedereen die ze tegenkwamen hun verhaal over de ster en de nieuwe koning die zo lief was en licht uitstraalde.


Het bekende verhaal over de drie wijzen blijft prettig om te lezen. Zeker als het verhaal ook nog eens in zo'n mooi jasje is gestoken als dit boek.
Loek Koopmans heeft zowel de tekst als de prenten verzorgd.
Op zijn website zegt Loek Koopmans:


"Het illustreren van een prentenboek is een vak apart. Grote mensen hebben geleerd te kiezen. Er zijn duizenden boeken op de markt, waar een ieder iets van zijn gading vindt. Kinderen hebben niets te kiezen. Zolang ze nog niet lezen, zijn ze afhankelijk van wat ze krijgen. Dat geeft een auteur of illustrator van prentenboeken een hele speciale verantwoordelijkheid: iets maken voor een groep in onze samenleving, die niet in staat is dit product in vrijheid en zelfstandig te kiezen."


Het is aan dit boek te zien dat hij die speciale verantwoordelijkheid zeer serieus neemt. De prenten zijn goed verzorgd, duidelijk en integer.
De taal is soms licht ouderwets maar dat is wel mooi bij zo'n oud verhaal. Een boek om elk jaar rond Kerstmis uit de kast te pakken en voor te lezen.


ISBN 9789060387191 hardcover 24 pagina's Uitgeverij Christofoor oktober 2013
Afmeting 21 x 23,5cm Leeftijd 6+

© Dettie 13 december 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER