jeugd 6-9 jaar

Sophy Henn

https://www.sophyhenn.com

 

Winter & Wonder
Deel 3 Oma Knetter
Sophy Henn


De oma van Jet is absoluut niet zo'n oude rustige dame met al grijzend haar zoals oma’s vaak voorgesteld worden. Nee, oma Knetter is heel bijzonder, ze gedraagt zich heel jong, bijna alsof ze zelf nog een kind is. Ze is grappig en haalt kattenkwaad uit! Want ze doet precies wat ze zelf wil! Toch is dat niet altijd leuk, dat zal Jet gaan ontdekken.


Maar, als de Winter Wonder talentenjacht er aan komt, is het wel fijn dat oma er is. Die talentenjacht is iets nieuws, Jet heeft nog nooit meegemaakt dat zoiets in hun dorp kwam. En iedereen mag meedoen! Nou, Jet dus ook! En oma Knetter heeft theaterervaring, dus zij kan vertellen wat het allemaal inhoudt.
Jet vertelt haar vrienden Maartje en Ward over de auditie.


‘We waren het erover eens dat we ABSOLUUT AUDITIE MOESTEN doen, want zij mochten ook nooit op het podium met de zwierige rode gordijnen komen. Om de een of andere reden mochten we niet meedoen met het kerststuk op school, zelfs niet in de rol van een ster. En Bas Blomme mocht wel een ster zijn, terwijl hij SCHREEUWZINGT. Dus we bedachten dat de winterwondertalentenjacht onze kans was om te SCHITTEREN. Als sterren. Alleen NIET als kerststerren.’


Oma helpt natuurlijk. Ze bedenken een superglitterig, gezellig zang-en-dans optreden. Mama zegt dat broer Jonas ook mee moet doen. Vooruit dan maar.
Ze hoeven niet naar school, ze hebben sneeuwvrij, dus er is tijd genoeg. Ze oefenen. En oefenen, En oefenen nog meer. En dan gaan ze naar het dorpshuis. Eerst moeten ze oma nog ophalen.
Als ze voor de deur staan te wachten gebeurt iets vreemds, er is ineens een heel helder en verblindend licht! Maar dan staat oma voor hen, ze heeft haar jas al aan.
In het dorpshuis duikt een beroemdheid op – nou ja, in hun dorp is hij heel beroemd! Het is Bobby Warelief, een vriend van oma. Ze hebben altijd veel lol samen en treden nog wel eens op.


‘Maar goed, het was ALTIJD LACHEN als Bobby langskwam, want dan verkleedden OMA KNETTER en hij zich en gingen ze ZINGEN en OUDE-MENSENDANSJES doen.’


Vrienden dus? Dan wordt het vast nog heel gezellig in het dorpshuis.
Dat het heel anders zal lopen, dat verwacht je al wel. Het wordt in ieder geval een superleuk groots feest!!


Het is niet zomaar een blij verhaal. Er gebeuren dingen waardoor alles fout lijkt te gaan, en dat komt doordat oma dus toch niet altijd even aardig is. Ze is ook maar een mens.


Ook in dit derde deel wordt veel gebruik gemaakt van allerlei lettertypes en groottes. Hoe dat bij de jonge lezer werkt? Je hebt de neiging om het woord te schreeuwen als het  in hoofdletters staat. Het is natuurlijk wel bedoeld om te benadrukken wat er gezegd wordt.
Ook de normale tekst is in groot lettertype en er is veel witruimte.
De tekeningen zijn zwart en roze. Oma Knetter is overwegend zwart met roze accenten en Bobby is roze.
Voor de jongens onder ons: laat je niet tegenhouden door al dat roze, want ook voor jullie is het een leuk verhaal!


De Engelse Sophy Henn is schrijver van prentenboeken.


ISBN 9789463850476 | Hardcover | 142 pagina's | Billy Bones | oktober 2020
Vertaald uit het Engels door Mariella Manfre | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 12 november 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Oma Knetter
Oud en stout
Sophy Henn


Het kon niet uitblijven, ook grootouders moeten mee in de hype.
Grappig is dat de hoofdpersoon van het boek ouder is dan de personages in andere graphic novels, terwijl de doelgroep jonger is.
Het is een verhaaltje dat prima voorgelezen kan worden aan kinderen die al naar school gaan, en beginnende lezers kunnen dit al snel zelf aan. Het verhaal gaat over Jet, ruim zeven jaar, die een bijzondere oma heeft.Het boek is verdeeld in drie hoofdstukken waarvan het eerste vooral vertelt over Jet en haar familie. Een van de drie oma’s die ze heeft is haar oma Knetter. Als ze begint te vertellen over oma Knetter is ze voorlopig nog niet uitverteld!  Dat is echt een knettergek mens. Oma is helemaal in het zwart gekleed maar ze heeft veel roze dingen, waaronder een roze kat!  En ze snoept citroenzuurtjes bij het leven. Ze trekt zich niets aan van wat andere mensen denken, ze doet precies wat ze zelf wil.


In het tweede hoofdstuk gaat oma Knetter naar het park, waar de parkwachter net vervangen is door een nieuwe. En die nieuwe is zeer streng. Overal verschijnen bordjes waarop staat wat er allemaal niet meer mag: niet de vogels voeren, geen majoretteoefeningen doen, niet picknicken en nog veel meer. Ha, en hij dacht dat hij dat voor elkaar zou krijgen? Dan kent hij oma Knetter niet…


In het derde hoofdstuk is het thema een beetje hetzelfde. Iemand die denkt autoriteit te bezitten, wordt even goed op zijn nummer gezet.
De klas van Jet gaat naar het museum. De kinderen vinden dat saai, omdat ze rondgeleid worden door een hele saaie man. Tenminste, zo was het vorig jaar ook.
Daar weet oma Knetter ook wel raad mee, en zo wordt het museumbezoek heel leuk.


Je moet er tegen kunnen, een oma die overal tegen in gaat en de boel op zijn kop zet. Jet vindt dat soms wel lastig, maar het is ook wel weer leuk dat alles mag!


De verhalen zijn een beetje flauw, en voorspelbaar. Maar de doelgroep vindt dat prima. Zo zullen zij de kleuren die in het boek worden gebruikt, felroze en felgroen, met een beetje grijs tot zwart als contrast, ook waarderen. Het taalgebruik is eenvoudig, maar de jonge lezer moet toch al wel wat oefening gehad hebben, de zinnen kunnen vrij lang zijn. Naast de vele illustraties in genoemde kleuren wordt er gespeeld met lettertypen. 
Oma Knetter, Oud en stout lijkt een nieuwe succesvolle serie aan te kondigen.


De Engelse Sophy Henn heeft al naam gemaakt als schrijver van prentenboeken.


ISBN 9789030504016 | Hardcover | 152 pagina's | Billy Bones | september 2018| Vanaf 7 jaar.
Vertaald uit het Engels door Claudia de Poorter

© Marjo, 10 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER