jeugd 10-12 jaar

Evelien Feltzer

Tien vragen aan mijn vader
Evelien Feltzer


Op haar twaalfde verjaardag ontvangt Lou een kaart van haar vader. Niet zo heel bijzonder misschien, ware het niet dat ze hem nog nooit gezien heeft! Haar twee moeders hadden hem namelijk gekozen als donorvader. Bij de kaart zit ook een vliegticket naar Spanje, want daar woont vader Duncan nu.


Natuurlijk is de verrassing compleet en Lou is heel blij dat ze hem nu eindelijk eens kan zien en leren kennen. Ze heeft al heel wat gefantaseerd over hem, hoe zou hij eruit zien? Lijkt ze op hem? En nog veel meer. Maar nu het er echt van komt heeft ze tien vragen opgeschreven waar ze antwoord op wil hebben.
Lou's  twee moeders reizen met haar mee, wat Lou wel fijn vindt, want het is ook best spannend allemaal.


Wat vader Duncan niet weet is dat zijn uitnodiging precies op het juiste moment komt. Zijn dochter heeft namelijk iets gedaan op school waarvoor ze al flink gestraft is. Maar het meest erge is dat haar klasgenoten niet meer met haar om willen gaan. Ze heeft door haar daad gelijk geen vriendinnen meer.  En nu kan ze even een tijdje ontsnappen aan die akelige blikken en die vervelende sfeer. Ze gaat naar Tarifa!


Vader Duncan is een vlotte vent die helemaal gek van kitesurfen is. Hij heeft over de hele wereld wel op zijn surfplank gestaan. Maar nu zijn zijn wilde haren een beetje weg en heeft hij zich gevestigd in Tarifa waar hij een sappenbar runt. Er is gelukkig onmiddellijk een klik tussen Duncan en Lou en langzamerhand leren ze elkaar beter kennen, wat voor Lou heel prettig is, hoewel ze ook nog haar vragen heeft.


Haar vader is echter ook voor iets anders zijn bar begonnen in Tarifa en dat is vanwege Blanca de moeder van Bruno die in de sappenbar werkt. Tenminste dat denkt Lou als ze ziet hoe de twee naar elkaar kijken... Ze snapt haar vader wel, Blanca is ook leuk net als haar zoon...


Evelien Feltzer heeft met dit boek een heerlijk coming of age verhaal geleverd. Lou leert in deze vakantie dat niet alles is wat het lijkt. Ze heeft mooie gesprekken met haar vader die in feite, net als Lou, ook een stukje volwassener wordt door haar bezoek. Daarnaast ontdekt ze dat haar daad op school niet op zichzelf staat. Ze leert dat iedereen fouten maakt, dat iedereen doet dingen die soms niet zo goed zijn, ook haar vader, ook Bruno,  maar je kunt altijd opnieuw beginnen, misschien wel mèt Bruno, of toch niet?

Heel fijn, luchtig, zomers boek met een prettig serieus ondertoontje.


ISBN 9789000365777 | hardcover met kaartje van Zuid-Spanje | 156 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorf | juni 2019
Leeftijd 10-12 jaar

© Dettie, 18 juli 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER