jeugd 6-9 jaar

Sylvia Vanden Heede & Thé Tjong Khing

http://www.thetjongkhing.nl

 

altVos en Haas - De club van wij
Illustraties: Thé Tjong Khing
tekst: Sylvia Vanden Heede

Er zijn al een half miljoen boeken van Vos en Haas over de toonbank gegaan en dat viert de uitgever met een vernieuwde en feestelijke vormgeving!
De grappige verhalen van Vos en Haas en hun vrienden verschijnen nu al ruim 15 jaar.
Ook in de leesseries van Vos en Haas zijn verschillende reeksen verschenen:  ‘Ik lees als Uil’, ‘Ik lees als Haas’.
Dit boek, ‘De club van wij’,  is uit de serie ‘Ik lees als Vos’, voor jonge lezers die op leesniveau AVI M4 zitten. Ongeveer in het midden van het leerjaar van groep 4 zouden kinderen dit moeten kunnen lezen.
En als ze het niet kunnen zullen ze zeker vragen om voorgelezen te worden, want de boeken over Vos en Haas zijn altijd superleuk!


Als Pluim op bezoek is bij Ping Wing, bedenkt ze dat het eigenlijk maar saai is in het bos. Er zijn alleen maar bomen. Maar het hol van Vos en Haas dan? En de boom van Uil? zegt Ping Wing. Nou, vindt Pluim, wat is nou een bos. Zij is liever in de stad, en ze geeft Ping Wing haar adres. ‘Beuk 3’ staat er op het kaartje. Nou, een beuk is toch ook een boom?
Ja, legt Pluim uit: ze woont in een park, en daar is altijd van alles te doen. Als ze begint over het winters vermaak, ziet ze dat Ping Wing verdriet heeft: ze heeft heimwee. Daar moet iets aan gedaan worden. Een gezellig clubje, een dameskransje, thee met cake en babbelen, is dat geen goed idee? Haas mag komen, maar Vos en Uil niet, al lusten zij ook graag cake!
Nou, dan maken ze toch hun eigen kransje? Dat gaat evenwel niet zo vlot als het dameskransje. Ever, Jak en Neef willen allemaal iets anders!


Behalve dat kinderen met plezier dit verhaal zullen lezen - dat weet ik zeker! - leren ze ook allerlei wetenswaardigheden: het verschil tussen een bos en een park, wat beleggen is, een van de verschillen tussen jongen en meisje. En Meermin dan? Bij wie hoort zij?


Er zitten leuke grapjes in de tekst: de dubbele betekenis van beleggen bijvoorbeeld, en wat ze moeten doen met Meermin. Korte tekstjes met duidelijke tekeningen, zoals we die kennen van de Vos en Haas verhalen. De schitterende kleurenillustraties van Thé Tjong-Khing zijn er natuurlijk ook weer!


Sylvia Vanden Heede groeide op in een groot West-Vlaams gezin. Na haar studies verhuisde ze terug naar West-Vlaanderen.Haar eerste boek, De spiegelplas stuurde ze in 1985 in voor de Jacob van Maerlant-debutantenprijs. Het boek eindigde als derde en werd twee jaar later gepubliceerd.
Ze is vooral bekend door de boeken over Vos en Haas, waarbij ze samenwerkt met de bekende Nederlandse illustrator Thé Tjong-Khing.


Thé Tjong-Khing
(4 augustus 1933) is een in Nederlands-Indië geboren Chinees-Nederlandse striptekenaar en illustrator. Hij kwam in 1956 naar Nederland. Hij werd freelance-illustrator en illustreerde vele kinderboeken, onder andere van Guus Kuijer, Els Pelgrom, Sylvia Vanden Heede en Dolf Verroen.


ISBN 9789401433396 | Hardcover | 36 pagina's | Uitgeverij  Lannoo| 2016
Illustraties van Thé Tjong-Khing Leeftijd vanaf 6 jaar

© Marjo, 4 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER