jeugd 6-9 jaar

Laura Ellen Anderson

http://lauraellenanderson.co.uk

 

Emilia Hoektand en de vermiste yetischatten
Emilia Hoektand deel 5
Laura-Ellen Anderson


Ken je Emilia al? Zij is een tienjarige vampier. Zij woont met haar ouders, de graaf en gravin Hoektand, in het land Nocturnië.
De pompoen Pulpje is haar huisdier, en haar vrienden zijn Prins Tangijn, een verwende modefat, de Yeti Floor en Heintje Verdoodt (Magere Hein Junior).


De vrienden worden uitgenodigd om de 350ste verjaarnacht te komen vieren in de Yetiberg, een hele grote berg waar alle Yeti samen wonen, in holen, die grenzen aan een enorme lange gang. Natuurlijk gaan ze, maar Emilia heeft voor hetzelfde weekend ook een uitnodiging voor een kennismaking met de nieuwe pompoenclub, en daar wil ze ook graag naar toe. Het is immers haar droom om pompoenoloog te worden! Maar het lukt maar niet om het Floor te vertellen, steeds komt er iets tussen. En tenslotte beleven de vrienden een hachelijk avontuur, waardoor alles in de soep dreigt te lopen. Ook het feest voor de grootyeti Klaar.
Het begint allemaal heel gezellig: taart, dansen op de speciale Yetimanier feliciteren, het geven van de cadeaus.


‘SUPERGELUKKIGE VERJAARNACHT, GROOTYETI!’ bulderde Floor. Ze stapte trots naar grootyeti Klaar, alsof ze ze licht als een veertje was. De twee yeti’s draaiden zich met hun ruggen naar elkaar en botsten opnieuw, en opnieuw, en nog eens opnieuw met hun billen tegen elkaar… Driehonderdvijftig billenbotsen later trok grootyeti Klaar Floor naar zich toe en gaf haar een dikke, zachte knuffel.’


Ze drinken de speciale maagzuurdrank die overopa Tor vroeger maakte en waarvan ze helaas het recept niet kennen. Van dit drankje gaan ze zweven! Ze hebben de grootste lol! En ze gaan verstoppertje spelen. En zo ontdekken ze dat het niet helemaal pluis tis in de yetiberg!
De kamer van Prins Tangijn die zo supernetjes is, is een grote chaos, en hij verdwijnt nog ook. Net als zoveel kostbaarheden stuk voor stuk verdwijnen! Heeft Prins Tangijn daar de hand in?


Emilia gelooft daar niets van en met Pulpje en Floor gaat ze op zoek naar hem, maar als ze onder in de berg zijn, horen ze gerommel: het ene na het ander hol stort in! Het wordt supergevaarlijk! En als de berg zo beschadigd is, dan moeten de yeti’s verhuizen! Dat vinden Emilia en prins Tangijn verschrikkelijk. Want al vond Floor het helemaal niet leuk om uiteindelijk te horen dat Emilia eerder weg wilde gaan van het feest, ze wil toch graag vrienden blijven.
Kan dit allemaal nog goed komen? Het ziet er helemaal niet goed uit.


Niet alleen is het verhaal reuze leuk, met al die grappige en spannende gebeurtenissen in deze bijzondere setting, er zijn ook nog de hele mooie tekeningen, deels paginagroot;. Er zijn zwarte bladzijden met witte letters; de bladspiegel is ruim.


Er zijn wel weer lastige woorden, maar het verhaal is zo leuk, dat de jonge lezer daar vast wel de moeite voor neemt.
Klaar en Floor bulderen en dan worden er hoofdletters gebruikt, en de hoofdstukken hebben titels, die je verleiden tot lezen. Want wat zijn ‘eenhoornwindjes en praal’? Wie draagt er een flamingodrakenonderbroek? En wat gebeurt er als de titel is: ‘ze hebben wat van mijn knapheid uitgeknepen’.
De fantasie van de schrijfster lijkt grenzeloos, en haar illustraties zijn fenomenaal! Thematiek ontbreekt ook niet. De kwestie rond het dilemma van Emilia, dat ze eigenlijk naar twee feesten wil, is heel goed uitgewerkt.


Speciale hulde voor de vertaalster, Saskia Martens. Dit moet een heidens karwei geweest zijn, met al die vreemde termen. Maar stiekem ook erg leuk, om het Nederlands equivalent te ‘verzinnen’.


ISBN  9789403216607 | Hardcover | 332 pagina's | Uitgeverij Biloan junior | juni 2020
Vertaald uit het Engels door Saskia Martens | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 25 oktober 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altEmilia Hoektand en het Bibberbal
Laura Ellen Anderson


Kijk eerst eens naar de omslag van dit boek: ziet dat er niet prachtig uit! Bij deze link zie je nog meer moois: http://lauraellenanderson.co.uk

Laura Ellen Anderson heeft deze fabuleuze omslag gemaakt als omlijsting van haar eigen verhaal over Emilia Hoektand, een tienjarige vampier. Zij woont met haar ouders, de graaf en gravin Hoektand, in het land Nocturnië. Het gezin Hoektand woont in een kasteel, met bediende Boe, en als het verhaal begint hebben ze het druk: over een paar nachten vindt het jaarlijkse Bibberbal plaats. Gravin Frivolien is helemaal gestrest, en dat wordt nog erger als ze verneemt dat koning Vladimir zelf op haar uitnodiging ingaat. Hij neemt ook zijn zoon, prins Tangijn, mee!


Emilia heeft helemaal geen zin in een bal. Zij gaat liever op pad met haar beste vriend Pulpje (dat is een pompoen), en met Floor van der Graaf (een Yeti, die hard, dat wil zeggen in hoofdletters, praat) en Heintje Verdoodt. Maar dan wordt aangekondigd dat de prins al eerder naar het kasteel zal komen, om eens te kijken hoe het er daar op school aan toe gaat. Spannend!!

Maar de eerste kennismaking met prins Tangijn valt vies tegen. Het blijkt een klein ventje te zijn, dat zijn minieme gestalte meent goed te moeten maken met zijn onuitstaanbare gedrag. Hij is arrogant, denkt dat hij alles kan maken, en helaas is dat ook zo. Hij zal immers de volgende koning worden. Emilia en haar vrienden moeten alles maar goedvinden. Emilia bedenkt allerlei excuses waarom de prins zich zo gedraagt, hij is misschien wat onzeker vanwege zijn lengte, of hij moet nog wennen aan haar vrienden, maar als Tangijn Pulpje mee neemt naar zijn paleis is Emilia ontroostbaar.
Hier kan ze het niet bij laten zitten! En dan begint het avontuur…


Het verhaal is grappig en griezelig tegelijk. Nocturianen leven ’s nachts, en zijn bang voor de wezens van het Licht, voor eenhoorns en voor glitter. Daar kun je leuke situaties mee bedenken, maar het grappigst is toch wel wat juffrouw Ruggengraat doet als ze even rust wil. Genieten doe je zeker ook van de mooie zwart-wittekeningen die overal in het boek staan.


Het boek zou een tien krijgen als er niet die toch wel moeilijke woorden in zouden staan. Voor kinderen van acht jaar, de doelgroep, is ‘fermenteren’, ‘demonisch’, ‘fabuleus’ best lastig te lezen. Voorlezen dan maar? Lijkt me een feest voor kinderen die willen griezelen, terwijl ze zich beschermd voelen.
Voorin staat nog een mooie kaart van Nocturnië en worden de hoofdrolspelers duidelijk voorgesteld.
Een hebbeding, dit boek!


ISBN 9789403201917 | Hardcover | 216 pagina's | Uitgeverij Ballon junior | februari 2018
Vertaald uit het Engels door Saskia Martens |Leeftijd vanaf 8 jaar|

© Marjo, 5 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER