Non-fictie jeugd

Perfect Imperfect
28 inspirerende beroemde mensen vertellen over hun mentale gezondheid
Leo Potion & Ana Strumpf


Wat hebben kunstenares Frida Kahlo, prins Harry van Engeland, Frank Sinatra, Rafael Nadal, Winston Churchill, Serena Willams en nog vele andere mensen gemeen? Zij hebben allemaal iets meegemaakt, doorstaan of gezien waar ze moeilijk mee om kunnen gaan. Of ze zijn heel erg bang voor iets of heel erg depressief ondanks hun ogenschijnlijk mooie leventje.


Het gekke is dat iedereen meestal alleen maar over leuke dingen mag praten maar haast nooit over dingen die je moeilijk vindt of waar je bang voor bent. Het is vaak een taboe om dat soort problemen te bespreken. Vaak denken mensen ook dat ze de enige zijn die dat soort problemen of angsten hebben. Ze denken dat ze raar zijn. Daarom is het ook zo goed dat dit boek er is omdat je daarin kunt lezen dat iedereen last kan hebben van akelige gevoelens waar ze het moeilijk mee hebben.

Van prins Harry van Engeland wisten we wel een beetje dat hij het heel erg moeilijk heeft gehad met de dood van zijn moeder, de geliefde prinses Diana.


"Hij kropte zijn gevoelens op, want aan zijn mama denken maakte hem alleen maar verdrietiger [...] Twintig jaar lang sloot hij alles en iedereen buiten,tot hij uiteindelijk toch besloot om met een therapeut over zijn gevoelens te praten. [...] Door eindelijk te praten over hoe erg hij zijn moeder miste, viel er een enorme last van zijn schouder."


Maar ook Nadiya Hussain, de winnares van The Great British Bake Off had mentale problemen. Ze had paniekaanvallen omdat ze erg gepest was op school en was enorm verlegen. Na haar trouwen ging ze bakken voor haar plezier en ze was heel goed daarin maar dat geloofde ze zelf niet. Totdat haar man vond dat ze zich moest inschrijven bij het geliefde bakprogramma. Hij zei tegen haar: "Ergens onderweg werd er in je vleugels geknipt, maar ik denk dat het tijd is dat je vliegt." Tot haar stomme verbazing won ze, waardoor ze meer zelfvertrouwen kreeg. Nu nog heeft ze het soms moeilijk maar ze kan het nu veel beter hanteren.


De beroemde basketballer Kevin Love ontdekte na een nare periode waarin hij ineens een paniekaanval kreeg dat hij altijd maar de stoere man moest zijn. Hem was geleerd dat een echte man niet over zijn gevoelens praat, maar natuurlijk had hij die wel. Ook later durfde hij nooit wat vertellen omdat hij bang was dat zijn team hem dan minder betrouwbaar zou vinden.


"Wanneer je lijdt in stilte, kun je het gevoel hebben dat niemand je begrijpt en nu hij op alles terugkijkt, zou hij willen dat hij eerder over zijn gevoelens gepraat had."


Ook de beroemde popster Sam Smith had het ondanks zijn enorme succes toch knap moeilijk, hij heeft een non-binaire aandoening. Mensen met zo'n aandoening voelen zich niet een man of vrouw, maar zitten hier tussenin. Toen hij er eenmaal voor uit durfde te komen viel er een last van zijn schouders.


In totaal wordt over 28 mensen verteld welke mentale problemen zij in hun leven tegenkomen/tegenkwamen en wat zij doen om er vanaf te komen of minder last ervan te hebben. Ik kan me zo voorstellen dat het voor veel jongeren een hele opluchting zal zijn dat ook beroemdheden die zij misschien bewonderen soms net zo'n moeite met iets kunnen hebben of net zo bang voor iets zijn als zijzelf.


In het boek wordt benadrukt dat praten over wat je denkt en voelt heel belangrijk is. Zwijgen is vaak verstikkend. Gelukkig wordt daar de laatste tijd steeds meer aandacht aan besteed maar nog lang niet genoeg. Het is dus echt enorm goed dat eindelijk ook mentale problemen besproken worden, het kan veel leed in het volwassen leven voorkomen.


ISBN 9789002273964 | Hardcover | 64 pagina's, inclusief een lijst hulpadressen voor Nederlandse en Belgische jongeren | Standaard uitgeverij | augustus 2021
Afmeting 18,6 x 23,7 cm | leeftijd 10+

© Dettie, 14 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Alles wat je weet over dinosaurussen is FOUT!
Nick Crumpton

Dat kan toch niet zo zijn, dat het waar is wat die titel beweert!?
Maar hoogstwaarschijnlijk klopt het wel. Of je moet iemand zijn die alles wat er ontdekt wordt over dinosaurussen, dan zal je met bepaalde feiten bekend zijn, maar de meeste feiten zijn echt anders dan in de andere boeken die de afgelopen jaren verschenen zijn.

‘Maak je geen zorgen – jij kunt het niet helpen. De meeste dinosaurusfeiten heb je van volwassenen geleerd. Maar volwassenen zijn oud…en de feiten die zij kennen zijn dat dus ook!'

En dit is absoluut waar. Niet alleen volwassenen, maar ook de boeken die zij lazen en schreven, daar klopt niet veel meer van, stelt Nick Crumpton.
Klopt er dan helemaal niets meer? Nou, eigenlijk niet.

Het begint er al mee dat de dinosaurussen die men heden ten dage kent omdat er overblijfselen gevonden zijn, niet tegelijk in dezelfde tijd leefden, zoals men dat gemakshalve altijd aanneemt.
Eerst was er het Paleozoïcum (541 tot 252 miljoen jaar geleden) gevolgd door een periode waarin de meeste dieren uitstierven. Of daar dino’s bij zaten is niet bekend.
De vroegste dinosaurus die gevonden is, leefde in de periode die we het Mesozoïcum noemen (tussen 252 en 66 miljoen jaar geleden) en die leefde dan ongeveer 243 miljoen jaar geleden: de Nyasasurus. De volgende in de rij dateert van weer 10 miljoen jaar later.
Na het Paleozoïcum volgt het Mesozoïcum dat is opgedeeld in het Trias, de Jura en het Krijt.
De Juraperiode was vrij nat. In die tijd leefden dinosaurussen als de Dilophosaurus en de Brachiosaurus. (hé, die laatste is een bekende…)
Tussen deze twee dino’s zit een periode van 40 miljoen jaar!
Van de Krijtperiode (145 tot 66 miljoen jaar geleden) denkt men dat de wereld al meer leek op wat we nu kennen. De continenten waren zo ongeveer als ze nu zijn en er waren behalve bossen en planten ook bloemen.
En toen, en dat is bij de meesten wel bekend, kwam er weer een periode waarin dieren uitstierven, dat was 66 miljoen jaar geleden. De tijd daarna heet het Cenozoïcum.

Duizelt het je al?

Dan ben je nog maar net begonnen. In dit mooi uitgevoerde boek staan héél veel feiten. Gelukkig ook veel afbeeldingen, die niet alleen alles verduidelijken maar ook wat prettiger leesbaar maken.
Niettemin, je bent reuze blij met de duidelijke indeling, en met de woordenlijst en het register achterin.

Het zal je niet verbazen dat in het laatste hoofdstuk verteld wordt dat ook in dit boek misschien nog wel dingen staan die niet kloppen. Of feiten die men nu nog niet kent.
Er worden nog steeds overblijfselen gevonden en de technieken waarmee men kan onderzoeken of de dieren veren hadden dan wel behaard of kaal waren en nog veel meer worden ook nog verder ontwikkeld.

Het meest verbazingwekkende is eigenlijk dat dinosaurussen helemaal niet uitgestorven zijn! Ja, een heleboel soorten wel. Maar er zijn nog steeds dino’s op de wereld!
Kolibries, zwanen, musjes, duiven, eigenlijk alle vogels zijn voortgekomen uit de jeholornis en de archeopteryx, hun voorvaderen, eh, voordino’s.

Wie is die Nick Crumpton dan wel, dat hij alles wat we weten onderuithaalt? Hij blijkt te weten waar hij over praat.
Nick Crumpton is zoöloog. Hij promoveerde aan de universiteit van Cambridge om vervolgens aan de slag te gaan als voorlichter bij het Londense natuurhistorisch museum en als journalist en onderzoeker voor de BBC. Inmiddels werkt hij voor de Royal Society en schrijft hij boeken voor volwassenen en kinderen.

ISBN 9789047712770| Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2021
Vertaald uit het Engels door Steven Blaas
Illustraties van Gavin Scott
Afmeting: 29,7 x 25,9 x 1,3 cm | Leeftijd 10+/NUR 223

© Marjo, 9 oktober  2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ik hartje de wereld
Een feest van landen, zeeën, planten, dieren en mensen rond de wereld
Tania McCartney


Een overzicht van àlles wat de wereld te bieden heeft kan geen enkel boek bieden, dat vereist een plank vol met dikke boeken.
En toch als je dit boek gelezen hebt, heb je een aardig idee van wat de wereld te bieden heeft op het gebied van dieren en planten, en heb je een scala aan feiten en weetjes gelezen. Onder andere over de diversiteit van architectuur en over de verschillende eetgewoonten!


Als je zoveel wilt vertellen en laten zien, kun je niet volledig zijn, maar je kan je lezers wel lekker maken! En dat is wat dit boek uitstekend doet. Prachtige foto’s, met de meest pakkende feiten en getallen, zodat je alleen maar meer wil weten.
Op al die pagina’s is erg veel te zien, je komt ogen tekort!


Het begint met een overzicht van de hele wereld: een overzichtskaart, de verschillende landschappen, culturen en hun talen. Daarna wordt de informatie toegespitst op steeds een ander deel van de wereld.
Sommige pagina’s laten een heleboel afbeeldingen zien zonder dat er veel verteld wordt, andere richten zich er juist op wat meer informatie te geven.


Wat een leuk idee is het om de wereld in te delen op kleur! De regenboogplaneet heet dat hoofdstuk, waar we de dieren en planten op kleur ingedeeld zien staan. Hier gaat de informatie over wat de kleur betekent, bijvoorbeeld paars:


‘Paars is de kleur van koningen en koninginnen, rijkdom en macht., Het verbeeldt vaak geloof en spiritualiteit. In Thailand en Brazilië is het de kleur van de rouw. In de VS staat het voor moed en kracht: de dapperste soldaten worden onderscheiden met de Purple Heart medaille.’


In de paarse strook worden dan vervolgens de dieren en planten afgebeeld die paars van kleur zijn, met de naam erbij, zonder dat er meer verteld wordt. Maar die komen veelal verderop in het boek terug.


Zo worden steeds vanuit een andere invalshoek allerlei elementen getoond die onze wereld vormen. Natuurlijk zijn dat vooral de planten, bloemen en dieren, die zijn nu eenmaal in de meerderheid.
Bijzonder zijn de twee pagina’s over bergen. Om die afbeeldingen goed te kunnen zien moet je het boek draaien! En dan zie je heel duidelijk de verschillende hoogten van het gebergte, waarbij ook de daar levende dieren aandacht krijgen.
Als je het boek helemaal bekeken hebt, alle plaatjes goed bestudeerd en alle feiten en getallen gelezen, dan volgen er enkele pagina’s om de opgedane kennis te toetsen.


Blijkt dan dat je het allemaal nog niet weet – niet zo gek hoor! – dan begin je gewoon nog een keer vooraan. Kun je nog een keer genieten.
En misschien heb je dan wel zin om meer te weten te komen over de agave of de stad Petra. Of wil je weten wat het kleinste land nog meer te bieden heeft, of waar je de heliconia in het echt kunt zien. Of misschien heb je nu zin in een Berliner…


Het is niet alleen een boek om veel van te leren, het is vooral om te genieten, en je te verbazen over het feit dat de wereld zo mooi is!
Laten we het vooral zo houden!


Tania McCartney is auteur, illustrator, vormgever en redacteur. Ze heeft inmiddels meer dan 50 boeken en vele prijzen op haar naam. Tania woonde in Frankrijk, Engeland en China en heeft zich uiteindelijk in Australië gevestigd. www.taniamccartney.com


ISBN 9789047712763 | hardcover | 88 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2021
Afmeting: 36,6 x 27 x 1,6 cm | Leeftijd: 9+

© Marjo, 3 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Te gekke beroepen die echt bestaan
Natalie Labarre

De Kinderboekenweek 2021 staat in het teken van Worden wat je wil en dit boek sluit daar prachtig op aan.

De meeste kinderen weten vaak wel wat ze willen worden en fantaseren vaak over 'later als ze groot zijn'. Dan worden ze piloot of dokter, tandarts, boer of boerin, juf of meester, rijk, beroemd, astronaut of misschien 'gewoon' vader of moeder. Dat zijn beroepen die iedereen wel kent.
Maar wat moet je doen als je helemaal geen brandweerman of schilder of zoiets worden wilt? Wat moet je dan? Welke beroepen zijn er nog meer? Is badmeester, skileraar, voetballer, kunstenaar misschien wat? Helaas ook dat moet je maar net leuk vinden.

Als je nou iets wilt worden maar je weet nog niet wat dan kan dit boek je daar heel goed bij helpen. Hier staan fantastische beroepen in waar een heleboel mensen, net als ik, nog nooit van gehoord hebben! De meeste beroepen die genoemd worden zijn heel leuk en apart, sommige zijn heel interessant en andere een beetje griezelig.


Op de eerste twee pagina's begint het al goed.
We zien allerlei - vrij drukke -  tekeningen met afbeeldingen van mensen die hun beroep uitoefenen, zoals... een dinostoffer! Die houdt de dinosaurusbotten in het Natuurhistorisch Museum brandschoon. En wat denk je van een beroep wals Zwanenbewaker? Elk jaar vangt zo'n bewaker alle zwanen in de rivier de Theems in het Verenigd Koninkrijk voor een gezondheidscheck en om ze te merken. Daarna laat hij ze weer vrij.


Op de bladzijden die volgen komen we ook heel bijzondere beroepen tegen.
Zelf zou ik wel geluidsmaker willen worden. Je maakt dan geluidseffecten bij bijvoorbeeld Hollywoodfilms...
Wel een mooi beroep maar best wel eng om te doen is het werk van een explosievenopruimer. Die maakt explosieven onschadelijk.
Cowboy of cowgirl worden is voor veel kinderen ook een droom, maar wist je dat je ook watercowboy kunt worden? in het boek kun je lezen wat dat precies is.


Voor de fanatieke zwembadbezoekers is misschien een waterglijbaantester worden fantastisch. Je bent dan altijd in het water en wordt er nog voor betaald ook!
Speelgoedtester of speelgoedontwerper is natuurlijk ook een superberoep.


Heel grappig is dat er ook mensen zijn die betaald wordt om op bed te springen. Matrasspringer testen namelijk zo of er klonten in de vulling zitten!
En in Duitsland zijn ze heel streng over het scheiden van afval. Jij kunt daar als vuilnisdetective opzoeken wie degene is zijn afval niet apart aanbiedt. Dat beroep bestaat dus écht.

In totaal staan er meer dan zeventig beroepen in dit boek, ze zijn een beetje ingedeeld in categorieën, zoals wetenschappelijke beroepen of beroepen die met de ruimte te maken hebben, creatieve beroepen, beroepen waarmee je met dieren werkt - er bestaan zelfs olifantenkleermakers - en ga zo maar door.
Wie weet wordt je op idee gebracht!
En weet je daarna nòg niet wat je wilt worden, dan bedenk je gewoon zelf een beroep!


Zie ook het inkijkexemplaar

Natalie Labarre, de maker van dit boek, is illustrator en animator. Ze tekent en vertelt de hele dag verhalen voor reclames, films en haar eigen,vrije werk.  Natalie was ontzettend opgelucht toen ze erachter kwam dat je van tekenen een beroep kunt maken - daarom weet ze nu over zoveel ongewone banen.

ISBN 9789025773458 | NUR 218| Hardcover | 48 pagina's | Gottmer | 4 augustus 2021
Vertaald door Leonie Hardeman | Afmeting 21,7 x 29 cm | leeftijd 7+

© Dettie, 13 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het hemelboek
Over weer, wolken en regenbogen

Sarah Devos


Maak je borst maar nat: dit is best pittige kost, al die natuurfenomenen in de lucht. Oftewel in al die verschillende lagen rondom de aardbol. We noemen dat de atmosfeer. Die bestaat uit verschillende lagen, met helemaal onderaan de troposfeer. Die is zo’n tien kilometer dik, en in die laag gebeurt alles wat wij ‘het weer’ noemen.


Zoals dat hoort begint Sarah Devos met het allereerste begin (voor zover we dat weten): er was niets.
Onze aarde zal zo’n 4,6 miljard jaar geleden ontstaan zijn, maar het duurde miljoenen jaren voor er een atmosfeer was en er leven mogelijk was. Hoe dat allemaal verliep en wat de gevolgen zijn, dat legt Devos uit, met tekeningen en vergelijkingen, die het allemaal inderdaad helderder maken. In kleinere kadertjes wordt de toch wel moeilijke tekst af en toe onderbroken voor wat lichtere kost. En er worden luchtige vragen gesteld zoals: kun je echt een gat in de lucht springen? En of de zevende hemel echt bestaat…


Zoals gezegd, gebeurt alles waar onze weermannen zich mee bezig houden in de troposfeer. Wind, luchtdruk, koufront, warmtefront, wolken, alles komt aan de orde. Alles om zelf het weer te kunnen voorspellen, al heeft Devos ook een tip voor Dummies:  wat wordt het weer morgen? Nou, net zoiets als vandaag! Want zo snel verandert het meestal niet.
Je kan ook letten op uit welke richting de wind komt: als je wolken op grote hoogte bekijkt en de wolken bewegen zich meer naar links in vergelijking met de wind die je aan de grond waarneemt: neem dan een paraplu mee als je naar buiten gaat!
Bewegen die hoge wolken zich juist meer naar rechts, dan gaat het beter weer worden.
Als je het nauwkeuriger wil voorspellen, dan kun je je het best verdiepen in de verschillende soorten wolken. Eerst dit boek lezen en dan naar buiten kijken!


Een boek over de hemel: natuurlijk is dat blauw! Maar eigenlijk is de lucht helemaal pikzwart! Dat wij het zien als blauw, dat is best ingewikkeld. Het heeft te maken met het witte licht van de zon, waar alle kleuren van de regenboog in zitten met ieder hun eigen golflengte. Hoe korter het licht van een bepaalde golflengte (of kleur dus) hoe makkelijker het kan worden verspreid door de lucht. Die kleur wordt dan aan alle kanten opgestuurd door die luchtdeeltjes. En de kleur met de kortste golflengte is blauw. Dus: als de zon schijnt, zien we al die lichtdeeltjes, en noemen we dat een blauwe hemel.


Dit en nog veel meer staat in dit boek: over stormen en orkanen, over wetenschappers die bekend zijn geworden met wat zij ontdekten, over donder en bliksem; sneeuw natuurlijk, en over weercomputers. En over vogels! Niet over de dieren zelf, maar hoe het kan dat zij zweven in de lucht! En waarom trekvogels zo hoog gaan vliegen.


Gelukkig is er ook een waarschuwend hoofdstuk: ‘Klimaatalarm’. Over het gat in de ozonlaag en de gevolgen; over luchtvervuiling (ieder jaar sterven zeven miljoen mensen aan luchtvervuiling!), over broeikasgassen en tips over hoe iedereen er aan kan meewerken om te voorkomen dat onze klein- en achterkleinkinderen geen licht meer krijgen.


Met een inhoudsopgave voorin en een register achterin, plus een literatuurlijst, en een selectie websites en podcasts.


Sarah Devos schreef eerder de Professor Kleinbrein boeken. Ze werkt als freelance schrijver en in 2019 werd ze Chief Adventure Officer van AS Adventure. Ze volgde de cursus weerkunde bij Volkssterrenwacht Urania waar ze veel van haar kennis over wind, weer en wolken vandaan haalt.


ISBN 9789022337837 | Hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij Manteau | mei 2021
Illustraties van Sarah Devos | Leeftijd van 10 tot 100

© Marjo, 12 juli  2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Adams anatomie
Adam Kay

Als je leest dat de ondertitel ‘Het complete (en compleet onsmakelijke) boek over het menselijk lichaam’ is, wil je dan nog verder lezen?
Vast wel, want het boek ziet er heel aantrekkelijk uit, en als je toevallig van alles te weten wil komen over het menselijk lichaam zou ik zeker gaan lezen: hier worden een heleboel feiten op een hilarische manier verteld. Je lacht je rot, en tegelijk leer je van alles!

‘Als je nieuw speelgoed krijgt, dan is de gebruiksaanwijzing lezen wel het allerlaatste waar je zin in hebt. Je wilt er gewoon mee spelen. Maar je hebt je lichaam al jaren, en ik wil wedden dat je nog niet de helft weet van wat het allemaal kan. Het is tijd om het instructieboekje een keer open te slaan’

Kay begint met een inleiding. Hij zal alles in het lichaam per hoofdstuk bespreken en daarna wat vragen stellen, zoals ‘is het veilig om snotjes te eten?’ Ook een paar fabel/feitvragen staan daarbij, zoals ‘Te dicht bij de televisie zitten is niet goed voor je ogen’. (het antwoord is: het is een fabel)
En zo gaan we via de huid het hart, het bloed, de longen en de hersenen, naar het haar en de nagels, de oren, ogen en mond. O ja plus de neus. Om vervolgens bij de botten, spieren, buik, de nieren en de lever uit te komen. Natuurlijk komt de voortplanting aan de orde  en dan is er nog een hoofdstuk over leven en dood (Wat zou hier nu in verteld worden?) en over microben (natuurlijk covid19)

Steeds de informatie, met heel veel grappige opmerkingen tussendoor. Het hondje Pippin speelt vaak een rol, en de lezer wordt aangesproken (zoals je in het in bovenstaande citaat al leest)
Er is ook een soort vervolgverhaaltje aan het eind van ieder hoofdstuk.
Zeker is het allemaal serieus bedoeld, maar het wordt op een leuke manier verteld.

'Je maakt iedere dag miljoenen nieuwe huidcellen aan. - en dan: 'Misschien is het toch tijd om even te stofzuigen, want die stofnesten bestaan uit schilfers van jou.
Vooral de tekeningen zijn grappig. Er is een pagina waarop de ruggengraat getekend is, met al die wervels. Eerst een zijaanzicht, dan een vooraanzicht, en dan:
een heleboel babyolifantjes op elkaar gestapeld!'

Dit soort stukjes zijn ook leuk: het onderwerp is astma. Kay  vertelt dat de meeste mensen die daar last van hebben wel weten waardoor het uitgelokt wordt.
‘Het is beter geen huisdieren in je slaapkamer te laten, maar het dier kaalscheren is niet nodig. Pippin slaakt nu een zucht van verlichting.
Andere dingen die een aanval kunnen veroorzaken zijn sport, koud weer en het eten van champignons. (Eerlijk gezegd veroorzaken champignons helemaal niks. Ik wilde vroeger graag een boek waarin zwart op wit stond dat ik geen champignons mocht eten, zodat ik het bewijs aan mijn moeder kon laten zien. En hier is het, speciaal voor jou!)’

Nou ja, je leert dus spelenderwijs van alles.
Wist je dat er in je handen geen spieren zitten? En dat het helemaal niet erg is om met nat haar naar buiten te geen? Je wordt daar dus echt niet ziek van!
Dat je minimaal twintig seconden je handen moet wassen met water en zeep, dat zal nu wel bekend zijn, maar dat er een aandoening bestaat die exploderendhoofdsyndroom wordt genoemd?

Voor de volledigheid: er wordt ook verteld wat er mis kan gaan bij al die onderdelen van het lichaam en hoe je het kan voorkomen. Niet roken bijvoorbeeld en natuurlijk geen drugs gebruiken.
Het taalgebruik is modern:
‘Plasma zorgt ervoor dat je bloed lekker vloeibaar blijft en het transporteert de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Het vervoert ook hormonen, die het berichtensysteem van je lichaam vormen. Hormonen werken als een soort WhatsApp voor cellen, maar ze gaan gewoon door als de wifi is uitgevallen.’

Erg leerzaam, grappig, en onderhoudend. Complimenten ook voor de tekenaar, die het geheel nog aantrekkelijker maakt met zijn tekeningetjes.

Adam Kay (1980) werkte jarenlang als arts in opleiding, maar is tegenwoordig een succesvol cabaretier en scriptschrijver. Zijn debuut Dit doet even pijn werd direct een bestseller in Groot-Brittannië en is inmiddels in vijftien landen vertaald.

ISBN 9789402708455 | hardcover| 400 pagina's | Uitgeverij Harper Collins |september 2021
Leeftijd 10+
Tekeningen van Henry Parker
Vertaald uit het Engels door Angelique Verheyen

© Marjo, 13 oktober  2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Expeditie natuur
52 zoektochten om mee(r) buiten te komen
Sarah Devos


Een boek dat eruit ziet als een kalender en in feite kun je het ook zo gebruiken, maar dan als weekkalender. Elke week kun je namelijk op 'expeditie' gaan naar aanleiding van de zoektochten die in dit boek beschreven staan. Je kunt het hele boek meenemen als je op pad gaat maar handiger - en lichter - is een pagina langs de perforatierand uitscheuren en die enkele bladzijde gebruiken bij je zoektocht. Op de voorkant staan duidelijke, kleurige tekeningen die met de opdracht te maken hebben en aan de achterkant lees je wat de opdracht is.

Het leuke is dat er geen enkele volgorde in de tochten zit. Je bladert gewoon door het boek en kiest wat je die dag wilt gaan doen. Je hoeft af en toe niet per se gelijk naar buiten te gaan zoals bij de woordzoeker. Je zoekt eerst alle woorden en pas als je die gevonden hebt dan trek je wel je jas aan en zoek je buiten naar de dingen die je in de woordzoeker gevonden hebt.


Met de seizoenen is ook rekening gehouden, zo heb je een zomerse én een winterse zeezoektocht. En 's nachts valt er natuurlijk ook flink wat te speuren naar de sterrenbeelden in de lucht en misschien hoor je wel het roepen van een uil! Of zie je glimwormen!
En wat te denken van de tegenstellingentocht. Zoek iets wat hard is en iets wat zacht is. Of iets wat klein en iets wat groot is. Je kunt natuurlijk zelf ook allerlei tegenstellingen bedenken.


De jakkieba tocht, de takkentocht en de gekkepasjesgang zijn hilarisch, dat wordt lachen!
De druk-op-de-knop-tocht is spannend. Je ziet allerlei knoppen afgebeeld, bijvoorbeeld iedereen op de grond, of sta stokstijf en stil.  En daar zit zelfs één heel bijzondere knop bij... de zaagminuut... wat dat is moet je zelf maar lezen, maar het is in elk geval geen bomen zagen.
Ook heel spannend is de 'Dilemma's voor durvers' tocht. Durf je de opdrachten te doen? Of toch liever niet?
De zwart-wit-tocht is ook leuk om te doen, je moet dan allerlei dieren zoekt die zwart-wit van kleur zijn. En als je het dier niet kent, kun je eventueel via internet toch de namen vinden.


En zo staan er 52 zoektochten in die allemaal even apart en aantrekkelijk zijn. Je krijgt gelijk zin om je jas aan te trekken en op pad te gaan.
Bedenk wel dat alles wat je meeneemt op je zoektocht zoals, koek, brood, blikje of flesje drinken, neem je leeg weer mee naar huis of je gooit de verpakkingen in een vuilnisbak.
Maar het àllerbelangrijkste is natuurlijk dat je heel veel plezier hebt tijdens het speuren!


ISBN 9789002272912 | Paperback met ringband | 96 pagina's | NUR 223 | Davidsfonds Infodok | mei 2021>

© Dettie, 4 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mijn eerste zeedierenboek
Zoë Ingram


Het boek met zo’n twintig zeedieren begint met het voor kinderen niet onbekende anemoonvisje.
Oranje-wit gestreept is-ie en bekend als Nemo uit de bekende Disney film. Maar nu kun je meer te weten komen over deze vis: zijn officiële naam (wel lastig voor jonge kinderen dat Latijn!), wat hij eet, hoe zwaar hij gemiddeld is en hoe lang hij leeft.


Dit staat in een apart kadertje op de twee pagina’s waarover de volledige afbeelding van de vis in zijn geheel uitgesmeerd is. Verder wordt er verteld  dat er 30 verschillende soorten anemoonvissen zijn, en dat ze tussen zeeanemonen wonen om veilig te zijn voor roofdieren. Dus dan begrijp je meteen waarom ze zo heten!


Op de volgende pagina’s, steeds per twee, zie je andere zeedieren, met telkens een gelijksoortige lay-out. De gewone zeehond, de narwal, de tuimelaar, maar ook koraal, een zeeotter en zeepaardje komen voorbij. En nog meer. Achterin kun je zien welke dieren in het boek besproken worden.
Elke keer een korte beschrijving, een kader met feiten, en ook nog een ‘wist je dat’ kadertje. Zo leer je dat de blauwe vinvis het hardst roept en dat de zeehond wel een half uur onder water kan blijven.
Lekker als je staat te wachten tot hij weer boven komt!


De vormgeving is uitstekend: duidelijke lay-out met een grote en duidelijke belettering. De tekeningen van Zoë Ingram geven precies weer hoe de dieren er uit zien, hetgeen het boek mooi maakt om naar te kijken voor de kleinsten die nog niet zelf kunnen lezen.


Zoë Ingram studeerde textielontwerp, maar ze tekent ook graag op papier of gebruikt verschillende technieken tegelijkertijd. Zoë woont in Edinburgh, Schotland. Eerder verscheen bij dezelfde uitgever Mijn eerste vogelboek.
https://lillarogers.com/artists/zoe-ingram


ISBN 9789047712800 | hardcover | 34 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | juli 2021
Afmeting: 23,8 x 23,7 x 1 cm | leeftijd 4+

© Marjo, 19 augustus  2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het viruslab
De gruwelijke geschiedenis van dodelijke ziektes
Richard Platt


Zo’n mooi boek over zo’n akelig onderwerp!
Eerst maar even dat onderwerp: zoals hierboven al staat gaat het over ziektes.
Degenen die het verhaal vertellen zijn de veroorzakers zelf: Dr. Kriebel de vlo, Professor Ratticus, de rat dus, en de twee labassistenten Gonzo de mug en Tik-Tik de tseetseevlieg. Hen zie je op vrijwel alle pagina’s terug, terwijl ze uitleg geven over hoe plagen en pandemieën ontstaan, hoe het in de loop der jaren gegaan is met die ziektes, en wat er misschien tegen te doen valt.


De ziektes zijn eigenlijk kiemen, die piepklein zijn! Of diertjes die we schimmels noemen.
Je hebt protisten, bacteriën en virussen, die je alleen kunt zien met de hulp van een microscoop. En die werd pas uitgevonden aan het einde van de zeventiende eeuw, door de Nederlander Antoni van Leeuwenhoek. Voor die tijd had men geen idee hoe het kwam dat mensen ziek werden.
En pas als je je vijand kent, kun je er iets tegen doen! Want dan weet je misschien dat het bacteriën zijn die de schuld zijn, maar hoe komt een mens daaraan? Hoe gaat besmetting in zijn werk? Hoe zien ze er uit, en vooral natuurlijk: wat kun je er tegen doen?


Al die akelige en vaak dodelijke ziektes komen voorbij. Dr. Ratticus wijst op een kaart aan waar ze ontstonden, en hoe ze zich verspreiden. Met de jaartallen erbij. Hij bekijkt op zijn gemak samen met ons lezers de schurkengalerij, waar de kiemen en wat ze veroorzaken afgebeeld zijn.  Daar zien we een bekende: corona!
Vervolgens wordt er veel aandacht besteed aan De Zwarte Dood: de pest, die voor zover bekend vanaf de veertiende eeuw rondwaarde en vele slachtoffers eiste.
Toen eenmaal ontdekt werd hoe ziektes zich verspreidden, werd er ook meteen gewerkt aan het voorkomen ervan. Er was een tijd dat er geen riolering bestond en men vervuild water dronk!


En dat je door hoesten en proesten anderen kunt besmetten? Dat wisten ze niet. Dan moeten er medicijnen ontwikkeld worden natuurlijk. Er wordt verteld wat resistentie is, of immuniteit en vaccinatie. En wist je dat het woord quarantaine ontstaan is in Dubrovnik (Kroatië)?
Als er bezoekers kwamen moesten die eerst een tijd – eerst dertig, later veertig dagen - op een eiland blijven voor ze de stad in mochten. Dat was al in 1397!


Naar aanleiding van dit soort besmettelijke ziektes wordt duidelijk verteld wat wij zelf kunnen doen om te voorkomen dat we iemand besmetten of besmet worden: handen wassen, niet (zoveel) reizen, het fruit en de groenten die je eet goed wassen en op de juiste plek bewaren, en nog meer van dit soort raadgevingen.
En helaas, dan nog: deze ziektekiemen zijn slim, zodat ook wij alert moeten blijven. Ze veranderen steeds van vorm. Ook zorgen ze ervoor dat bij een pandemie niet iederéén komt te overlijden. Want als er niemand over is om te kunnen besmetten, sterven ze zelf ook uit. En zij willen blijven leven!


Dit alles en nog meer legt Professor Ratticus met de hulp van zijn assistenten heel goed uit met duidelijke tekst in kaders – soms moet je het boek draaien – en met enkele fotootjes en heel veel tekeningen. Grappige tekeningen, het is niet alleen maar kommer en kwel!
Je vindt in dit boek ook een lijst met begrippen en een inhoudsopgave plus register.
Kinderen leren op een speelse manier over akelige ziektes, en zijn dus gewaarschuwd!


Richard Platt  (1953, Northumberland) is een Britse schrijver van non-fictie- en informatieboeken en multimediawerken, voornamelijk voor kinderen.
John Kelly (die van de griezelige serie De Monsterdokter) is illustrator, schrijver en vormgever. Hij werkt voor allerlei uitgevers en filmmaatschappijen en werd al twee keer genomineerd voor de prestigieuze Kate Greenaway Medal.


ISBN 9789047713562 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | juli 2021 (de eerste druk was in 2011)
Illustraties door John Kelly | Leeftijd: 9+

© Marjo, 2 augustus  2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De eik was hier
Bibi Dumon Tak


In de middenberm van de A58 bij Ulvenhout staat een bijzondere eik. Een zomereik, die er al 180 jaar staat, en dus al heel wat heeft meegemaakt. In 2018 werd hij zelfs verkozen tot boom van het jaar!
Maar nu wordt zijn bestaan bedreigd. De mens die niet zoals de eik kan stilstaan, maar altijd maar sneller en harder wil, zou meer asfalt nodig hebben. De snelweg wordt verbreed. En ja, dan staat de eik hinderlijk in de weg.
Zou het nu echt zover komen dat de onnadenkende mens deze prachtige bijzondere boom gaat vellen?


Hij – of zij, want de boom is geen mannelijk dan wel vrouwelijk wezen – vertelt aan de gaai die steeds in de takken gaat zitten, en helpt om de schadelijke rupsen en kevers weg te eten.


Toen de eikel ontkiemde en langzaam begon te groeien bevond de eik zich in een bos waar herten, eekhoorntjes en zwijnen op bezoek kwamen. Later werd er een landhuis gebouwd, op het landgoed Anneville. De boom zag fraai uitgedoste dames en koetsen met paarden die over de oprijlaan naar fraaie stallen in een groot park gereden werden.
In de eerste wereldoorlog was er een vluchteling: een uil kwam nestelen in de boom, het was hem te druk in België! Zo hoorde de boom de verhalen over de dodendraad. Gelukkig ging de oorlog voorbij. De uil verdween en eventjes waren er goede tijden. Tot er opnieuw een oorlog uitbrak, en er heel ander volk in het park en in het landhuis bivakkeerde: de Duitsers, de vijand!
Er kwamen ronkende auto’s, en de boom dreigde zelfs te verbranden toen er brand uitbrak. Gelukkig gebeurde dat niet, en werd de vijand weer verdreven.
Een korte periode woonde prins Bernard in het landhuis, en later Koningin Wilhelmina. Tot heel Nederland bevrijd was, toen vertrokken ze weer.


We weten het: het aantal auto’s groeide, groeit nog steeds, en er kwamen snelwegen. Door een toeval bleef de Troeteleik staan terwijl er om heen alle bomen gekapt werden.
De A58 loopt aan weerskanten van de boom. Ter bescherming is er een hek omheen gezet, maar
Nu dreigt er alsnog een kapvergunning afgegeven te worden. De regels rondom de stikstofuitstoot houden het voor nu nog tegen.
Hoe lang nog?


Het is de eik die vertelt. Over zijn verleden, over nu, in korte hoofdstukken.
De boom staat stil en heeft alle tijd om overal over na te denken. Dat geduld wordt afgezet tegen de haast die de gaai heeft. Die leeft immers niet zo lang als de boom. hij moet een nest bouwen zorgen voor nageslacht. Hij heeft geen tijd om te gaan zitten filosoferen. Want dat doet de eik: over tijd, over de bedreigingen. Over de hulp die hij kreeg, bijvoorbeeld toen geconstateerd werd dat het niet goed ging. Er werd nieuwe grond aangevoerd, een watersysteem aangelegd.
De eik accepteert: het is zoals het is. Waarom zou hij sombermans spelen?


Bibi Dumon Tak (Rotterdam, 1964) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Ze schreef voor de Boekieboekiekrant, maar was meteen enthousiast toen haar werd gevraagd een boek te schrijven: Het koeienboek waarvoor ze meteen een Zilveren Griffel kreeg!

ISBN 9789045125329 | paperback | 128 pagina's | Uitgeverij Querido| maart 2021
Afmeting: 20 x 12,5 x 1,3 cm | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 19 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER