Non-fictie jeugd

Scheten uit de schoorsteen
Het kleine verhaal van klimaatverandering
Illustraties: Yoko Heiligers
Tekst: Marc ter Horst


Klimaatverandering wordt steeds vaker het gespreksonderwerp tussen mensen. Ook zie je steeds meer demonstraties hierover waar ook kinderen aan meedoen. Maar hoe leg je kinderen uit wat klimaatverandering is en hoe het wordt veroorzaakt? Dit boek helpt daarbij.


Het verhaal begint heel actueel met koeien en hun scheten!


"En koe kun je zien, maar haar scheten kun je niet zien.
Je kunt ze wel ruiken.
De scheten komen van het eten. Dat heeft een koe nodig om te leven.
Wat gebeurt er met de scheten van een koe? Waar gaan ze naartoe?
Ze vliegen de lucht in."


Een auto laat ook scheten, dat komt doordat ze benzine 'eet'. En die scheten gaan ook de lucht in.
Net als de scheten van een fabriek, die komen uit de schoorsteen.


Maar wat gebeurt er met al die scheten in de lucht? Wat hebben zij met klimaatverandering te maken?
Nou dát is nu precies wat er op een heel heldere manier uitgelegd wordt. We lezen wat voor invloed al die scheten op de lucht hebben, en op het ijs in de noordpool, en op de zeeën.
Maar gelukkig wordt ook verteld wat mensen doen om al die wolken vol koe- fabrieks- en autoscheten te laten verdwijnen. Zodat het enige scheetje dat uiteindelijk nog gelaten wordt, dat van jezelf is!

Het is knap om in een kinderboek voor kinderen vanaf 5 jaar goed uit te leggen wat klimaatverandering is zonder moeilijke taal te gebruiken maar toch helder te maken wat het inhoudt. Wat ik persoonlijk het meest prettige vindt, is dat de noodzaak om dingen te veranderen duidelijk aangegeven wordt zonder kinderen enorme angst aan te jagen.
Het wordt op fijne, begrijpelijk manier verteld zodat heel duidelijk wordt dat de klimaatverandering een gevolg is van de 'scheten' van dieren, vervoersmiddelen en bedrijven.


Achterin het boek staan in kaders nog enkele toelichtende items.
Het boek kan ook klassikaal behandeld worden dankzij de leerzame lesbrief.
Al met al een prima boek.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789025776497 | Hardcover | 32 pagina's | Gottmer | augustus 2022
Afmeting: 27,8 x 23,8 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 16 augustus 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Waarom is een blauwe plek blauw?
Illustraties: Hilky Helmantel
Tekst: Marja Baeten


Ja, waarom is een blauwe plek eigenlijk blauw? En waarom vallen je melktanden uit? Waarom moet je windjes laten? Waarom krijg je gips als je arm gebroken is? Waarom krijg je tranen als je huilt? Hoe groeien je haren?
Dat zijn heel leuke vragen!


De antwoorden zijn ook op een leuke manier vormgegeven.
Eerst geven een paar kinderen een eigen antwoord, één daarvan is goed, daardoor kun jijzelf ook alvast kijken of je het antwoord al weet.

Op de volgende twee pagina's wordt precies uitgelegd waarom je bijvoorbeeld windjes moet laten of hoe je haren groeien. Die uitleg is helder en duidelijk, met name door de gekleurde afbeeldingen erbij. Alleen de uitleg over de tranen is een beetje vaag, maar dat is mogelijk te complex om in een paar woorden te verklaren. De teksten zijn namelijk vrij kort gehouden, wat het lees- en luisterplezier voor een kind vergroot.
Al met al is het een heel prettig boek geworden dat voor nieuwsgierig en leergrage kinderen een schot in de roos zal zijn.


Dit boek is een deel uit de serie 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet...' In deze boeken wordt antwoord gegeven op vragen die kinderen hebben.


ISBN 9789044842715 | Hardcover | 27 pagina's | Clavis | februari 2022
Afmeting 25,8 x 26,8 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 2 augustus 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Young Scientist Vakantieboek Zomer 2022
Op ontdekkingsreis
Samenstellers: Redactie New Scientist


De makers van New Scientist (een Engelstalig populairwetenschappelijk tijdschrift dat sinds 2013 als maandblad in een redactioneel onafhankelijke Nederlandstalige editie verschijnt) hebben zich weer uitgesloofd om jonge lezers ook in de vakantie bezig te houden. Het thema is deze keer Op Wereldreis.


Een stuk of tien onderwerpen komen aan de orde, sommige best pittig, maar wie er in geïnteresseerd is maakt dat niet uit natuurlijk.
Per thema is er een stuk tekst, met informatie, en verder zijn er puzzels, proefjes en meer van dat soort dingen waar je zelf mee aan de slag kan. Alles speels opgezet en natuurlijk met kleurige illustraties. Je leert meer over het zonnestelsel, over dinosauriërs, getallen, over piepkleine beestjes nog kleinere deeltjes en ook het internet komt aan de orde.


Het thema taal vertelt welke talen op elkaar lijken en hoe dat komt dat. Er wordt verteld over de steen van Rosetta, en natuurlijk gaat dit hoofdstuk ook over codetaal. Met hele leuke puzzels en codekrakers!
En ja, onze hersenen, die je nu met dit boek hard moet laten werken, daar wordt  verteld wat er met de moderne wetenschap allemaal kan.
En wil je weten waarom er geen mammoeten meer zijn? Hoe zit het dan met die verandering van het klimaat?


Dingen die je je afvraagt als je gewoon rustig naar de televisie zit te kijken of op internet scrollt. Eh, internet? Wat is dat eigenlijk?

Een fijn boek voor nieuwsgierige kinderen!


ISBN 9789085717652 | Paperback | 96 pagina’s | Uitgeverij Veenmedia | mei 2022
Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 6 juli 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Hoe word jij social media proof?
Julia van Appeldorn


De titel zegt het natuurlijk al: dit boek gaat over social media. Het bijzondere is dat het geschreven is door een dertienjarige jongedame, een ervaringsdeskundige: Julia van Appeldorn.
Zij kwam op het idee om webinars te gaan geven toen kinderen tijdens de lockdown veel meer gebruik gingen maken van social media. Zelf was ze al aardig bedreven op Instagram, TikTok en Snapchat, maar natuurlijk waren er genoeg leeftijdgenoten die er nu pas mee begonnen. Zij kon deze nieuwkomers wel tips geven!


Toen zij een spreekbeurt hield merkte ze bovendien dat veel kinderen geen idee hadden wat sexting, grooming en socialbesitas inhouden. Er loeren veel gevaren op het internet: fakenews, wat is dat en waarom is dat gevaarlijk? En wat is hacken, en wat je moet je doen als dat gebeurt? Met daarbij natuurlijk tips over hoe je een goed wachtwoord in moet stellen. Handig ook: je kan veel meer met je telefoon dan bellen, appen en foto’s maken…


Het was dus een goed idee om webinars te geven, zoals ook dit boek een prima idee is! Ook als je er alleen maar de leuke dingen meer doet is het nog handig om dingen te weten als: hoe maak je leuke foto’s? Wat komt er allemaal bij kijken als je die foto’s, of ook video’s wilt uploaden?


Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of tien, maar als er een ding zeker is, is het dat veel volwassenen hier ook veel aan zullen hebben! Zoveel feiten en weetjes, allemaal hartstikke nuttig, die de ouderen onder ons echt niet allemaal zullen kennen…


Het geheel is aantrekkelijk vormgegeven, helemaal gericht op de doelgroep. Hoofdstukken heten ‘explainer’. Op kleurrijke pagina’s tussen die explainers staan leuke tips, en er staan grappige tekeningen en foto’s in. Er zijn interviews met mensen die actief zijn op social media, zoals Dylan Haegens, Marije Zuurveld, Duncan Tromp (Dunk The Hunk) en Raoul van de Bankzitters.


Julia heeft het boek geschreven in samenwerking met Oane Born, schrijver van o.a. 'TikTok – The Challenge'. Over challenges wordt overigens ook verteld.
Wat erg leuk - en informatief - is: het media-alfabet, en een overzichtelijke lijst met feiten over de geschiedenis van social media.


En ze doet nog meer, zie: https://www.omgaanmetpesten.nl


ISBN 9789021682778 | Paperback | 128 pagina’s | Uitgeverij Ploegsma | april 2022
Leeftijd 10+

© Marjo, 2 juni 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Springlevend
Illustraties: Hedie Meischke
Tekst: Ilse Krabben


Op internet staat te lezen: 'Je innerlijk kind is een combinatie van hoe je op aarde kwam, samen met de ervaringen in de eerste zes, zeven jaar van je leven. Dit zijn namelijk de jaren dat je de meeste vaardigheden ontwikkelt. Als alles goed gaat, leer je in die periode te vertrouwen, je leert omgaan met grenzen, je leert omgaan met teleurstellingen etc.'
Deze jaren zijn dus vormend voor de rest van je leven.


Helaas gaat er ook veel mis in die periode. De zuiverheid van een kind gaat vaak verloren door de normen en waarden die van buitenaf worden opgelegd. Een kind uit aanvankelijk al zijn gevoelens. Als het verdrietig is, huilt het. Als het blij is, lacht het. En boosheid en angst zijn ook normale gevoelens. Maar veel van dit gevoel wordt al snel als niet gewenst ervaren. De uitleg waarom een bepaald gedrag liever niet gezien wordt, ontbreekt vaak waardoor er verwarring ontstaat. Een kind begrijpt niet waarom het bijvoorbeeld niet mag huilen of boos mag zijn. Als er teveel van dit soort gevoelens de kop in gerukt worden dan wordt uiteindelijk het gevoel uitgeschakeld, want het kind 'mag deze niet hebben'. Gevoelens worden onderdrukt met alle gevolgen van dien.


Dit boek geeft kinderen (en volwassenen) de gelegenheid weer terug te keren naar hun zuivere, innerlijk kind. Door middel van het stellen van vragen zoals vaak alleen kinderen die kunnen stellen, gaat de schrijfster in op de grote levensvragen die zij hebben. En door antwoord te geven op deze vragen kan een kind leren weer terug bij zijn oorspronkelijke gevoel te komen. Bovendien leert het kind dat deze vragen niet gek zijn maar juist goed. Ze brengen het kind weer in contact met hun gevoel.

Op zich is dit een prachtig uitgangspunt, alleen vraag ik me af of de taal die gebruikt wordt door kinderen begrepen wordt. Maar misschien onderschat ik kinderen wel.

Binnen in jou ligt het hele universum, vertelt Ilse Krabben o.a. Maar zullen kinderen dit snappen?
Zullen ze de uitleg begrijpen waarom iemand soms onaardig is? Het antwoord is dat onaardige mensen zelf pijn hebben. Of hun gedrag geeft weer hoe ze zelf behandeld werden als kind. Je kunt dan weglopen en op een kalme plek naar binnen kijken en naar jezelf en de ander glimlachen. Omdat je een ruzie hebt vermeden, en je jezelf en de ander hebt beschermd.
Ook staat ergens: 'Voel hoe moeder Aarde je steunt en voedt op haar manier.'
Het zelf moet zoveel doen
Ik vraag me af of dit niet te abstract voor kinderen is.


De vragen zijn inderdaad levensvragen, ze doen er toe en zijn interessant. Deze vragen kun je altijd stellen als kind maar ook aan kinderen stellen. Het antwoord zal per kind verschillen, maar kinderen zullen wel leren onder woorden te brengen wat ze voelen en dat is erg belangrijk.  Het boek vormt zeker een aanleiding tot het terugkeren naar de essentie van het leven.Ook geeft het aan wat de gevoelens eventueel kunnen zijn.


Toch ben ik bang dat het boek niet door alle kinderen - en hun ouders - begrepen zal worden. Het zal vooral aanslaan bij mensen die al bezig zijn met de spirituele kant van het leven, zij kennen de begrippen die in dit boek gehanteerd worden, zij begrijpen wat er bijvoorbeeld met het zelf bedoeld wordt. Maar door mensen die zich niet bezig houden met deze materie en innerlijke heling zal niet alles begrepen worden. De toch wel abstracte taal zal niet altijd makkelijk zijn voor onervaren mensen.


Op zich is het boek een uitstekend idee, en het is belangrijk dat kinderen leren dat wat zij denken en voelen goed is, dat zij en hun gedachten ertoe doen. Toch ben ik bang dat de gebruikte woordkeuze niet altijd goed over zal komen.


Achterin het boek staat een brief van het kind gericht aan de ouders waarin een pleidooi gehouden wordt om niet alle eigen, volwassen, gevoelens over te dragen op het kind maar eerst een zelfonderzoek te doen om te kijken waarom je wel of niet wil dat een kind iets doet. Er staat onder andere te lezen:
'Verberg alsjeblieft de moeilijke kanten van het leven niet voor mij omdat ik een kind ben.' Probeer jouw ideeën over wie ik zou moeten zijn niet op mij te projecteren, zie mij voor wie ik ben. Projecteer je zorgen en angsten niet op mij. Wees niet bang om kwetsbaar te zijn in mijn bijzijn.'
En nog veel meer wijze woorden die de ouders leren om het kind in zijn unieke eigenheid te laten ontwikkelen.
Eigenlijk vind ik die brief het allermooiste van het boek.


Beluister ook het interview met Ilse Krabben over dit boek.


ISBN 9789044844832 | Hardcover | 56 pagina's | Uitgeverij Clavis | eind maart 2022
Afmeting 29,8 x 21, 7 cm | Met aanvullende gekleurde afbeeldingen| leeftijd 7+

© Dettie, 10 mei 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het bizarre bottenboek
Anna Clayborne


Dacht je alles al wel te weten van botten, nou, de vraag is of je dit allemaal al wist.
Het boek begint met algemene informatie: wat zijn botten en waar dienen ze voor?
Welke levende wezens hebben botten, en welke niet?
En als ze die hebben: hoeveel dan? Wat doen mens en dier ermee?
Welk botje is het kleinst? Welke het grootst?


En zo kun je nog wel even doorgaan! Op deze vragen vind je een antwoord in dit boek.
Er wordt nader ingegaan op bepaalde dieren: onder andere de wasbeer, de giraffe, de kerkuil, de koningscobra, de hamerhaai en zelfs dinosauriërs. Jij, de mens, komt ook aan de beurt.
Dan volgt er nog een woordenlijst, tips voor nog meer informatie, een register en er is een inhoudsopgave.


Wat dit boek bijzonder maakt is de vormgeving: je ziet dieren afgebeeld zoals je ze met blote ogen kunt zien, en binnen die contouren wordt hun skelet met grote precisie weergegeven. Zo zie je precies hoe een dier – of mens – in elkaar steekt. Prachtig om te zien!
De verschillen tussen de dieren onderling zijn heel duidelijk, en dat het bij de mens weer anders is, zie je ook heel goed.


Dan worden er ook nog speciale feiten verteld, wist je
Dat de botten van wasberen in een ver verleden zijn gebruikt om gereedschap van te maken?
Dat er in een olifantenslurf geen botten zitten, maar dat er in de schedel zich dan weer wel een groot gat bevindt op de plek waar de slurf vast zit.
Dat een uil zijn kop zo ver kan draaien door een lange nek komt, een nek die je dus niet ziet aan de buitenkant.
Dat de dinosauriërs bizarre botten hadden, en wat denk je van krokodillen die ‘huidbotten’ hebben? Of ons eigen staartbeentje dat een restant is van onze evolutie?
Dat een slang door de speciale vorm van zijn kaakbotten zijn bek heel erg ver kan opensperren?


Dit en nog heel veel meer lees je in dit fraai vormgegeven boek, dat ook nog een hoofdstuk heeft over archeologie.
Vanaf vier jaar, maar eigenlijk voor iedere geïnteresseerde van welke leeftijd ook!


Anna Claybourne studeerde Engelse literatuur aan Oxford en in Toronto, Canada. Ze schrijft boeken over wetenschap en natuur voor kinderen – roofdieren, vulkanen, aardbevingen en andere natuurrampen zijn haar favoriete onderwerpen. Haar boeken zijn internationaal bekroond. Ze schreef ook het bij Lemniscaat verschenen Waarom verdrinken vissen niet?


ISBN 9789047713104| Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | mei 2022
Afmetingen 29,2 x 22,3 x 1,1 cm | leeftijd 4+

© Marjo, 15 augustus 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Het dieren-
vriendenboek

Tekst: Jesse Goossens
Illustraties: Marieke ten BergeEen vriendenboek, dat ken je vast wel. Klasgenootjes of andere vriendjes vragen je om in hun boekje te schrijven, en zelf vraag je dat ook aan hen. Later kun je dan bijvoorbeeld teruglezen waar je vrienden geboren zijn, wat hun hobby’s zijn, wat hun lievelingseten is en wat ze later willen worden.
Dat soort dingen kun je niet echt aan een dier vragen! Als je zoals de makers van dit specifieke vriendenboekje, meer wil weten over je dierenvrienden, dan zijn de vragen anders:
Ik word opgegeten door…
Mijn geheime wapen is…
Mijn grootste bedreiging is…

Ieder dier begint met een korte vragenlijst om zich voor te stellen. Eerst jijzelf:

ik heet:                       .….
mijn officiële naam:     homo sapiens
Ik ben een:                 mens
ons aantal:                 meer dan 7 miljard
status:                       niet bedreigd
hier woon ik:              ……
zo groot ben ik:          ……
ik weeg:                     .....
zo oud word ik:           ……


Helemaal echt dus. Een echt vriendenboekje. Maar dan met dierentuindieren, maar liefst 75!


Grappig is hoe de korte vragenlijst steeds in een ander lettertype is gezet, net alsof het handschriften zijn!
Er komen bijzondere dieren voor in je boekje: onder andere de zwartstaartprairiehond, de Equadoriaanse roodvoetvogelspin, de witkruinmangabey.
Maar ook bekende dieren: de struisvogel, de flamingo, de okapi, de kleine panda.


Wist je dat die laatste, de panda, al leefde tussen de 4,5 en 12 miljoen jaar geleden?
En wist je dat er toch best veel dieren zijn die op uitsterven staan in het wild? Gelukkig worden die dieren in dierentuinen gehouden, en probeert men hun soort in stand te houden. Maar ja, als dan je leefomgeving bedreigd wordt, kunnen ze niet terug uitgezet worden.
Je leert ontzettend veel van dit boek!
En dan kun je de meeste dieren dus in een dierentuin gaan bezoeken.


Achter in het boek staat het een en ander verteld over wat Diergaarde Blijdorp doet voor natuurbehoud. Dat is een interessant verhaal! Moet je echt lezen!
Ook wordt er verteld over wat er nog meer gedaan wordt om bedreigde dieren te helpen en dan nog wat je zelf kunt doen: heb je alles wat je koopt echt nodig? Gooi je spulletjes die je niet meer wil zomaar weg?
Dan volgen nog een woordenlijst en een register (de dieren staan in het boek niet op een bepaalde volgorde, heel handig dus)


Jesse Goossens (Hilversum, 1969) woont en werkt in Rotterdam. Ze schrijft, maakt radio en houdt zich bezig met theater.
Marieke ten Berge (Oosterwolde) is ontwerper en maakt prachtige illustraties, liefst over de natuur, vooral dieren.


ISBN 9789047714552| Hardcover| 96 pagina’s | Uitgeverij Lemniscaat| juli 2022
Afmeting: 26,1 x 19,5 cm | Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 21 juli 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Cemi Doeboek
Celine Dept en Michiel Callebaut

Celine Dept en Michiel Callebaut, eerlijk gezegd nog nooit van gehoord…
Als je altijd met je neus in de boeken zit, dan krijg je dat. Maar de doelgroep zal het waarschijnlijk wel weten! De twee Belgen zijn bekend van hun filmpjes op YouTube en TikTok.
Daar zie je video's over dansjes, liedjes, voetbal, vlogs en trending content. Zo probeerden ze tijdens een ijskoude nacht in een tentje in de tuin te slapen.

Als je bekend bent als YouTube-duo, dan hoort daar een boek bij natuurlijk, het Cemi Doe Boek. Cemi staat natuurlijk voor Celine en Michiel. Zij beginnen het boek met een kort voorstelrondje, later vind je een uitgebreider interview met Celine en Michiel.

Je kan zelf een eigen rondje doen, vertellen wie je bent op een soort van pagina uit een vriendenboekje. Je kan je vrienden er ook in  laten schrijven. Er is voldoende lege ruimte voor. Dat is er ook bij de andere quizjes en spelletjes.
Er staan leuke tips in zoals bijvoorbeeld hoe je met behulp van een code boodschappen overbrengt.

Natuurlijk vind je er challenges, (voor de puristen onder ons: uitdagingen) Filmpjes die het tweetal gemaakt heeft in verband met die uitdagingen vind je op TikTok of YouTube, maar je kan er zelf ook verzinnen. Dat is helemaal niet moeilijk! Als voorbeeld wordt genoemd: noem zoveel mogelijk blauw eten. Kun je zowel de Nederlandse term als de Vlaamse voor een aantal voorwerpen noemen? (die is nog leerzaam ook!)
Een heel ander soort uitdaging, een die ze zelf al aangenomen hebben is 24 uur lang alleen maar snoep eten.
Je kan je wel indenken dat zoiets vies tegenviel. Maar je kan het natuurlijk toch zelf proberen!
Je vindt ook nog knutselideetjes in het boek, en puzzels. Je kan een bucketlist (= Nederlands: loodjeslijst, een lijst met dingen die iemand nog gedaan wil hebben voordat hij sterft) malen en opschrijven. Zoekplaatjes, en nog veel meer.
En – niet verder vertellen!- achterin staan oplossingen van een aantal puzzels.
Met dit boek kan je best een flink aantal uren zoet zijn. Vervelen hoeft niet de komende zomervakantie!

ISBN 9789464102574 | paperback | 96 pagina’s | Uitgeverij Horizon | mei 2022
Leeftijd vanaf 10 jaar.

© Marjo, 28 juni 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Zo praat je met een tijger... en andere dieren
Hoe dieren communiceren in het wild
Illustraties Kelsey Buzzell
Tekst: Jason Bittel


Bijna iedereen weet wel dat een stinkdier bij gevaar een heel vieze lucht in het rond sproeit. Hierdoor wil zijn aanvaller alleen maar één ding, en dat is... wegwezen!
Maar mieren gebruiken ook een geur, dit keer niet om een vijand af te schrikken maar om een geurspoor af te zetten zodat de andere mieren ook weten waar dat lekkere eten te vinden is.


Dit staat o.a. te lezen in dit mooie grote boek vol weetjes en afbeeldingen over dieren dat gaat over communiceren - ofwel dingen aan elkaar duidelijk maken -  maar dan zonder te praten, want dat kunnen dieren niet. Dat communiceren kunnen ze op verschillende manieren doen:


Bijvoorbeeld door hun uiterlijk - denk maar aan een pauw die indruk wil maken door zijn staartveren uit te spreiden. Maar ook door geluid te maken, kunnen ze elkaar of vijanden iets duidelijk maken, een ratelslang gebruikt bijvoorbeeld het puntje van zijn staart waarmee hij een geluid voortbrengt dat klinkt als een ratel. Daarmee waarschuwt hij, dat hij in de buurt is en met rust gelaten wil worden. Als hij op jacht is ratelt hij namelijk niet!


Geuren en smaken zijn ook een communicatievorm. Wist je dat een nijlpaard zijn poep in het rond slingert met zijn staart? Dat doet hij om aan te geven dat hij er is en dat je in zijn gebied bent. En wombats leggen geen ronde drollen maar kubusjes! Daarmee geven ze hun territorium ( leefgebied) aan.
En sommige dieren communiceren door aanraking of... elektriciteit, zoals een sidderaal doet. Die verlamt zijn vijand door stroomstoten te geven waardoor het geraakte dier eventjes verlamt raakt. Zo kunnen de sidderalen gauw kunnen ontsnappen aan het gevaar.


Olifanten en apen kunnen elkaar weer heel goed dingen duidelijk maken door aanraken en mieren ook! Zij tikken andere mieren aan met hun voelspriet en de andere mier volgt terwijl hij met zijn voelspriet tegen het lijf van de voorste mier tikt. De voorste mier weet dan gelijk of hij te hard loopt. Voelt hij het getik van de tweede mier niet meer dan wacht hij even. Mooie geregeld toch?


Er staan zoveel enorm leuke en interessante weetjes in, elke keer als je het boek oppakt ontdek je toch weer iets nieuws.
Achterin het boek staat gelukkig ook een register zodat je de verhalen over elk dier makkelijk terug kunt vinden. Wel mis ik bij de indeling in de vier communicatievormen: Uiterlijk, Geluiden, Geuren en Smaken en Elektriciteit en aanduiding een vermelding van een paginanummer.
De titel is een beetje misleidend, het gaat niet om mensen die met een dier praten maar om de dieren onderling. Gelukkig maakt de ondertitel dit wel duidelijk.
De afbeeldingen en teksten zijn helder en duidelijk en vullen elkaar mooi aan.


Een aantrekkelijk, interessant en leerzaam boek voor de jonge dierenliefhebber.


ISBN 9789047713234 | Hardcover | 60 pagina's | NUR 223 | Lemniscaat | maart 2022
Afmeting 29,7 x 24,2 cm | vertaald door Steven Blaas | Leeftijd tot 12 jaar

© Dettie, 30 mei 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Praten met je huisdier
Leer de taal van je hond, kat, konijn en van vele andere dieren!
Lindy Mattice

Het zal dierenliefhebbers niet verbazen dat je echt kunt communiceren met je huisdier. Maar toch is het wel handig om daar wat meer over te weten te komen, ook overigens als je alleen nog maar van plan bent een huisdier in huis te nemen zodat je weet waar je aan begint.
Honden, katten, konijnen en cavia’s komen aan bod, maar ook vogels, paarden, hamsters, slangen en vissen.


Het gaat er bij honden en katten ook om dat je niet alleen begrijpt wat ze proberen duidelijk te maken, maar eveens wordt er vermeld hoe je zelf actief deelneemt aan de communicatie. Je kan zelf net als je hond een speelhouding aannemen, of bij een kat contact maken door te knipogen.


Het begrijpen van je huisdier betekent dat je goed moet opletten. Wat doet het dier met zijn staart? Of met de oren? Het heeft allemaal betekenis! Kijkt hij je aan, of juist niet? Wat betekent het als je konijn begint te stampen met zijn achterpoten? Het is een waarschuwing, maar je moet goed opletten om te weten of het gericht is aan andere konijnen, of dat hij misschien boos is op zijn baasje!
Waarom maakt een cavia zo’n piepend geluid? Hij is opgewonden wordt dan verteld. Maar wat de reden daarvan is, dat mag je nog even zelf uitzoeken.


Vissen…eh, praten met vissen? Nee, dat is niet echt aan de orde. Maar je kan wel het gedrag van je vis begrijpen, en dan eventueel maatregelen nemen. Glassurfen bijvoorbeeld, dat is de hele tijd heen en weer zwemmen, dat geeft stress aan. Daar kunnen veel redenen voor zijn.
Of die parkiet die zit te knikken? Bij dit verschijnsel is eveneens meerledig uitleg mogelijk, dus je moet dan ook naar de staart kijken. En zo is het bij meer dieren niet altijd meteen duidelijk wat ze bedoelen. Daarom is dit boek wel heel handig!


Met een duidelijke en uitgebreide inhoudsopgave kun je direct vinden wat je wilt weten. Per onderdeel vind je naast verduidelijkende foto’s ook symbolen die aangeven wat daar in de tekst verteld wordt. Een lampje staat voor tips bijvoorbeeld, en een tekening na hersenen geeft aan dat het dier super bijzonder is.
Maar ja, dat wist je vast al wel!


Lindy Mattice Is dierenliefhebber en besloot landbouwkunde te gaan studeren. Ze heeft honden getraind om verdwenen huisdieren op te sporen en heeft veel met paarden en schapen gewerkt bij een Amerikaanse boerenorganisatie (Future Farmers of America).


ISBN 9789493236189 | paperback| 144 pagina's | Uitgeverij Witte Leeuw | april 2022
Vertaald uit het Engels door Studio Bos | Leeftijd 9+

© Marjo, 8 mei 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER