Non-fictie jeugd

Waarom heeft een hond een staart?
Illustraties: Hilky Helmantel
Tekst: Marja Baeten


Ja waarom heeft een hond eigenlijk een staart? Niels, Meyra, Julie, Jim en Fatima bedenken alle vijf een antwoord. Maar welk antwoord is goed?
Dat lezen we op de volgende twee pagina's. En wat blijkt? Honden gebruiken hun staart om met andere honden - en mensen - te praten! Aan hun staart kun je zien hoe vrolijk, blij, rustig of bang ze zijn. En wist je dat een hond ook op verschillende manieren kan kwispelen?
Andere dieren hebben ook een staart en die gebruiken ze soms voor heel andere dingen, en dat kun je ook in dit boek lezen.


En waarom heeft een poes snorharen en waarom slaapt een hamster overdag?
En hoe weet je of er een kuiken in een ei zit?
En wist je dat konijnen hun keutels opeten? Best wel vies toch... of niet? Ze hebben er een goede reden voor.
En wist je dat andere dieren ook hun poep opeten?
En waarom krijgen muizen en andere dieren zoveel jonkies en waarom krijgt een olifant maar één jong?


Op al deze vragen krijg je antwoord en nog veel meer dan dat!
Er is ook heel veel uitleg bij en niet te vergeten ontzettend leuke tekeningen van Hilky Helmantel die alles nóg duidelijker maken.


Het boek is een deel uit de geweldige serie Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Eerdere titels die verschenen: Wie maakt de vieze trein schoon?, Waar komt die banaan vandaan?, Waarom is een blauwe plek blauw? en Wie schildert het zebrapad?


De opzet van al deze boeken is gelijk. Eerst wordt een vraag gesteld, dan proberen vijf kinderen een antwoord te bedenken en uiteindelijk volgt het antwoord op de vraag en de uitleg. Dit alles is in een kleurig jasje gestoken en wordt begeleidt door glasheldere afbeeldingen.
Ontzettend fijne serie voor de leergierige, nieuwsgierige aagjes onder ons.


ISBN 9789044847390 | Hardcover | 27 pagina's | Clavis | 31 oktober 2022
Afmeting 26,7 x 25,6 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 21 november 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Alles over sociale media
Illustraties: Katinka VanderSande
Tekst: Kathleen Van Royen & Fran Vanseveren


Sociale media, wat zijn dat eigenlijk? Dat zijn dus:


'Alle websites of apps zijn waarop je andere mensen kunt ontmoeten. Je kunt er filmpjes, foto's en berichten delen. Vaak kunnen anderen dan reageren en ze verder delen. Je kunt ook berichtjes naar elkaar sturen.'


Er wordt precies vermeld wat je moet doen om je aan te melden bij de sociale media én dat je dertien moet zijn om de sociale media te mogen gebruiken! (Dus eigenlijk best wel vreemd dat dit boek geschikt is voor kinderen vanaf 8+)

En OMG we lezen ook wat digi-taal is en dat het 'wss egt' leuk is om emoji's te gebruiken (die gezichtjes die knipogen of lachen en zo)
We leren ook waarom je Hashtags (#) gebruikt.

Maar waarom vinden we sociale media zo leuk? Nou daar zijn een heleboel redenen voor die allemaal genoemd worden in het boek.
En zitten we niet teveel op sociale media?
En is het eigenlijk wel goed voor ons?
En kun je verslaafd raken aan sociale media?
En wat weten sociale media allemaal over ons?
En kun je zomaar alles plaatsen op sociale media?
En waarom hoef je niet te betalen voor sociale media?

Op deze vragen (en meer) krijg je allemaal antwoord.


Maar ook wordt verteld hoe je beroemd kunt worden op internet.
En wat zijn influensers?
En zijn ze echt zo rijk?
En waarom lijkt alles zo perfect op social media?
En wat zijn challenges eigenlijk?


Er zijn ook minder leuke kanten aan sociale media.
Je kunt behoorlijk online gepest worden en wat is online pesten eigenlijk? wat kun je eraan doen als je online gepest wordt?
En heb je wel eens van bodyshaming gehoord? Weet je wat dat is?
En klopt het allemaal, is het allemaal waar wat we op sociale media zien? Hoe weten we of iets nepnieuws is? En hoe kun je nepnieuws herkennen? Want dat is toch wel belangrijk om te weten.

In mooie heldere hoofdstukken worden al deze dingen uitgelegd en het leuke is dat je na elk hoofdstuk jezelf kunt testen om te zien of je alles goed begrepen hebt!
Het is echt een heel fijn boek, ik heb er zelf tenminste heel veel door geleerd! Hopelijk jullie ook!


ISBN 9789401484336 | Hardcover | 72 pagina's | NUR 218/248 | Lannoo | 23 augustus 2022
Afmeting 19,7 x 24,7 cm | Leeftijd 8+

© Dettie, 2 november 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Superdierenkrachten
Nick Crumpton

Verbaas je je ook wel eens over het feit dat er zo heel veel verschillende soorten dieren zijn? Waarom heeft de een zo’n lange nek? Waarom kunnen niet àlle dieren – inclusief de mens - vliegen? Hoe kan het dat sommige diersoorten beschikten over de mogelijkheid tot echolocatie nog voor de mens dat uitgevonden had?

Als je het antwoord op die vragen hebt, meld je dan bij Dr. Crumpton!
Deze wetenschapper heeft namelijk nog lang niet alle antwoorden op het wonder van de evolutie. Want daar zit het hem dus: de evolutie is voor alle diersoorten anders.
Maar hij kan wel boeiend vertellen over al deze verschillen, en dat doet hij in dit boek.
De evolutie is er om dieren te helpen overleven. In de natuur geldt namelijk dat je leeft om opgegeten te worden. En natuurlijk wil geen enkel dier dat dat gebeurt! Dus hebben ze een soort bescherming ontwikkeld: ze hebben bijvoorbeeld een pantser: dat kunnen schubben zijn, of botten. Of een pantsering van keratine het materiaal waar onze nagels ook van zijn. Of ze hebben een manier ontwikkeld waardoor ze giftig zijn voor andere dieren.
Of ze kunnen hard rennen, of ja, zweven en vliegen dus.
Superkrachten hebben ze. Wonderlijke feiten en interessante wetenswaardigheden volop in dit boek.

Een kangoeroe ontwikkelde 15 miljoen jaar geleden zijn sterke achterpoten zodat hij weg kon springen van zijn belagers.
De reuzenmiereneter heeft een tong van wel 60 centimeter, om door te kunnen dringen in een mierenhoop.
En wat denk je van de dieren de onder de grond leven? Ook een manier om veilig te zijn! En omdat het daar donker is hebben ze zich geëvolueerd tot dieren met sterke graafpoten.

Als je bedenkt dat de eerste dieren er al bijna 650 miljoen jaar geleden waren, namelijk zeesponsen, dan kun je misschien begrijpen dat er zoveel verschil is.
Maar allemaal hebben ze een eigen superkracht ontwikkeld, om te kunnen overleven. Het is ook verbazingwekkend dat er dieren zijn die niets met elkaar te maken hebben en zelfs in verschillende leefgebieden leefden soortgelijke superkrachten ontwikkeld hebben!
Gieren van de Oude Wereld en van de Nieuwe Wereld zien er wel bijna hetzelfde uit, maar ze zijn niet eens aan elkaar verwant. Die van de Oude Wereld horen in de stamboom van haviken en arenden, en die van de Nieuwe Wereld zijn geëvolueerd uit langpootooievaars.
Zoals een pterosauriër ook geen familie is van de dinosauriër is.

Het is een wonder, evolutie, maar het is wel duidelijk dat nog lang niet alles daarover bekend is.

Ieder dier is op een eigen manier een wonder. In dit boek zie je heel veel dieren die je misschien (nog) helemaal niet kent. Een volaticotherium (een vliegend zoogdier uit de oudheid), een Nimraviuda (ook deze leefde meer dan 20 miljoen jaar geleden), maar ook nog levende dieren als
aardwolven of Soledodons.
Evolutie, het blijft altijd maar doorgaan. Steeds opnieuw veranderen levende wezens om te kunnen overleven.

Nick Crumpton is een Britse zoöloog en kinderboekenschrijver.
Viola Wang is een kinderboekenschijver en illustrator van Chinese afkomst.

ISBN 9789047714514 | hardcover| 47 pagina's | Uitgeverij Moon| oktober 2022
Illustraties van Viola Wang
Leeftijd vanaf 12 jaar.

© Marjo, 1 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Wij zijn de wereld
Jostein Gaarder


Lieve Leo, Aurora, Noah, Alba, Julia en Máni,

Ik ben achter de computer gaan zitten omdat ik jullie een brief wil schrijven. Wel ben ik een beetje zenuwachtig, want het voelt wat raar om op deze manier contact met jullie te leggen.
Het idee erachter is dat deze brief ook kan dienen als een klein boekje dat andere mensen kunnen lezen. Zo’n tekst die iedereen kan lezen, ook al is die in de eerste plaats geschreven voor één iemand, of voor hooguit enkele personen in het bijzonder, wordt ook wel een ‘open brief’ genoemd.


Zo begint Wij zijn de wereld, geschreven door Jostein Gaarder als persoonlijke brief aan zijn kleinkinderen. Jostein Gaarder probeert de wereld, de planeet aarde en het heelal te begrijpen en neemt je mee in zijn gedachtespinsels. Dat doet hij op een heel natuurlijke manier. Vanuit allerlei persoonlijke ervaringen probeert hij aan zijn kleinkinderen en zo ook aan ons duidelijk te maken dat we door de juiste vragen te stellen een positieve invloed kunnen hebben op het voortbestaan van de planeet waarop wij leven.


De meeste kleinkinderen van Gaarder zijn nog te jong om dit schrijven te begrijpen en je moet als volwassen lezer ook echt scherp blijven als je dit boek gaat lezen. Er staan zoveel diepzinnigheden vermeld, dat je beter een hoofdstuk per keer kunt lezen om alle vragen die het bij je oproept te verwerken, is mijn ervaring.


Volgens Gaarder is de belangrijkste filosofische vraag in onze tijd hoe we de menselijke beschaving in stand kunnen houden en de essentiële levensvoorwaarden op onze eigen planeet kunnen beschermen. Rondom deze vraag draait eigenlijk Wij zijn de wereld.
Heel actueel en een aanrader voor iedereen die van een diepzinnige uitdaging houdt.


ISBN 978 90 261 6161 2 | NUR 320 | Hardcover| 197 pagina’s | Uitgeverij De Fontein | 20 september 2022
Wij zijn de wereld is vertaald door Lucy Pijttersen | leeftijd 14+

© Els ten Voorde, 8 oktober 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Briljante planten
Illustraties: Margot Westermann
Tekst: Geert-Jan Roebers


Het thema van de kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen ofwel de natuur en als er één boek in dit thema past is het wel 'Briljante planten'.
Waarom ze zo briljant zijn wordt haarfijn uitgelegd. Het is namelijk zo dat planten niet gewoon groene dingen zijn met wortels in de grond, die af en toe bloeien of vruchten geven.
Planten zijn veel meer dan dat! Ze hebben zelfs een soort taal!
Al in het begin van het boek wordt ons dat duidelijk gemaakt.


Elke plant heeft een verhaal. Als je
dat verhaal kent, kun je nog meer van
ze genieten. En hun geheimen zijn
misschien nog wel mooier. Zo hebben
planten ook een ondergronds leven.
Wat ze daar uitspoken, dat
wil je niet weten. Of wel?

In eenvoudige aansprekende taal leren we hoe bijzonder eigenlijk al is dat er planten zijn! En helemáál apart is het feit dat zij ons de lucht (CO2) geven die wij nodig hebben. Dat hele proces, van stikstof naar CO2 wordt heel duidelijk uitgelegd. Ook de wisselwerking tussen vogels en andere dieren is heel belangrijk want zonder die dieren zouden heel veel planten niet (meer) bestaan.

We leren hoe planten zich kunnen verdedigen. Sommige hebben stekels, anderen stinken heel erg of zijn giftig. Een plant kan zelfs andere planten waarschuwen voor gevaar dankzij een speciale lucht die ze uitstoten. Denk maar aan pas gemaaid gras! "Met dat herkenbare luchtje waarschuwen grasplanten elkaar. Als ze het alarm ruiken maken ze snel hun sprieten taaier en minder lekker!
Sommige bloemen maken zelfs een zoemgeluid om bijen te trekken! Hoe leuk is dat!
Enkele planten zijn niet zo aardig, om te overleven bijvoorbeeld  gedragen sommige planten ze zich als een slang, ze slingeren zich om een plant of boom waardoor die verstikt.

We lezen hoe de planten kunnen overleven na bijvoorbeeld een brand of tijdens een heel strenge winter waarin het heel erg vriest. Maar ook hoe ze zichzelf beschermen tegen dieren of heel erge droogte.

Er staat zoveel in het boek over planten en bomen, hoe ze groeien, bloeien en zich voortplanten. Hoe ze contact hebben met elkaar en hun verdere omgeving en nog veel meer.
Door de vrolijke, heldere uitleggende illustraties snap je nog veel meer wat er allemaal verteld wordt.
Echt een prachtig boek voor elk kind dat meer wil weten over alles wat groeit en bloeit en gelijk leert hoe slim planten eigenlijk zijn!

Geert-Jan Roebers is bioloog, columnist en auteur.
Margot Westermann - winnares Zilveren griffel 2018 - is vormgever en illustrator.


.ISBN 9789025772888 | hardcover | 143 pagina's | Gottmer | februari 2022
Afmeting 21.6 cm x 30.1 cm | Leeftijd 10+

© Dettie, 3 oktober 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Wolvenhart
Suzanne Wouda en Annemarie van den Brink


Veertien verhalen over bijzondere dieren. (Al vertellen ze misschien meer over de manier waarop de mens met hen omging).
Het verhaal van de giraffe Zarafa bijvoorbeeld vertelt over de reis die een aantal mensen maakten met deze langnek in een tijd – het jaar 1824 - dat nog vrijwel niemand in Europa ooit een giraffe gezien had.
Zarafa werd geboren in Ethiopië en meteen na haar geboorte gevangen genomen. Ze was een geschenk van de gouverneur van Egypte voor de Franse koning, die hoopte dat Frankrijk hem dan zou steunen in de strijd tegen Griekenland. De reis ging door de woestijn en over de Middellandse Zee. Vanuit Marseille begon een voettocht verder naar Parijs. Onderweg hadden zij en haar oppassers veel bekijks natuurlijk en er is dan ook heel wat over geschreven. Zarafa belandde in de Jardin des Plantes, waar ze tot haar dood in 1845 veel publiek trok. Ze is opgezet en nog steeds te zien, in het natuurhistorisch museum in Rochelle.


Ook Hansken de olifant was een geschenk. Zij kwam uit Ceylon en werd verscheept naar Nederland. Dat was in het begin van de zeventiende eeuw, en toen was een olifant ook een onbekend dier. ‘Een monster’. Ze was een cadeau voor stadhouder Frederik Hendrik van Oranje, en werd eveneens als bezienswaardigheid tentoongesteld.
Voor de mensen toentertijd was dit een hele belevenis maar voor de dieren zelf betekende het een vroegtijdige dood. Men had immers geen idee wat een goede verzorging inhield. Hansken werd nog beroemder omdat ze getekend werd door een schilder die we nu nog steeds bewonderen: Rembrandt!


Misschien heb je wel eens gehoord van Hans, het paard dat kon rekenen? Ook een verhaal dat altijd weer verteld wordt. Net als dat over Japie, een gorilla in Artis, die zorgde voor afleiding zodat de Duitse bezetters die hem kwamen bezoeken niet ontdekten dat er mensen verstopt zaten in de apenrots.
Lees het verhaal van de duiven in de Tweede Wereldoorlog, die fungeerden als spion. Over de beroemde politiehond, Albert, die een standbeeld kreeg.
En over de beroemde stationskat Felix, die met zijn maatje Bolt het station in Huddersfield bewaakt.
Of dat van de big die kunst maakt: Pigcasso. Zowel Felix als Pigcasso hebben ook een facebookpagina!


De wolf van de titel van dit boek is Lobo. Hij is de man die op hem jaagt diverse keren te slim af, waardoor deze jager bewondering krijgt voor het dier. Lobo heeft niet voor niets geleefd, want de jager zal later schrijven:


‘Mijn grootste wens is mensen duidelijk te maken dat onze wilde dieren een waardevolle erfenis zijn die we niet mogen vernietigen.’


Moge de woorden van de jager niet alleen van toepassing zijn op wolven maar op alle dieren!


Annemarie van den Brink en Suzanne Wouda die samen ook Oorlog in inkt schreven, dat bekroond werd met een Vlag en Wimpel, hebben nu deze bijzondere, waargebeurde verhalen verzameld in een mooie bundel.
Achterin staat per verhaal vermeld waar de schrijvers hun informatie vandaan haalden, en zo kun je zelf ook nog verder lezen. Er staan ook jeugdboeken bij namelijk.


ISBN 9789021683560 | Hardcover| 144 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | september 2022
Illustraties door Marieke Nelissen | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 9 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Perron-
papegaaien en
krekelcriminelen

Op safari in de stad
Auke-Florian Hiemstra


Intrigerende ondertitel: Op safari in de stad. Maar als je dit boek begint te lezen blijkt je echt op een soort safari te gaan! Want zoals je bij een safari in Afrika net zo min precies weet wat je gaat zien, kijk je ook in de stad je ogen uit. Je moet alleen even weten waar je kijken moet.
Bioloog Auke-Florian Hiemstra legt dat prima uit, het is alsof je een spannend avontuur leest.


Maar de natuur in de stad is dan ook spannend! Lees maar:
Een meeuw die doodgemoedereerd een supermarkt binnenloopt en weer naar buiten gaat met een zak chips? Of een brutale meeuw die een haring uit de handen van een nietsvermoedende toerist ritst? Een walvis die in een stadsrivier rondzwemt?


In een station is altijd geluid: sissende geluiden van deuren die open of dicht gaan, fluitjes van de conducteur, en nog meer. Op een perron komen veel spreeuwen, omdat daar veel lekkers te vinden is. Een spreeuw imiteert geluiden: en daar is onze perronpapegaai!
Een wonderlijk verhaal, zoals er heel veel in dit boek staan. Maar allemaal echt!
(Als je wil weten wat een krekelcrimineel is: lees het boek!)


En had je enige notie waarom zoveel duiven op een enkel pootje rondhuppelen? Dat zijn slachtoffers van menselijk haar! Ongelooflijk, maar echt: als hun pootjes verward raken in onze haren raken de pootjes bekneld.
En wist je hoe gevaarlijk dat lieve poesje is als je die in de nacht gewoon over straat laat lopen? Door de kat zijn over de gehele wereld al 63 andere diersoorten uitgestorven, vooral vogels.
Het verhaal van de domino-mus staat er in, dat van de melkmezen, en een stuk over gierzwaluwen die never-nooit-niet zitten, maar altijd vliegen. De hele wereld gaan ze over, behalve als ze op hun nest zitten.


In de loop van de jaren hebben veel dieren en planten zich weten aan te passen aan het stadsleven. Evolutie dus.
Natuurlijk is er een hoofdstuk over meerkoeten, want de schrijver doet speciaal naar deze waterbewoners onderzoek. Promotieonderzoek. Wonderlijke dieren zijn dit, die geleerd hebben hun nesten te bouwen van afval. Onder andere een mondkapjesnest! In Naturalis is een enorme hoeveelheid nesten, gebouwd van de meest vreemdsoortige materialen.
Hiemstra vertelt hoe hij met andere vrijwilligers regelmatig de grachten in zijn stad (Leiden) schoonmaakt. De hoeveelheid troep is iedere keer weer schrikbarend.


In dertien hoofdstukken lees je erg veel over wat er in de stad allemaal gebeurt, dingen die je deels zelf kunt constateren. Ga naar buiten dus en kijk om je heen!
Zoals gezegd lezen de teksten als een trein, en daarbij is de vormgeving van dit boek erg mooi.
Geniet ook van de tekeningen en foto’s, en lees de extra kadertjes met speciale informatie.


Auke Florian Hiemstra, bioloog bij Naturalis, maakte dit prachtige boek eigenlijk voor kinderen, maar het is absoluut ook een aanrader voor volwassenen.

Annette Fienieg studeerde Grafiek aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht. Naast vrij werk (aquarellen, zeefdrukken) illustreert ze kinderboeken. Ze heeft al meer dan honderd boeken van tekeningen voorzien.


Zie ook  https://www.stoerleesvoer.nl/perronpapegaaien-en-krekelcriminelen


ISBN 9789021683454 | hardcover| 128 pagina's | Uitgeverij Ploegsma| september 2022
Illustraties van Annette Fienieg | Leeftijd vanaf 10 jaar.

© Marjo, 1 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Het grote insecten-
zoekboek

Erik van Bemmel


Dat wordt zoeken geblazen: zestien pagina’s heeft dit boek, en dan denk je dat je snel klaar bent? Nou echt niet: op iedere pagina is zoveel te zien, en valt zoveel te ontdekken!


Op de eerste pagina’s die je ziet begint dat al: er staan op een kleurrijke achtergrond allerlei weetjes over de kleine beestjes die je verderop in het boek kunt gaan zoeken.
Wist je bijvoorbeeld dat er naast meikevers ook junikevers en julikevers bestaan?
En dan het mannetje van de spin opgegeten wordt door het vrouwtje als hij zijn taak gedaan heeft?


Een spin is geen insect, zal een wijsneus opmerken. Maar al zijn de meeste dieren in dit boek inderdaad wél insecten, er komen ook enkele andere dieren voor. Zoals de spin dus. En de egel.
Je kan ook nog andere dingen zoeken: huizen, mensen, vervoermiddelen en nog veel meer!
Een boek voor urenlang kijkplezier.


De enorme zoekplaten zijn op thema ingedeeld: in het bos, langs de kust, in de stad, in het moeras, in de polder en in de heuvels. Op iedere plek kun je andere insecten vinden namelijk. Aan één kant van twee pagina’s staan die afgebeeld, met de naam erbij, en dan: zoeken maar!
Er staan wat weetjes bij, en ook vragen aan jou!


Na deze zoekplaten vind je in dit boek nog meer leuks: een doolhof en een soort memoryspel, natuurlijk ook met thema insecten.


Erik van Bemmel (Kenia, 1985) maakte eerder het vogelzoekboek. Dit debuut was in Nederland en België binnen enkele weken uitverkocht. In 2022 verschijnt het in de Verenigde Staten en China.


Zie inkijkexemplaar met extra’s: https://erikvanbemmel.com/hetgroteinsectenzoekboek


ISBN 9789044846621  | Dikke kartonnen pagina’s| 16 pagina's |Uitgeverij Clavis| juli 2022
Afmetingen 260 x 260 mm | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 10 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Wildzoekers in het bos
Tekst: Maartje Kouwen
Illustraties: Kim Merel


Wildzoeker zijn! Dat wil je toch!? Lekker het bos in, rondkijken en een heleboel beleven.
En het leuke is: dat kan iedereen, dus ook jij!  Jij bent vast ook iemand die graag naar buiten gaat, en waar je ook komt rondkijkt, ontdekt, speelt, leert en je verwondert.


In dit boek kun je – voor je het bos ingaat – alvast lezen over wat je daar allemaal ziet.
Bomen natuurlijk, bloemen ook wel. Dieren, heel veel dieren. Sommige kun je zien, andere alleen maar horen. En soms zie je alleen maar sporen.
Dan is een boek als dit handig, want wist jij dat je als je een bergje veren ziet liggen, daar aan kunt zien welk ander dier hier zijn prooi heeft gevonden?
Als de veren heel zijn was het een sperwer of een havik. Maar zijn de veren doorgebeten dan was het waarschijnlijk een vos, of een marter.
De vos en de marter laten zich zelf nauwelijks zien, en grotere dieren, zoals herten, zie je vaak alleen op afstand. Maar de kleine beestjes, insecten, die zie je vast wel.


Wat je ook ziet: poep! Net als pootafdrukken vertellen die je welk dier daar was voor jij langs kwam.
Natuurlijk ga je niet alleen maar kijken. Dingen doen is ook heel leuk. Hoe zou het voelen om met blote voeten in het bos te lopen? Luister met een wc-rolletje naar de sapstroom van de boom. Maak een speurtocht met behulp van kleine takjes, kijk met een spiegeltje naar de onderkant van de paddenstoel. Maak thee van dennennaalden!


Er is zo ontzettend veel te beleven in een bos! En niet alleen in de zomer, maar ook in de herfst als de kans groot is dat je lekker door de modder kan stappen – trek dan maar wel laarzen aan!
En in de winter, want als het gesneeuwd heeft, dan zie je sporen heel duidelijk, en dan zijn er weer heel andere dingen te zien.


In het bos is het eerste boek in de serie, waarmee iedere Wildzoeker in elk seizoen het bos in kan gaan. Het boek is niet groot of zwaar, je kan het meenemen als je op pad gaat.
Dan is de inhoudsopgave achterin heel handig.
En heb je even geen zin om er zelf op uit te gaan – huh? Vast wel hè! – dan heb je nog dit leuke boek, met de vele duidelijke afbeeldingen, gemaakt door Kim Merel. Soms alleen om naar te kijken, paginagroot, en verder op iedere pagina. Vaak in sfeervolle kleuren, je kan aan de kleur al zien over welk seizoen het gaat.
De informatie staat in kadertjes, je leest dus makkelijk even een stukje zonder dat je een heel hoofdstuk met tekst door hoeft te spitten.


Maartje Kouwen is bioloog en werkte als journalist en eindredacteur bij biologenvakblad Bionieuws. Nu maakt programma’s voor basisscholen bij het CWC, onderdeel van de Universiteit Utrecht, om kinderen in aanraking te brengen met wetenschap en met de universiteit. Ze doet nog freelance klussen ernaast en schrijft boeken.

Kim Merel is bioloog en wil graag vertellen over haar werk. Dus ze schrijft en illustreert. https://kimmerel.com


ISBN 9789047714576 | Hardcover | 77 pagina's |Uitgeverij Lemniscaat | september 2022
Afmetingen 17,5 x 20,5 cm | Leeftijd vanaf 6 jaar

© Marjo, 6 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Alles over piekeren en bang zijn
Illustraties: Mar Ferrero
Tekst: Felicity Brooks


Wat is het toch bijzonder, dat er boeken zoals deze bestaan. De titel overdrijft niet, er staat werkelijk alles over piekeren en bang zijn in.


Eerst wordt het verschil uitgelegd tussen zorgen en angsten. Je kunt je zorgen maken of je wel op tijd komt en bang zijn voor knallend vuurwerk of het donker.  Het bijzondere is dat het ene kind bijvoorbeeld insecten heel eng vindt en het andere kind helemaal blij naar een schattige kever kijkt.
En wat blijkt? Iedereen maakt zich wel eens zorgen of is ergens bang voor... Dus het is helemaal niet zo vreemd dat je ergens last van hebt!


Heel grappig is uitgebeeld hoe het voelt als je piekert of bang bent.  En ook daarin zitten heel grote verschillen. We zien een jongetje dat zijn benen tegen elkaar knijpt want als hij bang is, moet hij heel vaak plassen. En een ander jongetje vindt dat zijn angst voelt  'Alsof ik een wasmachine in mijn buik heb.' Sommige kinderen krijgen de bibbers, of beginnen te huilen of staan stokstijf stil. Elk lijf, elk mens, reageert dus anders op dingen die zij eng vinden of waarover ze piekeren.
Maar waarom reageert je lijf eigenlijk zo? Nou, dat wordt ook heel duidelijk uitgelegd en dat is fijn, want dan is het gelijk minder eng allemaal.


Sommige kinderen kunnen zich van tevoren heel druk maken en tegen dingen opzien. Bijvoorbeeld naar een feestje gaan of voor het eerst naar zwemles. Ze fantaseren zover door over wat allemaal mis kan gaan dat ze eigenlijk helemaal niet meer naar dat feestje of zwemles willen. En dat vinden ze helemaal niet leuk!
Gelukkig zijn er héél veel prachtige ideeën en raadgevingen die helpen om dat akelige gevoel te verminderen of los te laten. En die handreikingen staan allemaal uitgebreid uitgebeeld in dit boek zodat iedereen heel goed snapt wat er bedoeld wordt.
Het is echt knap om zo'n lastig onderwerp zo positief, vrolijk en zonder oordeel te presenteren via woord en tekst.


Achterin het boek zijn een paar bladzijden gereserveerd voor volwassenen, zodat zij weten hoe zij goed kunnen inspelen op de zorgen en angsten van kinderen.
In zijn totaal is het een heel compleet en verhelderend boek dat heel veel kinderen zal helpen hun angst en zorg te leren benoemen én weg te nemen. In een enkel geval is professionele hulp nodig en ook daarover staan tips en te nemen maatregelen beschreven.
Een erg fijn, verhelderend boek!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9781803704371 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Usborne | 1 september 2022
Deel uit de serie Alles over... | Vertaald door Els Peeters | Leeftijd 3+

© Dettie, 12 september 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER