Non-fictie jeugd

Alles over je verjaardag
De complete gids over jouw geboortedag
Illustraties: Alison Czinkota
Tekst: Claire Saunders


Als je aan een verjaardag denkt, is vaak het eerste wat bij je opkomt het feestje, wie nodig je uit, welke mensen komen nog meer en wat ga je doen op die dag? Dat is allemaal gezellig natuurlijk maar er is ook heel veel te vertellen over jouw geboortedag -jaar of -maand.


Veel van jullie weten wel onder welk sterrenbeeld ze geboren zijn, iemand die bijvoorbeeld 16 april geboren is, is ben ram. Iemand die 5 januari geboren is, is een steenbok.
Bij die sterrenbeelden horen ook karaktertrekken. Die kun je allemaal lezen in dit boek. Je kunt ook lezen welk sterrenbeeld goed bij jou passen en welke niet.
Bij jouw geboortemaand horen ook geboortestenen. Bijvoorbeeld bij de maand november hoort een topaas, en bij mei de smaragd. Veel mensen denken dat het dragen van die stenen geluk brengen. In dit boek zie je welke steen bij jou hoort en er wordt ook nog wat over die steen verteld.


Maar er zijn niet alleen stenen die bij jouw geboortemaand horen maar ook bloemen en bomen en struiken!
Bij mensen die in maart geboren worden hoort de narcis. en bij mensen die jarig zijn in juni, hoort de roos en de kamperfoelie! Wat zal dat lekker ruiken!


De Keltische boomkalender vertelt ons welke boom bij elke geboortedatums horen. Mensen die onder de els (18 maart - 14 april) vallen worden pionier genoemd. Zij zijn zelfverzekerd, innemend en populair. Ze nemen graag de leiding en kunnen met iedereen opschieten. Niet verkeerd dus.


Chinese mensen kijken niet naar je geboortemaand maar naar het geboortejaar. Ben je in 2010 geboren dan ben je een tijger, Ben je in 2014 geboren dan ben je een paard. als je weet dat mensen die bijvoorbeeld in het jaar van de aap zijn geboren, dan weet je gelijk dat ze superslim zijn en alles weten en gelijk snappen. Ze zijn ook ondeugend.
Natuurlijk kun je dat ook allemaal ontdekken in dit boek.


Maar niet alleen de maand of het jaar waarin je geboren bent is van invloed op je karakter, ook de dag! Ben je op woensdag op de wereld kwamen zijn snel van begrip en kunnen goed communiceren en onderzoeken. Toch leuk om te weten allemaal. 


Ook apart is dat je kunt zien wat er op de datum van jouw geboorte gebeurde in de wereld. Op 10 januari 1929 verscheen bijvoorbeeld het eerste Kuifje-stripboek en op 24 oktober 1857 werd de eerste voetbalclub ooit opgericht in Sheffield. Op 10 december 1910 werd de eerste Nobelprijs uitgereikt.
Zo kun je op de kalender in het boek bij elke dag een gebeurtenis vinden.


Maar in het boek staan in dit verjaardagsboek ook naast al deze informatie ook heerlijke recepten voor hapjes en taarten uit de hele wereld vermeld net als leuke tips over cadeautjes mooi inpakken of de kamer versieren.
Wat heel leuk is, zijn de verjaardagsgewoontes die over de hele wereld anders zijn. In Mexico wordt bijvoorbeeld altijd je gezicht in jouw verjaardagstaart geduwd!


Er is zoveel te lezen dat het niet eens allemaal op te noemen is, maar zeker is dat je je voorlopig niet hoeft te vervelen als je dit boek in handen hebt!


ISBN 9789051169461 | Hardcover | 100 pagina's | De Vier Windstreken | januari 2023
formaat: 23,5 x 27,6 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 20 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Papegaaiduiker
Illustraties: Jenni Desmond
Tekst: Martin Jenkins

Een papegaaiduiker? Wat is dat voor iets? Het is niet gek als je dat niet weet: een papegaaiduiker is een zeevogel, die we hier in ons koude landje maar zelden zien. Heel af en toe kun je hem spotten aan de kust. Maar dan kun je hem ook haast niet missen: het is de grootste (26-29 cm lang, 50 cm spanwijdte), de snelste maar ook de luidruchtigste zeevogel. Zijn poten zijn feloranje, hij is mollig en ze hebben een aparte snavel. Ze leven vooral aan de Noord-Atlantische kusten en in de winter bevinden ze zich ver op zee.


Als het voorjaar wordt vliegen ze terug naar hun hol, en als het goed is ontmoeten ze dan hun partner van een jaar eerder. Papegaaiduikers zijn namelijk monogaam, ze hebben steeds dezelfde partner. Als ze elkaar zien slaan ze hun snavels tegen elkaar. Die snavels zijn dan felgekleurd. Ze zoeken hun hol op – eventuele indringers worden verjaagd – en maken de boel schoon. En dan wordt er een ei gelegd. Eentje maar. Papa en mama komen om de beurt uit het hol en vliegen dan naar zee. De achtergebleven vogel zit op het ei, dat na weken eindelijk openbarst. En dan begint voor de ouders het harde werk: hun jong voorzien van eten. Ze kunnen wel tot honderd kleine visjes, vooral zandspieringen,  in hun bek meenemen! Natuurlijk zijn er ook vijanden: grotere vogels zoals meeuwen die hun gevangen buit afpakken.


Wil je echt veel te weten komen over deze vogel, dan kun je beter elders zoeken. Er wordt namelijk niet verteld dat ook vossen en ratten deze vogels bedreigen, en dat vooral de mens hun vijand is. Als die geen jacht maken op de papegaaiduiker voor het vlees en de huid, dan vissen ze wel de zee leeg.
Maar het is zeker een prachtig boek, vooral door de mooie illustraties van Jenni Desmond.
Je raakt vast en zeker gecharmeerd door dit koddige beest. Vooral de papegaaiduikerkuikens zijn leuk om te zien!


Martin Jenkins studeerde biologie aan Cambridge University en werkte voor onder meer de Verenigde Naties en het Wereld Natuur Fonds. Hij schrijft veel prijswinnende non-fictietitels voor kinderen, maar heeft bijvoorbeeld ook Don Quichot en Gullivers reizen herschreven.

Jenni Desmond studeerde Engels, kunstgeschiedenis én kinderboekillustratie. Met haar debuut Red Cat, Blue Cat won ze in 2013 de Cambridgeshire Picture Book Award. Bij Lemniscaat verschenen van haar hand onder meer Zoevende Zebra, Alberts boom, De ijsbeer, De olifant en het met een Vlag & Wimpel bekroonde De blauwe vinvis.

ISBN  9789047714354 | Hardcover | 32 pagina’s | Uitgeverij Lemniscaat | december 2022
Afmetingen: 25 x 28 cm |Leeftijd vanaf 5 jaar| NUR 223 | Illustraties door Jenni Desmond

© Marjo, 14 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De vlucht van Daidalos
illustraties: John Rabou
Tekst: Imme Dros


Wat gebeurt er als je een schrijfster die voor de jeugd de Odyssee, Ilias en de werken van Homerus bewerkte én een illustrator die gespecialiseerd is in geschiedenisillustraties, samenvoegt. Dan ontstaat er een prachtig boek zowel qua inhoud als illustraties.
Imme Dros vertelt in licht melancholische stijl het verhaal van de oude Daidalos die zo verlangt naar Athene, de plek die hij als zijn thuis beschouwt.


Het verhaal start op het eiland Sicilië, waarop Daidalos na zijn vlucht van Kreta letterlijk neerviel, want wie kent het beroemde verhaal van Daidalos en Ikaros niet? Vader en zoon hadden vleugels gemaakt zodat ze van Kreta weg konden komen, Ikaros vloog te hoog en daardoor smolt de lijm van zijn vleugels waarna hij neerstortte in zee.
Daidalos overleefde de vlucht en werd met open armen ontvangen door koning Kókalos van Sicilië maar ook deze wil alleen maar pronken met de kunde van deze bedreven man.


Dankzij de mijmeringen van Daidalos komen we te weten wat er allemaal in zijn leven gebeurd is ver voor zijn aankomt op Sicilië.
Het blijkt dat hij een geëerde grote kunstenaar, architect en uitvinder is. Maar ook een opvliegende, jaloerse man die in razernij kan ontvlammen.
Na een verschrikkelijke daad wordt Daidalos verbannen uit de stad. De man vlucht met zijn zoon Ikaros naar Kreta.


Koning Minos is wat blij met zo'n beroemde geniale man in zijn midden en geeft hem een prachtig onderkomen, voedsel en... opdrachten die haast onmogelijk lijken.
Als de koning hem op een dag vraagt de koningin in contact te brengen met de witte stier waar zij verliefd op is geraakt, móet Daidalos iets verzinnen zodat de verliefdheid onmiddellijk over is. De koningin mag de stier éénmaal beminnen... maar hoe?
De oplossing is geniaal maar de koningin krijgt vervolgens een kind met een stierenkop. Opnieuw mag Daidolos voor een oplossing zorgen... maar ook dat had zijn afschuwelijke consquenties die jaren voortduren.


Ondertussen blijft Daidalos verlangen naar zijn geliefde Athene maar koning Minos weigert hem nog steeds te laten gaan, helemaal na het debacle rond de stierenzoon. Uiteindelijk weet Daidalos te ontsnappen met zijn zoon Ikaros. Maar opnieuw met vreselijke gevolgen, zoals gemeld, Ikaros overleeft het niet en Daidalos komt op Sicilië terecht. Hij zal zijn geliefde Athene nooit meer zien.
Dit is in het kort het bijzondere relaas over het leven van de geniale Daidalos.


Bij het verhaal zijn prachtige paginagrote afbeeldingen gemaakt rond de veelzijdigheid van ideeën en gedachtes van de grote kunstenaar, denker en ontwerper.
Zie het Inkijkexemplaar en de trailer

Het boek is zeker het aanschaffen waard.


ISBN 9789051168860 | Hardcover | 52 pagina's | De Vier Windstreken | 25 februari 2022

© Dettie, 9 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dag erwtje, welkom watermeloen!
Vormgeving: Caren Limpens

Hier is goed over nagedacht: ook al zie je allerlei groentes, het is natuurlijk wel duidelijk dat het boek gaat over hoe een baby groeit in de baarmoeder. (Dat woord wordt overigens niet gebruikt, het is vooral een boek om kinderen te laten zien hoe die groei verloopt) Het allereerste begin wordt dus vergeleken met een erwtje en die watermeloen, dat is dan wel duidelijk! Er is eerst een inleiding om commentaar te voorkomen: in het boek begint de telling vanaf week 6, omdat je meestal niet eerder kennis hebt van de zwangerschap. En de baby wordt aangeduid met ‘hij’ voor het gemak, maar je kan er natuurlijk alles van maken. En de maten en gewichten zijn gemiddeld, want iedere baby is uniek.


Dat gezegd hebbende gaan we verder, waarbij de groei aantoonbaar gemaakt wordt door de vergelijking met groentes. Maar niet alleen op die manier! In week 7 is het baby’tje zo groot als een bosbes, maar ook zo groot als 210 eurocent. Of een honingbij, of een dobbelsteen. Op de weegschaal ligt een paperclip! Zoveel weegt de baby. Onderaan de pagina staan een centimeter afgebeeld, in deze week is het kindje ongeveer 1 centimeter.
Dan wordt er ook nog in het kort verteld hoe het met de ontwikkeling gesteld is. In week 6 kun je al de vorm van de handjes zien.


In week 21 is het baby’tje zo groot als een courgette. In week 24 een bloemkool. Dan is het maar goed dat die centimeter er bij staat, want een courgette en een bloemkool, de ene is de andere niet! In week 24 staat er bij dat je vanaf nu maar beter op je woorden kan letten, want het kindje kan al horen!
Zo wordt van week tot week beschreven hoe de groei vordert, binnen een indeling van drie perioden, trimesters.


Het is een boek met veel informatie op een humoristische manier weergegeven en dus heel inzichtelijk voor het kind dat nu een broertje of zusje krijgt. Soms wordt de lengte van de baby ook aangeduid met de maten van het boek, dat is natuurlijk heel duidelijk, want ja, zoals gezegd: de ene papaja is de andere niet. En ook een konijn (week 27, het kindje weegt net zoveel als een konijn) kan lichter of zwaarder zijn. Maar dat kan natuurlijk met het kindje ook zo zijn! Het zijn gemiddelden.
Dit is een erg duidelijk boek. Zelfs als er geen baby in aantocht is, is dit een heel leuk kijkboek.


Verloskundige Mea Strijker (verloskundige te Zeist) en Kirsten van Marrewijk - van de Put (verloskundige in Hoofddorp) hebben hun medewerking verleend aan de totstandkoming van dit boek.


ISBN 9789493236578 | Hardcover | 88 pagina's | NUR 851 | Uitgeverij Witte Leeuw | februari 2022
Afmeting 21,6 x 21,7 cm | Leeftijd 4+

© Marjo,  18 februari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Helemaal jij ... samen wij
Illustraties Sassafras de Bruyn
Tekst: Anne-Marie van Herck


Een boek voor kinderen én ouders, begeleiders of leerkrachten dat begint met drie meditatieve verhalen waarvan aangeraden wordt die eerst via de bijgeleverde QR-code te beluisteren. Heb je geen mogelijkheid om de QR code te openen dan kunnen de verhalen ook (voor) gelezen worden want de teksten staan ook in het boek. Het boek leert een kind naar binnen te gaan en allerlei zaken over zichzelf te ontdekken.


In het eerste verhaal leren kinderen de drie superkrachten kennen die ze in zich heeft. Door middel van ademhaling en zich voor te stellen dat hun lievelingskleur naar hun hoofd gaat.
Daarna ademt het kind de kleur naar het hart en weer later naar de buik. Het kind ontdekt dat het daar rustig van wordt. De kinderen leren zo dat als er iets akeligs is dat je dan door adem te halen en in gedachte naar die plekken in je lijf gaat, alles wat minder zwaar is.


Daarna volgen de verhalen Reis door de aarde waarbij vooral de zintuigen geprikkeld worden en daarnaast gebruik wordt gemaakt van een kristalspiegel die allerlei facetten van emoties laat zien.
Het verhaal Sterrenlicht is echt een avontuur. Het laat een kind het bijzondere van de natuur beleven. Het zand, de lucht, de wolken, de sterren de maan. Alles wordt op een heel bijzondere manier beleefd.


Naar aanleiding van deze verhalen worden allerlei oefeningen gedaan, veelal met een ouder of begeleider die inspeelt op de verhalen die verteld zijn. Er wordt bijvoorbeeld verteld dat de drie krachtcentra (hoofd, buik, hart) niet even sterk ontwikkeld zijn.
Het buikcentrum is de plek is waar moed en actie huist. Een kind dat graag sport en heel actief is wordt ook wel ene buikkindje genoemd.
Het hartcentrum is de plek van liefde en compassie. Het hartkindje kun je herkennen doordat het het liefst buiten speelt of knutselt met vriendjes
Het hoofdcentrum is de plek van intuïtie en kennis. Een kind dat veel nadenkt en taal en rekenen fijn vindt is een echt hoofdkindje


Het mooiste zou zijn als hoofd buik en hart in harmonie is en daar wordt dan ook aan gewerkt in dit boek. Dit kan door middel van de (speelse) ademhalingsoefeningen die in dit boek staan of door de zintuigen te prikkelen en te oefenen door bijvoorbeeld naar muziek, regen, belletjes te luisteren of geblinddoekt allerlei geuren te ruiken, allerlei verschillende dingen laten voelen, enz.

Maar ook leren ze hun fantasie te gebruiken, de oefeningen daarvoor zijn erg leuk. Persoonlijk vind ik de oefeningen met de kristalspiegel erg goed. Hierdoor leren kinderen hun gevoelens te herkennen en te omschrijven. Zo leren ze onderscheid te maken tussen boos en verdrietig, bang zijn en veiligheid enz.


Al met al is het een boek dat duidelijk maakt wat de voordelen kunnen zijn van meditatieve oefeningen. Het is wel duidelijk dat een kind dit niet alleen kan doen. Daarvoor is de taal toch te volwassen en zijn de oefeningen regelmatig dusdanig gemaakt dat begeleiding nodig is, al is het alleen al om de verhalende oefeningen te begrijpen en uit te voeren. Het is echt een boek waarbij samenwerking nodig is. Kortom de titel Helemaal jij ... samen wij is precies wat er in dit boek gebeurt.


Het is vermoedelijk wel een boek dat voornamelijk door mensen gebruikt gaat worden die al affiniteit hebben met meditatie en dergelijke.
Enig minpuntje, de achtergrondgeluiden bij de luistertekst is soms wat luid. Verder is het een prima boek voor kinderen om zich wat meer staande te kunnen houden is deze hectische maatschappij.


Zie ook het inkijkexemplaar klik HIER


Anne-Marie van Herck is master in de psycho-energatica en begeleidt kinderen en volwassenen in hun intuïtieve ontwikkeling en innerlijk leiderschap.

ISBN 9789002275678 | Hardcover met leeslint | 96 pagina's | Davidsfond Infodok | 29 december 2022
Afmeting 20.2 x 25,7 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 20 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De bizarste beesten ooit
Illustraties: Maude Guesné
Tekst: Tim Flannery mmv Emma Flannery


Tim Flannery is behalve bioloog ook paleontoloog. Al jong ontdekte hij in Melbourne fossielen en raakte geboeid: hij was verbijsterd door het feit dat die fossielen overblijfselen waren van dieren die misschien wel 400 miljoen jaar oud waren! Dus ging hij paleontologie studeren. In dit boek wil hij die kennis met ons delen.
Net als hij ben je verbijsterd als je leest hoe lang er al dieren op onze planeet leefden. En wat voor dieren! Natuurlijk zijn er geen foto’s van, en moeten we het doen met de overblijfselen. Aan de hand van die fossielen, bodemonderzoek en door ze te vergelijken met dieren die in onze tijd leven, zijn wetenschappers heel wat te weten gekomen.


Om alles in goede banen te leiden begint Tim Flannery zijn boek met een uitleg van begrippen. Achterin vind je ook een woordenlijst, maar het is heel handig dat er in het begin al het een en ander uitgelegd wordt:


Wat is een fossiel precies? Wat voor soorten zijn er?
Wie zijn de mensen die fossielen onderzoeken?
Waar vind je de mooiste fossielen en hoe kom je er achter wat het kan zijn?


Dan vertelt hij dat de aarde 4,5 miljard jaar oud is. Onvoorstelbaar is dat. Letterlijk.
En hoe kun je vervolgens een beetje volgen welke dieren en andere levensvormen er zoal waren in welke periode?
Daarvoor vertelt hij over de indeling die men gemaakt heeft: het precambrium, het paleozoïcum, het mesozoïcum en het cenozoïcum.


In een schema kun je een beetje zien hoe dieren zich ontwikkelden, hetgeen in de pagina’s die volgen nader uitgewerkt wordt.
Tussendoor vind je hoofdstukken die gaan over wetenschappers. Ook over enkelen die de wetenschappelijke wereld voor de gek gehouden hebben. En over Darwin, die eerst niet geloofd werd, maar wiens evolutietheorie tot op de dag van vandaag de norm is.


Onze eerste voorvader leefde zo’n 4 miljard jaar geleden. Men noemt hem LUCA (Last Universal Common Ancestor). Er zijn geen fossielen van deze cel. Men weet van zijn bestaan doordat alle levende wezens op aarde gemeenschappelijke genen hebben: oude genen die hun basis vinden in LUCA.
Het is te veel om alle dieren op te noemen die in dit boek genoemd worden, maar natuurlijk zijn daar de dinosauriërs bij. Zij leefden in het mesozoïcum. Hun einde werd veroorzaakt door de inslag van een enorme komeet, waardoor er tien jaar lang flinke kou en duisternis heerste.


Daarna kwam het tijdperk van de mens. Niet meteen, pas 2,5 tot 3 miljoen jaar geleden ontwikkelde zich een mensachtige uit de primatenfamilie.
In Indonesië ontdekte men de Homo floresiensis. Die bleek bij nader onderzoek geen voorouder, maar een aparte mensensoort. Deze mens leefde 100.00 tot 50.000 jaar geleden.
En dan de Neanderthaler, 300.000 tot 28.000 jaar geleden. De kans is groot dat de moderne mens DNA van de Neanderthaler in zijn genen heeft. Hij is wèl een voorouder dus.
In dezelfde periode leefden er ook vele dieren, te veel om op te noemen. Daarbij hoorde zeker ook de mammoet. Men heeft tekeningen van deze dieren teruggevonden in grotten.


Dit boek omvat héél veel kennis. En nog meer vragen. Het is zo opgezet dat je kunt snuffelen: geen lange lappen tekst, maar informatie in kleinere kaders, bijvoorbeeld met de naam Flannery-feiten. En: ook heel belangrijk: de vormgeving wat betreft kleur en afbeeldingen: er is geen pagina saai te noemen. Het is een pittig boek, maar wel een dat jaren mee gaat!
Daarom is het achterin opgenomen register heel handig.


Na Gek, gaaf, geweldig en Duik mee in de diepzee is er nu een derde boek in de serie Ontdek de Wereld. Dit keer heeft Tim samengewerkt met zijn dochter Emma, die in zijn voetsporen is getreden. Terwijl Tim in het boek de spits afbijt met een inleiding, is Emma degene die het geheel afsluit. Hun verhaal is persoonlijk. Ze vertellen hoe ze aan hun fascinatie voor fossielen komen, en wat voor onderzoek ze zelf gedaan hebben.


Tim Flannery (Melbourne, 1956) is een Australische zoogdierkundige, paleontoloog, milieukundige en milieu-activist vooral op het gebied van klimaatverandering.


ISBN 9789047713937 | hardcover| 256 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | januari 2023
Vertaald uit het Engels door Steven Blaas Afmeting: 19.7 x 26.0 | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 18 maart 2023

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Bevroren Planeet II
Illustraties: Kim Smith
Tekst: Leisa Stewart-Sharpe


De boeken in de serie BBC Earth zijn gebaseerd op de natuurfilms van Sir Attenborough.  Zijn naam is verbonden met de natuurdocumentaireseries van de BBC, Discovery Channel en The Open University. Na Blauwe planeet en Groene planeet is er nu Bevroren Planeet.


Dit is het verhaal over de Noordpool en de toendra’s, over de Zuidpool en de bevroren bergtoppen. Elk jaar is meer dan een vijfde van de aarde maandenlang een witte wereld, een bevroren wereld. En ook in die gebieden leven dieren.


Het boek begint met een summiere uitleg over hoe sneeuw en ijs ontstaan. En waarom we dit ijs hard nodig hebben. Het houdt namelijk de aarde koel. Als het zee-ijs verdwijnt, warmt de zon de aarde te veel op. Het is zo meteen duidelijk waarom het echt niet goed is dat het klimaat verandert. De opwarming van de aarde is uiteindelijk ook slacht voor de mens. Maar eerst lijden dieren er onder. Hun habitats verdwijnen. Een waarschuwing hiervoor en wat we er aan kunnen doen om het te stoppen staat achter in het boek.


Eerst lezen we over de prachtige natuur op de Noordpool. Over de ijsberen, de dolfijnen en de zeerobben. Dan volgt de Zuidpool, en daarna is er een deel dat gaat over de gebergten.
Ieder deel vertelt over hoe het er uit ziet en welke dieren je er tegen komt (mocht je er heen gaan…) om dan te vervolgen met verhalen, die ook veel info bevatten.
Op de Noordpool leeft bijvoorbeeld de kuifalk. In een met veel humor weergegeven verhaaltje staat hoe een kuifalk probeert een vrouwtje te versieren. De tekst en de afbeeldingen worden op een speelse manier over de pagina weergegeven.
Bij de bevroren bergen vind je het verhaal van de flamingo’s die in het Andesgebergte leven. Daar wordt als een strip weergegeven hoe het dier gaat vliegen.
Op Antarctica, de Zuidpool, komen weer heel andere dieren voor. Hier zijn de pinguïns heer en meester, maar ook de blauwe vinvis en… zeespinnen! leven daar.


Heel veel informatie en prachtige afbeeldingen, maar helaas ook een waarschuwing. De ijskappen smelten te snel en herstellen zich niet meer. Om te weten te komen hoe de natuur zich ontwikkelt aan de polen, en hoe erg het gesteld is met de veranderingen, daar zijn onderzoekers voor. Daar wordt achter in het boek aandacht aan besteed.
Ook in dit boek geen index, en geen paginanummering, maar wel een woordenlijst.


Leisa Stewart-Sharpe werkte als journalist voor ze kinderboekenschrijfster werd – nu schrijft ze non-fictie- en prentenboeken.
www.leisastewartsharpe.com


Kim Smith is een Canadese schrijver en illustrator. Ze illustreert met name kinderboeken, maar maakt ook artwork voor games, apps en animaties.
www.kimsmithillustration.com


ISBN 9789047713630 | Hardcover | 64 pagina’s | Uitgeverij Lemniscaat | februari 2023
Afmetingen: 24.7 x 29.7 cm | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 9 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Keizers van het ijs
Serie: Red de wereld
Illustraties: Catherine Rayner
Tekst: Nicola Davies


Op Antarctica woont onder andere de keizerspinguïn, die symbool staat voor de Zuidpool. En die dus nu, net als de Zuidpool zelf, bedreigd wordt door de opwarming van de aarde.


Als het herfst is op de Zuidpool, in april, gaat de keizerspinguïn op zoek naar het zee-ijs, dat vanuit de zee het land bedekt. Eenmaal aangekomen is de eerste stap tussen al die soortgenoten een partner zoeken. Mevrouw kiezerspinguïn luistert naar het getrompetter van de mannetjes en kiest die ene uit met wie ze voor nageslacht gaat zorgen. Als het baltsen tot tevredenheid heeft plaatsgevonden, legt ze een ei. Dat gebeurt meestal in mei. Dat ei wordt onmiddellijk door het mannetje ingepikt. Hij stopt het in zijn buidel en installeert zich om het uit te broeden. Hoe koud het ook is, hoeveel stormen er ook op steken, het mannetje houdt stug vol en blijft op zijn plek.


Zijn partner vertrekt, ze gaat het water in waar ze zich dik en rond eet, om dan terug te komen in juli, als hoogstwaarschijnlijk het ei uitgebroed is. Het gaat niet altijd voor iedereen goed, soms zijn de mannetjes verhongerd, of de eieren bevroren. Maar ‘onze’ keizerspinguïn heeft het getroffen: haar man en kind zijn er nog. Ze verzorgt ze samen met de vader tot de kleine zich kan redden. Dan zal het om en nabij september zijn, het is weer lente.


Zo hoort het te gaan. Maar het wordt steeds moeilijker: het ijs is aan het verdwijnen. Het broedgebied wordt kleiner en kleiner. Er komt misschien een tijd dat ze geen geschikt plekje meer vinden om hun ei uit te broeden. Daar moet het ijs glad zijn om over te lopen en te glijden. Het moet vlak bij, en laag genoeg zijn, zodat ze er vanuit het water op kunnen springen. En het moet er lang genoeg liggen natuurlijk. Tot september.

Dit is het mooie verhaal over een bijzondere vogel. Maar dit dier wordt bedreigd, en daarom verschijnt dit boek in de serie ‘Red de wereld’. En daarom staat er ook een hoofdstuk in dat vertelt wat er fout gaat nu het klimaat aan het veranderen is. En: wat we kunnen doen om het te stoppen.
Halley Bay in de Weddellzee was ooit de grootste keizerspinguïnkolonie. Maar dat gebied is helaas verdwenen. Daar broeden dan ook geen pinguïns meer.


Hopelijk komt het nooit zover dat we moeten zeggen: ‘Ach, we hebben de plaatjes nog.’
Hoe mooi ze ook zijn in dit boek.
Nicola Davies schreef het verhaal in voor kinderen begrijpelijke taal, en Catherine Rayner maakte de prachtige afbeeldingen.
Er is een voorwoord (voor volwassenen) voor in het boek, van D. Phil Trathan, een klimaatwetenschapper, waarin uitgelegd wordt dat men met behulp van satellieten kan zien waar zich keizerspinguïns bevinden.


Nicola Davies (1958) is zoöloog en presenteerde het televisie-programma The Really Wild Show op de BBC en Animal Planet. Ze schreef eerder het boek Wild About Dolphins, waarin ze haar ontmoetingen met dolfijnen beschrijft tijdens haar wetenschappelijke expedities.
Catherine Rayner (1982) is een in Edinburgh woonachtige Britse illustrator en schrijfster van kinderboeken. Ze werd geboren in Harrogate in 1982 en groeide op in Boston Spa, waar ze later studeerde aan Leeds College of Art en Edinburgh College of Art.

ISBN 9789047714415 | Hardcover | 32 pagina’s | Uitgeverij Lemniscaat | februari 2023
Afmetingen: 26.7 x 29.5 |Illustraties van Catherine Rayner | Leeftijd 6+

© Marjo,  8 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kleine hartjes en grote gevoelens
Illustraties: Hélène Jorna
Tekst: Nathalie Depoorter


"Dit boek gaat over gevoelens. Gevoelens dat zijn alle dingen die je voelt. Dat wist je waarschijnlijk al. Maar wist je dat je beter kunt voelen met je ogen dicht?"


Deze openingszinnen maken dat je gelijk nieuwsgierig wordt. Hierna kun je het gelijk uitproberen. Kijk je vader of moeder, de juf of meester of opa en oma, maar eens lief aan, misschien willen zij wel aan je voorlezen wat je allemaal kunt voelen met je ogen dicht.


Je kunt een lieveheersbeestje over je arm voelen lopen. Of voelen hoe zacht je haren zijn. Maar dat zit allemaal aan de buitenkant van je lijf.
In je lijf kun je ook andere dingen voelen, zoals honger of dorst hebben en als je gevallen bent voel je soms pijn en als er iets kriebelt moet je krabben want dan heb je jeuk.
Maar je kunt ook andere dingen voelen die meer van binnen zitten zoals je blij of verdrietig voelen of boos of bang.


In het verhaaltje over de verjaardag van Molly merk je bijvoorbeeld dat gevoelens heel verschillend kunnen zijn. Molly heeft eindelijk een hond gekregen en ze is helemaal blij. Als ze tijdens het uitlaten Romeo tegenkomt is hij helemaal niet blij. Hij is bang voor de hond!
's Middags wordt het verjaardagsfeestje gehouden maar dan meldt Flor zich af, hij is ziek en kan niet komen. En dan is Molly boos, want een feest zonder Flor is helemaal niet leuk!


Toch ontdekt  Molly op haar eerste schooldag weer heel andere gevoelens. Ze hebben een nieuwe meester en die vertelt dat hij wat zenuwachtig is! En haar klasgenootjes laten ook zien wat ze allemaal voelen. Je kan zelfs verliefd zijn maar wat is dat eigenlijk? Is dat wat anders dan iemand lief vinden? En hoe zie je eruit als je verdrietig of blij bent? Moet je dan heel hard huilen of lachen? En kun je om verschillende dingen lachen of huilen? En wat gebeurt er in je lijf als je verlegen bent of verliefd? Wat voel je dan?


Al die gevoelens maken het boek enorm leuk om te lezen want natuurlijk herken je veel dingen. Er staan ook een heleboel vragen over gevoelens in en je kunt de soorten-mens-o-meter invullen waardoor je onder andere ook veel over jouw eigen gevoelens ontdekt. De twee katten van Molly vragen ook van alles aan je, dat maakt het (voor)lezen extra leuk.
De illustraties van Hélène Jorna vullen de tekst geweldig aan. Ze zijn vrolijk en grappig en laten goed allerlei gevoelens zien.
Kortom, een uitstekend boek dat veel van jouw gevoelens duidelijk maakt!


Een boek uit de serie Kriebels in je buik - kinderen en seksualiteit.
De seksualiteit kwam overigens niet voor in dit boek.


ISBN 9789044840636 | Hardcover | 48 pagina's | Clavis | 21 juni 2021
Afmeting 25,6 x 26,7 cm | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Dettie, 16 februari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER