Non-fictie jeugd

Helemaal jij ... samen wij
Illustraties Sassafras de Bruyn
Tekst: Anne-Marie van Herck


Een boek voor kinderen én ouders, begeleiders of leerkrachten dat begint met drie meditatieve verhalen waarvan aangeraden wordt die eerst via de bijgeleverde QR-code te beluisteren. Heb je geen mogelijkheid om de QR code te openen dan kunnen de verhalen ook (voor) gelezen worden want de teksten staan ook in het boek. Het boek leert een kind naar binnen te gaan en allerlei zaken over zichzelf te ontdekken.


In het eerste verhaal leren kinderen de drie superkrachten kennen die ze in zich heeft. Door middel van ademhaling en zich voor te stellen dat hun lievelingskleur naar hun hoofd gaat.
Daarna ademt het kind de kleur naar het hart en weer later naar de buik. Het kind ontdekt dat het daar rustig van wordt. De kinderen leren zo dat als er iets akeligs is dat je dan door adem te halen en in gedachte naar die plekken in je lijf gaat, alles wat minder zwaar is.


Daarna volgen de verhalen Reis door de aarde waarbij vooral de zintuigen geprikkeld worden en daarnaast gebruik wordt gemaakt van een kristalspiegel die allerlei facetten van emoties laat zien.
Het verhaal Sterrenlicht is echt een avontuur. Het laat een kind het bijzondere van de natuur beleven. Het zand, de lucht, de wolken, de sterren de maan. Alles wordt op een heel bijzondere manier beleefd.


Naar aanleiding van deze verhalen worden allerlei oefeningen gedaan, veelal met een ouder of begeleider die inspeelt op de verhalen die verteld zijn. Er wordt bijvoorbeeld verteld dat de drie krachtcentra (hoofd, buik, hart) niet even sterk ontwikkeld zijn.
Het buikcentrum is de plek is waar moed en actie huist. Een kind dat graag sport en heel actief is wordt ook wel ene buikkindje genoemd.
Het hartcentrum is de plek van liefde en compassie. Het hartkindje kun je herkennen doordat het het liefst buiten speelt of knutselt met vriendjes
Het hoofdcentrum is de plek van intuïtie en kennis. Een kind dat veel nadenkt en taal en rekenen fijn vindt is een echt hoofdkindje


Het mooiste zou zijn als hoofd buik en hart in harmonie is en daar wordt dan ook aan gewerkt in dit boek. Dit kan door middel van de (speelse) ademhalingsoefeningen die in dit boek staan of door de zintuigen te prikkelen en te oefenen door bijvoorbeeld naar muziek, regen, belletjes te luisteren of geblinddoekt allerlei geuren te ruiken, allerlei verschillende dingen laten voelen, enz.

Maar ook leren ze hun fantasie te gebruiken, de oefeningen daarvoor zijn erg leuk. Persoonlijk vind ik de oefeningen met de kristalspiegel erg goed. Hierdoor leren kinderen hun gevoelens te herkennen en te omschrijven. Zo leren ze onderscheid te maken tussen boos en verdrietig, bang zijn en veiligheid enz.


Al met al is het een boek dat duidelijk maakt wat de voordelen kunnen zijn van meditatieve oefeningen. Het is wel duidelijk dat een kind dit niet alleen kan doen. Daarvoor is de taal toch te volwassen en zijn de oefeningen regelmatig dusdanig gemaakt dat begeleiding nodig is, al is het alleen al om de verhalende oefeningen te begrijpen en uit te voeren. Het is echt een boek waarbij samenwerking nodig is. Kortom de titel Helemaal jij ... samen wij is precies wat er in dit boek gebeurt.


Het is vermoedelijk wel een boek dat voornamelijk door mensen gebruikt gaat worden die al affiniteit hebben met meditatie en dergelijke.
Enig minpuntje, de achtergrondgeluiden bij de luistertekst is soms wat luid. Verder is het een prima boek voor kinderen om zich wat meer staande te kunnen houden is deze hectische maatschappij.


Zie ook het inkijkexemplaar klik HIER


Anne-Marie van Herck is master in de psycho-energatica en begeleidt kinderen en volwassenen in hun intuïtieve ontwikkeling en innerlijk leiderschap.

ISBN 9789002275678 | Hardcover met leeslint | 96 pagina's | Davidsfond Infodok | 29 december 2022
Afmeting 20.2 x 25,7 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 20 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Vandaag, ergens op aarde
Illustraties: Margaux Samson Abadie
Tekst: Lucy Brownridge

Natuur is natuurlijk iets wat er niet alleen altijd al was en voort zal duren, het is ook iets wat steeds verandert en overal anders is.
Het hele jaar door is er ergens op aarde wel iets aan het gebeuren. Je hoeft eigenlijk maar naar buiten te kijken, in je nabije omgeving, maar natuurlijk gebeuren er ook dingen in andere landen. Overal dus.


In dit boek vind je verhalen over de kringloop, over de natuur van het individuele dier dat gehoorzaamt aan de ‘regels’ die bij de specifieke soort horen, en over hun natuurlijke drang tot voortplanten.


Lucy Brownridge heeft er een bijzondere vorm voor gevonden. We gaan het hele jaar door, van januari tot december, en steeds vertelt ze over een bepaald dier. De keuze moest daarbij beperkt worden, dat is logisch, maar wel jammer. Er gebeurt nog zoveel meer!
Maar ook met deze beperkingen ligt hier een fantastisch mooi boek, mede te danken aan de Franse tekenares Margaux Samson Abadie, die prachtige kleuren heeft gebruikt, passend bij het seizoen en bij wat er verteld wordt.
Laten we een voorbeeld nemen, december, dat is het nu tenslotte:

Er zijn vier verhalen:
- een nachtuil in Portugal, die dit keer overdag jaagt. Hij neemt wel een risico, zo in het daglicht, maar zijn prooi zit nu ook niet open en bloot in het veld! De muisjes zitten immers verstopt in hun holletjes waar ze als het goed is gezorgd hebben voor een voorraad.
- een kever in Namibië, waar het juist erg heet en droog is. Hij moet erg veel moeite doen om toch wat te kunnen drinken, het enige namelijk is een mistdruppel, die hij zelf moet gaan 'vangen' hoog op een berg.
- en dan gaan we naar Noorwegen, om naar het prachtige Noorderlicht te kijken. Met een uitleg over wat dit verschijnsel veroorzaakt.
- het vierde verhaal speelt zich af in Schotland. In de Schotse Hooglanden ligt sneeuw, het is een mooie witte wereld. Maar waar heeft de eekhoorn zijn eten ook al weer verstopt?

Zo worden voor iedere maand mooie verhalen verteld, in korte tekstjes  die geïntegreerd zijn in de afbeeldingen die een of twee pagina’s beslaan. Ze staan bijvoorbeeld op een rots, of een vleugel, of een boomstronk dient als ondergrond.

Het is een genot om in dit boek te lezen en alles eens goed te bekijken, en je leert er ook veel van. Wist je dat er een plant bestaat die niet kan ontkiemen zonder vuur?
En dat er behalve het bekende noorderlicht ook zuiderlicht bestaat? En dat er een kikker bestaat die helemaal bevriest, zodat je denkt dat hij het niet gered heeft in de barre winter. Maar dat hij dan ontdooit? Een leuk weetje is dat apen ook in bad gaan! En zo schattig die haas die wit kleurt als de sneeuw valt!
Of die krabben die zich in een rij opstellen om de beschikbare huizen (=schelpen) te verdelen!

En zo nog een heleboel meer. Wonderbaarlijk!

Lucy Brownridge is auteur, bekend van Cat family Christmas , een flapjesboek; Dinorama (2021) en Portrait of an artist Claude Monet.

Margaux Samson Abadie, ook bekend als Nano Fevrier, is een Franse illustratrice. Ze ontwerpt ook stoffen en kinderkleding. Ze put haar inspiratie uit de natuur, jeugdherinneringen, folklore, reizen, literatuur, film en muziek.

ISBN  9789047714545 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | augustus 2022
Vertaling uit het Engels door Steven Blaas | Afmeting 26,6 x 31,1 cm | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 23 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Waarom heeft een hond een staart?
Illustraties: Hilky Helmantel
Tekst: Marja Baeten


Ja waarom heeft een hond eigenlijk een staart? Niels, Meyra, Julie, Jim en Fatima bedenken alle vijf een antwoord. Maar welk antwoord is goed?
Dat lezen we op de volgende twee pagina's. En wat blijkt? Honden gebruiken hun staart om met andere honden - en mensen - te praten! Aan hun staart kun je zien hoe vrolijk, blij, rustig of bang ze zijn. En wist je dat een hond ook op verschillende manieren kan kwispelen?
Andere dieren hebben ook een staart en die gebruiken ze soms voor heel andere dingen, en dat kun je ook in dit boek lezen.


En waarom heeft een poes snorharen en waarom slaapt een hamster overdag?
En hoe weet je of er een kuiken in een ei zit?
En wist je dat konijnen hun keutels opeten? Best wel vies toch... of niet? Ze hebben er een goede reden voor.
En wist je dat andere dieren ook hun poep opeten?
En waarom krijgen muizen en andere dieren zoveel jonkies en waarom krijgt een olifant maar één jong?


Op al deze vragen krijg je antwoord en nog veel meer dan dat!
Er is ook heel veel uitleg bij en niet te vergeten ontzettend leuke tekeningen van Hilky Helmantel die alles nóg duidelijker maken.


Het boek is een deel uit de geweldige serie Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Eerdere titels die verschenen: Wie maakt de vieze trein schoon?, Waar komt die banaan vandaan?, Waarom is een blauwe plek blauw? en Wie schildert het zebrapad?


De opzet van al deze boeken is gelijk. Eerst wordt een vraag gesteld, dan proberen vijf kinderen een antwoord te bedenken en uiteindelijk volgt het antwoord op de vraag en de uitleg. Dit alles is in een kleurig jasje gestoken en wordt begeleidt door glasheldere afbeeldingen.
Ontzettend fijne serie voor de leergierige, nieuwsgierige aagjes onder ons.


ISBN 9789044847390 | Hardcover | 27 pagina's | Clavis | 31 oktober 2022
Afmeting 26,7 x 25,6 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 21 november 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Alles over sociale media
Illustraties: Katinka VanderSande
Tekst: Kathleen Van Royen & Fran Vanseveren


Sociale media, wat zijn dat eigenlijk? Dat zijn dus:


'Alle websites of apps zijn waarop je andere mensen kunt ontmoeten. Je kunt er filmpjes, foto's en berichten delen. Vaak kunnen anderen dan reageren en ze verder delen. Je kunt ook berichtjes naar elkaar sturen.'


Er wordt precies vermeld wat je moet doen om je aan te melden bij de sociale media én dat je dertien moet zijn om de sociale media te mogen gebruiken! (Dus eigenlijk best wel vreemd dat dit boek geschikt is voor kinderen vanaf 8+)

En OMG we lezen ook wat digi-taal is en dat het 'wss egt' leuk is om emoji's te gebruiken (die gezichtjes die knipogen of lachen en zo)
We leren ook waarom je Hashtags (#) gebruikt.

Maar waarom vinden we sociale media zo leuk? Nou daar zijn een heleboel redenen voor die allemaal genoemd worden in het boek.
En zitten we niet teveel op sociale media?
En is het eigenlijk wel goed voor ons?
En kun je verslaafd raken aan sociale media?
En wat weten sociale media allemaal over ons?
En kun je zomaar alles plaatsen op sociale media?
En waarom hoef je niet te betalen voor sociale media?

Op deze vragen (en meer) krijg je allemaal antwoord.


Maar ook wordt verteld hoe je beroemd kunt worden op internet.
En wat zijn influensers?
En zijn ze echt zo rijk?
En waarom lijkt alles zo perfect op social media?
En wat zijn challenges eigenlijk?


Er zijn ook minder leuke kanten aan sociale media.
Je kunt behoorlijk online gepest worden en wat is online pesten eigenlijk? wat kun je eraan doen als je online gepest wordt?
En heb je wel eens van bodyshaming gehoord? Weet je wat dat is?
En klopt het allemaal, is het allemaal waar wat we op sociale media zien? Hoe weten we of iets nepnieuws is? En hoe kun je nepnieuws herkennen? Want dat is toch wel belangrijk om te weten.

In mooie heldere hoofdstukken worden al deze dingen uitgelegd en het leuke is dat je na elk hoofdstuk jezelf kunt testen om te zien of je alles goed begrepen hebt!
Het is echt een heel fijn boek, ik heb er zelf tenminste heel veel door geleerd! Hopelijk jullie ook!


ISBN 9789401484336 | Hardcover | 72 pagina's | NUR 218/248 | Lannoo | 23 augustus 2022
Afmeting 19,7 x 24,7 cm | Leeftijd 8+

© Dettie, 2 november 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Superdierenkrachten
Nick Crumpton

Verbaas je je ook wel eens over het feit dat er zo heel veel verschillende soorten dieren zijn? Waarom heeft de een zo’n lange nek? Waarom kunnen niet àlle dieren – inclusief de mens - vliegen? Hoe kan het dat sommige diersoorten beschikten over de mogelijkheid tot echolocatie nog voor de mens dat uitgevonden had?

Als je het antwoord op die vragen hebt, meld je dan bij Dr. Crumpton!
Deze wetenschapper heeft namelijk nog lang niet alle antwoorden op het wonder van de evolutie. Want daar zit het hem dus: de evolutie is voor alle diersoorten anders.
Maar hij kan wel boeiend vertellen over al deze verschillen, en dat doet hij in dit boek.
De evolutie is er om dieren te helpen overleven. In de natuur geldt namelijk dat je leeft om opgegeten te worden. En natuurlijk wil geen enkel dier dat dat gebeurt! Dus hebben ze een soort bescherming ontwikkeld: ze hebben bijvoorbeeld een pantser: dat kunnen schubben zijn, of botten. Of een pantsering van keratine het materiaal waar onze nagels ook van zijn. Of ze hebben een manier ontwikkeld waardoor ze giftig zijn voor andere dieren.
Of ze kunnen hard rennen, of ja, zweven en vliegen dus.
Superkrachten hebben ze. Wonderlijke feiten en interessante wetenswaardigheden volop in dit boek.

Een kangoeroe ontwikkelde 15 miljoen jaar geleden zijn sterke achterpoten zodat hij weg kon springen van zijn belagers.
De reuzenmiereneter heeft een tong van wel 60 centimeter, om door te kunnen dringen in een mierenhoop.
En wat denk je van de dieren de onder de grond leven? Ook een manier om veilig te zijn! En omdat het daar donker is hebben ze zich geëvolueerd tot dieren met sterke graafpoten.

Als je bedenkt dat de eerste dieren er al bijna 650 miljoen jaar geleden waren, namelijk zeesponsen, dan kun je misschien begrijpen dat er zoveel verschil is.
Maar allemaal hebben ze een eigen superkracht ontwikkeld, om te kunnen overleven. Het is ook verbazingwekkend dat er dieren zijn die niets met elkaar te maken hebben en zelfs in verschillende leefgebieden leefden soortgelijke superkrachten ontwikkeld hebben!
Gieren van de Oude Wereld en van de Nieuwe Wereld zien er wel bijna hetzelfde uit, maar ze zijn niet eens aan elkaar verwant. Die van de Oude Wereld horen in de stamboom van haviken en arenden, en die van de Nieuwe Wereld zijn geëvolueerd uit langpootooievaars.
Zoals een pterosauriër ook geen familie is van de dinosauriër is.

Het is een wonder, evolutie, maar het is wel duidelijk dat nog lang niet alles daarover bekend is.

Ieder dier is op een eigen manier een wonder. In dit boek zie je heel veel dieren die je misschien (nog) helemaal niet kent. Een volaticotherium (een vliegend zoogdier uit de oudheid), een Nimraviuda (ook deze leefde meer dan 20 miljoen jaar geleden), maar ook nog levende dieren als
aardwolven of Soledodons.
Evolutie, het blijft altijd maar doorgaan. Steeds opnieuw veranderen levende wezens om te kunnen overleven.

Nick Crumpton is een Britse zoöloog en kinderboekenschrijver.
Viola Wang is een kinderboekenschijver en illustrator van Chinese afkomst.

ISBN 9789047714514 | hardcover| 47 pagina's | Uitgeverij Moon| oktober 2022
Illustraties van Viola Wang
Leeftijd vanaf 12 jaar.

© Marjo, 1 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Wij zijn de wereld
Jostein Gaarder


Lieve Leo, Aurora, Noah, Alba, Julia en Máni,

Ik ben achter de computer gaan zitten omdat ik jullie een brief wil schrijven. Wel ben ik een beetje zenuwachtig, want het voelt wat raar om op deze manier contact met jullie te leggen.
Het idee erachter is dat deze brief ook kan dienen als een klein boekje dat andere mensen kunnen lezen. Zo’n tekst die iedereen kan lezen, ook al is die in de eerste plaats geschreven voor één iemand, of voor hooguit enkele personen in het bijzonder, wordt ook wel een ‘open brief’ genoemd.


Zo begint Wij zijn de wereld, geschreven door Jostein Gaarder als persoonlijke brief aan zijn kleinkinderen. Jostein Gaarder probeert de wereld, de planeet aarde en het heelal te begrijpen en neemt je mee in zijn gedachtespinsels. Dat doet hij op een heel natuurlijke manier. Vanuit allerlei persoonlijke ervaringen probeert hij aan zijn kleinkinderen en zo ook aan ons duidelijk te maken dat we door de juiste vragen te stellen een positieve invloed kunnen hebben op het voortbestaan van de planeet waarop wij leven.


De meeste kleinkinderen van Gaarder zijn nog te jong om dit schrijven te begrijpen en je moet als volwassen lezer ook echt scherp blijven als je dit boek gaat lezen. Er staan zoveel diepzinnigheden vermeld, dat je beter een hoofdstuk per keer kunt lezen om alle vragen die het bij je oproept te verwerken, is mijn ervaring.


Volgens Gaarder is de belangrijkste filosofische vraag in onze tijd hoe we de menselijke beschaving in stand kunnen houden en de essentiële levensvoorwaarden op onze eigen planeet kunnen beschermen. Rondom deze vraag draait eigenlijk Wij zijn de wereld.
Heel actueel en een aanrader voor iedereen die van een diepzinnige uitdaging houdt.


ISBN 978 90 261 6161 2 | NUR 320 | Hardcover| 197 pagina’s | Uitgeverij De Fontein | 20 september 2022
Wij zijn de wereld is vertaald door Lucy Pijttersen | leeftijd 14+

© Els ten Voorde, 8 oktober 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het giraffenseizoen
Serie Red de wereld, deel 1
Illustraties: Emily Sutton

Tekst: Nicola Davies


Natuurbeschermer en boer Kisilu Musya vertelt samen met Nicola Davies het verhaal over de giraffe.
Ooit, lang geleden – en nee, het is geen sprookje! – leefden er vele giraffen in Afrika.
Als het regenseizoen begon kwamen ze aangewandeld, ieder jaar weer.
De mensen waren blij:

‘Hun schoonheid is een zegen voor ons land.’ zeiden ze.


En mooi zijn ze zeker! Emily Sutton tekent de dieren misschien wat geromantiseerd, maar wie ooit echt naar een giraffe heeft gekeken weet dat ze echt van die prachtige ogen hebben. Hun lange nek is gracieus en ze bewegen statig. Maar ze kunnen ook vechten: met die lange nekken slaan de mannetjes elkaar om de oren: de sterkste wint het vrouwtje.
Maar over hun uiterlijk en gedrag wordt in dit boek niet echt uitgeweid, het komt wel aan de orde, in het kort. Dit boek gaat vooral over hoe de mens de leefwereld van de giraffe veranderd heeft, en hoe het komt dat er nu nog maar zo weinig van over zijn.


Klimaatverandering betekende da er minder regen viel. Als dan de mens ook nog jaagt op de giraffe, en gaat wonen op het terrein waar de bomen stonden, dan heeft de giraffe daar niets meer te zoeken. Die bomen vormen immers hun voedsel!
Na een jaar van droogte is er geen voedsel meer, en blijven de giraffen weg.


‘Ooit was het regenseizoen het giraffenseizoen’


Is dat nu voorgoed voorbij? Zullen er binnenkort geen giraffen meer leven in Afrika?
Gelukkig kan Nicola Davies haar verhaal hoopvol eindigen en is het verhaal van de giraffe nog niet afgelopen.
Dat kost inspanning. Ook daarover vertelt Davies.
In het nawoord staat een uitgebreidere uitleg – alleen tekst. Daar staat ook de webpagina vermeld https://giraffeconservation.org
En er staan tips wat kinderen zelf kunnen doen om te zorgen dat giraffen niet uitsterven in heel Afrika. Dat geldt natuurlijk voor heel veel dieren, misschien komen daar ook nog boeken over.

Dit is namelijk het eerste deel van een serie prentenboeken waarin Nicola Davies, steeds met een andere illustrator, het verhaal van een diersoort in deze tijd van klimaatverandering onder de loep zal nemen.
De paginagrote illustraties zijn heel mooi om naar te kijken, en als een voorlezer de tekst daar bij aanlevert zal een kind zeer zeker dit mooie dier willen helpen!


Nicola Davies is een Engelse zoöloog en schrijver. Ze was een van de oorspronkelijke presentatoren van het BBC-kinderprogramma The Really Wild Show. Meer recent heeft ze naam gemaakt als kinderboekenschrijfster.


ISBN 9789047714422 | Hardcover |28 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | december 2022
Vertaald uit het Engels door Steven Blaas | Afmeting 26.7 X 26.7 cm | Leeftijd 6+

© Marjo, 9 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Plant
Illustraties: Sara Boccaccini
Tekst: Rizanino Reyes


Superhelden zijn planten absoluut, zoals Riz Reyes al in het voorwoord stelt.
Als je leest en ziet hoe zij leven, dan sta je versteld! Hoe zo’n bloem als een narcis - toch heel gewoon! – het toch maar klaarspeelt om altijd maar weer te overleven. Hij is niet voor niets de voorbode van de lente: tijdens de winter maakt hij onder de grond wortels aan om dan in het voorjaar weer fier zijn kopje boven de grond te steken.


En wist je dat narcissen het symbool zijn van kankerorganisaties? Dat is ook niet voor niets: wetenschappers zijn druk doende te onderzoeken hoe narcissenbollen wat betreft deze akelige ziekte nuttig kunnen zijn. Je kunt narcissen makkelijk binnen kweken om ze al vroeg te laten bloeien. Dat staat in het boek beschreven. Ook wordt er verteld over familieleden van de narcis die behoort tot de Amaryllidaceae. Een ui en bieslook horen ook tot deze familie, en het sneeuwklokje ook!


Als je ook nog een kader leest dat vertelt over de geschiedenis van deze  bloem - wie ze voor het eerst beschreef en hoe hun populariteit zo gegroeid is - dan weet je genoeg over deze bloem om te beseffen dat dat leuke gele bloempje heel bijzonder is! Behalve narcissen worden op eenzelfde manier ook een muntplant, sla (!), paddenstoelen tomaten en wortelen beschreven. En als je alles wil weten over de ananas of boerenkool kom je ook aan je trekken. Appels, natuurlijk die ook! En pompoenen en orchideeën.


Zoveel moois, zoveel weetjes. Bij iedere nieuwe plant staat vermeld waarom deze bepaalde plant een superheld is, en lees je over hun familie en over hun geschiedenis. En bij iedere plant staat beschreven hoe je hem zelf thuis kan kweken. Dat zal met de ene plant makkelijker gaan dan met een andere, maar het kan allemaal.
Het is dan misschien niet genoeg om van te eten, een appelboom heeft tijd nodig en boerenkool moet je volop zaaien wil je er een goed maal van kunnen bereiden. Maar het is alleen al leuk om te zien hoe een plant groeit.


Het hoofdstuk over de theeplant is erg boeiend: hoeveel soorten er zijn, en wat de voordelen van thee zijn, erg leuk om dat te lezen. En proberen maar!
Want ook thee kun je zelf opkweken! En wist je dat een camellia familie is van de theeplant?


Dit boek staat zo vol met informatie dat het je duizelt! Maar gelukkig staat alles in kleine kadertjes, die vaak gekleurd zijn in zachte tinten, fijn voor je ogen. En er staan veel afbeeldingen bij, realistisch en rustig van kleur: bij de meeste planten zijn er alle tinten groen, vooral bij de boerenkool natuurlijk en bij de wortel meer oranje…


De omslag is erg mooi. Je ziet kleurige bloemen, ook de letters van “Plant’ zijn opgebouwd uit bloemen, op reliëf.


Riz Reyes is tuinbouwkundige en onderwijzer. Hij werd geboren op de Filipijnen waar zijn vader een fruitplantage had. Op zevenjarige leeftijd verhuisde hij naar de Verenigde Staten, waar hij allerlei nieuwe en vreemde bloemen leerde kennen.


ISBN 9789047714071 | Hardcover | 61 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2022
Vertaling uit het Engels door Steven Blaas | Afmeting 26,4 x 31,6 cm | Leeftijd vanaf 6 jaar

© Marjo, 20 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Wolvenhart
Suzanne Wouda en Annemarie van den Brink


Veertien verhalen over bijzondere dieren. (Al vertellen ze misschien meer over de manier waarop de mens met hen omging).
Het verhaal van de giraffe Zarafa bijvoorbeeld vertelt over de reis die een aantal mensen maakten met deze langnek in een tijd – het jaar 1824 - dat nog vrijwel niemand in Europa ooit een giraffe gezien had.
Zarafa werd geboren in Ethiopië en meteen na haar geboorte gevangen genomen. Ze was een geschenk van de gouverneur van Egypte voor de Franse koning, die hoopte dat Frankrijk hem dan zou steunen in de strijd tegen Griekenland. De reis ging door de woestijn en over de Middellandse Zee. Vanuit Marseille begon een voettocht verder naar Parijs. Onderweg hadden zij en haar oppassers veel bekijks natuurlijk en er is dan ook heel wat over geschreven. Zarafa belandde in de Jardin des Plantes, waar ze tot haar dood in 1845 veel publiek trok. Ze is opgezet en nog steeds te zien, in het natuurhistorisch museum in Rochelle.


Ook Hansken de olifant was een geschenk. Zij kwam uit Ceylon en werd verscheept naar Nederland. Dat was in het begin van de zeventiende eeuw, en toen was een olifant ook een onbekend dier. ‘Een monster’. Ze was een cadeau voor stadhouder Frederik Hendrik van Oranje, en werd eveneens als bezienswaardigheid tentoongesteld.
Voor de mensen toentertijd was dit een hele belevenis maar voor de dieren zelf betekende het een vroegtijdige dood. Men had immers geen idee wat een goede verzorging inhield. Hansken werd nog beroemder omdat ze getekend werd door een schilder die we nu nog steeds bewonderen: Rembrandt!


Misschien heb je wel eens gehoord van Hans, het paard dat kon rekenen? Ook een verhaal dat altijd weer verteld wordt. Net als dat over Japie, een gorilla in Artis, die zorgde voor afleiding zodat de Duitse bezetters die hem kwamen bezoeken niet ontdekten dat er mensen verstopt zaten in de apenrots.
Lees het verhaal van de duiven in de Tweede Wereldoorlog, die fungeerden als spion. Over de beroemde politiehond, Albert, die een standbeeld kreeg.
En over de beroemde stationskat Felix, die met zijn maatje Bolt het station in Huddersfield bewaakt.
Of dat van de big die kunst maakt: Pigcasso. Zowel Felix als Pigcasso hebben ook een facebookpagina!


De wolf van de titel van dit boek is Lobo. Hij is de man die op hem jaagt diverse keren te slim af, waardoor deze jager bewondering krijgt voor het dier. Lobo heeft niet voor niets geleefd, want de jager zal later schrijven:


‘Mijn grootste wens is mensen duidelijk te maken dat onze wilde dieren een waardevolle erfenis zijn die we niet mogen vernietigen.’


Moge de woorden van de jager niet alleen van toepassing zijn op wolven maar op alle dieren!


Annemarie van den Brink en Suzanne Wouda die samen ook Oorlog in inkt schreven, dat bekroond werd met een Vlag en Wimpel, hebben nu deze bijzondere, waargebeurde verhalen verzameld in een mooie bundel.
Achterin staat per verhaal vermeld waar de schrijvers hun informatie vandaan haalden, en zo kun je zelf ook nog verder lezen. Er staan ook jeugdboeken bij namelijk.


ISBN 9789021683560 | Hardcover| 144 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | september 2022
Illustraties door Marieke Nelissen | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 9 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Perron-
papegaaien en
krekelcriminelen

Op safari in de stad
Auke-Florian Hiemstra


Intrigerende ondertitel: Op safari in de stad. Maar als je dit boek begint te lezen blijkt je echt op een soort safari te gaan! Want zoals je bij een safari in Afrika net zo min precies weet wat je gaat zien, kijk je ook in de stad je ogen uit. Je moet alleen even weten waar je kijken moet.
Bioloog Auke-Florian Hiemstra legt dat prima uit, het is alsof je een spannend avontuur leest.


Maar de natuur in de stad is dan ook spannend! Lees maar:
Een meeuw die doodgemoedereerd een supermarkt binnenloopt en weer naar buiten gaat met een zak chips? Of een brutale meeuw die een haring uit de handen van een nietsvermoedende toerist ritst? Een walvis die in een stadsrivier rondzwemt?


In een station is altijd geluid: sissende geluiden van deuren die open of dicht gaan, fluitjes van de conducteur, en nog meer. Op een perron komen veel spreeuwen, omdat daar veel lekkers te vinden is. Een spreeuw imiteert geluiden: en daar is onze perronpapegaai!
Een wonderlijk verhaal, zoals er heel veel in dit boek staan. Maar allemaal echt!
(Als je wil weten wat een krekelcrimineel is: lees het boek!)


En had je enige notie waarom zoveel duiven op een enkel pootje rondhuppelen? Dat zijn slachtoffers van menselijk haar! Ongelooflijk, maar echt: als hun pootjes verward raken in onze haren raken de pootjes bekneld.
En wist je hoe gevaarlijk dat lieve poesje is als je die in de nacht gewoon over straat laat lopen? Door de kat zijn over de gehele wereld al 63 andere diersoorten uitgestorven, vooral vogels.
Het verhaal van de domino-mus staat er in, dat van de melkmezen, en een stuk over gierzwaluwen die never-nooit-niet zitten, maar altijd vliegen. De hele wereld gaan ze over, behalve als ze op hun nest zitten.


In de loop van de jaren hebben veel dieren en planten zich weten aan te passen aan het stadsleven. Evolutie dus.
Natuurlijk is er een hoofdstuk over meerkoeten, want de schrijver doet speciaal naar deze waterbewoners onderzoek. Promotieonderzoek. Wonderlijke dieren zijn dit, die geleerd hebben hun nesten te bouwen van afval. Onder andere een mondkapjesnest! In Naturalis is een enorme hoeveelheid nesten, gebouwd van de meest vreemdsoortige materialen.
Hiemstra vertelt hoe hij met andere vrijwilligers regelmatig de grachten in zijn stad (Leiden) schoonmaakt. De hoeveelheid troep is iedere keer weer schrikbarend.


In dertien hoofdstukken lees je erg veel over wat er in de stad allemaal gebeurt, dingen die je deels zelf kunt constateren. Ga naar buiten dus en kijk om je heen!
Zoals gezegd lezen de teksten als een trein, en daarbij is de vormgeving van dit boek erg mooi.
Geniet ook van de tekeningen en foto’s, en lees de extra kadertjes met speciale informatie.


Auke Florian Hiemstra, bioloog bij Naturalis, maakte dit prachtige boek eigenlijk voor kinderen, maar het is absoluut ook een aanrader voor volwassenen.

Annette Fienieg studeerde Grafiek aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht. Naast vrij werk (aquarellen, zeefdrukken) illustreert ze kinderboeken. Ze heeft al meer dan honderd boeken van tekeningen voorzien.


Zie ook  https://www.stoerleesvoer.nl/perronpapegaaien-en-krekelcriminelen


ISBN 9789021683454 | hardcover| 128 pagina's | Uitgeverij Ploegsma| september 2022
Illustraties van Annette Fienieg | Leeftijd vanaf 10 jaar.

© Marjo, 1 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Het grote insecten-
zoekboek

Erik van Bemmel


Dat wordt zoeken geblazen: zestien pagina’s heeft dit boek, en dan denk je dat je snel klaar bent? Nou echt niet: op iedere pagina is zoveel te zien, en valt zoveel te ontdekken!


Op de eerste pagina’s die je ziet begint dat al: er staan op een kleurrijke achtergrond allerlei weetjes over de kleine beestjes die je verderop in het boek kunt gaan zoeken.
Wist je bijvoorbeeld dat er naast meikevers ook junikevers en julikevers bestaan?
En dan het mannetje van de spin opgegeten wordt door het vrouwtje als hij zijn taak gedaan heeft?


Een spin is geen insect, zal een wijsneus opmerken. Maar al zijn de meeste dieren in dit boek inderdaad wél insecten, er komen ook enkele andere dieren voor. Zoals de spin dus. En de egel.
Je kan ook nog andere dingen zoeken: huizen, mensen, vervoermiddelen en nog veel meer!
Een boek voor urenlang kijkplezier.


De enorme zoekplaten zijn op thema ingedeeld: in het bos, langs de kust, in de stad, in het moeras, in de polder en in de heuvels. Op iedere plek kun je andere insecten vinden namelijk. Aan één kant van twee pagina’s staan die afgebeeld, met de naam erbij, en dan: zoeken maar!
Er staan wat weetjes bij, en ook vragen aan jou!


Na deze zoekplaten vind je in dit boek nog meer leuks: een doolhof en een soort memoryspel, natuurlijk ook met thema insecten.


Erik van Bemmel (Kenia, 1985) maakte eerder het vogelzoekboek. Dit debuut was in Nederland en België binnen enkele weken uitverkocht. In 2022 verschijnt het in de Verenigde Staten en China.


Zie inkijkexemplaar met extra’s: https://erikvanbemmel.com/hetgroteinsectenzoekboek


ISBN 9789044846621  | Dikke kartonnen pagina’s| 16 pagina's |Uitgeverij Clavis| juli 2022
Afmetingen 260 x 260 mm | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 10 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER