Menu’s voor stokstaartjes en
andere hongerige dieren
Ben Hoare
Als je naar een dierentuin gaat, staat er bij de meeste dieren wel op een bordje vermeld wat zij eten. Maar als je dat thuis nog eens na zou willen kijken dan is er nu dit prachtige boek. Waar je overigens meer vindt dan alleen het menu.
Stokstaartjes dus. Maar wie zijn de andere hongerige dieren?
Je ziet ze al als je het boek openslaat en omdat er meteen een inhoudsopgave volgt, kan je meteen bladeren naar het dier waar je meer van wil weten.
Een papegaai? Een grizzlybeer? Of misschien een brilslang of blauwe vinvis?
We bladeren naar de mestkever!
Nou, het is wel duidelijk wat die eet, maar toch snel eens kijken wat daar over te vertellen valt.
Zoals ook bij de andere dieren staat ook hier vermeld waar je deze dieren kunt vinden. In dit geval overal op aarde, behalve op Antarctica.
Bij de meeste dieren zie je overigens een landkaart van de wereld waarop aangegeven staat waar ze wonen. (Soms moet je even zoeken naar dat kaartje, het is klein)
Vervolgens wordt verteld welke soorten poep de jonge mestkevers het liefst eten en welke poep de volwassenen liever hebben. Bij een menuutje hoort ook een drankje, en bij de meeste dieren wordt dat duidelijk verteld. Bij de mestkevers wordt vermeld dat zij geen apart drankje nodig hebben.
Na het menu volgen nog twee pagina’s met allerlei andere weetjes. Hoe ze wonen en waarom ze nuttig zijn. Hoe ze er uit zien weten we dan al, ze worden volop afgebeeld, maar hoe groot ze precies zijn? Hoe zwaar?
Wat een toeval: laat een bepaalde soort mestkever nu vaak bij de stokstaartjes inwonen! Daar eten ze de poep en zo blijven de holen van de stokstaartjes netjes. Die eten ook wel kevers, maar juist deze soort niet. De natuur heeft dat prima geregeld.
Aan de andere kant vallen stokstaartjes wèl ten prooi aan andere dieren: roofvogels lusten wel een stokstaartje! Daarom hebben ze een systeem waarbij er altijd een of meer op wacht staan. Misschien heb je dat wel eens gezien: zo'n waakzaam diertje ziet er schattig uit. Maar het is dus niet voor niets!
Ieder dier dat voorbij komt krijgt vier pagina’s, met mooie afbeeldingen en de informatie in kadertjes.
En natuurlijk vind je in dit boek nog veel meer dan hier verteld is. Een heerlijk bladerboek, waar je veel van leert.
Vóór in het boek lees je nog waarom eten eigenlijk nodig is, en achterin vind je een woordenlijst.
Ben Hoare schreef verschillende boeken over de natuur en het dierenrijk. Hij is lid van de Zoological Society of London en zijn teksten worden gepubliceerd in BBC Wildlife en Birdlife.
ISBN 9789047715696| Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | juli 2024
Vertaald uit het Engels door Steven Blaas | Illustraties van Hui Skipp | Leeftijd vanaf 8 jaar
© Marjo, 21 augustus 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Omhoog en Omlaag
Illustraties: Dawn Cooper
Tekst: Jane Burnard en Tracey Turner
Op de omslag zie je meteen dat het een bijzonder boek is:
SCHIET MEE OMHOOG de ruimte in!
DRAAI het boek om en
GRAAF MEE OMLAAG tot in de kern van de aarde
Of je nu omhoog gaat of omlaag, steeds begint het met een overzichtelijke inhoudsopgave.
Wil je omhoog, dan kom je vliegende insecten tegen, of vleermuizen en nog hoger vogels. Dan komen de wolken, de lagen van de atmosfeer de satellieten, de maan. En de zon, denk je dan. Maar daar tussenin zijn er de vliegtuigen en raketten...
Via het zonnestelsel, en de sterrenbeelden kom je bij de Melkweg, en het geheel: het universum.
Ga je omlaag, dan zie je eerst de aarde, met alle beestjes die daarop en erin leven. Vervolgens de wortels, ondergrondse woningen, en even een zijstapje, want onder de stad ziet het er weer anders uit!
Onder het geheel vind je de fossielen, de grotten, vulkanen en warmwaterbronnen en natuurlijk de zeeën en oceanen. Daar onder – en ernaast – zijn lagen gesteenten te vonden, je ziet hoe de aardkorst er uit ziet en hoe de tektonische platen verdeeld zijn over de aarde. Tenslotte is er het absolute binnenste: de kern.
Heel veel, dus je begrijpt dat het slechts een doorsnede laat zien. Bij ieder onderwerp wordt stilgestaan bij een paar bijzonderheden:
- dat libellen bijvoorbeeld al 300 miljoen jaar bestaan!
- dat gierzwaluwen wel 22.000 kilometer vliegen zonder te stoppen.
- dat er een heleboel afval in de ruimte is: stukjes van oude satellieten, verfschilfers en stukjes plastic. - hoe je om een sterrenbeeld te kunnen zien – bijvoorbeeld de Grote Beer – toch wel enige fantasie nodig hebt.
- dat miljarden bacteriën er voor zorgen dat biologisch materiaal afgebroken wordt.
- hoe stokstaartjes leven (zij krijgen zomaar twee pagina’s!)
- dat er garnalen en salamanders zonder ogen leven in grotten.
- dat er een dombo-octopus bestaat, wist je dat?
- en hoe het zit met de bewegingen van de tektonische platen.
En nog heel veel meer. Heel veel meer!
En natuurlijk is alles voorzien van prachtige illustraties!
Jane Burnard was jarenlang kinderboekenredacteur. Tegenwoordig werkt ze als schrijfster en vertaalster en brengt ze veel tijd door in haar tuin.
Tracey Turner schreef al meer dan zeventig boeken, vooral voor kinderen, over de meest uiteenlopende onderwerpen, van het universum en beroemde schrijvers tot scheldwoorden en dodelijke gevaren.Dawn Cooper (Bristol) is is illustrator van vooral non-fictie boeken voor kinderen.
ISBN 9789493343382 | Hardcover | 254 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | juli 2024
Vertaald uit het Engels door Sandra Hessels | Leeftijd vanaf 9 jaar
© Marjo, 11 augustus 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Het buitengewone handboek voor de observatoloog
Giselle Clarkson
De eerste vraag is: wat is een observatoloog?
Gelukkig staat het antwoord in het boek:
‘Een observatoloog is iemand die iedere dag op expeditie gaat, al is het maar voor even. Hij vindt altijd wel iets bijzonders om zich heen. Hij is een expert in het vinden van piepkleine diertjes, plantjes en paddenstoelen.’
Voor het nieuwsgierige kind (maar ook volwassenen) want zien we niet vaak dingen waarbij we ons dingen afvragen?
Wat zit daar onder die steen?
Waarom zit dat blad vol gaten?
Waar lopen al die mieren toch naar toe?
En dan zijn er nog de dingen die superklein zijn: bladluizen, fruitvliegjes, piepkleine mosjes, en dan zijn er nog heel veel soorten kleine bolletjes, waarvan je geen idee hebt, maar die heel goed eitjes kunnen zijn van een of ander diertje.
Een van de tips waarmee dit boek begint is hoe je juist in saaie situaties een observatoloog kunt zijn: Op school; als je moeder maart blijft praten met die ene persoon, als je vader maar geen besluit kan nemen welke plant hij wil kopen. Legio situaties. Maar je kunt ook op pad gaan: naar buiten, maar ook in huis.
Sta eens doodstil, zodat diertjes niet van je schrikken. En heb geduld!
Het kan handig zijn een vergrootglas of een spiegeltje bij je te hebben, maar met je eigen ogen zie je ook al heel veel.
Als je dat doet, en als je dit boek eens goed bekijkt, dan is de wereld nooit meer hetzelfde: die slakken die iedereen zulke smerige beesten vindt: het zijn kleine wonderen der natuur.
En wespen! Natuurlijk moet je je neus niet in een wespennest steken maar als je zeker weet dat het niet bewoond is, verbaas je dan over het bouwwerk!
Dit en nog veel meer vind je in de natuur, al of niet met behulp van dit boek.
Er staat informatie in, over de diertjes zelf, maar ook over hun familie. Er is uitleg over moeilijke woorden. En natuurlijk heel veel illustraties.
En absoluut niet saai, alles wordt met veel humor verteld.
Haha, twee torren die samen foto’s kijken en de een zegt tegen de ander: ‘je was ooit een eng baby’tje.’
Hoe herken je de diverse poepjes? Of de eitjes? Hoe red je een mot die in het water ligt? Of hoe je een hommel of bij kunt helpen, als die er doodmoe bij is gaan liggen. Ontzettend leerzaam boek, maar ook gewoon leuk!
Giselle Clarkson is een Nieuw-Zeelandse cartoonist en illustrator, vooral bekend van haar non-fictiestrips over natuurbehoud en milieukwesties.
ISBN 9789401498104 | Hardcover | 120 pagina's | Uitgeverij Lannoo | mei 2024
Afmeting: 20.7 x 26.7 | Vertaald uit het Engels door Bibi Dumon Tak | Leeftijd vanaf 8 jaar
© Marjo, 30 juli 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Het leukste boekje over Frankrijk
Illustraties: Vera Bertens
Tekst: Marianne Busser en Ron Schröder
Eerder reisden we al af naar Spanje, deze keer blijven we dichterbij: we gaan naar La Douce France!
Op de pagina's met het woord vooraf staan zeehonden afgebeeld. Je vraagt je wel even af: zeehonden? In Frankrijk? Maar het is echt zo.
In het lijstje met bijzondere weetjes staat dat je in Frankrijk met wilde zeehonden kan zwemmen.
In dat lijstje staat ook dat jouw sokken misschien wel beter ruiken dan die schimmelkazen die de Fransen zo graag eten! Dat wist je misschien al wel... Maar dat je een stokbrood niet met de platte kant naar boven op tafel moet leggen?
Er worden saaie weetjes vermeld, zoals: wat is de hoofdstad? Maar ook minder saaie feitjes: in Frankrijk is het verboden om oordopjes of een koptelefoon te gebruiken als je fietst of autorijdt! (moesten ze in Nederland ook doen!)
Wist je dat je in Frankrijk een 15 op je rapport kan krijgen? Daar geven ze cijfers tussen 1 en 20. En dat er op sommige plekken nog van die rare wc’s zijn? (zo leuk! Vera Bertens tekent hier die beroemde Mol (die wil weten enz…)
Informatie over truffels, over de wilde dieren in het land, over wat Fransen lekker vinden, over feestdagen en nog veel meer. Natuurlijk wordt er ook verteld over de beroemde Franse schrijvers. De drie musketiers van Alexandre Dumas, die ken je vast wel.
Aan het einde vind je nog wat zinnetjes in het Frans, handig als je eenmaal daar bent.
En natuurlijk wordt al deze nuttige of gewoon grappige informatie afgewisseld met de leuke verhaaltjes waar het echtpaar Busser-Schröder om bekend staat.
Met voorin een inhoudsopgave en een summiere landkaart.
Dus: mocht je naar Frankrijk gaan: een onmisbaar boekje!
Marianne Busser (1958) en Ron Schröder (1958) hebben samen inmiddels ruim vierhonderd boeken en meer dan duizend liedjes gemaakt, waaronder De Winkeltjes en De sproeipoeper. Daarnaast hebben ze veel geschreven voor onderwijsmethoden, kindertijdschriften, en voor het televisieprogramma Sesamstraat.
ISBN 9789048873494 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Moon | mei 2024
Afmeting 19.7 x 24.2 cm | Illustraties van Vera Bertens | Leeftijd vanaf 6 jaar
© Marjo, 18 juli 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Wildzoekers op het strand
Illustraties: Suzanne Diederen
Tekst: Maartje Kouwen
Een dagje, week, maand naar zee is altijd fijn. Je kunt er wandelen langs het water, in de zon liggen, kastelen bouwen of lekker zwemmen in de golven. Maar er is ook het hele jaar door heel veel te vinden en te zien en daar gaat dit boek over.
We beginnen in de lente.
Door allerlei opdrachten en dankzij de vele realistisch getekende illustraties kunnen we heel veel te weten komen over wat er allemaal te zien en te vinden is.
We zien op de plaatjes de mooie strand- en duinvogels, maar zie jij ze ook? En heb je ook gezien dat er veren van deze vogels op het strand liggen? Dankzij dit boek kun je zien van welke vogel die veren zijn.
En heb jij wel eens zand met een loep bekeken en wist je dat je heel mooie zandafdrukken kunt maken?
Ook heel leuk is het zoeken naar kleine schelpbewoners waarover we van alles kunnen lezen.
Maar er zijn ook eitjes te vinden van bijvoorbeeld een inktvis en zeemeermintasjes! Dat zijn ei'schalen' van roggen en haaien. Super toch?
En zo gaan we van lente naar zomer, herfst en winter.
In alle seizoenen is er weer wat anders te zien en te doen. Maar het allerleukste is dat je zelf ook allerlei proefjes, puzzeltjes en speurtochtjes kunt doen.
De ene keer zoek je naar krabbetjes - waarover van alles verteld wordt - de andere keer kun je zoeken naar kwallen en kijken of je ze herkent, in het boek staan de plaatjes van ze.
Maar ook proefjes doen met zeewater is bijzonder om te doen.
En misschien mag je een keer laat opblijven om te kijken naar de sterren, zie jij de poolster? Of de kleine beer?
Wat ook best spannend is, is om een nachtwandeling te maken. Misschien is er wel zeevonk, dan zie je de golven heel mooi oplichten. Ook kun je dan hopelijk het licht van een vuurtoren zien!
Als je veel om de natuur geeft, snap je ook wel dat niet iedereen rommel neer kan gooien. Toch doen mensen dat. Het zou mooi zijn als je een opruimdag kunt organiseren, dan ziet het strand er gelijk veel mooier uit.
En zo staat het boek vol met tips, ideeën, weetjes en vooral veel informatie over alles rond de zee. Het zand, de dieren, de wolken enz. Overal wordt wel informatie over gegeven.
Je wordt er echt wijzer van en het is nog leuk ook om alles op te zoeken, te doen, en te puzzelen. Er zijn meer dan honderdzestig activiteiten in dit boek te vinden!
De teksten vol informatie zijn goed te volgen en Suzanne Diederen maakt deze teksten af met haar illustraties. Daarnaast heeft ze echt een strandsfeer weten weer te geven.
Kortom, het boek is een fijn bezit. Neem het mee naar het strand en wordt een échte wildzoeker!
ISBN 9789047714569 | Hardcover | 77 pagina's | NUR 223 | Lemniscaat | 20 juni 2024
Formaat 20,6 x 17,4 cm | Leeftijd tot 12 jaar
Eerder verscheen Wildzoekers in het bos.
© Dettie, 27 juni 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Reddings voertuigen
Serie: vanbinnen en vanbuiten
Line Halsnes
Daar zijn Hans en Ida weer. Op dezelfde manier als waarop ze ons eerder de buiten- en de binnenkant lieten zien van machines en dino’s zullen ze dat nu doen over reddingsvoertuigen.
Natuurlijk komen de brandweerwagen, de politieauto en de ambulance aan bod, maar waar je misschien niet aan gedacht zou hebben: een takelwagen is ook een reddingsvoertuig!
En brandweerauto’s heb je in verschillende vormen. Het kan namelijk ook zo zijn dat je een brand hoog in een gebouw moet blussen, dan is een ladderwagen handig. En je kan niet altijd water in de buurt vinden, dus dan gaat er een tankauto mee.
Heb je het over een politieauto, je weet vast wel dat er ook een politiemotor is! En een politieboot!
Dan zijn er nog reddingshelikopters, een blusboot, en nog meer speciale voertuigen.
Volgens beproefd recept vertellen Hans en Ida eerst hoe zo’n voertuig er aan de buitenkant uitziet. Welke onderdelen hebben ze, waarvoor dienen ze.
Het gaat over de verschillende sirenes, en over het alarmnummer dat je moet bellen als er brand is, of een ongeluk is gebeurd.
Vervolgens gaan ze in op de verschillende onderdelen die aan de binnenkant zitten. Dat is behoorlijk technisch allemaal, maar er wordt ook humor in verwerkt en daar vind je dan een klein zoekopdracht. Vaak is er een kleine verhaaltje, bijvoorbeeld over de fietsendief, om te illustreren hoe de reddingsvoertuigen ingezet worden.
Je steekt er nog eens wat van op!
Want als een reddingsboot een omgeslagen boot gaat helpen, slaat die dan zelf niet om in die wilde golven?En als je een ongeluk hebt gehad, maar niet zelf de ambulance in kan, hoe doen ze dat dan?
En wist je dat een bergingsvoertuig ook een sirene heeft?
De Noorse Line Halsnes (1981) is beeldend kunstenaar en heeft al heel wat boeken geïllustreerd.
ISBN 9789044853643 | Hardcover | 35 pagina's | Uitgeverij Clavis | mei 2024
© Marjo, 14 juni 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
De garage
Uit de serie Willewete
Illustraties door Frodo De Decker
Tekst door Pierre Winters
Een garage is een spannende plek voor jonge kinderen. Ze halen daar zomaar auto’s uit elkaar! Kunnen die daarna nog wel rijden?
Repareren dat snappen ze wel, maar wat betekent het dat de mensen die daar werken auto’s ‘onderhouden’? Waarom is dat nodig?
En hoe kunnen monteurs aan de onderkant van een auto werken? Kiepen ze de auto dan ondersteboven?
Een boek als dit legt dat allemaal uit: wat gebeurt er in die garage? En is het nu met de nieuwe elektrische auto’s nog wel nodig?
Jawel dus: op een dubbele uitklappagina zie je wat er allemaal gebeurt.
Gelukkig voor degene die er echt geen idee van hebben staat er een schematische tekening in het boek van een motor: je ziet precies welke onderdelen er in een motor van een auto zitten. En vervolgens wordt uitgelegd hoe dat dan werkt.
Dat gebeurt ook met de andere onderdelen: de accu, de radiator, de tank, de banden…en natuurlijk kijken de monteurs ook naar de spiegels en de ruitenwissers.
Alles moet immers in orde zijn als de auto weer de weg op gaat! Anders maak je nog ongelukken!
Ook daar wordt aandacht aan besteed. Aan een ongeluk, aan files, aan pech onderweg, wat je dan moet doen. Een stripverhaaltje maakt dat inzichtelijk.
Behalve al deze informatie wordt er ook aandacht besteed aan de showroom; aan de voorloper van de auto: het paard! En voor de echte fanaten: aan raceauto’s.
Achterin het boek vind je een pagina met aanwijzingen hoe je zelf een auto knutselt, en een miniquiz.
Zelfs als je niets met auto’s hebt is dit een prima boek: alles wordt duidelijk uitgelegd, in de tekst en in de illustraties. Leuk ook: in die tekeningen zit humor, bijvoorbeeld die twee kinderen die meer geïnteresseerd zijn in de lolly’s op de balie dan in een nieuwe auto…
De Willewete-serie bestaat uit informatieve prentenboeken. Er zijn er al aardig wat verschenen, waarbij de auteur en de illustrator kan variëren. Maar het concept niet.
Kinderen vinden in deze boeken antwoorden op de vragen die ze kunnen hebben, over diverse onderwerpen.
ISBN 9789044853827 | Hardcover | 36 pagina’s | Uitgeverij Clavis | april 2024 | Eerder verschenen in 2018
Afmeting 25.8 x 26.7 cm | Leeftijd vanaf 6 jaar
© Marjo, 11 mei 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Het Taartprobleem
Illustraties: Davilyn Lynch
Tekst: Bill Wise
En wat zie je als je dit boek openslaat? Nou, het gaat over taart toch? Dus je zal wel taart zien en ja, dat klopt: heel veel taart!
Toch gaat dit boek niet over taart. Tenminste, de taart is een hulpmiddel om uitleg te geven zodat je een bepaald onderdeel van wiskunde gaat begrijpen: de breuken!
Het is voor veel kinderen (eh, en volwassenen?) lastig om in te zien wat ze nu precies doen als ze met die getallen aan het goochelen zijn. Leerde je hier ooit gewoon wat trucjes voor, nu willen leerkrachten dat kinderen het concept helemaal begrijpen. En wat werkt nu beter dan afbeeldingen?
En die zijn in dit boek groot en duidelijk, plus dat er een dosis humor gebruikt wordt.
Saai, rekenen? Niet op deze manier!
Dus: al snel wordt bij het lezen van dit boek duidelijk, dat je niet een gewone strip zit te lezen: je leert rekenen op een heel speciale manier!
Schaap, Geit en Kip krijgen een chocolade taart, en die moet natuurlijk verdeeld worden over hen drieën.
Maar hoe dan?
Geit heeft niet veel geduld, en is ook niet de slimste. Was hij niet degene die een paard rolschaatsen onderbond ter bescherming van diens hoeven? Zie je het voor je? Een paard op rolschaatsen,. Dat gaat toch hartstikke fout! Maar Geit is eigenwijs en voor ze het weten is de taart in twee stukken!
Hoe lossen de anderen dit nu op?
En dat is na het lezen van dit boek helemaal duidelijk. Er worden ook nog wat begrippen behandeld: zeshoek, vogelperspectief, gelijkwaardige breuken. Wat is een teller en wat een noemer?En aan het einde van het boek kun je je pas verworden kennis in de praktijk brengen. Daar staan sommetjes.
Dit boek is vooral geschikt voor kinderen die aan breuken toe zijn. Of dat in een thuissituatie zal zijn? Vooral de leerkracht op school kan hier plezier aan beleven!
In deze serie zijn ook de boeken Het Hekjesvraagstuk, De Klokkwestie verschenen, waarin op soortgelijke manier een meetkundekwestie en het klokkijken aan de orde gesteld worden. De rolverdeling is duidelijk, dat vinden kinderen prettig: Schaap is slim, Geit denkt niet na, maar doet meteen, en Kip probeert de boel in goede banen te leiden.
ISBN 9789044853094| Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2024 | Vertaald uit het Engels door Clavis | vanaf 8 jaar, groep 5
© Marjo, 20 augustus 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Planeet Aarde III
Illustraties: Kim Smith
Tekst: Leisa Stewart-Sharpe
Het concept is gelijk aan dat van de andere boeken: er is een onderverdeling gemaakt. In het geval van de aarde is dat: Bossen; Woestijnen en graslanden; Zoet water; kusten en de mensen.
Per onderdeel zie je een aantal opmerkelijke feiten, dan een verhaal dat er bij hoort en vervolgens nog een aantal bewoners van het betreffende gebied. Wat je te zien krijgt heb je waarschijnlijk nog nooit gezien!
Bochelcicaden: sapzuigende insecten. Zo groot als een maiskorrel, die een rare helm dragen om andere dieren te foppen
De kermodebeer: die is helemaal wit. Er zijn er waarschijnlijk nog maar honderdvijftig, en je vindt ze (nou ja, dan moet je dus goed zoeken!) in het regenwoud in het westen van Canada.
Waar je misschien wel van gehoord hebt, dat zijn de monarchvlinders. Zij komen uit het noorden van Canada en vliegen naar Mexico, waar ze hun winterslaap houden.
Op de graslanden vind je bekendere dieren: bepaalde soorten olifant, gazelle of giraffe. Wist je dat struisvogels een flink aantal eieren leggen – waar ook pappa struisvogel op broedt. Als die uitkomen, doen ze dat niet tegelijk, maar het is er zo heet, dat het maar af te wachten valt of papa en mama struisvogel op het laatste jong kunnen wachten!
Het zoete water. Als dat er niet was, dan waren er veel en veel minder levende wezens! En van al het aanwezige water is maar 3 procent zoet! We mogen er wel wat zuiniger op zijn.
Langs de kusten is de dierenwereld weer anders. Daar zie je roggen, dolfijnen orka’s flamingo’s en veel soorten vissen. Ook de haai en de pelsrobben leven daar.
Er wordt ook een deel van het boek besteed aan extremen. Wonderbaarlijke verhalen zijn dat: je kan toch niet bedenken dat er op 2.000 meter hoogte in de bevroren sneeuw leven te vinden is! Toch leven daar dieren, kikkers bijvoorbeeld en hun vijanden, de vossen.
Hoe koud, heet of onherbergzaam een gebied ook is, er zijn altijd wezens die zich daar kunnen handhaven. Soms zijn die gebieden voor mensen ontoegankelijk dus we hebben nog lang niet alle diersoorten in beeld! Maar goed ook voor die dieren, want de mens speelt nogal de baas. Het is maar een klein deel van de dieren die tussen de mens weet te overleven. Maar kijk: de Amerikaanse zwarte beer laat zich niet kennen: hij komt rustig een stadje binnen wandelen en gaat de supermarkt in…
Met als laatste nog een waarschuwing om toch vooral de natuur te houden zoals het is, heb je uit dit boek weer heel wat geleerd.
Het boek hoort bij de documentaireserie van de BBC-serie, gemaakt door Sir David Attenborough. Kijk HIER
Leisa Stewart-Sharpe werkte als journalist voor ze kinderboekenschrijfster werd - nu schrijft ze non-fictie- en prentenboeken. Tijdens haar jeugd in Australië werd ze verliefd op de natuur en op de verhalen over de vreemde wezens die de wereld bevolken.Kim Smith heeft al heel veel kinderboeken voorzien van prachtige tekeningen.
ISBN 9789047713654 | Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat| juni 2024
Afmetingen: 29,7 x 24,9 cm | Vertaald uit het Engels door Jesse Goossens | Leeftijd vanaf 8 jaar
© Marjo, 16 augustus 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
De Britannica Infographica
Illustraties : Valentina D’Efilippo
Tekst : Andrew Pettie
Stel een vraag, over mens, dier, ruimte en nog veel meer en het antwoord staat in dit boek.
Eerst wordt uitgelegd wat een infographic is. Maar als je dat leest weet je dat je er al wel bekend mee bent: iedereen kent immers het fenomeen kaarten, grafieken en tijdbalken.
Maar er staan ook algemene tips in over hoe je het boek kunt lezen, mocht je het niet allemaal begrijpen. En vaak staat er ook tekst bij, want een illustratie zegt veel, maar niet alles.
In deze moderne tijd is het heel prettig dat alles dus vooral verteld wordt door middel van illustraties. Dat gebeurt op een heel duidelijke manier.
Het boek is onderverdeeld in diverse secties: De ruimte, Land, zee en lucht; Levende planeet; Dieren; Menselijk lichaam en De wereld van de mens.
Daar valt zowat alles onder wat je zou willen weten. Om iets terug te vinden is er een uitgebreide inhoudsopgave achterin. Er is een bronnenlijst, en er zijn tips voor als je nog meer zou willen weten.
Aan het einde van ieder hoofdstuk vind je een interview met een wetenschapper die betrokken is bij het betreffende onderdeel en dan zijn er vragen (antwoorden achterin).
Alles vind je in dit boek: alles wat was, alles wat is, en ook alles wat er nooit meer zal zijn.
Je zou dus denken dat er geen andere boeken meer zouden hoeven zijn, maar: je kan je altijd nog verder verdiepen in bepaalde onderwerpen.
De Encyclopædia Britannica, de oorspronkelijk Engelstalige algemene encyclopedie, bestaat namelijk uit 32 delen met meer dan 32.000 pagina’s!
Maar begin met deze en lees over het luchtruim wat zich daar allemaal in bevindt; over de massa-extincties, die bij voorbeeld de dinosauriërs het leven kosten; over het verschil tussen de zaadjes van een paardenbloem en een coco de mer; over diverse eieren, van reptielen, Amfibieën, vissen, insecten, vogels en ja, ook zoogdieren; over de waterhuishouding van een menselijk lichaam, in vergelijking met die van dieren; over hoeveel geld mensen hebben, en wie dan wel (en wie niet).
Dit zijn zomaar een paar items, het is niet op te noemen hoeveel er in dit boek verteld wordt. En alles met infographica. Reuze duidelijk en in kleur, ook nog fijn om naar te kijken.
Ene Christopher Allen Lloyd staat overal vermeld als auteur. Maar: Niet in het boek zelf!
Dan is Andrew Pettie toch de naam van de auteur. Hij is journalist en werkte mee aan The Times of London, The Sunday Times and The Daily Telegraph.
ISBN 9789401495882| Hardcover | 336 pagina's | Uitgeverij Lannoo | mei 2024
Afmetingen: 21,8 x 28,8 x 3,2 cm | Vertaald uit het Engels door Jaromir Schneider| Leeftijd vanaf 10 jaar
© Marjo, 19 juli 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Bliksem Lezen 1
Hoe stop je een nachtmerrie?
Alles over slapen en dromen
Illustraties: Wendy Panders
Tekst: Mark Traa
Waarom is het belangrijk dat je op tijd naar bed gaat?
Waarom moet je eigenlijk slapen?
Hoe komt het dat elke dag slaperig wordt?
Waarom gapen we?
Slaap je eerder als je schaapjes telt?
Hoe slapen dieren?
Wat gebeurt er in je hoofd als je slaapt?
Waarom krijg je in bed soms het gevoel dat je valt?
Wat is een nachtmerrie?
Kun je een nachtmerrie stoppen?
Deze en heel veel andere vragen worden allemaal beantwoord in dit boek.
Elk antwoord beslaat twee pagina's inclusief afbeeldingen.
De antwoorden zijn helder en in duidelijke taal geschreven. Soms zitten er ook opdrachtjes bij zodat je zelf dingen kan testen.
Bijvoorbeeld bij de vraag Hoe slaap jij meestal? Op je buik, rug of op je zij? En zijn je benen dan gestrekt en je armen naast je? Of anders?
Dat kun je via een slaapdagboekje bijhouden. Hoe? Dat kun je in dit boek lezen natuurlijk!
Je kunt ook een droomdagboek bijhouden of testen hoe lang je wakker kunt blijven of proberen een nachtmerrie te stoppen door...
De zwart-wit afbeeldingen erbij zijn vaak humoristisch en/of toelichtend.
Kortom, een heel erg leuk boek waar je veel van leert. Alleen die beestjes... die hadden ze van mij weg mogen laten. Maar toch is dat ook wel weer heel apart om te lezen.
Dit is het eerste boek uit de serie Bliksemlezen. In deze nieuwe en toegankelijke non-fictieserie voor kinderen vanaf 7 jaar wordt kort en bondig steeds één onderwerp uitgelicht.
ISBN 9789464043198 | Hardcover | 80 pagina's | Fontaine | 12 juni 2024
Leeftijd 7+
Dettie, 1 juli 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Een kleine wereld geschiedenis
in 100 grote data
Barbara De Munnynck
‘In dit boek blazen we het stof van 100 belangrijke historische data. We blinken ze op en gebruiken ze als kapstok: we hangen er een sterk verhaal aan op, met een speelse titel.’
En dat is precies wat de Munnynck doet: er zit veel humor in de verhalen. Een speelse manier om te vertellen over wat er in het verleden allemaal al in de wereld gebeurd is, voor zover we weten dan. En natuurlijk kan niet alles verteld worden, maar de keuze is prima.
Er zullen feiten voorbijkomen die je niet kent, maar als je ze wel kent, zijn de verhalen daarom heen zo leuk dat je er graag nog eens over leest.
Het boek is onderverdeeld in perioden waar de jaartallen bij vermeld staan: voor min 3500 heet: Het Prille Begin. Dit is al meteen een schot in de roos: nergens wordt de gebruikelijk aanduiding voor en na Christus gebruikt. Dit ‘min’ is net zo duidelijk.
Natuurlijk kom je dan op een gegeven moment uit op 1…
Maar, de aarde is 4,6 miljard jaar oud! En de geleerden hebben besloten dat de officiële wereldgeschiedenis begint in min 3500, vanaf De Eerste Beschavingen, een periode die liep tot min 800.
Wat was er dan voor min 3500, is daar iets over bekend? Jawel, er waren al dieren. Maar die tellen voor dit boek niet mee. Ergens, min 3.2 miljoen kwamen er mensachtigen.
in die tijd leefde Lucy…
Lucy? Wie is dat?
Ze is Miss Eerste Mens Ter Wereld. (Hoe weten we eigenlijk dat ze Lucy heet?) Eigenlijk is ze een geraamte en dat nog niet eens in zijn geheel. Haar overblijfselen zijn de oudste die ooit gevonden werden. Pas 120.000 jaar geleden - ergens in die buurt – kwam de homo sapiens sapiens, de eerste mens zoals wij.
Geleerden hebben een tijdklok gemaakt waarop je kan zien dat de periode van die 5500 jaren om 23.59 begint. Een hersenbreker!
Als je weet dat we nu in de 21e eeuw zitten, dan kun je uitrekenen dat dat 5500 jaren zijn. Hoe kun je dan de geschiedenis van de wereld vertellen in 100 verhalen?
‘De tijd verstrijkt, of wij nu opletten of niet. Elke geschiedschrijver
moet zich dus afvragen: ‘wanneer begin ik de jaren te tellen?’ De joden
namen als vertrekpunt het ontstaan van de wereld volgens hun heilige
boeken. De Romeinen telden vanaf de stichting van Rome. Vandaag
gebruiken we nog een ander systeem.’
Het jaar 1 valt in de periode die loopt van min 800 tot 476: De Klassieke Oudheid.
Waarom dan nu die 1 ineens?
Dan wordt er verteld dat in dat jaar Jezus Christus geboren werd. En dat hij zelf nooit geweten heeft dat dit jaar zo bijzonder was…
Voor die tijd gebeurde er natuurlijk van alles. En erna. Overal op de wereld gebeurden dingen die de moeite van het vertellen waard zijn. Het moet een heidens karwei geweest zijn: welke feiten vertellen we wel en welke laten we achterwege?
Barbara De Munnynck vertelt:
- over vrouwen die een rol gespeeld hebben: Cleopatra, Jeanne d’Arc, Ana Nzinga, Anne Frank
- over mannen die het liefst de hele wereld in hun macht hadden: Julius Caesar. Alexander de Grote, Napoleon, Hitler natuurlijk.
- Wat is het verhaal achter de Taj Mahal?
- Wie zijn Socrates en Homerus?
- Hoe veroverden de Vikingen een stad?
- Wie is Manuela Sàenz, ‘La Libertadora del Libertador’?
- Waarom was keizerin Victoria zo ingetogen?
- Wie is die Rosa Parks die zo veel te weeg heeft gebracht?
Over dit en nog heel veel meer lees je in dit fantastische boek.
De vormgeving is zeer kleurrijk en aansprekend, en de verhalen worden in een vlotte humoristische stijl verteld.
Het kan wel zijn dat Nederlandse kinderen af en toe hun wenkbrauwen fronsen, de schrijfster is Vlaams en dus zijn de zinnen soms anders ingedeeld en zijn er uitdrukkingen die Nederlandse kinderen niet kennen. Maar: lees er overheen en je zult genieten van een fantastisch geschiedenisboek.
En wie weet heb je dan wel zin om verder te zoeken naar informatie!? Achterin staan tips.
Barbara De Munnynck is journalist. Ze was eindredactrice bij ELLE en maakt deel uit van literair collectief This Is How We Read.
Isabelle Geeraerts is grafisch ontwerper en illustrator met een voorliefde voor kinderboeken.
ISBN 9789463373340 | Hardcover | 288 pagina's | Uitgeverij Pelckmans | maart 2024
Illustraties van Isabelle Geeraerts | Leeftijd vanaf 10 jaar
© Marjo, 16 juni 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
De dag dat alles anders werd
Carine Kappeyne van de Cappello
Muis Matsie wist wel dat zijn broertje Morris zich al een paar dagen niet lekker voelde, maar dat kende hij ook wel van zichzelf. Ziek ben je allemaal wel eens toch?
Maar met Morris ging het anders. Het gebeurt allemaal zo snel: ineens is Morris er niet meer.
Er komt veel op het arme muisje af: hoe ga je om met de dood en alles wat daarmee samenhangt. Alles wat er vervolgens gebeurt met Matsie, kun je vertalen naar de mensenwereld:
- De uitvaart moet geregeld worden
- Er komt veel bezoek: familie, vrienden
Dat zijn de praktische dingen, waar vooral de volwassenen zich mee bezig houden. Maar wat voor iedereen geldt, jong en oud, als er een geliefde komt te overlijden, dat is hoe je met je gevoelens om moet gaan. Verder gaan met je leven terwijl die ene persoon er niet meer in. Er zijn zoveel dingen die nooit meer zullen gebeuren.
Hoe reageer je als mensen tegen je zeggen hoe erg ze het vinden.
Hoe reageer je op al die mooie dingen die kinderen uit je klas voor je maken en de woorden die ze tegen je zeggen.
In dit verhaal is het de grote Uil die wijze woorden spreekt tegen Matsie:
‘Iemand leeft altijd door in hoe wij dieren die leven, over iemand blijven denken en voelen. Morris zit immers in jouw gedachten en hart.’
En dan gaat het leven weer gewoon door. Maar het is niet meer gewoon. Het gemis zal er altijd zijn, al verdwijnt het langzaam naar de achtergrond.
Dit boek is vooral bedoeld voor kinderen. Kinderen die een broer of zus moeten missen.
Maar rouw is er natuurlijk niet alleen voor dit soort situaties. Je kan de handvatten die dit boek je biedt ook gebruiken als er een andere dierbare overlijdt.
Na steeds een stuk van het verhaal over Matsie zijn er onbedrukte pagina’s, waarop je zelf je verhaal kwijt kan. Er staat bij wat je er bijvoorbeeld kan vertellen over je eigen ervaringen.
Maar niet alleen kinderen hebben baat bij het boek, het is ook voor volwassenen goed om te lezen. Want hoe vertel je een jong kind over de dood. Praat er over, samen.
Carine Kappeyne van de Coppello is GZ-psycholoog en heeft veel met kinderen in rouw gewerkt.
ISBN 9789083192765 | Hardcover | 38 pagina’s | Uitgeverij Nooit Voorbij | april 2024
Illustraties van Petra Konijn
© Marjo, 11 mei 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER