jeugd 6-9 jaar

Boudewijn de Groot

https://www.boudewijndegroot.nl

https://www.jacovandersteen.nl

https://www.markjanssen.nl

 

Soms als ik een vlinder zie
Illustraties: Mark Janssen
Muziek: Jaco van der Steen
Tekst: Boudewijn de Groot


Als je alleen al ziet wie aan dit boek gewerkt hebben dan krijg je al iets hebberigs.
Een boek waarvan de teksten zijn geschreven door niemand minder dan DE Boudewijn de Groot en de illustraties zijn gemaakt door de inmiddels grote en veelgevraagde illustrator Mark Janssen. Als extra bijkomstigheid zijn alle teksten ook nog eens op muziek gezet door Jaco van der Steen te beluisteren via de QR code in het boek. Dat maakt het geheel uniek en heel bijzonder.


Alle teksten zijn kleine verhalen die in dichtvorm gemaakt zijn, waarvan enkele rijmen. Deze rijmen zijn knap gemaakt en voelen niet gezocht aan. Ze hebben een soepele verhaallijn en het ritme van de regels zijn fijn om voor te lezen of mee te zingen.

Het boek begint al leuk met een verhaal over een meisje Marjolein, die tot zijn ergernis niet wil accepteren dat de eekhoorn echt een eekhoorn is.


'en toch denk ik dat je heel iets anders bent,
zei Marjolein heel arrogant.
ben je soms een cavia
of een kleine olifant
ach schei toch uit, zei eekhoorn boos
ben je niet helemaal goed snik
een olifant is groot en grijs
en niet mooi bruin als ik.


Ze houdt stug vol dat de eekhoorn géén eekhoorn is en dat maakt het hele verhaal/liedje erg grappig. Daarbij maken de afbeeldingen van Mark Janssen de sfeer helemaal compleet.


In totaal staan er twaalf verhalen in het boek met heel verschillende onderwerpen. Sommige zijn grappig, zoals over de knaloranje kat die schaduw heet of over de zebra die plat op een zebrapad ligt! Maar er zijn ook serieuzere verhalen bij zoals over alleen zijn of over de giraf die zijn nek niet durft uit te steken. Ook over de merel die zijn eigen lied zingt is bijzonder en wijs verteld.

Mark Janssen heeft zeven maanden aan dit boek gewerkt, vertelde hij in een tv-programma en dat is goed voor te stellen. De afbeeldingen zitten vol aparte details, zijn prachtig van kleur en geven het karakter van het verhaal prima weer.  Het is echt een lust voor het oog.


Het op muziek zetten van de verhalen is eveneens goed geslaagd, de tekst is goed verstaanbaar en fijn om te luisteren. Het is geen schreeuwerig geheel geworden zoals soms bij kinderliedjes gebeurt. De stemmen van Boudewijn de Groot en Jaco van der Steen lenen zich daar ook niet voor en zij zijn de mensen die bijna alle teksten ingezongen hebben.

Kortom, het is een boek dat je zelf moet zien, en beluisteren. Maar een ding staat vast, het is een fantastische belevenis!

Zie ook https://lemniscaat.nl/boeken/soms-als-ik-een-vlinder-zie


ISBN 9789047714927 | Hardcover | 48 pagina's | Lemniscaat| 29 september 2022
Afmeting 22,4 x 28,7 cm | Leeftijd 7+

© Dettie, 6 oktober 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER