jeugd 6-9 jaar

Karine Jekel

http://www.karinejekel.nl

 

altRover en Broertje
Karine Jekel

Etenstijd: hun ouders komen niet opdagen. Er ligt ook geen briefje!
Bedtijd en nog geen ouders te zien...
De volgende dag... nou moe, waar blijven ze nou?
Wat moeten Robin en Bram nu zonder hun ouders?


Robin is de oudste, en hij vindt dat hij voor zijn jongere broertje moet zorgen. Maar hoe dan? Met een rommelende maag loopt hij het bos in, om na te denken. Hij ziet een vrouw aankomen, met een glimmend handtasje. En dan weet Robin het: hij gaat roven! Als deze eerste roof lukt, wil hij ook een andere naam: Rover. En Bram, die heet vanaf nu Broertje.


Een tijdje gaat het goed, ze kunnen weer boodschappen doen en ze redden het wel. Het lukt allemaal wel: dan eten ze maar koud eten. En de was lukt ook wel met afwasmiddel! Maar ja, als ze hun eten betalen met gestolen spulletjes, dan blijft dat niet goed gaan. Gelukkig treffen ze een begripvolle agent en hoeven ze niet in de gevangenis te blijven, maar zo kan het niet doorgaan: ze willen hun ouders terug. Waar zijn ze toch?


‘Toen Rover hem een zetje gaf, huppelde hij het bospad op. In een paar stappen stond hij bijna naast de kale man.
‘Kan ik iets voor je doen?’ vroeg de man.
‘Eh... Nou... Mag ik uw koffertje hebben?’ Broertje pakte het koffertje al beet. ‘Alstublieft?’
‘Wat zullen we nu krijgen? Dit is mijn koffer! Wegwezen!’ De man duwde de handen van zijn koffer af en liep door.
‘Oen!’ riep Rover vanachter de bessenstruik. ‘ALSTUBLIEFT?! Je bent aan het roven. Aan het RO-VEN! Daar hoor je niet beleefd bij te doen!’


Grappig verhaal, niet erg realistisch, maar wel leuk! De vindingrijkheid van de jongens is enorm; hun brutaliteit is charmant; hun reacties op de buitenwereld nogal naïef, maar ook ontroerend.
Óf het allemaal weer in orde komt met deze twee Pietje Bells, daarvoor moet je zelf hun avontuur maar lezen. Het leest makkelijk, er staan leuke tekeningen in, de enige opmerking is dat de jongens soms wel op een volwassen manier praten. Niettemin denk ik dat kinderen zullen genieten van deze doldwaze avonturen.


Karine Jekel (Houten,1986) studeerde Nederlands aan de Universiteit Utrecht. Ze werkt bij een educatieve uitgeverij. Rover en Broertje is haar debuut.


ISBN  9789000337446 | Hardcover |160 pagina's met illustraties van Mark Janssen| Uitgeverij Van Holkema & Warendorf | januari 2015
Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 26 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER