jeugd 6-9 jaar

Sir Steve Stevenson

Het raadsel van de farao
Sir Steve StevensonEen nieuwe serie, met in de hoofdrol niemand minder dan Agatha Mystery.
Het wordt een serie waarin superspeurder Agatha, geholpen door haar vriend Larry, en butler Mr. Kent, allerlei raadselen en mysteries zal gaan oplossen. Agatha is pas twaalf, maar dat mag de pret niet drukken. Ze heeft een supergeheugen, en is slim. Larry is twee jaar ouder en computerexpert; hij fungeert als een soort ‘aangever’. En als er een volwassene nodig is, dan springt Mr. Kent in. Deze uit de kluiten gewassen ex-bokser is een superbutler; hij wil zich best af en toe uitgeven als de beroemde detective, ook al is Larry dat eigenlijk. Die zit namelijk op een detectiveschool. Dan hebben we ook nog een kat, en die heet Watson.


Onze Italiaanse schrijver is duidelijk een liefhebber van Engelse auteurs.
Dit is het eerste vertaalde boek, maar er zijn er al meer, en daaruit kunnen we afleiden dat er heel veel leuke onderwerpen aan bod zullen komen. Er zijn namelijk familieleden van Agatha die overal over de wereld verspreid wonen: opa Godfrey in Schotland, Tante Melanie in Egypte en oom Raymond zit in Bangladesh. Er zouden zomaar nog een heleboel familieleden op kunnen duiken, dus wie weet waar deze serie ons allemaal nog brengt.
Dat is dan meteen het leukste aan dit boekje: nu zitten we in Egypte en terwijl Agatha en Larry het raadsel oplossen van het verdwenen kleitablet, wordt er het een en ander verteld over farao’s, piramides en zo. Niet al te veel, het is geen non-fictieboek, maar genoeg. De boekjes zijn immers bedoeld voor jonge kinderen, vanaf 7 staat er. Dan wordt wel het een en ander van verwacht van hun leesniveau. Zoals bijvoorbeeld:


‘Na een kort limousineritje door het Londense verkeer vonden Agatha en Mr Kent bij de incheckbalie de tickets die op hun naam waren gereserveerd, en niet veel later gingen ze aan boord van een luxueuze Boeing 777 van Egyptair met bestemming Luxor.’


Een mondvol, met enkele moeilijke woorden!
Maar wie dit aankan, leest een leuk hapklaar verhaal, waarvan de typetjes in de vervolgboeken makkelijk herkenbaar zullen zijn. Ik hoop wel dat kat Watson nog eens een grotere rol mag vervullen!

ISBN 9789054616795| hardcover |135 pagina's | Baeckens Books Nederland BV | mei 2011
Vertaald uit het Italiaans door Sandra Verhulst
Illustraties van Stefano Turconi, die zich heeft uitgeleefd op leuke kleurrijke tekeningen, die goed passen bij de tekst.
Leeftijd: 7 jaar en ouder

© Marjo, 26 mei 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe piratenschool
Deel 3:  De verschrikkelijke piraat Vuurbaard


In deel drie van de serie ‘de piratenschool’ maak ik voor het eerst kennis met een aantal leerling-piraten. Voor in het boek worden ze voorgesteld: het is een groep die ‘Zeewolfjes’ genoemd wordt, en daar horen bij: Jim, een slimme Engelse jongen, Anton, een Franse bangerik, Ondina, een slim Portugees meisje, en de twee blonde Noorse broertjes uit Noorwegen, die dol zijn op grappen maken. Ook de leraren worden daar voorgesteld.
In deel drie zijn de leerlingen aan het vissen, als ze ineens onraad bespeuren: haaien!! Maar tot verbazing van de anderen steekt Ondina zo haar hand uit om de ‘haaien’ te aaien. Het zijn dolfijnen. Ze brengen een kistje met een perkament erin. Ze moeten terug naar hun eiland om het aan Kapitein Haai af te geven. Die roept de hele piratenschool bij elkaar:
Groot nieuws! De Kapitein der Kapiteins Argento Vivo is onderweg met de verschrikkelijke Vuurbaard. Hij heeft hem gevangen genomen en komt hem afleveren bij de gevangenis.
Alles is in rep en roer, en zo kan het gebeuren dat de kinderen alleen worden gelaten als ze aan het oefenen zijn met kanonschieten. En dan gebeurt er iets heel ergs...


De piratenschool
Deel 4:  Schattenjacht


In deel vier haltebben de Zeewolfjes opdracht de schat van Vuurbaard te vinden. Zo niet, dan mogen ze niet terug naar de piratenschool. Ze hebben een schatkaart, en begeleiding van juf Dolores. Maar die ziet vreemde voetsporen op het eiland waar ze gaan bivakkeren en gaat ze onderzoeken. En keert niet terug. De kinderen moeten zelf zien dat de het vuur aansteken, ze moeten zelf beslissen of ze dat vreemde ei mee zullen laten nemen door Anton – al weten ze dat het van de juf nooit had gemogen – en ze moeten zelf de raadsels van de kaart oplossen. En dan vinden ze de juf, in een precaire situatie. Zullen ze haar kunnen redden?
En... belangrijker: zullen ze de schat vinden?


Twee spannende avonturen, die lekker weg lezen. Duidelijke bladspiegel, veel mooie kleurrijke illustraties, en achterin extra weetjes die je als nieuwbakken piraat allemaal moet weten.
In deel vier ontbreekt in de proloog een stukje tekst, maar wat daar moest staan wordt later wel duidelijk. De typetjes zijn duidelijk, en hun gedrag wijkt daar niet van af. Jim blijft de slimmerik, De broertjes blijven hun grappen uithalen, die niet iedereen op prijs kan stellen overigens.


ISBN  9789054617358/ 9789054617365| 92 pagina's | Baeckens Books | augustus 2011
Vertaald uit het Italiaans Illustrator: Stefano Turconi Leeftijd: vanaf 8 jaar.

© Marjo 3 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER