jeugd 6-9 jaar

Ingo Siegner

http://www.ingosiegner.de

 

altHet kleine draakje Kokosnoot - Op zoek naar Atlantis
Ingo Siegner


‘Het eiland Atlantis? Is dat niet een van die verhalen die iemand heeft verzonnen?’


Het kleine draakje Kokosnoot denkt dat Atlantis echt bestaat. Hij heeft namelijk een oude kaart gevonden, maar iedereen zegt tegen hem dat het verzonnen is. Zijn vader zegt dat. Amadeus, de grote zeedraak denkt ook dat het niet bestaat. Dat sterkt Kokosnoot nog meer om Atlantis te vinden. Eerst vragen of het stekelvarken Matilda, zijn vriendin, mee gaat. Zij is wel te vinden voor een avontuur, iedereen is met vakantie. Ook Oskar, hun vriend, is weg met zijn ouders!


Nu eerst een duikboot vinden. Daarvoor gaan ze naar de rommelwinkel van Knoedel. En laat hij nu iets hebben waar ze mee kunnen duiken: een TOVO. Oftewel een Totaal Onbekend Vliegend Object. Matilda moet even flink afdingen, maar dan zijn ze in het bezit van een platte ronde schijf, met een koepel erop. Gelukkig is er een gebruiksaanwijzing bij... Maar daar hebben ze helemaal niets aan. Ze verzinnen hun eigen gebruiksaanwijzing, en laten de TOVO vliegen door hem bananen te voeren. De schijf duikt de zee in, waar Kokosnoot en Matilda allerlei avonturen beleven Of ze Atlantis vinden? Oskar vinden ze wel, zodat hij met hen mee kan!


De prachtige kleurrijke tekeningen laten de diepzee zien, met allerlei echt bestaande wezens, zoals inktvissen en murenen. Grappig is dat er bijna op iedere tekening een heel klein draakje staat afgebeeld, of op een andere manier blijk geeft van zijn aanwezigheid. In het verhaal komt dat kleintje niet voor, het is iets extra’s, dat kinderen kunnen zoeken.


Er is nog iets bijzonders aan dit boek: het is gemaakt om samen te lezen. Een geoefende lezer met een kind dat net kan lezen. Op iedere twee pagina’s staat steeds een klein stukje tekst in een groter lettertype. Het is maar goed dat er dan iemand bij zit, een ouder kind of een vader of moeder, die kan helpen, want de moeilijkheidsgraad van de woorden is niet echt aangepast. Maar het verhaaltje is wel spannend, dus de uitdaging om toch even dat stukje te lezen is groot.
Als er begrippen in staan die een kind niet begrijpt staat er een voetnoot. Helaas in een grijzer lettertype, dus nogal onduidelijk.Maar het verhaaltje blijft leuk, en draakje Kokosnoot ook.


De serie van Het kleine Draakje Kokosnoot is een wereldwijd succes. De boekjes zijn al in meer dan twintig talen uitgebracht. In Duitsland staat deze reeks boekjes al maandenlang bovenin de toplijsten en is de eerste film net uitgebracht.

ISBN 9789059241831 | hardcover| 72 pagina's | Uitgeverij Bakermat| februari 2016
Vertaald uit het Duits door Catalina Steenkoop | Leeftijd vanaf 8 jaar


© Marjo, 14 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet Kleine Draakje Kokosnoot in het spookkasteel
Ingo Siegner

Als Draakje Kokosnoot en zijn vriendin Matilda drakenkruid gaan halen in het bos, stellen ze ineens vast dat het wel heel erg stil is in het bos: er is geen vogel die zingt, geen blaadje dat knispert. Muisstil, nee, nog stiller… En ze hadden er ook geen erg in dat het al zo laat was: ineens is het al bijna middernacht, en het is pikkedonker. En het gaat nog onweren ook! Op zoek naar beschutting zien ze in de verte een lichtje: Draakje Kokosnoot vliegt er heen, met Matilda op zijn rug. Ze komen bij een kasteel! Daar kunnen ze vast wel opdrogen en overnachten. Maar dat gaat niet gebeuren: ineens komt die grote klok die toch echt stilstond, tot leven en slaat twaalf keer.. spookuur! En ja hoor:


‘Geschrokken kijken Kokosnoot en Matilda naar het einde van de gang. Daar staat een bleke gestalte met een lange witte jurk aan. ’Een sp-spook,’ fluistert Kokosnoot.
Het spook begint te spreken met een kille, hese stem: 'Ik ben Clementina Klabetter van Klippenstein, achterachterkleindochter van Clemens Kaasvoet van Klippenstein, achterkleindochter van Clarissa Klepdicht van Klippenstein, kleindochter van Hugo Ukkepuk van Klippenstein en dochter van Knut Knäckebrod van Klippenstein!'


Clementina is helemaal geen aardig spook, dat ontdekken onze vrienden al snel. Maar gelukkig is Kokosnoot slim. Of hij slimmer is dan Clementina? In ieder geval ontdekt hij hoe het komt dat ze zich zo onvriendelijk gedraagt. Wordt het dan niet eens tijd om dat vervelende spook, dat iedereen in het bos angst aan jaagt, eens een lesje te leren?


En dan volgt een leuk, maar ook spannend avontuur. Kokosnoot maakt natuurlijk gebruik van zijn krachten. Hij is een draak, dus hij kan vuur spuwen, en hij kan vliegen. Maar zelfs dan kan hij niet alles alleen. Matilda helpt, maar ze ontmoeten ook een oude vriend, Geert. Wie alle boeken over Draakje Kokosnoot heeft gelezen, kent Geert wel. En alle andere lezers leren hem nu kennen.
Een verhaal dat met veel humor verteld wordt, een echt griezelverhaal voor de jongste lezers. Niet al te eng dus, maar wel heel leuk.


ISBN 9789059242579| Hardcover| 80 pagina's | Uitgeverij Bakermat | 15 november 2016
Vertaald door Siska Lernout | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 6 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet kleine Draakje Kokosnoot bij de dinosauriërs
Ingo Siegner


Misschien zijn het Draakje Kokosnoot en zijn vrienden bekend uit eerdere delen. Ze hebben immers al menig avontuur beleefd. Kokosnoot woont met Oskar en Matilda in de jungle van Drakeneiland.


Op een avond zitten ze met z’n drieën bij het kampvuur en komen de stoere verhalen los.  ‘De tijger doet ons niets,’ beweert Oskar. Tenslotte is hij - Oskar-  een vreetdraak! Hij laat zich uitdagen en zegt dat hij zelfs een Tyrannosaurus Rex aan kan. ‘Ja, dat is makkelijk,’ zegt de slimme Matilda. ‘Die zijn uitgestorven!’ Maar Kokosnoot weet daar wel raad op. Heeft hij immers niet een lasertoestel gekregen bij een van zijn vorige avonturen! Dat is een toestel waarmee ze door de tijd kunnen reizen.  Oskar moet maar eens laten zien wat hij kan.


En daar gaan ze, in een flits zijn ze in de tijd dat de dinosauriërs de wereld beheersten. Wat een enorme beesten zijn dat. Ze dachten dat ze tussen de bomen stonden, maar het waren poten! Gelukkig weet Matilda dat ze niet bang hoeven zijn: dit is een Alamosaurus, die eet geen vlees.  Maar er zijn wel degelijk T-rexen en die zijn niet alleen groot, maar ook gevaarlijk. Want die zijn dol op een echte barbecue! Met veel vlees! Als die gevaarlijke T-rex hen ook als een lekker hapje ziet, kan Oskar laten zien wat hij kan.


Een spannend avontuur van Draakje Kokosnoot is altijd leuk. Nu er dat tijdreiselement aan toegevoegd is, kunnen we vast nog veel meer avonturen verwachten!  Het zijn spannende avonturen waarbij ook wat informatie wordt gegeven. In dit geval over dino’s, en over vegetarisme. Hoe dat zit, moet je zelf maar lezen!


Er zijn veel leuke kleurige afbeeldingen, waarbij vermeld kan worden dat de draken en de dinosauriërs misschien wel boos kunnen kijken, maar eigenlijk nergens echt angstaanjagend zijn. Ze worden afgebeeld als lieve poesjes die wat narrig zijn. Ook worden ze vermenselijkt: ze hebben namen, net als de hoofdfiguren.  Het is best wel lief allemaal, geen kind zal er nachtmerries van krijgen.


ISBN 9789059241152 | Hardcover | 80 pagina's | Uitgeverij Bakermat | oktober 2015
Vertaald door Siska Lernhout | Leeftijd vanaf 8 jaar.

© Marjo, 9 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet kleine draakje Kokosnoot is niet bang
Ingo Siegner


Als de draakjes van de drakenklas op schoolreisje zijn, komen ze vast te zitten op het schildpaddeneiland. Er dreigt een enorme storm op te steken. Ook de stekelvarkenklas zit er voorlopig vast. Maar draakje Kokosnoot en zijn vrienden Matilda en Oskar vermaken zich wel terwijl ze wachten tot het gevaar overdrijft.


De oude schildpad heeft een verhaal verteld over een piraat die vroeger de zeeën onveilig maakte. Hij heeft vlak bij het eiland een zeemansgraf gekregen, en daar is ook zijn amulet begraven. De rode amulet, waar de piraat zijn moed door kreeg! En ja hoor, onze vrienden gaan duiken, op zoek naar die amulet. Die ligt natuurlijk niet op hen te wachten, maar wel stuiten ze op een onderzeeboot! Ze verstoppen zich en zien hoe er een klein mannetje uitkruipt. Het lijkt wel een piraat! Maar niet alleen is hij klein, hij klimt ook razendsnel in een hoge boom als hij twee draken en een stekelvarken op zich af ziet komen. Piraat Pieter Bakboord is een bange schijterd...
En raad eens: ook Pieter is op zoek naar de amulet. Niet zo'n gek idee als de rode amulet inderdaad moedig maakt!
Samen gaan ze op zoek, en Pieter leert de vrienden van alles over onderzeeërs en over varen.
Maar als zij in de klauwen van een grote kwal vallen, geeft hij niet thuis. Hij is immers doodsbang! Of toch niet?


Opnieuw een spannend avontuur over Draakje Kokosnoot. Niet alleen spannend, ook leerzaam. Al lezende leer je allerlei dingen, zoals gezegd over varen, maar ook over moed en vriendschap.
De tekeningen van de duikboot zitten vol grapjes en zijn gedetailleerd.


Het is echt een boek over de zee: de kleuren zijn overwegend zeegroen en toevallig vind ik dat een hele mooie kleur. Maar ook zonder dat zou ik dit verhaal een dikke tien geven. Het is gewoon erg leuk. Om voor te lezen en om zelf te lezen. Op de omslagfoto hier staat ’is niet bang’. Maar de titel is toch echt ‘wees niet bang’, zo is het ook letterlijk uit het Duits vertaald.


Ingo Siegner (Hannover) heeft deze boekjes in 2004 geschreven en zelf geïllustreerd.


ISBN 9789059240803 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Bakermat |  januari 2015
Vertaald uit het Duits door Siska Lernhout Leeftijd vanaf 7 jaar.

© Marjo, 28 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet kleine Draakje Kokosnoot en de schat in de jungle
Ingo Siegner


Vlak bij de grote jungle, waar het best gevaarlijk is, bevindt zich ook de Rotsbaai. Draakje Kokosnoot is op het strand met zijn vriendjes Matilda het stekelvarken en de kleine vreetdraak Oskar. Met een boekje en wat te drinken amuseren ze zich daar best.


Matilda verbaast zich er over dat Oskar in de schaduw en tegen de koude rotswand blijft leunen! Maar een rots is bijzonder, zegt Oskar. Rotsen verbergen geheimen. Op deze bijvoorbeeld is een kruis gegrift. O ja? Dat wil Kokosnoot zien! Dat is vast niet voor niets! En ook al lachen zijn vrienden hem uit: hij begint te graven op de plek onder het kruisje. En ja hoor: hij vindt een potje, een aardewerk potje waar een lapje leer in zit. Er staat iets op getekend: een varken en een slang. Dat moet wel een schatkaart zijn!
En als Matilda weet te vertellen dat dat varken niet de tekening van een varken is, maar van een rots, willen Kokosnoot en Oskar meteen op pad. Matilda moet uitleggen waar ze heen moeten, want ze gaat echt niet mee. Die rots is in de jungle en die slang die getekend is woont daar. Het is de grote wurgslang! Veel te gevaarlijk!


Maar de twee zijn vastbesloten. Zij gaan op schattenjacht. Met een kapmes, touw, een olielamp en schoppen vertrekken ze naar de varkensrots. Het is het begin van hachelijke avonturen, beginnend in het oerwoud waar om hen heen overal lichtjes zijn. Onze vrienden zijn duidelijk niet op huin gemak. Maar ze zetten door: ze zijn moedig en slim! Gelukkig voor hen is hun vriendin slimmer: zij heeft hulptroepen ingeschakeld: Poepsi het stekelvarken!

De jungle is inderdaad een gevaarlijke plek, waar niet alleen slangen wonen, maar ook tijgers. En ook bij die grote rivier is het niet pluis: daar woont een krokodil. En de speurtocht is nog steeds niet afgelopen. Zullen onze vrienden echt een schat vinden? Het is al de vraag of ze levend uit de jungle zullen komen...


Een spannend avontuur, voorzien van mooie, sprankelende tekeningen in frisse kleuren. Af en toe is er een voetnoot om wat uit te leggen, en er zit een moraal in het verhaal, maar het is op de eerste plaats gewoon een leuk boek om te bekijken en te lezen!


ISBN 9789059244078 | Hardcover | 70 pagina's| Uitgeverij Bakermat | februari 2015
Vertaald door Siska Lernhout | Leeftijd 6-9 jaar

© Marjo, 9 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet kleine Draakje Kokosnoot op avontuur
Ingo Siegner


Ergens in de grote wereldzeeën ligt een eiland dat niemand nog kent. Maar nu de avonturen van Draakje Kokosnoot gemeengoed gaan worden, komt daar snel verandering in!


Als het winter is op het eiland waar het kleine draakje woont, zijn de volwassen draken weg. Zij vliegen naar de zuidelijke Zuidzee, waar het lekker warm is. Kleine draakjes zoals Kokosnoot moeten blijven, want zij kunnen nog niet vliegen. Kokosnoot baalt. Zijn ouders overwinteren lekker daarginds, eten lekkere ijsjes en hij moet naar school, naar vliegjuf Proselinde. Oefenen en nog eens oefenen, want volgend jaar wil hij mee kunnen vliegen.


Als hij na school aan het strand zit te mijmeren, duikt er ineens een enorm groot dier op uit het water. Hij schrikt er van. Maar de walvis, want dat is het, stelt hem snel gerust. ' Ik heet Kasimir', zegt hij. Hij komt om hulp vragen, want er ligt een ijsberg voor de baai en hij kan er niet uit. Nu is Kokosnoot een vuurdraak, dus je snapt het al: hij kan en wil wel helpen.
Vanaf dat moment zijn ze dikke vrienden, en Kokosnoot komt al snel op een grandioos idee! Kasimir is een enorme grote vis - ' o, nee, geen vis! Ik ben een zoogdier, ik kan ademen onder water,' zegt Kasimir - en kan zo' n klein draakje vast wel meenemen naar het zomereiland! Helaas blijkt dat draakje toch veel te zwaar, maar Kasimir weet er wel wat op.


Na dit avontuur volgen er meer. Kokosnoot helpt nog meer dieren, die vrienden voor het leven blijven en met wie hij avonturen beleeft: met Matilda, het stekelvarken, verzint hij leuke plannetjes: naar de maan vliegen bijvoorbeeld. En Matilda is bevriend met de zeedraak Amadeus, die mooie verhalen kan vertellen, en de twee vrienden op ideeën brengt. Ideeën die hen in de problemen brengen, en waardoor ze ook vijanden maken, maar gelukkig gebeurt het ook dat wie eerst vijandig was, toch een grote vriend wordt.


En zo begrijpen jullie dat de avonturen van het kleine vuurdraakje reuze spannend en leuk om te lezen zijn. Of voor te lezen, want de hoofdstukken - 'avonturen' genoemd - zijn zeer behapbaar. Soms beginnen ze met een kleine uitleg, soms is er meteen actie.
Allemaal zijn ze in een duidelijk lettertype gesteld en worden ze opgeleukt door tekeningetjes die door de schrijver zelf gemaakt zijn. Kleurrijk, gedetailleerd, to the point en grappig. Er komt een hele serie, en die wordt vast een succes!


Ingo Siegner (Dld) heeft dit boekje in 2004 geschreven en geïllustreerd. Bakermat, Mechelen heeft het boekje in 2014 uitgegeven.


ISBN 9789059240834 Hardcover 32 pagina's Bakermat oktober 2014
Vertaald door Siska Lernhout Leeftijd 6-9 jaar

© Marjo, 4 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER