jeugd 6-9 jaar

George Orwell

Animal Farm
George Orwell
in een bewerking door Clavis
met illustraties van Quentin GrébanHet verhaal in het kort:
Meneer Jansen, de eigenaar van de Herenhoeve, is een boer die veel eist van zijn dieren. Op een dag komen alle dieren bij elkaar in de schuur. Ze konden makkelijk hun hokken uit omdat de boer weer eens dronken was en niets merkte van alle commotie.
De aanleiding voor het samenkomen was een droom die Oude Majoor, een varken - ooit uitgeroepen tot Schoonheid van Willington - gehad had. Oude Majoor houdt een toespraak. Voordat hij sterft wil hij de dieren een wijze les leren:

‘Want kameraden, wat is de zin van het leven eigenlijk? Laten we wel wezen: heel hard zwoegen, we maken veel ellende mee en het leven is veel te kort. Nadat we op de wereld zijn gezet, hebben we nauwelijks genoeg om te overleven en wie van ons sterk genoeg is, moet werken tot-ie erbij neervalt. En wanneer ze niets meer aan ons hebben, worden we onbeschrijflijk wreed geslacht.’


De Mens is de vijand van het dier, zegt Oude Majoor. Ze moeten de macht overnemen. Alle dieren zijn gelijk. Geen dier zal een ander dier doden, of tiranniseren.  
Na zijn dood, een paar dagen later, zijn het de varkens, immers de slimste dieren, die een nieuwe leer ontwikkelen: Het animalisme. Zij stellen regels op, volgens de woorden van Oude Majoor en onderwijzen de anderen. Als iedereen overtuigd is, worden de boer en zijn vrouw verjaagd, nadat ze weer eens wreed opgetreden zijn tegen hun dieren en hen honger hebben laten lijden.
De revolutie is een feit.


Helaas komt er al meteen de klad in als twee varkens, Napoleon en Sneeuwbal, een strijd om de macht beginnen. Napoleon wint, Sneeuwbal wordt verjaagd en wordt vanaf dat moment gebruikt als de kwade geest die alles verziekt. Hoewel niemand hem meer ziet of hoort, geloven de andere dieren alles wat Napoleon hen wijsmaakt.
En Napoleon gaat ook niet te werk zoals Oude Majoor bedoeld had, want al snel is een varken meer dan een paard, kip of welk dier ook. De varkens grijpen de macht, en laten de andere dieren voor hen sloven. Die lijden honger, de varkens worden vetter. De regels veranderen ten voordele van de varkens en helaas zijn de anderen niet slim of krachtig genoeg om er tegen in te gaan.
Natuurlijk kan dit zo niet blijven gaan.


Animal Farm is een klassieker, een boek dat iedereen gelezen moet hebben. De leeftijd  - 8 jaar - die bij deze uitgave aangegeven wordt, is wel aan de jonge kant, maar vanaf een jaar of 11, 12 zouden kinderen het misschien wel aan moeten kunnen. Al is het dan wel wenselijk dat ze al wat weten van de geschiedenis.
Het boek is namelijk een allegorie over de revolutie in de Sovjet-Unie, begin twintigste eeuw, en over wat daarna gebeurde. De dieren staan voor machthebbers als Stalin en Napoleon. Zij gebruiken net als mensen propaganda, en doen aan volksverlakkerij. Ze voeren een schrikbewind, en buiten de andere dieren uit.
Op het laatst is er nauwelijks nog verschil tussen de mensen en de varkens.


Ieder dier heeft zijn eigen rol. Boxer is bijvoorbeeld een hardwerkend paard, en staat voor de mensen die hard moesten werken om in leven te kunnen blijven. De kat weet overal onderuit te komen, als er gewerkt moet worden is ze nergens te zien. Schapen zijn meelopers die niet zelf kunnen denken.


Animal Farm is in de oorspronkelijke vorm een pittig verhaal, en dat blijft het ook in deze bewerking. Wat hier anders is is de uitvoering.
Er zijn prachtige illustraties, kleine maar ook over twee pagina’s uitgespreid, van Quentin Gréban.
Hij studeerde voor illustrator aan het Sint-Lukasinstituut te Brussel.
Gréban illustreerde en schreef sinds 1999 meer dan 50 kinderboeken in verschillende talen. Naar eigen zeggen is hij sterk geïnspireerd door de sprookjes van Hans Christiaan Andersen. De kunstenaar maakt romantisch ogende maar realistische beelden in mooie kleuren.


Animal Farm werd oorspronkelijk gepubliceerd in augustus 1945. Het is geschreven door de Britse schrijver en journalist George Orwell (1903 -1950)
De eerste Nederlandse vertaling, van Anthony Ross, verscheen in 1947 bij Uitgeverij Phoenix onder de titel De boerderij der dieren. Het verhaal werd een sprookje voor grote mensen genoemd, en zou geschikt zijn voor kinderen vanaf 13 jaar. 


ISBN  9789044842999 | Hardcover | 384 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2021
Afmetingen: 32 x 24 x 1,9 cm Vertaald en bewerkt uit het Engels door Clavis | Leeftijd 8+

© Marjo, 1 september  2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER