jeugd 6-9 jaar

Maartje Kamphuis-Wesselsz

De Kinderkoningin
illustraties: Ton de Bree
tekst: Maartje Kamphuis-Wesselsz
co-auteur: Mireille Geus


Heb je een wens? Dan stuur je een brief naar de Kinderkoningin. Zij woont op een roze wolk en regeert over Roze Wolkenland. Dat ligt achter de verste wolken en nog nét een stukje verder. In dat land woont het Dottenvolk en natuurlijk zijn ze allemaal roze, net als de huizen, de honden enz. Ook de Kinderkoningin heeft roze kleren aan, zelfs haar haar is roze en ze is gek op crozesantjes...


De Kinderkoning krijgt elke dag veel brieven via de Dottenpost. Ze leest alle brieven die de kinderen haar sturen en elke dag kiest ze één wens uit die ze zal vervullen. Haar lakeien Wolkie en Tolkie lezen met haar mee en adviseren haar, zoals bij de wens van Dirk die zo graag naar de dierentuin wil. Dirk vraagt of hij een kaartje mag voor de trein en de dierentuin want zijn ouders beloven op zijn verjaardag steeds dat ze zullen gaan maar doen het nooit! Ze zijn altijd te druk met andere dingen.
Natuurlijk wil de Kinderkoningin dat wel geven, maar Tolkie en Wolkie vinden dat reizen met de trein te gevaarlijk voor een jongetje van zes. Ze hebben een veel beter plan!


En zo komt het dat Dirk op een dag wakker wordt met een rozig kriebeltje in zijn buik. Even denkt hij dat hij nog droomt want er staat een zebra aan zijn gezicht te snuffelen en er hangt een aap in de lamp. Maar ze zijn er écht. In het bad zit een haai te badderen en als hij uit het raam staat ziet hij allemaal dieren in de tuin. Wel vijf olifanten, een nijlpaard, twee pandaberen met hun baby... en nog veel meer. Dirk vindt het geweldig!


Dirk rent langs de trage schildpad op de gang, naar de slaapkamer van zijn ouders en springt op het grote bed.
'Goedemorgen papa, goedemorgen mama! Het is mijn geluksdag! We hebben thuis een dierentuin!'


Papa en mama blijven van schrik thuis en eigenlijk hebben ze een superleuke dag, ondanks het vele werk wat ze moeten doen, zoals poep opruimen en voeren. Dirk Dirk weet nu wel  hoe een olifant voelt, en mag de babypanda vasthouden en, en, en...
Het is een superdesupersuper dag en Dirks ouders beloven dat ze voortaan met Dirk naar de dierentuin zullen gaan.
En als het 's avonds donker wordt en de lucht roze kleurt, is alles weer gewoon.


En zo lezen we over meer wensen van kinderen, zoals het meisje die vraagt of de Kinderkoningin wil helpen om papa te laten stoppen met stinkscheten laten. Of Anna die vraagt of de Kinderkoningin vies en gezond eten zoals uit het kookboek van Otto Legging lekker kan laten smaken. En kan de koningin dan ook gelijk lekker eten vies laten smaken? Dan krijgt ze ook geen dikke billen. Anna's wens wordt vervuld maar het loopt toch even anders dan ze gedacht had!
De wens van Kasper Kluns is heel lief en Ruben wil wel eens een schooldag die niet zo saai is, gewoon een dag waarop alles mag.


In totaal worden er acht heel uiteenlopende wensen vervuld. De ene wensvervulling pakt leuker uit dan de andere, maar ze worden allemaal met veel humor verteld en uitgevoerd. Én er zit ook nog een wijze les in... voor de volwassenen!
Elk verhaal begint met een wensbrief die wij ook kunnen meelezen en vervolgens zien en lezen we hoe de Kinderkoningin en haar Dotten aan de slag gaan om er voor zorg te dragen dat de wens vervuld wordt. En dat is soms best véél werk.
De tekst is in mooie, duidelijke letters afgedrukt en de tekeningen (natuurlijk met veel roze) erbij zijn vaak heel grappig.  


Achterin het boek staat nog een kort interview met de Kinderkoningin en helemaal achterin zit een envelop waar je jouw eigen wens in kunt stoppen!  Als je die envelop bij het raam legt, dan komt de Dottenpost die ophalen. Misschien, als de keus op jouw brief valt, dat jouw wens dan ook vervuld wordt!
Een leuk en gezellig boek, dat lekker wegleest.


ISBN 9789463132244 | Hardcover | 146 pagina's | Uitgeverij Memphis Belle/Baeckens Books | 11 juni 2019
afmeting 27 x 23 cm. | Leeftijd 7+

© Dettie, 17 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER