jeugd 6-9 jaar

Anna van Praag

altSchiet niet op mijn olifant!
Anna van Praag


Uit de serie ‘Rugzakavontuur’ een spannend boek van Anna van Praag, met mooie sfeervolle tekeningen van Els van Egeraat, die soms hele pagina’s vullen. Zij tekent hele mooie olifanten!


Het verhaal gaat over Jip, die compleet gefascineerd is door olifanten. Ze weet er alles over te vertellen, en ze heeft een olifantenpyjama, een olifantenwekker, boeken, schilderijen, noem maar op. En nu heeft ze weer meegedaan aan een wedstrijd en een week in een olifantenkamp in Afrika gewonnen. Ze vertrekt met haar ouders, en landt op een klein, onooglijk vliegveld. Jip constateert wel dat het niet de luxe is die ze van andere vakanties kent, maar ze laat zich niet van de wijs brengen. Waar zijn de olifanten? Dat is het enige dat haar interesseert.
Nou, ze zal ze zien! En er ook nog op ander manieren kennis mee maken. Want Jip is dan wel dol op die beesten, en natuurlijk de onderzoekers in het kamp ook, maar er wonen ook boeren in het Afrikaanse land, en dat olifanten steeds hun omheiningen slopen en nog meer vernielen, dat vinden die boeren helemaal niet leuk. Zij willen de olifanten wegjagen of nog erger: doden!
Kan Jip daar een stokje voor steken?


'Op sommige plekken lagen grote keien in het zand, alsof er een reus had zitten spelen. En boven dat alles een al even lege lucht. En die lucht was HEET. Jip durfde bijna geen adem te halen, zo warm was het in haar mond. En daar...
'Olifanten!"
De stenen in de verte. Dat waren geen stenen. De grote grijze bulten kregen oren, slurven, poten. 
OLIFANTEN!'
Jips moeder gilde het uit en haar vader klikkerdeklikte met zijn camera.
Jip zat alleen maar doodstil. De muziek in haar hoofd was nu zo hard dat ze niks anders meer hoorde. Echte olifanten, en zo vreselijk dichtbij!'


Naast  het olifantenverhaal is er ook nog aandacht besteed aan de taal. Jip zegt van zichzelf dat ze de gekke-woorden-ziekte heeft, en ze vindt het Afrikaans prachtig!


Leuk spannend verhaaltje, waarin je veel leert over olifanten. Vooral ook dat het allemaal niet zo romantisch is als je vanuit je eigen vertrouwde en luxe omgeving denkt. Anna van Praag gebruikt een heldere taal,  en heeft van Jip een stoutmoedig meisje gemaakt dat open en enthousiast is, en zeker in de smaak zal vallen bij de jongere lezertjes. Heel leuk boek!


ISBN 9789025856205 | hardcover| 89 pagina's | Leopold B.V. | april 2010
Illustraties in zwart-wit van Els van Egeraat  Vanaf ca. 9 jaar.

© Marjo 19 september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER