jeugd 4-5 jaar

Bart Demyttenaere

http://www.bartdemyttenaere.be

 

Wapi
illustraties: Patrick Ntabaza
tekst: Bart Demyttenaere


In het oerwoud is een kleine okapi aan zijn leven begonnen. ‘Wie ben ik?’ vraagt hij zich af. Mama noemt hem – voorlopig – mijn kleine okapi, het is niet zo belangrijk (al weten wij het al wel!). Maar belangrijker is dat hij leert hoe hij met zijn tong blaadjes van de boom moet trekken om te eten. En dat de rivier er is om uit te drinken.


Hij vindt het leven reuze leuk en spannend. Dat laatste ontdekt hij als hij op een dag eerder wakker is dan mama, en op avontuur gaat. Helemaal alleen. Maar dat is wel gevaarlijk, kleine okapi! En je mama weet niet meer waar je bent!
Voorlopig maakt de kleine okapi zich daar helemaal niet druk om, er valt zoveel te beleven. Hij ontmoet nijlpaarden, en chimpansees. Hij ziet een heleboel vlinders dansend in de zon.
Maar dan doemt het gevaar op: mensen!!!


Loopt dit wel goed af? Zal hij zijn moeder terug kunnen vinden?


De tekst staat in kaders op de druk geïllustreerde pagina’s. Patrick Ntabaza weet natuurlijk hoe het er in een oerwoud uit ziet, en wij kunnen dat nu ook zien. Hij tekent naast de dieren waarvan in de tekst sprake is ook kleine dieren. Leuk om die te zoeken!
Over de bedreiging voor dieren in het oerwoud wordt wel verteld, maar het is aan de voorlezer om daar eventueel de nadruk op te leggen. Je kan je ook concentreren op het verhaal van een dier dat zijn moeder kwijt raakt. Doordat hij zo nieuwsgierig is…


Bart Demyttenaere  (1963) is een Vlaams auteur, geboren in Albertstad (Congo). De samenwerking met Patrick Ntabaza komt dus niet uit de licht vallen, net zo min als het onderwerp van dit boek. Demyttenaere is onderwijzer, werkte zelf ook in Congo, waar hij nog steeds graag verblijft. Hij schreef in 1995 zijn eerste kinderboek. Daarnaast schrijft hij dichtbundels, boeken voor volwassenen terwijl hij ook toneelteksten en non-fictie niet schuwt. De thematiek in zijn boeken haakt vaak aan problematiek als gevangenis-  of vluchtelingenkwesties.


ISBN 9789044840230| hardcover | 34 pagina's | Uitgeverij Clavis | maart 2021
Met authentieke tekeningen van de Congolese illustrator Patrick Ntabaza
Afmeting: 29,8 x 21,7 x 1 cm | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 11 april 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER