jeugd 4-5 jaar

Babette Cole

http://www.babette-cole.com

 

Twee van alles
Babette Cole


Diederik-Jan en Mathilde Weelderigheid waren twee fantastische kinderen...  maar... ze hadden moeilijke ouders, die het nooit eens konden worden.


Zo begint dit grappige boek waarin verteld wordt dat papa een enorme hekel heeft aan bijna alles wat mama doet en omgekeerd. Mama vindt onder andere de vissen van papa die in het bad zwemmen vreselijk, en zijn muzikale vrienden zijn ook afschuwelijk net als die vreselijke inwonende tantes van hem.
Er is echt niets wat ze alle twee leuk vinden.
Papa wil in een tentje kamperen en vissen, mama wil in een luxe boot op reis naar een warm land. Papa houdt van kleine hondjes, mama van grote vechthonden en ga zo maar door.
Papa en mama krijgen zo'n hekel aan elkaar dat ze er lelijk en gemeen van worden. Ze verzinnen de raarste dingen om elkaar te pesten. Papa wast mama's ondergoed heel heet zodat er piepkleine onderbroekjes uit de wasmachine komen en mama stopt koeienpoep in papa's pet.


Diederik-Jan en Mathilde maken zich grote zorgen om die vervelende ouders. Er moet wat verzonnen worden, dit kan zo niet langer. Het zal toch niet hun schuld zijn?. Maar op school merken ze dat heel veel kinderen van die ouders hebben die zich gedragen alsof ze pas vijf zijn. Het ligt dus niet aan hun!
Mathilde krijgt een superidee... Zij en Diederik-Jan vragen aan de dominee of hij hun ouders niet kan ont-trouwen!
De ouders vinden het ook een geweldig idee... en krijgen het heel druk... er worden ont-trouw kaarten gestuurd, en een groot ont-trouw feest gegeven en papa en mama gaan apart op ont-trouw vakantie.
Diederik-Jan en Mathilde breken ondertussen het huis af en bouwen twee nieuwe huizen (met een geheime tunnel waar alleen zij door kunnen). Omdat ze nu in twee huizen wonen moeten ze nu wel alles dubbel hebben.
Ze kregen ook twee héél tevreden ouders die nog lang en gelukkig leefden - apart.


Het is natuurlijk een geweldig idee om alles eens om te gooien, niet de kinderen maar de ouders zijn lastig! En de ouders gaan niet scheiden maar ont-trouwen, de kinderen vragen daar zelfs om! Zo wordt op een heel leuke manier het verhaal gebracht over ouders die uit elkaar gaan. Kinderen kunnen dankzij dit verhaal leren dat het niet aan hun ligt maar aan papa en mama zelf. Ze zien ook dat als papa en mama apart gaan wonen er geen ruzie meer is maar dat ze alle twee veel vrolijker zijn en er weer mooier uitzien en weer gewoon de leuke papa en mama kunnen zijn, alleen ze wonen niet meer bij elkaar. Jammer dat kinderen in het echt niet twee huizen kunnen bouwen, dat zou helemaal te gek zijn!
In het boek staan ook nog mooie en aparte gekleurde afbeeldingen die nog duidelijker maken wat er bedoeld wordt.
Kortom, een erg leuk boek dat op een heel vrolijke, vlotte manier een moeilijk onderwerp behandelt.


ISBN 9789056371470 Hardcover 32 pagina's uitgeverij Lemniscaat 1998
vanaf ca. 5 jaar

Dettie, 10 augustus 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER