jeugd 4-5 jaar

Loes Riphagen

http://loesriphagen.nl

Zie ook de Leestafelrecensies over de boeken van Loes Riphagen in de categorie non-fictie jeugd

en de Leestafelrecensies over de boeken van Jozua Douglas en Loes Riphagen

 

Het kabouterboek
Loes Riphagen


Loes Riphagen is inmiddels een gerenommeerde kinderboekenschrijfster en -illustrator. Haar boeken over Coco zijn een begrip. Verder illustreerde zij o.a. de mooie boeken De kusjeskrokodil van Jozua Douglas en Het rode ei van Han van der Vegt. Die boeken zijn met name dankzij Riphagens afbeeldingen een succes geworden.

Het kabouterboek is weer een heel ander boek geworden. In het boek vertelt kabouter Kik over zijn leven.
Hij heeft vier vingers en vier tenen aan elke hand en voet. Zijn navel zit op zijn rug. Hij is geboren met een rond hoofd maar weet dat zijn hoofd later langzaam een puntvorm krijgt.


Kik woont in de stad, onder de vloer van een grachtenhuis, samen met zijn momo, popo, omo en opo, broertjes en zusjes en alle huisdieren. Het huis hangt van vondsten in elkaar. De trap is van luciferstokjes gemaakt. de boekenkast is opgebouwd met stukjes karton, de wieg is een halve walnoot, kevers helpen met het schoonmaken van poepbroekjes en de snuitkevers stofzuigen de boel. Tegen dieren praat Kik in gebarentaal. Hoewel de slak hem niet helemaal begrijpt...
Kik gaat nog bij zijn opa en oma in het bos op bezoek en we lezen over vermommen, eten, douchen en naar bed gaan enz.


Op zich is het een leuk boek, waarin heel veel te zien en op te zoeken is, Maar toch spreekt het me niet aan. Ik heb lang na lopen denken waarom dat zo is, want ik ben best wel een liefhebber van Riphagens werk. En uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat het teveel over bijzaken gaat.
We zien uitgebreid wat er in Kiks rugzak zit - allemaal al dan niet noodzakelijke frutsels die vrij klein afgebeeld zijn - we zien het eten van de kabouters dat per stuk getekend breeduit getoond op twee grote pagina's, het is vrij kaal. De verzameling van Kik idem dito. De artikelen zijn allemaal net te klein weergegeven om de toch leuke humor in de afbeeldingen goed te kunnen zien.


Ook wordt in feite te lang over één onderwerp verteld, zoals over de vermommingen. Er zit geen vaart in het boek. Alles uit het leven van de kabouter wordt wel getoond en genoemd maar het blijft vrij vlak. De afbeeldingen zijn nogal statisch. Het verhaal gaat niet leven, ondanks die kleine grapjes in de afbeeldingen. Maar gezien de lovende recensies van Trouw, Parool en 'Jaap leest', over Het kabouterboek zal één tegengeluid niet van veel invloed zijn.
Mijn grootste verlangen is echter gewoon dat kinderen het boek wél leuk vinden.


Zie ook het Inkijkexemplaar en oordeel zelf.


ISBN 9789025777456 | Hardcover | 64 pagina's | Gottmer | 17 mei 2023
Afmeting 23 x 28 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 5 augustus 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De gele olifant
Loes Riphagen


De gele olifant kwamen we al eerder tegen in het tekstloze boek Huisbeestenboel  van Loes Riphagen. Ook in dit boek staat geen tekst maar toch is er verhaal genoeg.
Op de afbeeldingen zie je de gele olifant aldoor lekker spelen met muis, ze hebben steeds dikke pret. Maar dan ziet de gele olifant een gele banaan, en vanaf dat moment verzamelt hij gele spullen. En niet een béétje gele spullen, nee hij komt met armen vol gele spullen thuis. Hij móet alle gele spullen hebben, je ziet hem zelfs lopen met een Chinees onder zijn arm! Arme muis, olifant is zo geobsedeerd dat hij muis helemaal niet meer ziet staan... Muis probeert van alles om de aandacht te trekken, hij schildert zichzelf zelfs geel! Maar olifant ziet in hem alleen maar een geel 'ding' en gaat maar door en door en door met verzamelen, op het laatst wil hij zelfs de zon!
Natuurlijk gaat dat mis en dan... beseft hij pas hoe bijzonder en belangrijk muis eigenlijk is!


Loes Riphagen heeft een voor haar kenmerkende manier van tekenen en schilderen. Haar figuurtjes hebben bijna altijd een hele lange neus, dus niet alleen olifant maar muis heeft ook een lange neus. Ook de vogels hebben lange snavels en bijna alle andere dierfiguren hebben scherpe tandjes.
De verzameling van de gele olifant is grappig om te zien, je kunt het zo geel niet bedenken of het is er... van de zonnebloemen van Van Gogh tot Tweety, van een kaas tot een tennisbal. Zelfs een gele klomp en een gele bij ontbreken niet.
Naast de gele verzameling zijn nog veel meer grapjes verborgen in de afbeeldingen die over twee pagina's verspreid staan. De nieuwsgierige eekhoorns in de struiken. De slak die een huisje in een boom heeft, de kabouter met een vinger als neus, het piepkleine huisje bovenop een groot flatgebouw. De fantasie van Loes Riphagen is ongeëvenaard en dat maakt het boek ook zo bijzonder.
Een fantastisch kijkboek waar kinderen weer enorm veel plezier aan zullen beleven.


Zie ook het inkijkexemplaar 


ISBN 9789026133244 Hardcover 40 pagina's Uitgeverij Fontein 3 juli 2012
Afmeting: 31 x 25 cm Leeftijd: vanaf 4 jaar

© Dettie, 6 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Miniheksen
illustraties: Loes Riphagen
tekst: Bette Westera


De miniheksen toveren de hele dag door en toch verandert er helemaal niets in het bos. Dat wordt wel erg saai. Ze beginnen zich heel erg te vervelen. Elke dag toveren als er toch niets verandert heeft geen zin, ze stoppen maar met dat getover. Wat moeten ze nu?
Ze gaan kijken bij de duimdwergen, die toveren niet maar vervelen zich nooit, hoe doen ze dat?
De duimdwergen lachen om die miniheksen. Vervelen? Nee, ze vervelen zich nooit want ze hebben een geheim, ze sparen namelijk iets, iets heel kleins... en wel Miniheksen!
Het wordt een heel gedoe daar in het bos want de Miniheksen gaan natuurlijk onmiddellijk Duimdwergen sparen.
En dan komt Rimpelreus aandenderen, de grond trilt er van. En Rimpelreus spaart ook iets...


De tekst is vlot en de illustraties zijn erg grappig. Alle duimdwergen hebben een lange witte baard en enorme duim als neus. De miniheksen hebben lange tanden, een grote bos haar en een lange neus met rode vlekken erop die bijna tot op hun navel hangt. De reus heeft vier vingers en zes tenen en veel rimpels. De tekeningen zijn heel kleurig en gezellig druk.
Kinderen zullen het verhaal en de komisch afgebeelde figuurtjes prachtig vinden.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789026134500 Hardcover 30 pagina's | VBK Media |27 september 2011
Leeftijd 4+

Dettie, 29 september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Huisbeestenboel
Tekst en illustraties: Loes Riphagen


Als je dit leuke boek openslaat word je voorgesteld aan de huisbeestenboel. Je hebt de echte dieren zoals Pietje de vogel, Karel de kat, Helena de vis, Bibi de hond  en nog veel meer dieren. Maar er zijn ook dieren die op een schilderij staan of in een boek of op een tekening. Zoals Bert de beer en varkentje en de gele olifant.
Wat zouden al deze dieren doen als ze alleen thuis zijn...?


Dat wordt dolle pret natuurlijk. Als de mensen weggaan ziet alles er nog wel een beetje netjes uit maar dan... De beer kruipt uit het schilderij en Katrien het konijn gaat zich optutten en arme goudvis Helena wordt in een glas water gestopt! De kakkerlakken Pieter Jaap, Boudewijn en Olivier (die namen! hoe verzin je het!) zijn het allerergst. Ze gooien de jampot op de grond, gaan er met de schoenen vandoor en Helena...? Die zwerft door het hele huis, dan is ze in de bloemenvaas gestopt, dan in de w.c. en dan heel zielig in een klein flesje met sinas...
Ook Katrien beleeft een heel spannend avontuur met de gele olifant! Ze zoenen zelfs met elkaar en later hebben ze Konijnefantjes of heten ze Olinijntjes? Het geeft eigenlijk niet hoe ze heten, die kleintjes  zijn gewoon heel erg  leuk.
En dan... komen de mensen weer thuis! Gauw, gauw moet alles opgeruimd worden, zullen de mensen iets merken? Is er veel veranderd in huis?


Een bijzonder boek en met recht een prentenboek. Er staat namelijk alleen op de eerste en laatste pagina  tekst, toch beleef je allerlei avonturen als je in het boek kijkt. Je kunt bijvoorbeeld op alle bladzijden alleen gaan letten op Bibi, de hond en dan zie je dat hij graag schoenen aan wilt hebben, maar lukt dat ook? Of je kijkt alleen naar die vervelende kakkerlakken die steeds maar zitten te klieren, wat gebeurt er met hun? En Pietje, wat doet Pietje allemaal?
Op de laatste pagina staat dus ook tekst en wel in de vorm van vragen. Bijvoorbeeld, waar is Bert toch gebleven?


Vaak moet je lachen om de grappige vondsten van de tekenares zoals het briefje aan de wc-deur met daarop de vermiste schoen, of Bibi die zo blij is met de pantoffel.
Ook leuk vond ik om de eerste illustratie van de kamer te vergelijken met de laatste. Het lijkt alsof er niets veranderd is maar als je goed kijkt zie je dat er toch wel heel veel dieren en spullen anders zijn. Kijk zelf maar.
Het is echt een geweldig  boek. Elke keer zie je wat nieuws, zelfs piepkleine schilderijtjes veranderen per pagina. Dit boek zou eigenlijk aan ieder kind gegeven moeten worden...


Je kun ook een kleurplaat downloaden van de huisbeesten


ISBN 9789026127168 Hardcover, 32 pagina's, Uitgeverij de Fontein, september 2009
Leeftijd, vanaf 4 jaar.

© Dettie, oktober 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Huisbeestenboel
Loes Riphagen


Dit is het tweede boek van Loes Riphagen, die debuteerde met het boek 'Slaapkamernachtdieren' . Daar ben ik nu wel nieuwsgierig naar, want haar tweede prentenboek over de huisbeesten is erg leuk!Op de eerste pagina's worden de personages voorgesteld, die in dit geval natuurlijk allemaal dieren zijn.
Er is de kat, de hond, de vogel in zijn kooi en het konijn -idem-, maar ook getekende dieren doen mee: varkentje in een leesboek, en de gele olifant getekend door een van de kinderen die in het huis wonen. En de kakkerlakken Pieter Jaap, Boudewijn en Olivier. Erg grappig dat beestjes die gezien worden als ongedierte de mooiste namen hebben!
Op de volgende bladzijden verlaten de mensen het huis. Zij zullen pas op de laatste bladzijde weer terug komen, en in die tussentijd zien we wat de dieren allemaal uitspoken. Er zijn de individuele verhalen, maar er is ook interactie.
Katrien het konijn beleeft een heuse romance! Ik vind haar wel een ijdel konijn, dat had ik dan weer eerder verwacht van de kat. Maar Karel de Kat heeft heel andere interesses. Het verhaal van de hond en de twee paar schoenen, en zijn vindingrijkheid; de streken van de motten en de kakkerlakken, ze zorgen er voor dat je blijft bladeren. Er gebeurt ontzettend veel op die paar bladzijden die het boek telt, waardoor je misschien geen urenlang, maar toch een hele tijd kunt blijven kijken. Heel intrigerend, en spannend voor de kijkers is de gele olifant. Wat spookt die toch allemaal uit??

Het lijkt me een erg leuk boek om samen met je peuter te lezen, maar ook kunnen kinderen die wat ouder zijn er op eigen houtje veel plezier aan beleven.  Je ontdekt steeds nieuwe dingen! De slak bijvoorbeeld, een tijdmeter viel niet meteen op. Een boek op steeds weer te pakken en te bekijken.
Dat de tekeningen heel geslaagd zijn staat buiten kijf. Ze zijn eenvoudig, maar duidelijk, en tot en met de kleine beestjes heel expressief getekend. Zou je nog gerust je huis achterlaten als je dit boek gezien hebt?

 

ISBN 978 90 261 2716 8 Hardcover 32 pagina's | Uitgeverij De Fontein | september 2009
Vanaf 4 jaar

© Marjo, oktober 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Superheldjes


Een superheldje is maximaal 17 milimeter en veroorzaakt kleine ongelukjes. Daardoor stap je bijvoorbeeld in een hondendrol of word je gestoken door een wesp. Ook niet leuk, zo'n superheldje denk je dan. Maar als superheldje niet gezorgd had voor zo'n klein ongelukje zou het allemaal véél erger geweest zijn.


In dit boek maken we kennis met superheldje Zirkonium, zijn vrienden noemen hem Zirk. Hij vertelt waarom hij zo'n lange neus heeft, hoe zijn familie eruit ziet en waarom hij altijd een rugzakje vol met T-shirts bij zich heeft.
Zirk geeft een voorbeeld hoe hij door te doen alsof hij een wesp is kan voorkomen dat iemand van de trap valt. Je ziet een man die met zijn armen vol de trap af wil stappen, je ziet zo dat dat niet goed zal gaan. Zirk trekt gauw zijn wespenshirt aan en prikt die man in zijn bil. De man laat de spulletjes vallen en die vallen allemaal de trap af. Sommige dingen zijn stuk maar op de volgende afbeelding zie je hoe het zonder wespenprik afgelopen zou zijn.  De man zou onderaan de trap liggen met alle spullen over hem heen. Gelukkig dat Superheldje Zirk dat voorkomen heeft!
Maar Superheldjes doen nog veel meer voor je. Doordat zij je bijvoorbeeld tegenhouden zodat je langzamer loopt zie je ineens een opa met mooie sokken of vind je iets leuks op straat!
In het boek kun je ook nog lezen wat superheldjes nodig hebben en hoe je ze kunt herkennen en wat ze eten (dat raad je nooit) Zirk laat ook zien hoe Superheldjes er uitzien in andere landen. In Egypte zitten ze vaak onder het zand, zo vallen ze niet op in de woestijn.
Superheldjes zijn échte helden, want hoe kan het, denk je, dat bijvoorbeeld de toren van Pisa niet omvalt? Juist!


Een boek met illustraties van Loes Riphagen staat garant voor veel kijkplezier en dit boek levert inderdaad opnieuw een mooi beeld op van haar kunnen maar ook van haar enorme fantasie. Het is erg vermakelijk om alle eigenschappen en grappige vondsten voor Superheldjes te lezen en te bekijken.  Zie ook het inkijkexemplaar
Er valt in het boek heel veel te zien. Kinderen zullen al die gekke verhalen en tekeningen helemaal geweldig vinden.


Je kunt ook een kleurplaat downloaden


ISBN 9789026132483 Hardcover 34 pagina's | VBK Media | april 2011
Afmeting 250x12x254 mm Vanaf ca. 4 jaar

© Dettie, 15 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER