Ergens
illustraties: Esther Leeuwrik
tekst: Judith Kunkeler
Eva had besloten om weg te gaan.
Ze leegde haar spaarpot en liep naar buiten.
Zo begint dit mooie, licht filosofische, verhaal over het meisje Eva. Ze stapt op de bus en rijdt mee tot de laatste halte en daar ziet ze op de stoep rode pijlen die de weg wijzen naar Nergens. Daar was Eva nieuwsgierig naar geweest. Haar moeder zei vaak: 'Ik kan het niet vinden. Het is nergens.' maar waar was dat Nergens dan? Net als ze denkt dat ze toch de weg kwijt is, vertelt een stem haar dat ze is aangekomen in de hal van Nergens. De stem is van een oude man die toevallig een bed over heeft die zoekgeraakt is.
De hal staat vol spullen die net kwijtgeraakt zijn. Sommige dingen blijven maar even. Als ze weer teruggevonden zijn verdwijnen ze weer uit de hal. Andere dingen worden niet teruggevonden en die verhuizen naar Nergens.
Samen met Opa, zoals ze de oude man noemt, blijft Eva voorlopig in de hal en dat is niet erg want er is van alles te vinden, katten, honden, boeken, kinderen, zaadjes van planten. Sommige dingen, dieren en mensen zijn er maar heel even, dan zijn ze alweer teruggevonden.
Eva vindt het fijn bij Opa maar na verloop van tijd, ze is al volwassen, is ze 'voorgoed kwijt' en moet ze verhuizen naar Nergens, waar het weer heel anders is... 'Je kunt altijd op bezoek komen zegt Opa.' Zo belandt Eva tenslotte toch in Nergens. Maar waarom heeft Eva zichzelf laten verdwijnen? Na al die jaren komen we daar eindelijk achter...
Het is een mooi, ontroerend verhaal over eenzaamheid, over mensen die op zoek zijn naar een plek waar ze het gevoel hebben dat ze er toe doen. Eva vindt dat in Nergens waar allemaal mensen met datzelfde verlangen wonen. Ze maakt van Nergens een fijne plek om te wonen. Zo blijkt maar weer, voor iedereen is ergens een plekje zelfs in Nergens!
Bij dit verhaal staan erg mooie, bijna sprookjesachtige afbeeldingen van Esther Leeuwrik. Ze gebruikte voornamelijk pasteltinten maar toch zijn de afbeeldingen heel levendig en aansprekend dankzij de fijne, dunne inktlijnen die allerlei voorwerpen en mensen accentueren.
De taal in het boek is precies goed. Kinderen zullen prima begrijpen waar het verhaal over gaat en genieten van de rijke fantasie die in dit boek gehanteerd wordt. Heel fijn boek, waar je lang over na kunt mijmeren.
Judith Kunkeler overleed in 2003 en dit mooie boek is dit jaar, door toedoen van een nichtje van de auteur, postuum bij De Vier Windstreken verschenen.
Zie ook het inkijkexemplaar
ISBN 9789051163810 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | september 2015
formaat: 21,5 x 28,7 cm | Leeftijd 4+
© Dettie, 29 oktober 2015
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER