jeugd 4-5 jaar

Madelon Koelinga

http://cargocollective.com/madelonkoelinga

 

De lekkerste taart
Madelon Koelinga


Jammie, taart! Wie is daar nu niet dol op? Misschien zijn er wel mensen die liever een worstje eten, maar burgemeester Zoetekauw is in ieder geval dol op zoetigheid. Hij bestelt een taart bij bakkerij De Smulpaap, waar Amber en haar vader de mooiste maar natuurlijk ook de lekkerste taarten bakken. Eerst moeten ze kiezen wat ze zullen gaan maken. Het moet en zal de lekkerste worden, want Amber en haar vader hebben ontdekt dat ook bakkerij Likkepot de opdracht heeft gekregen een lekkere taart te bakken voor de burgemeester.


Maar die van Amber is zeker de lekkerste! Ze hebben gekozen voor een reuzegrote slagroomtaart met bramen, bessen en aardbeien. Amber mag het laatste kersje bovenop zetten en dan kunnen ze de taart naar de burgemeester brengen.
Intussen hebben bakker Berend en zijn zoon Sam ook niet stilgezeten. Zij hebben een heerlijke chocoladetaart gebakken.
En daar gaan de bakkers en hun kinderen: met hun taart haasten ze zich naar de burgemeester, die zeker zal smullen van de slagroomtaart. Of zou hij toch liever de chocoladetaart hebben?


Wat denk jij? Kiest hij die overheerlijke slagroomtaart, of is hij meer een chocoladeliefhebber?


Een leuk prentenboek in zoete kleuren, waar je het water bij in de mond voelt lopen. Je ziet de bakkers druk bezig met hun creaties, slagroom spuiten bijvoorbeeld. Amber tekent taarten en snoept er van, en ook zie je Berend en Sam druk aan het werk. En de climax van het verhaal?  Dat is een enorme uitbarsting van kleuren over twee pagina’s!


Madelon Koelinga heeft gestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam (richting illustratie). ‘Mijn illustratiewerk kun je het best omschrijven als fantasievol en gedetailleerd en hoewel ik veel technieken beheers, gebruik ik het liefst aquarel, potlood en fineliner.’ Ze illustreert ook (kinder)boeken van andere schrijvers. (bv Opa en oma Zuurkool; Weg met de juf)


ISBN 9789044834208 | hardcover | 32 pagina's | Clavis | november 2018| Vanaf 5 jaar

© Marjo, 21 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De schoenenprinses
Madelon Koelinga


Er was eens een prinses die gek was op schoenen.  Ze had geen honderd paar, geen duizend paar maar wel miljoenen paren schoenen. De open kasten met schoenen reikten tot aan het plafond en daar kon de prinses heerlijk dromerig naar staren. Ze kon dágen doorbrengen in haar kamer vol met schoenen. Maar toch - je zou het haast niet geloven - miste de prinses iets, ze wist alleen niet wat...


Op een dag zag de prinses een vrouw lopen met een paar schoenen die ze nog niet had! Ze rende het kasteel uit, de vrouw achterna want ze móest weten waar ze die schoenen kon kopen. Maar de vrouw was nergens vinden. Verdrietig en boos zat de prinses bij de fontein en toen hoorde ze een lieve stem vragen wat er aan de hand was. Het was de stem van een meisje en samen gingen ze op zoek naar de vrouw met de mooie schoenen.
Nadat ze moe van het zoeken waren, rustten ze samen uit en kletsten over van alles en nog wat. De prinses had een heerlijke, gezellige middag.
Toen zag ze dat het meisje heel oude, versleten schoenen aan had en andere mensen ook! Ineens wist de prinses wat ze moest doen!
Of de prinses dankzij haar besluit nog lang leefde weet ik niet maar ze was wel véél gelukkiger.


Aan de totstandkoming van dit leuke boek zit nog een bijzonder verhaal verbonden. Madelon Koelinga bezocht een open dag van de Amsterdamse vestiging van de uitgeverij, in de hoop dat haar tekeningen een paar kleine opdrachtjes zouden opleveren, maar het liep heel anders...
Toen ze de uitgeverij verliet had ze de toezegging dat ze aan haar eigen boek mocht werken!
Als je de mooie, gedetailleerde en kleurrijke afbeeldingen ziet begrijp je onmiddellijk waarom ze die toezegging kreeg. De kamerhoge kasten vol schoenen zijn alleen al een bestudering waard. Maar ook het fraaie schoenenbehang en het mooie schoenenkleed zijn duidelijk met veel liefde gemaakt. De prachtige jurk van de prinses toont eveneens het talent van Madelon Koelinga. De jurk deint en danst de bladzijden af. Heerlijk om naar te kijken.


Kortom, dit debuutboek smaakt naar meer, gelukkig is een volgend boek al in de maak.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789044822298 Hardcover 27 pagina's Uitgeverij Clavis november 2014
Formaat: 297 x 215 x 9 mm Leeftijd 4+

© Dettie, 1 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER