jeugd 4-5 jaar

Anneriek van Heugten

http://www.anneriekvanheugten.com

 

De lentekriebels van Jens en Lin
Anneriek van Heugten


Het eerste deel van de serie over Jens en Lin.
Jens is net verhuisd en fietst en beetje door zijn nieuwe straat. Aan de overkant van hun huis is een speeltuintje en eigenlijk wil Jens daar best wel spelen maar er zijn al vier andere kinderen aan het spelen. Jens durft niet zo goed naar ze toe te gaan. Maar dan komt een meisje naar Jens toe gelopen. Ze heeft twee dunne, pikzwarte vlechtjes en donkere ogen die een beetje schuin staan.

'Hoi' zegt ze. 'Hoe heet jij?'
'Jens', antwoordt Jens verlegen.
'Hoeveel jaar ben jij?' vraagt het meisje weer.
'Zes', zegt Jens.
'Ik ook.' Het meisje bekijkt Jens van top tot teen.
'Ik ben Lin' zegt ze dan. 'Jij bent nieuw hè?' 


En zo begint de vriendschap tussen jens en Lin die na deze dag onafscheidelijk zijn en allerlei avonturen beleven zoals met buurman Zeerover.
Volgens Lin heeft deze buurman een schatkaart aan de muur hangen en lang wit haar in een paardenstaart en een papagaai. Maar de kinderen uit de straat vinden hem een beetje eng. En opeens zien ze buurman Zeerover, hij laat zijn hond uit. Jens vraagt zomaar ineens of hij een echte zeerover is. Buurman moet heel erg hard lachen en vertelt dan dat hij kapitein was van een schip. En die schatkaart dan? Wil Jens nog weten. Voor buurman Zeerover is het wel een schatkaart maar het is geen échte schatkaart vertelt hij. Maar Lin gelooft nog steeds niet helemaal dat hij geen échte zeerover is...

De twee kinderen hebben het samen heel erg leuk. Vooral als Jens een echt kippenhok in de tuin krijgt. Hij en Lin mogen samen kippen uitzoeken. Ze vinden het prachtig! Lin kiest Witje een bruine kip met een witte bips en Jens kiest voor zichzelf Tok. De papa en mama van Jens hebben zelf ook een eigen kip. Gelukkig is het gauw Pasen dan kunnen ze de eieren van hun eigen kippen schilderen... dat doen ze op school en de juf gebruikt heel aparte dingen om de eieren een kleurtje te geven.
En dan is het 1 april. Jens en Lin hebben een heel goede grap bedacht! Ze moeten zo lachen dat ze er buikpijn van krijgen.

Lins ouders hebben een Chinees restaurant en Jens vindt het heel leuk als hij daar mag helpen. De oma van Lin, Oma Chang,  maakt altijd gelukskoekjes. Dat zijn koekjes met een briefje er in. Op dat briefje staat een wens of een voorspelling maar voor een verjaardagsfeestje kun je ook opdrachtjes voor de gasten in stoppen, en... achter in het boek staat het recept van die koekjes! Ook staat er hoe je een nestkastje kunt maken of een juwelendoosje maar kun je op dezelfde manier als juf Clara de eieren schilderden, want hoe ze dat deed staat ook achter in het boek.

Elk verhaal over Jens en Lin beslaat vijf pagina's (pocketformaat). Bij elk verhaal staan ook leuke zwart-wit illustraties van Sanne te Loo. Een erg leuk boek om uit voor te lezen voor kinderen vanaf 4 jaar. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen dit boek zelf lezen.

ISBN 978-9044808551 Hardcover 95 pagina's Uitgeverij Clavis maart 2008

© Dettie, 12 juli 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De zomerstreken van Jens en Lin
Anneriek van Heugten


Helaas alweer het laatste boek in de leuke seizoenserie van Anneriek van Heugten. Deze keer mogen we de avonturen van Jens en Lin gedurende de zomermaanden meebeleven. Het begint al bijzonder, Jens en Lin mogen mee naar de oom en tante van hun vriendje Ivo. Daar worden schapen geschoren en oom Ronald houdt een wedstrijd met de schaapherder, wie het eerst vijf schapen geschoren heeft... oom Ronald ligt aan kop maar dan is er een schaap die niet veel zin heeft om geschoren te worden. Als het schaap half geschoren is weet ze te ontsnappen. Het is nog heel lastig om het schaap te pakken te krijgen. Gelukkig kent schaapsherder Bart een trucje.
Als het warm buiten is mogen Jens en Lin in het opblaasbadje en oma Chang, de oma van Lin,  heeft ook nog een echte tent op zolder, daar mogen ze in spelen en 's nachts in blijven slapen. Dat is best wel een beetje eng maar ook wel heel erg leuk.
Lin mag met Jens mee op vakantie naar zee en daar betrappen ze een winkeldief. Ze worden echte helden genoemd en krijgen een mooie beloning!
Weer thuis spelen ze lekker op zolder met de verkleedkleren van oma Chang, daar zitten ook drie heel bijzondere jurken bij waar oma een verhaal over vertelt. Ze mogen ook een dag mee met de opa en oma van Jens en arme opa komt klem te zitten op de glijbaan, als ze hem maar loskrijgen...


Het is opnieuw een erg prettig boek met vijftien verhalen over de dikke vrienden Jens en Lin. De kinderen gaan barbecuen, halen kattenkwaad uit en genieten van de heerlijk zomer. Achterin het boek staan weer leuke knutseldingen. Hoe je een piratenvlag kunt maken, een mooi fotolijstje van schelpen, een vlieger, een banaankokosmilkshake en een lieveheersbeestje.


Sanne te Loo heeft fraaie en grappige afbeeldingen bij de verhalen gemaakt zoals van het schaap dat half geschoren is of van Jens en Lin op zolder in hun verkleedkleren. Jammer dat de serie rond is, van mij hadden er nog wel een paar boeken over Jens en Lin mogen verschijnen.


ISBN 978-9044813364 Hardcover 107 pagina's | Clavis B.V.B.A., Uitgeverij | juni 2010

© Dettie, 27 juli 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De herfstkuren van Jens en Lin
Anneriek van Heugten


Het is herfst, Jens en zijn Chinese buurmeisje Lin zijn dikke vrienden en samen beleven ze allerlei leuke dingen in de herfst. Zoals die keer dat ze lekker met vingerverf aan het schilderen waren. Niet op papier maar op het tuinhek! Ze hadden het hek echt prachtig geschilderd. Maar Lins mama vertelde hun dat vingerverf niet blijft zitten als het gaat regenen. Ze maakte gauw een foto van het hek en dat was maar goed ook want even later vielen er dikke druppels uit de lucht... weg verf.

In de herfst worden er ook vaak bloembollen geplant, Jens en Lin mogen de opa en oma van Jens helpen. Ze krijgen allebei een schepje. Opa doet voor hoe het moet en Jens en Lin gaan lekker bezig. Ze kunnen het heel goed vindt opa. Maar dan komt de buurvrouw en opa staat heel lang met haar te praten. Oma ziet nog een kistje met bollen staan, die mogen ze ook wel planten... Als opa eindelijk uitgekletst is vertellen ze trots dat ze alle bollen geplant hebben  ook die in dat ene kistje... Opa moet dan heel hard lachen, dat waren geen bollen! maar...

Later in de week kunnen Jens en Lin heel hard om opa lachen, ze gaan naar de dierentuin met de trein, maar waar blijft die trein nou... O O die opa, die heeft zich wel heel erg vergist! Jens en Lin lachen zich slap.

In de herfst zijn er allemaal aparte dingen te doen, je kan een mooie kijkdoos met paddenstoelen erin maken. maar het is verboden om paddenstoelen te plukken, wat nu? Gelukkig weet Lin ergens anders heel mooie paddenstoelen vandaan te toveren. Ze zijn er heel blij mee, nu hebben ze ze toch! Niemand heeft zo'n mooie kijkdoos! En oma Cheng... die moet lachen als ze de mooie paddenstoelen ziet, zij snapt gelijk waar Lin die 'geplukt' heeft.

In het boek staan een heel stel verhaaltjes over de avonturen van Jens en Lin en die hebben allemaal te maken met de herfst. Ze moeten bladeren bij elkaar zien te blazen met de bladblazer, ze gaan appels plukken voor appelmoes, ze springen lekker in plassen want het regent heel veel in de herfst. Ze zoeken kastanjes en eikeltjes.
Het leuke is dat je dankzij Jens en Lin ook zelf allerlei dingen kunt gaan doen want achterin het boek staat hoe je bijvoorbeeld de herfstkijkdoos of een spinnenweb of appelmoes kunt maken.
Het is gewoon een heel leuk, haardvuurgezellig herfstvoorleesboek.

Net als in het boeken De lentekriebels van Jens en Lin en  De winterpret van Jens en Lin zijn de vrolijke zwart-wit illustraties verzorgd door Sanne te Loo.

ISBN 9789044811568 Hardcover 95 pagina's, Uitgeverij Clavis september 2009
Voorlezen vanaf 4 jaar

© Dettie, november 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De winterpret van Jens en Lin

 

 

Jens en Lin zijn dikke vrienden en samen beleven ze allerlei leuke dingen. Zoals die keer dat ze met Lins moeder boodschappen gingen doen en die heerlijke chocoladeletters zagen liggen. Daar hadden ze wel heel erg trek in maar die kregen ze niet want Lins moeder wilde niet dat ze teveel snoepten. Ze zouden van Sinterklaas al genoeg snoepgoed krijgen. Maar... wie kwam toen de winkel inlopen? Zwarte Piet! Ze helpen hem heel goed en Piet is heel blij. Hij geeft hun een heerlijke...
Als Sinterklaas op school komt is Lin ziek en dat vindt Jens wel erg zielig. Ze verzint een heel leuk plan, maar alles loopt helemaal anders dan ze gedacht had... gelukkig loopt het goed af!
Als het bijna Kerstmis is dromen Lin en Jens van sneeuw, dan is het pas écht Kerstmis. Ze vertellen aan Nilay, de groepsleidster van de naschoolse opvang, dat ze zo graag een witte Kerst willen en Nilay heeft een reuze idee, ze gaan zelf sneeuw maken! Hoe ze dat doen kan je achter in dit boek lezen.
Na de Kerst hebben ze nog een superdag met buurman Zeerover, die kan heel goed oliebollen bakken, maar hoe komt het dat ze zo véél oliebollen hebben?
Ook vieren ze op school driekoningendag. Juf Clara heeft daarvoor een lekkere taart gebakken en vertelt wat driekoningendag is. Zelf kan je ook die taart maken want het recept staat in het boek.
De hele winter is erg leuk voor Jens en Lin want ze mogen pindasnoeren maken voor de vogeltjes en als het eindelijk gesneeuwd heeft kunnen ze lekker sleeën en samen met Raaf een prachtige sneeuwpop maken want Raaf is een kunstenaar.
Ze verzinnen ook nog een geweldige verrassing voor oma Chang, en die is er vreselijk blij mee.

 

Een erg leuk en vrolijk boek. Elk verhaal beslaat vijf pagina's met daarbij een grappige zwart-wit illustratie. Het hele winterseizoen, met alle voorkomende feestdagen (ook Valentijnsdag) en allerlei soorten winterweer, van koud en mistig tot regen en sneeuw, komt voorbij. Buurman Zeerover is een heel aparte en fijne buurman voor Jens en Lin.
Achterin het boek staan allerlei leuke dingen om zelf te maken. Een heerlijk boek om uit voor te lezen en op een gezellige manier in de winter bezig te zijn. Een mooi boek om cadeau te geven of aan Sinterklaas te vragen of voor onder de Kerstboom!

 

Hardcover, 96 pagina's, Uitgeverij Clavis, oktober 2008 ISBN 978-9044809176, vanaf 4 jaar Illustraties: Sanne te Loo

© Dettie, oktober 2008

Reageren? Klik hier!