jeugd 4-5 jaar

Ed Franck

https://www.thetjongkhing.nl


Lees ook de Leestafelrecensies over de boeken van Ed Franck in de categorie jeugd 6-9 jaar en jongeren 15+

 

Panda & Eekhoorn
illustraties Thé Tjong-Khing
tekst: Ed Franck


In dit boek mogen we een tijdje de vriendschap van Panda en Eekhoorn meebeleven. Elke dag trekken ze samen op en genieten ze van elkaars gezelschap.


In het eerste verhaal proberen ze de maan te pakken te krijgen want die lijkt wel op een bal en met een bal kun je fijn spelen én daar kun je bij zingen en lachen. Dat heeft Panda zelf gezien bij de kinderen in het dorp aan de voet van de berg.
Natuurlijk lukt het niet om de maan aan de lucht te plukken, want de maan staat veel te ver weg. Maar het is eigenlijk niet zo heel erg, want ze hebben elkaar! En dat is nog het allerleukste!


In alle zes verhalen staat de vriendschap centraal die op een apart manier belicht wordt. In het ene verhaal hebben ze verschrikkelijk ruzie en willen ze elkaar nóóit meer zien! Panda bouwt zelfs een grote schutting. Maar na een uur hebben ze alweer spijt en bij stukjes en beetjes moet die ruzieschutting weer weg, Eekhoorn kan precies vertellen waarom dat écht moet!


In het andere verhaal gaan ze wandelen met Slak, maar dat duurt wel héél erg lang. En Slak blijkt ook nog eens allemaal bijzondere vragen te stellen, zoals Waar komt de wind vandaan? Waarom is de mist altijd nat? Waar gaan de wolken naartoe? of Waarom wonen de mieren dicht opeen en de mollen niet?
Rare vragen vindt Panda, maar aan het eind van de wandeling zit hij zelf ook vol met vragen!


De verhalen doen denken aan de Eekhoornverhalen van Toon Tellegen. Er zit een licht filosofische ondertoon in die de verhalen van Toon Tellegen ook zo mooi maken. Alle verhalen leveren kleine nadenkmomentjes op waardoor de kracht van de vriendschap nòg mooier naar voren komt.


Daarbij zijn de speciale afbeeldingen van Thé Tjong-Khing een absolute toevoeging. Wat Ed Franck in woorden doet, weet Thé Tjong-Khing in beelden weer te geven zodat de mooie onderlinge band die Panda & Eekhoorn ook zichtbaar gemaakt wordt.
Een erg mooi boek om jezelf en anderen cadeau te geven...


ISBN 9789002268717 | Hardcover | 48 pagina's | Davidsfonds Infodok | februari 2020
Afmeting 24,7 x 30,8 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 19 maart 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER