jeugd 4-5 jaar

Ed Franck

https://www.thetjongkhing.nl


Lees ook de Leestafelrecensies over de boeken van Ed Franck in de categorie jeugd 6-9 jaar en jongeren 15+

 

Panda en Eekhoorn
Op reis met een vriend
illustraties: Thé Tjong-Khing
tekst: Ed Franck


Opnieuw een boek met zes verhalen rond de belevenissen van de twee dikke vrienden Panda en Eekhoorn.
Deze keer heeft de nieuwsgierige en leergierige Eekhoorn de kriebels, hij wil zo graag bergen zien en sneeuw, ravijnen, mist en allerlei dieren die hij nog niet kent. Hij zou ook wel eens willen vliegen, op de rug van een roofvogel...
Van Panda hoeft dat niet. Hij heeft het erg naar zijn zin zo lekker onder zijn eigen boom met een stukje bamboe om te knabbelen.


Maar ja, je bent vrienden of niet, dus Panda belooft om mee op reis te gaan. De volgende dag gaan ze op pad en ze lopen en lopen en komen een woedende pandamoeder tegen. Ze mept zomaar Panda tegen zijn kop! Ze gaan er maar gauw vandoor. Ze komen door een bamboebos, lopen zelfs door een heftige sneeuwbui en hebben geen idee waar ze zijn totdat... ze ineens de grot van panda zien! Ze hebben een rondje gelopen. Toch is eekhoorn tevreden want hij heeft een kraanvogel gezien en sneeuw en een boze wijfjespanda!

Toch letten ze de volgende dag beter op als ze weer op reis gaan. Ze lopen de hele tijd rechtdoor en komen nu eindelijk allerlei vreemde dieren tegen, zoals de egel! Panda moet wel even wennen dat hij zo prikt. De egel legt hem uit waarom hij die stekels heeft. En de vuurbuiksalamander laat zien dat hij er niet zo saai uitziet als Panda en Eekhoorn.
En zo komen ze allerlei dieren tegen die ze nog nooit gezien hebben. Zelfs tweepotigen!


'Ik vind Tweepotigen
maar een raar soort dieren,' zegt Eekhoorn.
'Ze zijn lang en smal en
lopen altijd op hun achterste poten.
Ze bouwen veel te grote nesten,
niet eens van takken, maar van steen.
Ze hebben een vel,
maar dragen toch een tweede vel
dat los om hun lijf floddert.
Soms dragen ze extra ogen op hun neus' [...]


Gelukkig zijn deze Tweepotigen erg aardig en ze leren Panda en Eekhoorn zelfs rijmen.Het ene dier dat ze ontmoeten is heel lief, de andere heel gevaarlijk maar toch genieten ze enorm van hun reis, hoewel Panda toch het liefst niet zoveel zou willen bewegen en meer bamboe zou willen eten. Uiteindelijk komen ze weer thuis en geven een groot feest om over al hun avonturen te vertellen.


Net als in het eerste deel heeft het boek een licht filosofische ondertoon. Van elk dier valt wel iets te leren, maar vooral maakt de reis de vriendschap tussen Eekhoorn en Panda nóg hechter.
Thé Tjong-Khing heeft de avonturen opnieuw treffend weergegeven. Je ziet de karakterverschillen tussen de twee dieren maar ook de warme affectie die ze voor elkaar voelen.
De afbeeldingen die voorafgaan aan het feest vormen bijna het hoogtepunt van het verhaal. Maar het is toch vooral de beeldende fantasie die voor de tekst en afbeeldingen gebruikt worden die het boek tot een klein pareltje maakt. Hopelijk volgen nog meer delen over dit lieve stel.


ISBN 9789002277139 | Hardcover | 56 pagina's | NUR 273, 277, 281|  Davidsfonds Infodok | 10 oktober 2022
Afmeting 24,7 x 30,8  cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 19 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Panda & Eekhoorn
illustraties Thé Tjong-Khing
tekst: Ed Franck


In dit boek mogen we een tijdje de vriendschap van Panda en Eekhoorn meebeleven. Elke dag trekken ze samen op en genieten ze van elkaars gezelschap.


In het eerste verhaal proberen ze de maan te pakken te krijgen want die lijkt wel op een bal en met een bal kun je fijn spelen én daar kun je bij zingen en lachen. Dat heeft Panda zelf gezien bij de kinderen in het dorp aan de voet van de berg.
Natuurlijk lukt het niet om de maan aan de lucht te plukken, want de maan staat veel te ver weg. Maar het is eigenlijk niet zo heel erg, want ze hebben elkaar! En dat is nog het allerleukste!


In alle zes verhalen staat de vriendschap centraal die op een apart manier belicht wordt. In het ene verhaal hebben ze verschrikkelijk ruzie en willen ze elkaar nóóit meer zien! Panda bouwt zelfs een grote schutting. Maar na een uur hebben ze alweer spijt en bij stukjes en beetjes moet die ruzieschutting weer weg, Eekhoorn kan precies vertellen waarom dat écht moet!


In het andere verhaal gaan ze wandelen met Slak, maar dat duurt wel héél erg lang. En Slak blijkt ook nog eens allemaal bijzondere vragen te stellen, zoals Waar komt de wind vandaan? Waarom is de mist altijd nat? Waar gaan de wolken naartoe? of Waarom wonen de mieren dicht opeen en de mollen niet?
Rare vragen vindt Panda, maar aan het eind van de wandeling zit hij zelf ook vol met vragen!


De verhalen doen denken aan de Eekhoornverhalen van Toon Tellegen. Er zit een licht filosofische ondertoon in die de verhalen van Toon Tellegen ook zo mooi maken. Alle verhalen leveren kleine nadenkmomentjes op waardoor de kracht van de vriendschap nòg mooier naar voren komt.


Daarbij zijn de speciale afbeeldingen van Thé Tjong-Khing een absolute toevoeging. Wat Ed Franck in woorden doet, weet Thé Tjong-Khing in beelden weer te geven zodat de mooie onderlinge band die Panda & Eekhoorn ook zichtbaar gemaakt wordt.
Een erg mooi boek om jezelf en anderen cadeau te geven...


ISBN 9789002268717 | Hardcover | 48 pagina's | Davidsfonds Infodok | februari 2020
Afmeting 24,7 x 30,8 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 19 maart 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER