jeugd 4-5 jaar

Monica Maas

http://www.monicamaas.nl

Zie ook de recensie op Leestafel het boek van Monica Maas voor jongeren van 0-3 jaar

 

Souwtje en de potvis
Monica Maas


Souwtje woont op een eilandje, midden in de zee. Ze heeft een knus scheefgewaaid huis en een zeehond als huisdier. Bij zo'n tante mogen logeren is natuurlijk heel aantrekkelijk voor neefje Tom, hij wil al zo lang naar het eilandje van Souwtje.
Eindelijk is het zover. Souwtje haalt hem met haar bootje op van het vasteland en de logeerpartij kan beginnen! Tom vindt het heel gaaf dat hij vanuit zijn kamertje zo de zee en het strand ziet.


Na het eten scharrelt Tom rond in het schuurtje van Souwtje waar alle spullen staan die ze op het strand gevonden heeft. Daar staat zelfs een gitaar tussen! Die neemt Tom mee, er komt zelfs nog geluid uit!


Als Tom de volgende dag lekker zit te zingen en te spelen op zijn gitaar komen er steeds meer zeehonden luisteren, ze vinden de muziek prachtig! Maar dan begint het water te golven en horen Souwtje en Tom een raar geluid, het is een soort geborrel en gesnuif. Wat is dat nou?


De potvis blaast water omhoog en zegt: 'Ik hoorde muziek en daar wilde ik naar luisteren, maar toen ben ik de kluts kwijtgeraakt. De zee is hier ondiep. Nu kan ik niet meer voor- of achteruit'.

De potvis zit vast! Hoe moet hij nu weer terug naar zee?
Gelukkig kunnen de zeehonden heel goed klutsen...


Net als het eerste boek over Souwtje is dit opnieuw een heerlijk prentenboek vol zeezonnige details. Je hebt echt het gevoel dat je een dagje naar zee bent geweest als je het boek uit hebt. Je hoort de meeuwen als het ware schreeuwen. Het is grappig dat de dieren kunnen praten, gelukkig verstoort het niet het fijne 'dagje zee' gevoel.

Van mij mogen er veel meer boeken over Souwtje verschijnen en hopelijk hoeven we dan geen negen jaar op een nieuw deel te wachten.


ISBN 9789051168341 | Hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | maart 2021
Afmeting 21,5 x 28,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 17 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Souwtje

"Souwtje woont op een eiland in een scheefgewaaid huis."


Met zo'n openingszin kan er weinig meer misgaan en dat doet het ook niet. Souwtje schildert heel graag, het liefst schildert ze de zee en bij mooi weer vaart ze naar het vasteland om haar zeeschilderijen te verkopen. Ze heeft haar eigen moestuintje en een paar kippen en een kat. Ze kijkt veel naar de zee en deze keer ziet ze Zeehond die met zijn snuit een fles het strand op duwt. Er zit een briefje in, dat gebeurt wel vaker, en meestal staat er hetzelfde op de briefjes. Souwtje vindt het wel leuk en schrijft altijd terug en ze gooit dan de fles met het antwoord weer in zee. Ze schildert Zeehond die dat maar wat leuk en knap vindt van Souwtje.
De volgende dag stormt het, Souwtje haalt gauw de kippen naar binnen... maar wie ligt er in de moestuin? Zeehond! 'Storm op het strand, zeehond op het land' zegt Zeehond. Hij wil mee naar binnen en gelukkig mag dat, maar hij wil ook blijven logeren. Vooruit dan maar zegt Souwtje, maar dat valt nog heel erg tegen... Pannenkoeken zijn beste wel vies vindt Zeehond en zo'n hangmat wiebelt ook maar niet zo lekker als de zee en de golven...

Heel vlot verteld verhaal met erg vrolijke en fleurige afbeeldingen. Je zou zo in het scheve huisje willen wonen. Het heeft een erg gezellig, zonnig ateliertje met in en op de kasten allerlei flesjes, kwastjes, bootjes, eendjes etc. De keuken is heel eenvoudig met gordijntjes voor de kastjes en een 4 pits gasstelletje, ook hier staan allemaal mooie potjes en flesjes en mandjes. In de kamer snort een kachel met de theepot er bovenop, de poes ervoor en de mand met houtblokken ernaast. Helemaal leuk zijn de afbeeldingen van Zeehond in de hangmat, je ziet dat hij er moeite mee heeft. Zeehond slaapt in het bovenste kamertje met puntdak, poes is er gezellig bij komen liggen.
Het huisje hoort bij Souwtje, dat zie je zo.
Alles is zo natuurlijk afgebeeld, je hoort de meeuwen bijna schreeuwen en de kippen gezellig tokken. 
Een heerlijk zand-zee-zonnig boek en bovendien een heel leuk verhaal.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051162462 Hardcover 32 pagina's formaat: 21,5 x 28,7 cm Uitgeverij De Vier Windstreken, 2 juli 2012
Vanaf 4 jaar

© Dettie, 2 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER