jeugd 4-5 jaar

Pieter Koolwijk

http://www.pieterkoolwijk.nl

http://www.lindefaas.nl

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Pieter Koolwijk voor jongeren vanaf 6 jaar

 

Foutje? Echt niet!
Illustraties: Linde Faas
Tekst: Pieter Koolwijk


Het gezegde is "Een goede schrijver kan overal over schrijven" maar wat in dit boek gebeurt is het bewijs leveren dat voor een goede illustrator hetzelfde geldt, maar dan op tekengebied.. Zet je die schrijver en illustrator bij elkaar dan krijg je een prentenboek over een... inktvlek!


Maak je namelijk per ongeluk een inktvlek op een vel papier dan is er geen paniek maar teken en schrijf je daar gewoon een verhaal omheen. En zo zie je de inktvlek als het ware ter zand, ter zee, en in de lucht rondzwerven en dan ook nog eens in allerlei hoedanigheden!
Linde Faas maakt de meest bijzondere 'dieren' van de inktvlek. De ene keer is de vlek een bijzondere vogel die zich naadloos tussen de andere vogels voegt en als vis doet de inktvlek het ook goed. Maar op het land kun je gewoon een konijnenvlek worden of zelfs een grote-berg-vlek. Het is maar wat je er zelf in ziet.


Pieter Koolwijk, fantasievol als hij eveneens is, kan hier natuurlijk geweldig op doorborduren, hij voorziet de vlek van een stem en brengt de vlek met zijn woorden nóg meer tot leven!
De vlek trippelt en trappelt, zoemt en broemt, gaat fladder de kladder en bubbelt en babbelt, hopt en flopt.
En zo'n supervlek zou een foutje zijn? Echt niet!


Alles bij elkaar maken de kleuren, de vaart, de woorden het boek tot een geweldige belevenis rond pretvlekken en banjerbeesten. Wie wil dat nou niet?


Pieter Koolwijks verhalen vallen onder de categorie fantasy, maar spelen zich over het algemeen af in de dagelijkse wereld. In ieder verhaal zit altijd een dieper liggend thema verwerkt. Met zijn boeken over Vlo en Stiekel brak hij door in de kinderboekenwereld. Voor Bens boot kreeg hij een Vlag en Wimpel en zijn boek Gozert werd in 2021 bekroond met de Gouden Griffel.


Linde Faas is de vaste illustrator van Pieter Koolwijk en maakte eerder haar eigen prentenboeken Ik neem je mee, De jongen en de walvis en Waar is Grote Broer?


ISBN 9789047716280 | Hardcover | 32 pagina's | Lemniscaat | 14 mei 2024
Afmeting 33,4 x 24,9 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 21 mei 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER